How to: zo geef je jouw ranking een boost met tiered linkbuilding
Inmiddels weet je waarschijnlijk wel dat kwaliteit veel belangrijker is dan kwantiteit op het gebied van SEO. Als je slechts enkele relevante backlinks hebt van kwalitatieve websites, wordt dit meer gewaardeerd dan veel spammy backlinks. Het is alleen niet altijd even makkelijk om goede backlinks te vinden. Daarom is het slim om je ook te focussen op het verhogen van de waarde van je bestaande backlinks. Tiered linkbuilding kan je hierbij helpen.
Wat is tiered linkbuilding?
Bij tiered linkbuilding creëer je verschillende lagen backlinks. Elke laag verwijst naar de laag daarboven.
Tier 1: Backlinks naar je website
Tier 2: Backlinks naar pagina’s met je tier 1 backlinks
Tier 3: Backlinks naar pagina’s met je tier 2 backlinks
De tier 1 backlinks zijn de meest relevante en kwalitatieve backlinks die direct naar je website verwijzen. De backlinks die weer hiernaar verwijzen (tier 2) maken de tier 1 backlinks sterker. De tier 3 backlinks verhogen weer de waarde van de tier 2 backlinks en versterken daarmee ook indirect de tier 1 backlinks.
Voordeel 1: Meer waarde
Het grootste voordeel van tiered linkbuilding is dat de tier 1 backlinks veel meer waarde krijgen. Hierdoor wordt jouw website meer gewaardeerd door de zoekmachines.
Voordeel 2: Meer websiteverkeer
Een ander groot voordeel van tiered linkbuilding is dat het je meer websiteverkeer oplevert. Al het verkeer dat via de tier 2 backlinks (of zelfs via de tier 3 backlinks) op pagina’s met je tier 1 backlinks komt, kan via de link op deze pagina ook op jouw website komen. Zelfs als de tier 1 backlink een nofollow link is, kan dit je alsnog meer websitebezoekers opleveren.
Voordeel 3: Verschillende soorten links zónder je website te benadelen
Het is niet altijd makkelijk om alleen maar goede links naar je website te krijgen vanaf relevante websites. Daarom kiezen we er vaak voor om ook backlinks van minder goede kwaliteit te plaatsen. Dit kan je website echter ook benadelen – zeker als het spammy links zijn – en dat wil je natuurlijk niet.
Met tiered linkbuilding kun je wel verschillende soorten backlinks plaatsen zonder dat dit je website kan benadelen. De allerbeste links verwijzen direct naar je website (tier 1). Minder goede backlinks verwijzen naar je tier 1 backlinks (tier 2). En de links die nog minder goed zijn – maar nog steeds wel wat waarde hebben – verwijzen naar je tier 2 backlinks.
Voordeel 4: Relevantie is minder belangrijk
Bij tier 1 backlinks is relevantie heel belangrijk. Hier hoef je gelukkig minder op te letten bij het plaatsen van tier 2 en tier 3 backlinks. Deze backlinks kunnen dus ook komen van websites uit andere niches.
Voordeel 5: Snellere plaatsing
Doordat je bij tier 2 en tier 3 linkbuilding minder hoeft te letten op de kwaliteit en de relevantie van de backlinks, is het makkelijker om backlinks te verzamelen. Daarnaast vinden website-eigenaren het vaak ook fijner om te verwijzen naar een gastblog met jouw tier 1 link dan naar jouw commerciële website. Tier 2 en tier 3 linkaanvragen zullen daardoor vaak sneller worden geaccepteerd.
Soorten links in verschillende lagen
Het is slim om in ieder geval twee lagen met backlinks te verzamelen (tier 1 en tier 2). Dit kun je eventueel uitbreiden met een derde laag (tier 3).
Tier 1
De eerste laag van je backlinkprofiel moet bestaan uit kwalitatieve backlinks van relevante websites. De beste tier 1 links zijn bijvoorbeeld gastblog links. Dit soort links worden hoog gewaardeerd door zoekmachines en leveren vaak ook veel extra websitebezoekers op. Daarbij verhoogt gastbloggen je naamsbekendheid en je autoriteit (wat weer een goed is voor je SEO). En last but not least: het is makkelijker om website-eigenaren te overtuigen om te verwijzen naar een gastblog dan naar een startpagina of een partnerpagina.
Tier 2
Vaak worden gastblogs door de website-eigenaar al gedeeld op hun social media kanalen. Dit zijn ook tier 2 links. Je kunt het gastblog natuurlijk ook zelf delen op je social media kanalen en op je eigen website, zodat je direct nog wat extra tier 2 links hebt.
Ook kun je tier 2 links plaatsen in gastblogs van relevante en minder relevante websites. Hier kun je dan weer naar linken met tier 3 links. Verder kun je vanuit je profielen op niche blogs linken naar je tier 1 links. Het is aan te raden om naar elk gastblog met een tier 1 link ongeveer drie tot vijf backlinks in gastblogs en je profielen te plaatsen.
Daarbij kun je vanuit comments op gerelateerde blogs naar je tier 1 links verwijzen. Per gastblog kun je het beste ongeveer 2 tot 5 van dit soort links plaatsen.
Tier 3
Je kunt ervoor kiezen om nog een laag dieper te gaan met tier 3 backlinks. Bij deze laag hoef je nog minder aan de kwaliteit en relevantie te denken, ook al is het natuurlijk niet de bedoeling dat dit alleen maar links zijn met een zeer lage waarde. Voor deze derde laag kun je echter prima startpagina links inzetten of andere links die je in bulk kunt inkopen. Je kunt naar elke tier 2 link een groot aantal van dit soort links laten verwijzen. Het is wel altijd aan te raden om niet tegelijkertijd te veel links te plaatsen die naar één domein verwijzen.
Tips
- Het heeft niet veel zin om links te verzamelen die verwijzen naar een waardeloze tier 1 link. Plaats daarom alleen tier 2 links naar gastblogs met tier 1 links die al veel waarde doorgeven aan je website.
- Gebruik geen geautomatiseerde software om second-tier links te verzamelen.
- Vraag website-eigenaren om slechts één link naar je website of naar een gastblog. Als je om twee of meer backlinks vraagt, is de kans kleiner dat de website-eigenaar een link plaatst. Daarbij zullen e-mails met meer dan twee URL’s sneller in de spamfolder belanden.
Reageren
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.
Inloggen