Het belang van kritische vragen stellen bij het inkopen van backlinks

Kritische vragen bij linkbuilding

Het genereren van backlinks is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het inkopen van backlinks kan een effectieve strategie zijn om de zichtbaarheid en autoriteit van je website te vergroten. Echter, het is belangrijk om kritische vragen te stellen voordat je overgaat tot het kopen van backlinks. Dit blogartikel onderzoekt waarom het stellen van deze vragen cruciaal is voor het succes van je SEO-inspanningen en de lange termijn gezondheid van je website.

Wat zijn de belangrijkste vragen die nooit gesteld worden over backlinks?

In zijn meest recente Linkbuilding Masters YouTube-video neemt Sander je mee om uit te leggen welke vragen van belang zijn alvorens backlinks in te kopen.

Hieronder de checklist:
1. Hoe oud zijn de domeinen waarmee gelinkbuild wordt?
2. Er is spreiding van de IP adressen van de domeinen waarmee gelinkbuild wordt?
3. Zijn de domeinen traceerbaar naar Linkbuilding Masters?
4. Zijn de domeinen onderling aan elkaar verbonden?
5. Hebben jullie de domeinen in eigen bezit?
6. Wat is de spamscore van de domeinen?

Bonustip 1: Vermijd lage kwaliteit

Pas op voor aanbiedingen die beloven om grote aantallen backlinks tegen lage prijzen te leveren. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Het is beter om een paar hoogwaardige backlinks te hebben dan veel spammy backlinks. Slechte kwaliteit backlinks kunnen je reputatie schaden en je website in diskrediet brengen bij zoekmachines.

Bonustip 2: Maak gebruik van een stuurcijfer

Bij het inkopen van backlinks kunnen verschillende stuurcijfers (ook wel metrics genoemd) worden gebruikt om de kwaliteit en waarde van een potentiële bron te beoordelen. Hier zijn enkele van de meest gebruikte metrics:

Domain Rating (DR): Domain Rating is een metric die wordt gebruikt door tools zoals Ahrefs. Het geeft een schatting van de autoriteit en sterkte van een domein op een schaal van 0-100. Hoe hoger de Domain Rating, hoe sterker en betrouwbaarder het domein wordt beschouwd.

Domain Authority (DA): Domain Authority is een metric ontwikkeld door Moz die vergelijkbaar is met Domain Rating. Het meet de autoriteit van een domein op een schaal van 0-100. Een hogere Domain Authority duidt op een sterker en betrouwbaarder domein.

Trust Flow (TF): Trust Flow is een metric ontwikkeld door Majestic die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de inkomende links naar een domein beoordeelt. Het meet de autoriteit van een domein op basis van de kwaliteit van de links die erop wijzen. Hoe hoger de Trust Flow, hoe betrouwbaarder het domein wordt beschouwd.

Trustflow

Page Authority (PA): Page Authority, ook ontwikkeld door Moz, is vergelijkbaar met Domain Authority, maar richt zich op de autoriteit van individuele pagina’s in plaats van het hele domein. Het meet de sterkte en autoriteit van een specifieke pagina op een schaal van 0-100.

Het is belangrijk op te merken dat deze metrics hulpmiddelen zijn om een algemene inschatting te maken van de waarde van een bron. Ze moeten echter niet als enige bepalende factor worden beschouwd. Het is altijd verstandig om verder onderzoek te doen en kritische vragen te stellen voordat je besluit backlinks in te kopen. Andere factoren, zoals relevantie, niche-overeenkomst en de kwaliteit van de inhoud op de website, moeten ook in overweging worden genomen bij het beoordelen van de waarde van een potentiële backlink-bron.

Bonustip 3: Staan de backlinks nog online?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de backlinks die je hebt gekocht nog online staan om verschillende redenen.

Waar voor je geld: Als je hebt geïnvesteerd in het kopen van backlinks, wil je er zeker van zijn dat je de verwachte waarde krijgt. Door te controleren of de backlinks nog steeds online staan, kun je ervoor zorgen dat je krijgt waarvoor je hebt betaald. Als een backlink is verwijderd of niet langer actief is, kun je contact opnemen met de verkoper om het probleem op te lossen.

Behoud van linkjuice: Backlinks spelen een belangrijke rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze dragen bij aan de autoriteit en zichtbaarheid van je website in zoekmachines. Als een gekochte backlink wordt verwijderd, gaat de linkjuice (waarde) die de backlink aan je website heeft doorgegeven verloren. Door te controleren op actieve backlinks kun je ervoor zorgen dat je de linkjuice behoudt en de SEO-voordelen behoudt.

Onderhouden van een gezond linkprofiel: Een gezond linkprofiel bestaat uit kwalitatieve, relevante en actieve backlinks. Door te controleren of je gekochte backlinks nog steeds online staan, kun je een gezond linkprofiel behouden. Als backlinks verloren gaan zonder dat je het merkt, kan dit leiden tot een onevenwichtig en minder effectief linkprofiel.

Hoogwaardige backlinks voor je website

Mogelijke problemen oplossen: Door regelmatig te controleren of je backlinks nog actief zijn, kun je eventuele problemen tijdig identificeren en oplossen. Dit kan variëren van technische problemen op de website waar de backlink naar verwijst, tot fouten in de implementatie van de backlink zelf. Door snel te reageren, kun je problemen oplossen en ervoor zorgen dat je backlinks effectief blijven werken. Kortom, het controleren van gekochte backlinks op hun actieve status is essentieel om de waarde te waarborgen, linkjuice te behouden, een gezond linkprofiel te behouden en eventuele problemen tijdig op te lossen. Door regelmatig te controleren, kun je de effectiviteit van je linkbuilding-inspanningen maximaliseren.

Conclusie: Duurzaamheid op lange termijn

Het inkopen van backlinks kan een effectieve strategie zijn om de zichtbaarheid en autoriteit van je website te vergroten, maar het is van cruciaal belang om kritische vragen te stellen voordat je deze stap zet. Door te begrijpen waar de backlinks vandaan komen, te focussen op kwaliteit boven kwantiteit, een natuurlijk linkprofiel na te streven, de risico’s te beoordelen en te denken aan de langetermijneffecten, kun je de kans vergroten op succesvolle SEO-resultaten en de gezondheid van je website behouden. Wees selectief, stel vragen en maak weloverwogen beslissingen bij het inkopen van backlinks.

Hoe werkt het indexeren van je website in Google anno 2023?

Indexeren van je website

Website indexatie is één van de eerste stappen in het proces van bepalen hoe je website scoort in zoekresultaten. Om te bepalen hoe je website scoort in zoekresultaten zal Google (of een andere zoekmachine) je website crawlen. Dat betekent dat je website wordt geanalyseerd door zogenaamde ‘bots’ ofwel zoekmachinesoftware. Deze bots van Google bepalen op basis van allerlei factoren welke indexering je website krijgt.

Je website indexeren in Google resulteert dus in een bepaalde score. Die score bepaalt hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt. Je website indexatie is dus van groot belang voor het succes van je website.

Welke factoren zijn belangrijk voor website indexatie in 2023? Waar moet je op letten en wat kun je doen om de indexering te beïnvloeden?

Technische SEO en indexatie

Met Technische SEO bedoelen we alle maatregelen die je treft om je positie in zoekresultaten van zoekmachines als Google te verbeteren, die op het technische vlak liggen. Denk dan dus niet aan content optimaliseren of meer links plaatsen, maar juist aan de techniek achter je website die je helpt aan een goede positie. Begrijpen hoe Google en andere zoekmachines je website indexeren en hoe crawlen werkt, is daarvoor essentieel.

Zorgen voor een website indexatie

Nadat de crawlbots van Google klaar zijn met je website crawlen, begint het website indexeren in Google. Dit werkt bij andere zoekmachines zoals Bing op een vergelijkbare manier. De website indexeren is als het ware de eerste stap in het ranken van je webpagina.

Een website indexeren in Google betekent dus eigenlijk niets meer dan een website toevoegen aan de zoekresultaten van Google.

Dat gebeurt overigens per pagina. Elke pagina wordt dan ook bezocht en bestudeerd door te crawlen en krijgt dus een indexatie. Dat proces starten hoef je niets voor te doen. Als je website live is gebeurt dit na verloop van tijd vanzelf.

Sneller een webpagina indexatie krijgen

Het kan zijn dat je wil dat de website indexatie in Google sneller gaat, bijvoorbeeld omdat je belangrijke nieuwe content hebt toegevoegd of een wijziging aan de techniek op een pagina hebt gedaan.

Er zijn een paar manieren om een website indexatie sneller te laten plaatsvinden:

 • met een sitemap;
 • via Google Search Console

Een sitemap

Een sitemap is als het ware een siteplan. Je kunt het zien als de plattegrond of routebeschrijving van je website en de verschillende links die erop staan. Het is een overzichtelijk document of pagina met alle interne links van jouw website.

De XML sitemap is een goede manier om je indexatie sneller en soepeler te laten verlopen. Een XML sitemap is een inhoudsopgave van jouw website voor Google en andere zoekmachines. Je kunt zo’n XML sitemap automatisch laten maken via een aantal plugins in WordPress. Het is ook mogelijk om zelf een sitemap te maken.

De sitemap geeft aan zoekmachines ook direct weer welke pagina’s er te vinden zijn op je website en hoe ze onderling verbonden zijn. Je kunt sitemaps indienen bij de Google Search Console om er nog meer vaart achter te zetten, hoewel je ook dan altijd nog even moet wachten.

Google Search Console

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google opzoeken en bijhouden.

Het is mogelijk om een indexatie aan te vragen via de Google Search Console. Dat doe je door simpelweg in te loggen en bovenin het scherm je URL in te voeren. Vervolgens klik je op ‘inspecteer’ en de website indexatie wordt aangevraagd.

Als de pagina al bekend is bij Google, krijg je nu direct een heleboel informatie erover te zien. Vaak kun je al binnen een paar minuten zien dat nieuwe content is opgepakt en geanalyseerd door te crawlen. Als het om een heleboel veranderingen gaat dan kan het langer duren.

Conclusie: website indexatie

Zoals je nu weet, is een website indexeren in Google een proces dat vanzelf plaatsvindt door de crawlbots. Wil je echter graag dat het iets sneller gaat, dan zijn er een aantal dingen die je kunt inzetten: de sitemap en Google Search console. Kleine wijzigingen worden vaak snel opgepikt, maar bij grotere veranderingen kan het langer duren.

Optimaliseer je website voor elk apparaat

Optimaliseer je website

Je wil even snel iets opzoeken en pakt je smartphone erbij. Via Google of een andere zoekmachine tik je jouw vraag in en je opent het eerste zoekresultaat dat antwoord lijkt te geven op je vraag. Dan zie je dat de pagina niet goed laadt en de content niet zichtbaar is. Dus ga je terug en pak je het volgende zoekresultaat. Herkenbaar? Dit hebben we ongetwijfeld allemaal wel eens meegemaakt.

Bedenk nu eens dat dat eerste zoekresultaat jouw eigen website is.

Die bezoeker ben je dus kwijt omdat je website niet goed zichtbaar is op een mobiel apparaat. Misschien heb je eindeloos veel tijd gestoken in het maken – of laten maken – van een prachtige website voor op het computerscherm, maar heb je er wel rekening mee gehouden dat bezoekers soms op een heel ander apparaat kijken? Zoals een smartphone of zelfs een tablet?

Het zal je verbazen hoeveel bezoekers en dus potentiële klanten je verliest als je website niet responsive is (dat wil zeggen: niet goed aanpast aan het type apparaat waarmee een gebruiker kijkt). Je website optimaliseren voor desktop is minstens zo belangrijk als je website optimaliseren voor mobiel. Veel mensen zeggen zelfs dat een website optimaliseren voor mobiel belangrijker is omdat inmiddels een meerderheid van de mensen de meeste zoekopdrachten via dat apparaat doen.

Je website optimaliseren voor mobiel en desktop is bovendien inherent aan je website optimaliseren voor Google. Want ook Google weet dat het belangrijk is dat je website bereikbaar is en functioneert vanaf verschillende devices. Maar hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten als je een responsive design op je website wil?

Ga voor mobile first

Je website ziet er prachtig uit vanaf een desktop? Dat is fijn, maar hoe ziet je pagina eruit op een smartphone? De kans is groot dat de complete layout dan verloren gaat, laadtijd erg lang is, afbeeldingen niet goed zichtbaar zijn en informatie niet te lezen. Een prachtige website op een laptop is niet automatisch ook prachtig op een smartphone.

Het is belangrijk dat je website ook zogenaamd mobile friendly is, oftewel geschikt voor vertoning op een smartphone (en misschien ook wel tablet). Dat is niet alleen belangrijk omdat je potentiële klant dan niet wegklikt. Het is ook belangrijk omdat Google een zogenaamd mobiele first beleid hanteert. Een website die goed functioneert op mobiel is bij hen de eerste prioriteit en dat zou het voor jou dus ook moeten zijn.

Zorg voor een responsive design

Een mobile first website maken valt of staat met responsive design. Responsive design wil zeggen dat je website zo is gebouwd dat deze op ieder formaat scherm optimaal is ingedeeld. De inhoud ofwel content is hetzelfde, maar de layout wordt zo aangepast dat het past bij de schermgrootte en het gebruik. We noemen dit ook wel een fluid design of een vloeiende layout.

Er zijn een aantal programma’s die je ondersteunen bij het bouwen van een website. Denk aan Elementor of Divi. Deze programma’s kunnen je – tot op zekere hoogte – helpen je design responsive te maken. Wil je het zelf doen? Dan komt er vaak code bij kijken.

Om je website te optimaliseren voor mobiel heb je in je code een aantal elementen nodig:

 • Een viewport
 • Responsieve afbeeldingen
 • Een fluid design of vloeiende layout
 • Media query’s

De viewport is het gedeelte van de interface van een webbrowser waarin de inhoud van een website wordt weergegeven. Een media query is een stukje code in je website dat specifieke informatie – zoals de schermgrootte van het apparaat van je bezoeker – kan uitlezen en doorgeven aan de rest van je website. Geen wonder dat deze twee dus – naast het aanpasbare design en de afbeeldingen – van groot belang zijn.

Afbeeldingen optimaliseren

Ziet je website er op mobiel net niet helemaal lekker uit? Dan is de kans groot dat dit te maken heeft met de afbeeldingen op je pagina. Afbeeldingen optimaliseren is dan ook een groot onderdeel van je website responsive maken. Optimaliseer je een website voor Google dan mag je ook zeker de afbeeldingen niet overslaan. Dat goed Google namelijk ook niet in hun ranking van je pagina.

Het is vooral belangrijk dat je bezoeker niet van links naar rechts hoeft te scrollen om stukken tekst of afbeeldingen goed in beeld te krijgen. Dat heeft vaak te maken met hoe de afbeeldingen functioneren op de pagina; ze staan nog op een formaat ingesteld dat niet past bij het scherm van de bezoeker. Afbeeldingen optimaliseren zorgen ervoor dat ze automatisch krimpen naar het formaat van het scherm.

Ook dit is een functie die sommige webbouwers automatisch toepassen. Wil je het handmatig veranderen? Doorloop dan deze stappen:

 1. Open de stylesheet van de website, waar de code staat (dit noemen we het CSS).
 2. Voeg de volgende code toe:

img {

 max-width: 100%;

}

Als de afbeeldingen breder zijn dan de viewport in je website toelaat, worden ze automatisch aangepast.

Voorkom pop-ups

Ken je dat: je opent een website op mobiel of desktop, maar krijgt meteen een schermvullende pop-up in beeld. Irritant, toch?

Dat vind je potentiële klant dus ook.

Pop-ups maken het lastiger voor je bezoeker om de informatie te vinden die ze nodig hebben. Daar raken ze ongeduldig van en dan klikken ze al snel weg. Dat zorgt weer voor een hoog bouncepercentage en dat wil je niet hebben.

Er zijn natuurlijk pop-ups die belangrijk zijn of waar je niet onderuit komt, zoals de vraag om cookies te accepteren. Andere pop-ups kun je beter achterwege laten, vooral in je mobiele design. Zelfs als het gaat om een mooie aanbieding of uitverkoop valt op dat bezoekers niet erg happig zijn om door te klikken als ze een pop-up tegenkomen. Op een mobiel apparaat is het ook vaak nog lastiger om de plek te vinden waar je die pop-up wegklikt, wat zorgt voor nog meer frustratie bij je bezoeker.

Je bezoeker komt niet voor een pop-up, maar voor informatie. Vergeet dat niet. Wil je toch graag een pop-up gebruiken? Zorg dan dat deze niet de complete inhoud blokkeert want dat roept de meeste frustratie op.

Zorg voor de beste laadtijden

Wist je dat menig bezoeker al binnen seconden wegklikt als de pagina niet snel genoeg zichtbaar is? Wanneer jouw pagina niet snel laadt raak je dus veel potentiële klanten kwijt. Op mobiel is dit al helemaal belangrijk, omdat men dan al gauw denkt dat je website simpelweg niet functioneert op een ander apparaat dan een desktop. Je website optimaliseren voor mobiel betekent dus ook goed opletten op laadtijden.

Zo kun je ervoor zorgen dat je website op mobiel en desktop snel laadt:

 • Optimaliseer afbeeldingen – zorg dat afbeeldingen zich aanpassen naar het scherm van de gebruiker.
 • Gebruik caching – zoek de .htaccess van je domein en stel in dat caching op tijd wordt toegepast.
 • Optimaliseer de code – met de juiste code zorg je ervoor dat je website zo min mogelijk vraagt van het apparaat van de gebruiker en dus sneller zichtbaar is.
 • Combineer elementen – heb je bijvoorbeeld twee afbeeldingen naast elkaar staan, combineer ze dan tot één om de laadtijd te bevorderen.

Conclusie: mobile first is leidend

Nu je weet wat je kunt doen om je website optimaal te laten functioneren op elk apparaat, kun je de methodes gaan toepassen. Vergeet vooral niet dat iedereen tegenwoordig een ander formaat scherm heeft en dat er ook nog veel mensen tablets gebruiken. Heb je geen idee hoe je zoiets aan moet pakken? Een webdesigner en webbouwer kunnen je helpen je website voor ieder apparaat te optimaliseren.

Vijf praktische schrijftips voor het optimaliseren van de content op jouw website

Praktische schrijftips

Het is inmiddels algemeen bekend dat de content op je website van groot belang is voor je positie in Google en andere zoekmachines. Jarenlang werd er vooral gehamerd op de lengte van je content. Deze zou zo lang mogelijk moeten zijn om de beste ranking te halen. Goede SEO content maken is echter een stuk gecompliceerder. Content optimaliseren is minstens zo belangrijk als de lengte van je teksten.

Hoe pak je zoiets aan? Waar moeten je teksten en SEO content aan voldoen om goed te scoren in zoekmachines en dus het meeste uit je website te halen? Ontdek hier vijf praktische schrijftips voor het optimaliseren van de content op je website.

Zorg dat je content van waarde is

Veel belangrijker dan de lengte van je content is de daadwerkelijke inhoud. Want het belangrijkste doel is dat je lezers waarde biedt. Als dat lukt, zijn mensen niet alleen tevreden met je website, maar is de kans ook groter dat ze naar je gaan linken of je content delen. Dat is iets waar het algoritme van Google rekening mee houdt in het bepalen van je positie in de zoekresultaten.

Je website kan nog zo mooi of lang zijn; als je content geen waarde heeft voor je lezer, bereik je er dus niets mee. Een pagina vol gebakken lucht en woorden puur om het voldoen aan een bepaalde contentlengte heeft geen zin. Je bezoeker verlaat al snel weer je website en komt ongetwijfeld niet snel terug.

De gouden regel is dan ook: kwaliteit boven kwantiteit. Alleen zo maak je van bezoekers betalende klanten.

Houd rekening met de zoekintentie van je lezer

Om te bepalen hoe je waarde biedt aan je lezer, moet je weten waar ze naar op zoek zijn. Google wil vooral zo goed en zo snel mogelijk antwoord geven op de vraag van een gebruiker. Als jouw content dus antwoord geeft op die vraag, is de kans groter dat je een goede waardering krijgt van Google.

Die vraag kan een letterlijke vraag zijn, zoals je ook vaak ziet in de zoekresultaten bij een bepaalde zoekterm. Als jouw content antwoord geeft op de vragen die verschijnen in de zoekresultaten bij een voor jouw bedrijf relevante zoekterm dan voldoe je aan de zoekintentie van de lezer. Ook dat is goed voor je positie en waardering door Google.

Het bepalen van de zoekintentie van je ideale klant is dus van groot belang voor het optimaliseren van je SEO content. De meeste zoekintenties zijn onder te verdelen in vier gebieden:

 • Informatie – de gebruiker wil meer informatie over een specifiek onderwerp, product of dienst.
 • Navigatie – de gebruiker is op zoek naar een specifieke pagina of website.
 • Commercieel – de gebruiker wil meer informatie voor hij een product aanschaft.
 • Transactie – de gebruiker wil een product of dienst aanschaffen.

Als je de zoekintentie van de bezoeker hebt geïdentificeerd kun je de content daarop inrichten. Dat kan dus ook verschillen per pagina op je website. Daarom zijn er ook in vrijwel alle gevallen meerdere zoekwoorden of zoektermen van belang voor de inhoud van je website.

Pas zoekwoord optimalisatie toe

Zoekwoorden zijn de essentie van goede SEO content. Zoekwoorden of zoektermen zijn de woorden en woordgroepen die gebruikers intikken in een zoekmachine wanneer ze op zoek zijn naar jouw product of dienst.

Een groot onderdeel van SEO is het toepassen van zoekwoord optimalisatie. Je wil de juiste woorden verwerken in je tekst en andere content. De woorden die jouw doelgroep daadwerkelijk gebruikt. Google herkent dat je dezelfde termen in je content gebruikt en zal je dan ook hoger in de zoekresultaten plaatsen bij die specifieke termen.

Maar hoe bepaal je nu welke zoektermen voor jouw website belangrijk zijn? Hoe pas je zoekwoord optimalisatie op de juiste manier toe?

Er zijn een aantal handige programma’s waarmee je kunt bepalen welke zoektermen belangrijk zijn voor jouw zoekwoord optimalisatie. Gebruik bijvoorbeeld de Keyword Planner van Google of een externe (soms betaalde) dienst zoals Ubersuggest.

In zo’n programma voer je een basiszoekterm in. Verkoop je bijvoorbeeld schoenen? Dan kun je de term ‘schoenen’ invullen. Je krijgt dan voor die term maar ook andere aanverwante zoekwoorden en longtail zoektermen te zien hoe vaak erop gezocht wordt en hoeveel concurrentie er op die term is (oftewel: hoeveel andere websites ook op die woorden inzetten).

Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat mensen die naar jouw soort product zoeken niet de term ‘schoenen’ gebruiken maar bijvoorbeeld ‘sneakers dames’. Je kunt zo bepalen welke zoektermen het meeste passen bij wat jij aanbiedt en deze verwerken in je content. Je content optimaliseren betekent ook de juiste zoektermen gebruiken in afbeeldingen en andere content. Houd er ook rekening mee dat specifieker vaak beter is. Een longtail zoekterm (dus niet: schoenen, maar: rode sneakers dames) werkt vaak beter en zorgt voor gebruikers op je website die écht naar jouw product op zoek zijn.

Zorg voor de juiste grammatica en spelling

Een tikfoutje hier en daar, is dat echt zo erg? Het antwoord is: ja. Althans, het heeft invloed op je ranking. Daarnaast heeft het invloed op hoe waardevol en betrouwbaar mensen jouw content vinden. Waardevolle content is dus (zo goed als) foutloos geschreven.

Allereerst omdat Google grammaticale fouten ook ziet. Dat wordt afgestraft. Het algoritme kan spel- en taalfouten goed oppikken tegenwoordig en straft het ook af als ze te veel op je pagina staan. Bovendien is er een kans dat je belangrijke zoekwoorden niet gezien worden door het algoritme omdat je ze verkeerd schrijft. Dat is zonde van je moeite en gemakkelijk te voorkomen.

Daarnaast valt het je gebruiker ook op dat je fouten maakt. Teksten met veel fouten worden als onbetrouwbaar gezien. Een klant kan dan al snel vermoeden dat hij met een onprofessioneel bedrijf of zelfs oplichting te maken heeft en zal je website verlaten.

Goed geschreven content is daarnaast simpelweg belangrijk omdat mensen je tekst dan beter begrijpen. Denk dus niet alleen aan de juiste toepassing van ‘t kofschip, maar ook vooral aan duidelijke titels en tussenkoppen, opsommingen en alineaopbouw. Laat je content controleren en proeflezen door meerdere andere personen om te voorkomen dat fouten erin blijven staan.

Lengte van je content is nog altijd belangrijk

Hoeveel woorden moet content zijn? Daarover zijn de meningen nog altijd verdeeld. Het feit van hierboven geldt nog altijd: kwaliteit over kwantiteit. Toch is een te korte tekst niet altijd goed voor je ranking. Langere artikelen scoren nog altijd beter in de ranking van Google en goede SEO content mag dus niet te kort zijn.

Het korte antwoord is dat je de lengte moet zien als een onderdeel van je SEO content optimalisatie, maar niet het hoofddoel. Controleer aan het einde van het schrijven de lengte van je teksten in plaats van voorafgaand een bepaald aantal woorden te willen halen. Zo weet je zeker dat je de focus op de inhoud legt. Aan het einde kun je alsnog kijken of je SEO content aan de gewenste lengte voldoet en waar nodig aanvullen. Nog veel belangrijker is echter: geef je antwoord op alle vragen van de lezer? Als dat nog niet het geval is, is er ook ruimte voor uitbreiding. Het aantal woorden is dus meer een richtlijn en kan je helpen om te bepalen of je inhoud waarde heeft. Uiteindelijk is het altijd de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en waarde die leidend moeten zijn.

Zie je ‘Not Provided’ in Google Analytics? Dit kun je eraan doen

Not Provided google analytics

Zie je in Google Analytics de woorden ‘not provided’ (niet verstrekt) staan in plaats van de zoekopdrachten die zoekers naar je website hebben geleid? Dat betekent dat Google organische zoekwoordgegevens afschermt om de privacy van zoekers te beschermen.

Geen zorgen, dat betekent niet dat je iets verkeerd hebt gedaan in het configureren van je Google Analytics. Er zijn ook geen gegevens verloren gegaan door een fout. In dit artikel leggen we uit waar die not provided vandaan komt, geven we twee oplossingen voor het probleem en een aantal tips over hoe je die zoekwoordgegevens kunt gebruiken als je ze eenmaal terug hebt:

 • Oplossing 1: gebruik Google Search Console
 • Oplossing 2: gebruik Ahrefs Webmaster Tools
 • Drie tips voor omgang met zoekwoordgegevens

Oplossing 1: Gebruik (gratis) de Google Search Console

Google Search Console (GSC) is een gratis tool van Google dat is ontworpen om de vertoning van je website in de zoekresultaten te controleren en aan te passen. Naast het onthullen van organische zoekopdrachten die naar je website worden geleid, kun je GSC gebruiken om technische fouten te vinden en op te lossen, sitemaps in te dienen, backlinks te bekijken en meer.

Wil je organische zoekwoordgegevens bekijken? Dan heb je altijd deze tool nodig. 

Je kunt door middel van Google Search Console een aantal belangrijke gegevens vinden. De belangrijkste reden om deze tool te gebruiken? Je kunt organische zoekwoorden bekijken in het prestatierapport. Dat doe je onder het tabblad ‘prestaties’ of ‘performance’. 

Zodra je gegevens daar beschikbaar zijn, zie je het tabblad met zoekwoorden genaamd ‘zoekopdrachten’ of ‘queries’ in het onderste paneel van het scherm. 

Search console

Dit is wat de data betekent:

 • Top zoekopdrachten of top queries verwijst naar zoekopdrachten vanuit Google Search die vertoningen van je website hebben gegenereerd. Dit betekent dat wanneer de URL van je website wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google (dit kan door zoeken op internet, zoeken naar afbeeldingen, video’s of Google Nieuws zijn), het trefwoord dat die vertoning heeft veroorzaakt, hier wordt gerapporteerd.
 • Klikken of clicks is het aantal klikken dat vanuit organische zoekresultaten naar de URL van je website leidt. Let op: dit is zonder de betaalde Google Ads-zoekresultaten. Elke klik die de gebruiker buiten de zoekresultaten brengt, wordt als een klik beschouwd. En wanneer iemand op een link naar een pagina klikt, terugkeert naar de SERP (pagina met zoekresultaten van zoekmachines) en vervolgens opnieuw op die pagina klikt, telt dit slechts als één klik.
 • Vertoningen of impressions zijn het aantal keren dat een URL van je website in de zoekresultaten is verschenen. Let op: dit betekent niet noodzakelijk dat de zoeker je website heeft gezien. Dit betekent alleen dat hij is weergegeven in resultaten. 

Het kan even duren voordat Google alle gegevens van je website in kaart heeft gebracht in GSC. Zodra je gegevens binnen zijn, kun je tot 16 maanden terugkijken in de data.

Er zijn nog meer tabbladen in Google Search Console maar je onder andere klikken kunt zien voor:

 • URL’s van pagina’s die zijn bezocht vanuit de SERP’s.
 • Landen waar de zoekopdracht vandaan kwam.
 • Het type apparaat waarop de zoekopdracht is uitgevoerd.
 • Datums (standaard weergegeven in Pacific Time Zone maar dit kun je aanpassen).

De eerste oplossing voor het ‘not provided’ probleem is dus gemakkelijk. Je moet simpelweg Google Search Console activeren en instellen op je website, en geduldig wachten tot de data verschijnt. 

Oplossing 2: gebruik Ahrefs Webmaster Tools (ook gratis)

Google Search Console heeft een aantal beperkingen. Gelukkig zijn er ook andere tools die je kunt inzetten om de ‘not provided’ aan te vullen. Een daarvan is Ahrefs Webmaster Tools (AWT).

Dit is een gratis tool die het mogelijk maakt om de SEO van je website aanzienlijk te verbeteren en meer verkeer naar je website te trekken. AWT heeft een aantal strepen voor op Google Search Console. Het geeft je onder andere:

 • Alle bekende zoekwoorden en geen limiet van 1000 zoekwoorden.
 • SEO metrics voor pagina’s en zoekwoorden.
 • Een niet gepersonaliseerde SERP snapshot met concurrerende data. 
 • SERP eigenschappen voor elk zoekwoord. 
Ahrefs-Webmaster-Tools

Als je de tool installeert, zie je gelijk de knop ‘organic keywords’ of ‘organische zoekwoorden’. Vanuit daar zie je een rapport van de organische zoekwoorden voor je site.

In deze tool vind je een aantal handige gegevens die je niet (altijd) kunt vinden in Google Search Console:

 • Trefwoorden die zoekers gebruikten om je website te vinden.
 • SF staat voor SERP-functies die verschijnen in zoekresultaten voor een trefwoord.
 • Volume geeft het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten voor een zoekwoord weer.
 • Keyword Difficulty (KD) geeft een schatting van hoe moeilijk het is om voor een zoekwoord in de top 10 van organische zoekresultaten te komen op een schaal van 100 punten.
 • Cost Per Click (CPC) toont de gemiddelde prijs die adverteerders betalen voor elke advertentieklik in betaalde zoekresultaten voor een zoekwoord.
 • Verkeer toont een schatting van het maandelijkse organische zoekverkeer dat je krijgt van een bepaald zoekwoord.
 • Wijziging (naast Verkeer) verwijst naar de wijziging in het verkeer tussen de door jou geselecteerde datums.
 • Positie is de hoogste positie van je doelgroep voor een zoekwoord.
 • Verandering (naast Positie) verwijst naar de verandering in positie tussen de door jou geselecteerde datums.
 • URL verwijst naar de URL die voor een zoekwoord in de zoekresultaten staat.

Boven de zoekwoordgegevens zijn er nog meer filters die je kunt gebruiken om data weer te geven die aan bepaald cirteria voldoen. Denk dan aan zoeken op positie in SERP’s of een bepaald zoekwoord. 

Er is dus een heleboel dat je kunt doen en inzien met de Ahrefs Webmaster Tool. Dit is nog maar een klein stuk van wat er mogelijk is. Ook deze tool helpt je die ‘not provided’ data opsporen en aanvullen. 

Drie tips voor het gebruik van zoekwoordgegevens

Het is heel handig om te weten welke organische zoekwoorden verkeer naar je website brengen. Die kennis kun je namelijk inzetten om SEO te verbeteren en je organische verkeer te laten groeien. Met deze drie tips heb je gelijk een aantal ideeën over hoe je dat kunt inzetten. 

1. Optimaliseer pagina’s met slecht presterende zoekwoorden

Onderpresterende zoekwoorden zijn de zoekwoorden waarbij je niet op de eerste of tweede positie scoort. Deze zijn belangrijk omdat de meeste mensen op één van de eerste twee zoekresultaten klikken. Als je daar niet tussenstaat, loop je een heleboel organisch verkeer mis.

Zowel via Google Search Console als via Ahrefs Webmaster Tools is er een functie waarmee je deze onderpresterende zoekwoorden kunt vinden. 

2. Optimaliseer pagina’s met een lage CTR maar een hoge ranking

CTR is het percentage organische vertoningen dat resulteert in een klik naar je website.

Over het algemeen zou een pagina met een hoge ranking op de SERP ook een hoge CTR moeten hebben. Dit komt omdat mensen de neiging hebben om op zoekresultaten met een hoge positie te klikken. Hoe hoger de CTR, hoe meer verkeer naar je site.

Maar in sommige gevallen kunnen pagina’s die hoog scoren een lager dan gemiddelde CTR hebben. Met behulp van Google Search Console spoor je deze pagina’s op. Zo kun je de oorzaak van hun prestaties analyseren en kijken of er een manier is om de CTR te verbeteren.

3. Vind gemakkelijke zoekwoorden om op te ranken

Een enkele pagina kan scoren op maar liefst honderden zoekwoorden. Sommige zoekwoorden kunnen er zelfs voor zorgen dat een pagina onbedoeld wordt gerangschikt. Dit betekent dat Google een webpagina aan een zoekwoord kan koppelen, zelfs als je het zoekwoord niet specifiek voor deze pagina als target hebt. 

Wanneer dat gebeurt, is dit een teken dat het tijd is voor nieuwe content of het optimaliseren van bestaande content voor dit ‘onbedoelde’ zoekwoord. Dan kun je namelijk meer verkeer krijgen dan nu het geval is. En hoe lager de KD, hoe gemakkelijker het over het algemeen is om inhoud te maken die hoog scoort.

Not Provided is gemakkelijk op te lossen

Zoals je nu weet, kun je dus twee handige tools inzetten om die ‘not provided’ data alsnog in te zien. Zowel Google Search Console als meerdere andere gratis tools kunnen je daarbij helpen. 

Als je zoveel mogelijk inzicht in de cijfers van je website wil hebben, dan kun je beter meerdere tools inzetten. Zo kun je ook sneller manieren signaleren op je SEO tactieken te optimaliseren.

NoFollow-links en DoFollow-links: alles dat je moet weten

Nofollow

Sinds maart 2022 behandelt Google het kenmerk ‘NoFollow’ als een hint voor indexeren en crawlen. Dit is dus het ideale moment om nofollow-links, zowel intern als extern, nader te bekijken. Ze hebben namelijk veel voordelen en je kunt ze op verschillende manieren inzetten. In een eerder blog omschreven we al de veranderingen van deze tags, zie dit blog hier: https://linkbuildingmasters.nl/nofollow-links-veranderen-wat-betekent-dat-voor-jou/

In de online discussie over nofollow-links en dofollow-links wordt duidelijk dat er verwarring is binnen de gemeenschap over de verscheidenheid aan problemen met betrekking tot nofollow. Daarom gaan we in dit artikel verder in op de basis van nofollow en geven we een aantal linkbuilding tips die elke SEO-expert of linkbuilder moet kennen.

Wat zijn nofollow-links?

Google heeft de nofollow-optie voor backlinks in 2005 geïntroduceerd. Toen was het idee met name bedoeld voor bloggers, die worstelen met mensen die commentaarspam gebruikten om links te genereren, in de hoop op specifieke zoekwoorden te rangschikken. 

Het nofollow-kenmerk vertelt zoekmachines om de uitgaande link die wordt getagd niet te volgen, wat in wezen betekent dat de website de link niet onderschrijft.

Zo zien follow-links en nofollow-links eruit 

Nofollow wordt gebruikt in de HTML van je broncode. Veel CMS’en bieden een nofollow-optie bij het maken van links, maar als je ze met de hand moet coderen, hebben we enkele voorbeelden voor je.

Zo ziet een follow-link eruit:

<a href=”https://example.com”>Anchor Text Goes Here</a>

Dofollow

En zo ziet een nofollow eruit:

<a href=”https://example.com” rel=”nofollow”>Anchor Text</a>

Opties voor nofollow in Google

In september van 2019 liet Google weten dat er twee nieuwe link attributen beschikbaar worden. Deze geven webbouwers- en beheerders een manier om een type link te identificeren bij Google. 

rel=”sponsored”

Google raadt bijvoorbeeld aan om het kenmerk ‘gesponsord’ te gebruiken om links op je site te identificeren die zijn gemaakt als onderdeel van advertenties of sponsoring. Dat is de voorkeursmethode waar ze om vragen als er voor links is betaald.

Gesponsorde link attributen zien er zo uit:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”sponsored”>Anchor text</a>

rel=”ugc”

Google raadt aan om links die gegenereerd zijn door gebruikers, zoals opmerkingen en forumberichten, als UGC te markeren. Wil je betrouwbare en erkende reageerders erkennen en belonen? Dan kun je dit kenmerk beter uit de link verwijderen. 

Een UGC link attribuut (user generated content) ziet er zo uit:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”ugc”>Anchor text</a>

Google raadt aan om de rel-”nofollow” alleen op de volgende manier te gebruiken:

Gebruik de nofollow-waarde wanneer andere waarden niet van toepassing zijn en je niet wil dat Google je website associeert met of de gelinkte pagina van je site crawlt.

Natuurlijke en niet-natuurlijke interne en externe links

Elke link die op je website binnenkomt, wordt geëvalueerd door Google. Zo wordt bepaald of de links er natuurlijk uitzien. Dat wil  zeggen dat ze een normaal linkprofiel hebben met links van  relevante websites die follow- en nofollow-links bevatten. Het aantal links bepaalt ook hoe normaal het linkprofiel beoordeeld wordt. 

Voor alles dat er onnatuurlijk uitziet, moet een nofollow-tag gebruikt worden. 

Niet-natuurlijke links

Als Google een niet-natuurlijk of onnatuurlijk aantal links constateert, dan krijgen deze de stempel Unnatural Links. Het gaat dan om links die de indruk wekken dat ze niet op een zuivere wijze verkregen zijn, maar dat er gepoogd wordt het algoritme om de tuin te leiden. Voorbeelden daarvan zijn:

Sinds kort deelt Google handmatige acties uit op uitgaande links in gastposts. Google kijkt dus naar alle links die binnenkomen en weggaan vanaf je website. Nofollow wordt gebruikt om handmatige acties vanuit Google te voorkomen, maar vanaf 1 maart 2022 is dat puur een hint. Je kunt de indexering en crawl bots van Google dus sturen met nofollow.

Moet je dan rel=”sponsored” en rel=”ugc” gebruiken?

Google is de originele werkwijze van de nofollow een beetje ontgroeid. Updates zoals deze van maart 2022 zijn een manier om die oude werkwijze aan te pakken. Rel=”ugc” is nog altijd een handige functie voor bloggers en uitgevers, maar het schijnt dat de sponsored-optie niet actief wordt geïnspecteerd momenteel. 

De beste manier om deze andere attributen los van de nofollow te gebruiken:

 • UGC gebruik je voor de reacties onder blogposts en op fora. 
 • Sponsored gebruik je voor advertorials, betaalde gastblogs en betaalde links. 
 • Nofollow gebruik je alleen nog wanneer je niet garant kan staan voor de content van een bepaalde link, en de eerder genoemde twee opties niet volstaan. 

NoFollow en NoIndex: wat is het verschil?

Er is enige verwarring over hoe je kunt voorkomen dat Google een pagina indexeert. Het is daarvoor belangrijk om te weten wat het verschil is tussen nofollow en no-index.

Nofollow kun je zoals hierboven uitgelegd dus gebruiken voor individuele links. Nofollow kan ook worden toegevoegd aan de <head> van een pagina die zoekmachines vertelt om alle links op die pagina niet te volgen. 

Dan gebruik je deze code bovenaan je pagina:

<meta name=”robots” content=”nofollow” />

Als je deze code gebruikt omdat je wil dat Google je pagina’s niet crawlt, dan pak je het verkeerd aan. Het is namelijk een manier om Google te laten zien dat je pagina niet gecrawld hoeft te worden via een bepaalde link, maar dat weerhoudt Google er niet van om de pagina in zijn geheel alsnog te crawlen. 

Als je wil dat Google je pagina volledig overslaat, dan moet je de Noindex tag gebruiken. 

Over de Noindex-tag

Een ‘noindex’-tag vertelt zoekmachines dat je niet wil dat een pagina in de zoekresultaten wordt opgenomen. Om zeker te weten dat de noindex zijn werk doet, mag de pagina niet worden geblokkeerd door een robots.txt-bestand. Als de pagina wordt geblokkeerd door een robots.txt-bestand, zal de crawler nooit de noindex-instructie zien en kan de pagina nog steeds worden weergegeven in zoekresultaten, bijvoorbeeld als andere pagina’s ernaar verwijzen.

Noindex kun je op deze manier toevoegen in HTML:

<meta name=”robots” content=”noindex, follow”>

Gebruik nofollow dus niet meer om te voorkomen dat Google een pagina indexeert. Dat is niet hoe het werkt en kan je in de toekomst zelfs tegenwerken. 

Het verschil tussen crawlen, indexeren en ranken

Om te begrijpen hoe je deze attributen het beste kunt gebruiken, is het handig om het verschil te weten tussen de drie voornaamste acties die Google onderneemt: crawling, indexing en ranking (oftewel crawlen, indexeren en ranken). 

 • Crawling – Google volgt links om te ontdekken of er nieuwe of geüpdatete content op het web te vinden is.
 • Indexing – Google deelt alle content en informatie netjes in die voortkomt uit het crawlen.
 • Ranking – Google beoordeelt al die content die uit het crawlen voortkomt om te bepalen of het aansluit op de zoekintentie, en waar in de zoekresultaten de content thuishoort. 

Hoe vind ik nofollow-links op mijn pagina?

Als je wil weten of er nofollows op een pagina staan, dan kun je dat onder andere handmatig doen. Ga naar een pagina, gebruik je rechter muisknop en kies ‘bekijk broncode’ of ‘view page source’.

Daarna gebruik je control/command F en zoek je naar ‘nofollow’. Door de pijltjes te gebruiken kun je elke nofollow-link in de broncode vinden. 

Er zijn ook tools die je kunt gebruiken om links in kaart te brengen, al dan niet betaald. 

Zijn nofollow-links goed voor linkbuilding? 

Veel mensen geloven dat linkbuilding alleen van belang is als je een volglink krijgt. Hoewel kwalitatieve follow-links geweldig kunnen zijn voor SEO, zijn er nog steeds duidelijke voordelen aan het verkrijgen van nofollow-links. Hier zijn er maar een paar:

 • Meer verkeer op je website – hoewel veel grote websites alle uitgaande links op nofollow zetten, zorgen ze toch voor een sterke toename in verkeer. 
 • Merkbekendheid – genoemd worden op betrouwbare websites die relevant zijn bij je publiek is waardevol voor je bekendheid. 
 • Vertrouwen opbouwen – links op betrouwbare sites dragen bij aan het vertrouwen dat je publiek heeft in jou. 
 • Vertrouwen kan ook followlinks opleveren.
 • Geen boete voor slechte links.
 • Verkeer van de juiste kwaliteit – meer verkeer is fijn, maar je wil natuurlijk bezoekers die klanten worden. Met nofollow bereik je soms precies dat publiek.

Nofollow in 2022: een nieuw tijdperk

Er is dus zeker nog wel waarde te vinden in de nofollow tag, ook in 2022. Wel is het goed om te weten hoe je nofollow zo inzet dat je er ook echt iets aan hebt. Soms zijn andere attributen beter toepasbaar.

Houd er bovendien rekening mee dat nofollow niet hetzelfde is als noindex. De twee door elkaar gebruiken voor hetzelfde doel levert dus weinig op. Sterker nog: het kan je zelfs tegenwerken. 

8 stappen voor goede SEO voor startups en kleine bedrijven

SEO voor startups

Als jong bedrijf ben je ongetwijfeld altijd op naar manieren om te groeien met weinig tot geen budget. SEO – oftewel Search Engine Optimization – is er daar één van. Ontdek in dit artikel hoe je kunt groeien met beperkt budget door SEO toe te passen.

Voor SEO heb je geen groot budget nodig. Als je het op de juiste manier toepast, groeit het verkeer naar je website als vanzelf. Daarnaast geeft het een extra boost aan andere marketingtactieken. SEO heeft invloed op zowat elke stap in je marketing funnel.

In dit artikel ontdek je:

 • Waarom startups zouden moeten investeren in SEO;
 • Hoe je SEO het beste toepast als start-up of klein bedrijf.

Waarom moet je als start-up juist investeren in SEO?

Twijfel je nog altijd of SEO belangrijk is voor jouw organisatie? Er zijn 3 belangrijke redenen om er toch nu mee van start te zijn, en ze zijn allemaal met data te onderbouwen.

Reden 1: vanwege macrotrends

In 2014 hebben Google en Millward Brown Digital een onderzoek uitgevoerd naar de onderzoeks- en aankoopgewoonten van B2B-zoekers. Uit dat onderzoek bleek dat 71% van de B2B-zoekers in Google hun onderzoek start met een generieke zoekopdracht (in plaats van een merkzoekopdracht).

Zoals Google zelf zegt: “ze zijn op zoek naar een product, niet naar jou.”

Reden 2: er zijn altijd mensen op zoek naar jouw product of dienst

Hoe klein je niche ook is, er is altijd een groep mensen op zoek naar wat jij te bieden hebt.

Een voorbeeld: neem bijvoorbeeld een productcategorie als ‘dier-vrije zuivel’. Die productcategorie bestaat echt (animal-free dairy), maar specifiek op die zoekwoorden wordt wellicht nog weinig gezocht. Dit product is een relatief nieuw concept. Maar aanverwante zoekopdrachten zoals ‘lactosevrij’, ‘laag in lactose’ of ‘vegan’ worden veel gebruikt. Daar kun je van profiteren.

Reden 3: omdat je zo gratis organisch verkeer kunt verkrijgen

SEO is misschien nooit volledig gratis. Je moet immers tijd en moeite steken in het optimaliseren van je SEO-tactieken. Maar je hoeft niet te betalen voor wat je uiteindelijk toepast. Bij advertenties is dat wel het geval, ook wanneer je adverteert in Google en op social media. Bovendien blijft dat geld kosten, terwijl SEO op een gegeven moment staat en weinig tijd meer kost.

Hoe je SEO voor startups toepast

Volg deze 8 stappen als je voor het eerst SEO voor je bedrijf gaat opzetten, en het in één keer goed wil doen.

Stap 1: Zet iemand op SEO

Wie moet je overtuigen binnen je organisatie om de start te maken met SEO? Het kan de CEO zijn, investeerders, een marketing team of misschien kun je zelf het beste aan de slag. Wie er ook in het vraagstuk van de SEO duikt: het komt allemaal neer op het verbeteren en groeien van het bedrijf, dus iedereen zou overtuigd moeten zijn.

SEO is een investering die zichzelf niet snel terugverdient. Je hebt tijd nodig voor zoekwoorden onderzoek, het maken van content en het promoten ervan. Het kost ook nog tijd voor Google en haar crawl bots je website hebben gevonden en indexeren.

SEO kan ontzettend veel opleveren, maar geduld is hierin een schone zaak. Als je dit moet verkopen aan je team, begin dan vooral met uitleg over de voordelen van SEO. Je kunt de voordelen van SEO uitleggen door de marketingtactieken te illustreren die het stimuleert, voornamelijk contentmarketing.

zet iemand op seo

Contentmarketing dient veel verschillende doelen:

 • Creëert bewustzijn en trekt potentiële klanten aan;
 • Helpt je publiek te betrekken en geloofwaardigheid op te bouwen;
 • Helpt klanten te converteren;
 • Helpt je loyaliteit op te bouwen.

Als je SEO toepast bij het maken van je content dan voegt SEO iets toe in elke stap van je marketing funnel.

Dit zijn een aantal goede argumenten om iemand mee te overtuigen het vraagstuk van SEO op te pakken. Maar als deze persoon vooral interesse heeft in wat SEO financieel oplevert dan is dat ook prima. Dan kun je goed wijzen op de minimale investering versus de grote opbrengst van organisch verkeer naar je website.

Stap 2: Stel doelen

Als je al groen licht hebt voor SEO, is het tijd voor de volgende stap: stel je doelen en bereid middelen voor op de reis.

Doelen stellen voor SEO doe je zo:

Het uiteindelijke doel van SEO is om potentiële bezoekers te bereiken via organisch zoeken en ze om te zetten in klanten. Maar dit is een doel op het hoogste niveau, en het is best moeilijk om mee te werken omdat het je niet vertelt hoe je daar zult komen.

doelen voor seo

Een veel efficiëntere aanpak is om je grote doel op het hoogste niveau te verdelen in kleinere stappen die je dichter bij het resultaat brengen.

Je kunt SEO-doelen als een piramide zien, met het resultaat bovenaan en kleinere doelen die daar op lagere niveaus naartoe leiden. Het idee is om onderaan te beginnen en zo omhoog te werken. Een kleiner doel kan zijn om op de eerste pagina voor een bepaalde zoekterm uit te komen binnen 6 maanden. Vervolgens kun je nog kleinere doelen stellen en acties inplannen om dit te bereiken.

Middelen die je nodig hebt:

Middelen inschakelen betekent kosten. En als start-up moet je oppassen voor te hoge kosten. SEO kost je wellicht niet veel in het toepassen ervan maar tools die je reis ondersteunen kosten wel geld.

Voor effectieve SEO heb je in ieder geval de volgende dingen nodig:

 • Research
 • Geoptimaliseerde content
 • Backlinks
 • Tools om metingen uit te voeren

Als je alleen werkt of een klein team hebt én een beperkt budget, dan zit er niets anders op dan zelf leren hoe je deze stappen van SEO toepast en wat ervoor nodig is. Dat is overigens goed te doen met de juiste tools en andere middelen.

Heb je een (beperkt) budget voor SEO-taken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Huur iemand in die bovenstaande skills en tools al heeft.
 • Huur iemand in die ervaring heeft met content schrijven en SEO.
 • Huur iemand in die ervaring heeft met SEO en geef ze de ruimte om uit te besteden.

Goed nieuws, want als je zelf je SEO moet gaan oppakken dan zijn er allerlei handige (gratis) tools die je kunt gebruiken. Er zijn zowel gratis als betaalde tools, en betaald is niet altijd beter. Zorg in ieder geval dat je een tool hebt voor zoekwoorden onderzoek en content beoordeling.

Stap 3: Zorg dat je technische SEO op orde is

Technische SEO is het proces van het optimaliseren van je website op zoekmachines zoals Google te ondersteunen in het vinden, crawlen en indexeren van je pagina’s. Als Google deze stappen niet kan ondernemen op je website dan is de kans klein dat je hoog in zoekresultaten verschijnt.

Het beginner-antwoord op de vraag over technische SEO is: repareer de technische problemen op je website met een handige tool die ze in kaart brengt. Er zijn meerdere tools die je website kunnen scannen en kunnen aangeven waar het fout zit.

Stap 4: Voer een zoekwoordenonderzoek uit

Een zoekwoorden onderzoek is bedoeld om de zoekwoorden te vinden en organiseren die mensen gebruiken als ze op zoek zijn naar jouw dienst of product. Dat zijn er altijd meerdere, en elke pagina op je website heeft vaak een aantal verschillende belangrijkste zoekwoorden.

Aangezien je als jong bedrijf nog maar weinig autoriteit en bekendheid hebt, kun je het beste beginnen met zoekwoorden waar weinig concurrentie op is. Dat wil zeggen dat je concurrenten er nog niet gigantisch hoog op scoren en veel op adverteren. Dan is de kans namelijk groter dat jij als beginner er op kunt scoren.

zoekwoorden en content

De moeilijkheidsgraad van scoren op een zoekwoord wordt vaak geuit in Keyword Difficulty of KD. Er zijn volop tools die je kunnen ondersteunen in zoekwoordenonderzoek zoals Ubersuggest en de Google Zoekwoordplanner. Deze twee helpen je zoekwoorden identificeren waar je op kunt scoren.

Stap 5: Maak content voor je website

Nu je een idee hebt van welke zoekwoorden belangrijk zijn, is het tijd om goede content te schrijven waarmee je organisch verkeer aantrekt. Er zijn een aantal aspecten belangrijk in het creëren van die content.

Begrijp je publiek

Weten waar mensen naar op zoek zijn is waardevol. Alleen berusten op SEO-data is echter ook niet goed. Houd in het schrijven van je content rekening met de zoekintentie van de lezer.

Je doelgroep is minstens zo belangrijk in het schrijven en optimaliseren van je content. Je kunt daarvoor een buyer persona opstellen, een fictief personage die als het ware jouw ideale klant is. Houd rekening met deze persoon in het schrijven. Men noemt het ook wel een archetype.

Houd de zoekintentie in de gaten

Zoekintentie verwijst naar wat de zoeker zoekt. Het is belangrijk omdat Google inhoud wil rangschikken die echt nuttig is, dus je gaat waarschijnlijk niet rangschikken tenzij je inhoud overeenkomt met de intentie van de gebruiker.

Om de intentie achter een zoekwoord te begrijpen, moet je de zoekresultaten analyseren op basis van de drie C’s:

 • Content type – is er een type content dat veel voorkomt in de SERPs voor dit zoekwoord, zoals productpagina’s, video’s of landingspagina’s?
 • Content format – is er een veel voorkomend content format in de SERPs, zoals nieuwsartikelen, opinie of handleidingen?
 • Content invalshoek – is er een type invalshoek die je veel ziet in de SERPs, zoals content voor beginners of de nieuwste content op jaarbasis?

Plan, publiceer en hergebruik

Je hebt op dit moment waarschijnlijk een heleboel content ideeën. Hoe ga je al die inhoud beheren en maken?

Een veel voorkomende techniek onder professionele content marketeers is het bijhouden van een contentkalender. Het is een systeem dat wordt gebruikt om de productie van inhoud te organiseren, beheren en plannen.

Er is niet één manier om een ​​contentkalender te maken. Een contentkalender moet in de eerste plaats bruikbaar zijn voor jou en je organisatie.

Een aantal fijne programma’s voor het bijhouden van zo’n kalender zijn:

 • Asana
 • Trello
 • Google calendar

Houd in ieder geval de volgende dingen bij in je contentkalender:

 • Onderwerp
 • Auteur
 • Status van de taak
 • Deadline
 • Format
 • Kanaal

Als het gaat om het daadwerkelijk schrijven van je content dan is er niet echt een gouden regel. Schrijven is een persoonlijk proces. Mensen hebben verschillende stijlen van werken en hebben hun eigen manier om creatief te blijven. Vooral in een kleine organisatie kun je dit soort taken daarom prima vrij houden.

Zorg wel dat je iets van een format aanhoudt en zorg ook dat je feedback krijgt voor publicatie. Het kan helpen om de opbouw van je content vast te bepalen voor je aan het schrijven gaat.

Stap 6: Optimaliseer bestaande content

Soms is het optimaliseren van content die je al hebt de beste manier om de organisch verkeer te boosten. Je bestaande content heeft misschien al een ranking, of je bestaande content sluit al goed aan op de zoekintentie.

Stap 7: Bouw links

Als je SEO content zo goed als klaar is, dan is het tijd om te gaan kijken naar een van de belangrijkste ranking factors: linken, ook wel linkbuilding genaamd. Het is een lastige taak, linkbuilding uitbesteden is dan ook wel aan te raden. Je kunt linkbuilden echter ook goed zelf doen.

bouw links

Intern linken

Begin met linken van de pagina’s op je website onderling. Als je dat doet dan help je zoekmachines om nieuwe pagina’s te signaleren. Bovendien krijg je meteen meer linkautoriteit op de pagina waar je naartoe linkt. Je hebt zoekmachines verder begrijpen waar een pagina over gaat.

Bekijk links van concurrenten

Tenzij je een heel obscure nichemarkt aan probeert te boren heb je waarschijnlijk concurrenten die je al voor zijn gegaan. Zij hebben hun SEO en research dus waarschijnlijk al gedaan.

Analyseer de links van je concurrenten en ontdek:

 • welke links je kunt repliceren: sommige van de gebruikte links kun jij misschien ook goed toepassen omdat ze van andere openbare en veelgebruikte sites komen.
 • patronen in de soorten backlinks: je kunt bestuderen welke soorten links je concurrenten naar deze goede posities hebben gebracht en deze eventueel repliceren of namaken.

Zorg dat je reviews krijgt

Je product online laten beoordelen heeft duidelijke voordelen: merk- en productbekendheid, inkomend verkeer en vaak waardevolle productfeedback. Maar er is nog een aspect aan dit verhaal: backlinks.

Stap 8: Meten en weten

Hoe meet je nu het succes van je SEO-strategie? Welke metrics zijn belangrijk en hoe houd je dit allemaal bij?

Afhankelijk van je doelen kun je het beste de volgende gegevens bijhouden:

 • organisch verkeer: het aantal bezoekers dat je direct vanuit zoekresultaten krijgt.
 • organische zoekwoorden: de zoekwoorden waarop je pagina’s scoren.
 • zoekwoord rankings: hoe je positie is voor bepaalde zoekwoorden in de zoekresultaten.
 • backlinks: links naar jouw website vanaf andere websites.

Er zijn meer dan genoeg gratis tools waarmee je al deze gegevens bij kunt houden. Heb geduld, want een ranking heb je niet in een week.

Conclusie

Je hebt geen groot budget nodig om je organische verkeer te laten groeien met SEO. Je kunt vrij ver gaan met gratis tools en daar ook van alles in bijhouden. Het kost je geen bakken met geld maar het gaat je wel veel opleveren.

12 SEO tips voor meer verkeer naar je website in 2022

SEO tips 2022

Iedereen wil de hoogste positie in de zoekresultaten van Google bereiken. Maar in 2022 is dat een stuk minder eenvoudig dan voorheen. Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Veel websites bewijzen dat je met de juiste aandacht en maatregelen een website een enorme boost in de ranking kunt geven.

Er zijn een aantal trucs die je kunt toepassen om met SEO het verkeer naar je website aanzienlijk te vergroten. In dit artikel vind je 12 tips om met SEO een betere positie in Google te verkrijgen.

De tips in het kort:

1. Houd op met focussen op de verkeerde dingen

De realiteit van 2022? De helft van wat je online leest over SEO is onzin of niet meer relevant. Dat is geen wonder, maar kan wel een probleem zijn. Het is namelijk makkelijk om je te richten op het verkeerde en zo je tijd te verspillen aan SEO tactieken die niet werken. 

Laten we een aantal van de vaak gegeven tips even onder de loep nemen:

 • Gebruik LSI keywords. Die zien we vaak. Maar volgens Googles John Mueller bestaan LSI zoekwoorden helemaal niet
 • Zorg voor groene bolletjes in Yoast. Het kan geen kwaad om te streven naar perfectie in de Yoast plugin maar de kans is groot dat het ook amper helpt. Zonde van je tijd. 
 • Schrijf lange content omdat dit beter is voor je ranking. Dit is een absolute mythe. Het gaat om de inhoud, en niet het oprekken van je tekst. 
 • Gebruik een domeinnaam die exact overeenkomt met je bedrijfsnaam of merk. Dit advies is zo oud dat het thuishoort in de vorige eeuw. Herkenbare, op marketingdoeleinden gerichte domeinnamen zijn veel effectiever. 

Als je SEO naar een nieuw niveau wilt tillen, richt je dan op wat er echt toe doet. Laat tijd verspillende onzin zoals LSI zoekwoorden links liggen.

on-page seo

2. Zoekintentie moet het eerste punt van aandacht zijn

Als je een goede positie in Google wilt dan is het belangrijk dat je de inhoud van je pagina’s aansluit op wat de zoekintentie van de bezoeker is. Kort gezegd: je content moet aansluiten op de zoekintentie. Volgens deskundigen is dit het allerbelangrijkste aspect van SEO.

Een voorbeeld: stel, je verkoopt games online en je wil een goede positie in Google voor de zoektermen ‘enge videogames’. Je denkt misschien dat het slim is om een productcategorie pagina te maken waar je al deze enge videogames verkoopt. 

Dat is echter niet de beste manier om aan de zoekintentie van je bezoeker te voldoen.

Als je kijkt naar de best scorende pagina’s in Google wat deze zoekterm betreft, dan zie je dat het allemaal blogposts zijn. Google weet dat de zoeker iets wil leren of ontdekken, en niet kopen. Daar wordt de ranking dan ook op bepaald. Het is in dit geval dus een veel beter idee om een blog te schrijven over dit onderwerp waarin je tips geeft en eventueel doorlinkt. 

3. Schrijf prikkelende titel tags

In augustus 2021 kondigde Google wijzigingen aan in de manier waarop het web paginatitels in zoekresultaten genereert. Het vertrouwt nu minder op titel tags en meer op andere tekst op de pagina, zoals H1-tags.

Hoeveel minder? Uit onderzoek blijkt dat de kans bijna 33 procent meer is dat Google een title tag herschrijft. Het is echter ook bekend dat dit slechts in 33,4 procent van de gevallen ook echt gebeurt. 

Met andere woorden: de titel die te zien is in Google, is vrijwel altijd de titel die ook de title tag van de pagina is. Het is daarom nog altijd belangrijk om echt goede, meeslepende en prikkelende titel tags te schrijven. 

4. Ververs oude en slecht scorende inhoud

Zelfs als je organische verkeer gigantisch hoog is, bestaat de kans dat een deel van je content veroudert en verslechtert. Dat is simpelweg hoe het werkt; posities in Google zijn niet een gegeven een je moet moeite doen om ze te behouden. 

Zo vind je slecht scorende content met Google Search Console:

 • Ga naar het Search Results of Zoekresultaten rapport. 
 • Klik op het filter voor de Datum en het filter voor Vergelijken.
 • Kies ‘laatste zes maanden vergelijken met voorgaande periode’.
 • Klik op het tabblad ‘pagina’s’.
 • Sorteer de resultaten van laag tot hoog in Verschil in kliks. 

Nu kun je zien welke pagina’s verouderd zijn of helemaal niks meer doen voor je website. 

5. Geef belangrijke pagina’s een duwtje in de rug

Interne links zijn links die van de ene pagina binnen je website naar de andere gaan. Ze helpen bezoekers zich een weg te navigeren door de pagina’s en helpen Google tevens de inhoud van je website beter te begrijpen.

Er zijn meerdere tools die je kunnen helpen om goede kansen voor intern linken op te sporen. Ahrefs’ Site Audit Report is er eentje van. 

Intern linken is een relatief eenvoudige manier om je website een boost te geven in ranking én deze gebruiksvriendelijk te maken. 

6. Gebruik meerdere zoekwoorden en meerdere zoekintenties

Niet alle zoekers zijn op zoek naar hetzelfde wanneer ze een zoekwoord typen in Google. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de zoekresultaten bij de zoekterm ‘on page SEO’ dan zie je een mix van handleidingen, definities en lijstjes. 

Dit fenomeen noemen we mixed intent keyword. Sommige zoekers willen immers alleen maar weten wat on page SEO is en anderen willen het leren toepassen. 

Als je niet al een goede ranking hebt op een mixed intent keyword, dan is dat aan te raden. Maak een pagina waarvan de inhoud aansluit op de zogenaamde dominantie zoekintentie. In dit voorbeeld is dat een handleiding voor het toepassen van on page SEO.

zoektermen

Heb je al een ranking voor een zogenaamd mixed intent keyword? Dan is er wellicht een kans om daar meer van de profiteren door je content aan te passen. Dit kun je onder andere doen door sitelinks naar een specifiek deel van je pagina te gebruiken in de content. Daarmee is het mogelijk om op meerdere posities in de ranking te staan met dezelfde pagina. 

7. Voeg een FAQ toe

Is het je opgevallen dat wanneer je zoekt op een onderwerp, je steeds vaker een lijst met aanverwante vragen over dit onderwerp te zien krijgt? Daar kun je van profiteren.

Het is lastig om antwoord te geven op alle vragen die een potentiële bezoeker heeft over het onderwerp. Met een FAQ kun je er wel een heleboel toevoegen en zo vragen wegnemen. 

Gebruik een FAQ om vragen te beantwoorden die je niet in de verdere inhoud van de pagina beantwoordt. De FAQ (Frequently Asked Questions) plaats je vaak tegen het einde van de pagina.

8. Voeg quotes van experts toe

Niemand weet alles over alles. Je hebt misschien wel de kennis om veel inhoud te schrijven over een onderwerp, maar er zullen altijd nog gaten in je kennis zijn. Om dat op te lossen kun je een aantal quotes van experts toevoegen aan je content. 

De SEO voordelen daarvan zijn:

 • Verbeteren van E-A-T. Dit staat voor expertise, authority en trust (ofwel deskundigheid, autoriteit en vertrouwen). Volgens vertegenwoordigers van Google is dit misschien niet een directe factor in je ranking maar zijn er wel meerdere signalen die worden opgepikt die voortkomen uit een goede E.A.T.
 • Meer links. Quotes van mensen in je content worden vaker gedeeld door hen of mensen om hen heen, bijvoorbeeld op social media. Wees ook niet bang om daar om te vragen. 

9. Upgrade backlinks van je afbeeldingen

Wanneer je aangepaste illustraties, infographics of andere afbeelden op je site hebt, dan kunnen anderen deze in hun eigen content insluiten. Ze linken dan meestal terug naar de afbeeldingsbron, maar niet altijd. Soms linken ze naar het afbeeldingsbestand zelf. 

Dit is niet ideaal vanuit een SEO-perspectief, omdat elke “autoriteit” van die link nergens meer nuttig is. Het zou beter zijn als de link naar de bronpagina zou verwijzen in plaats van naar het afbeeldingsbestand.

Vraag mensen die je afbeeldingen insluiten daarom te linken naar een pagina of blogpost en niet het afbeeldingsbestand zelf. Je kunt deze afbeeldingen terugvinden via tools als een Site Explorer. 

backlinks

Backlinks die leiden naar een ‘dode’ pagina hebben absoluut geen nut. Ze helpen de pagina niet in de ranking en hebben ook een negatief effect op andere pagina’s. Met die reden is het slim om zogenaamde doodlopende links te verwijderen of herstellen. 

Zorg ervoor dat je een dode pagina verwijdert of linkt naar een andere logische pagina. Zo hoef je niet alle backlinks afzonderlijk te herstellen. 

11. Voer elk jaar een content audit uit

Een content audit is een soort evaluatie van alle inhoud op je website. Je analyseert de pagina’s en bekijkt hoe ze scoren op het moment. Je maakt vervolgens beslissingen op basis van die analyse. Dat kan zijn om een pagina te updaten, inkorten, vernieuwen of verwijderen. 

Er zijn verschillende tools waarmee je een content audit uit kunt voeren. Online zijn de opties eindeloos. Zorg wel dat je pagina’s die nog niet lang bestaan even buiten beschouwing laat. De content is namelijk waarschijnlijk nog niet geranked door Google. 

Zorg voor meer backlinks in het algemeen d.m.v. linkbuilding. Backlinks staan in de top 3 van ranking factors volgens Google, dus het zal geen verrassing zijn dat er een direct verband is tussen organisch verkeer en het aantal (en de waarde van) backlinks.

Dit betekent niet dat je een pagina vol moet rammen met backlinks. Ze moeten namelijk wel iets toevoegen, en het succes ervan hangt bovendien af van de concurrentie op dit bewuste zoekwoord. Maak dus ook altijd een afweging of dit het waard is. Als concurrenten gemiddeld 500 backlinks hebben in hun content en jij hebt er nog maar 10, dan ga je veel tijd nodig hebben om in te halen.

Vaak kun je echter al wel een aantal plekken in de ranking groeien door simpelweg een paar slim geplaatste backlinks toe te voegen. 

Maak een begin met SEO tips

Geen tijd om al deze technieken in SEO tips toe te passen? Dat is geen probleem. Begin simpelweg met een aantal maatregelen en kijk hoe de pagina’s groeien. Succes met SEO krijg je niet in een dag, dus heb geduld!

Een content audit uitvoeren in 2022: zo doe je dat

content-audit-uitvoeren

De meeste mensen leggen de focus op het publiceren van nieuwe content op hun website. Ze vergeten daarmee het belang van al bestaande content. Dat is een gemiste kans.

Niet alle content die je publiceert bereikt de hoogste doelen. Soms blijft de ranking in Google laag, vinden er geen conversies plaats of draagt de content simpelweg niet bij aan andere bedrijfsdoelen die je hebt gesteld. 

Wanneer dit het geval is, dan is het beter om zo’n pagina niet simpelweg te laten bestaan zoals hij is. Je kunt de content beter nogmaals onder de loep nemen en uitzoeken waarom deze zo laag scoort. Je kunt dan ook actie ondernemen om bestaande content te optimaliseren zodat je er wél doelen mee behaalt. 

Voor je content gaat optimaliseren moet je weten welke pagina’s slecht scoren en waarom. Daar is een content audit voor bedoeld. We noemen dit ook wel content controleren of content verificatie. 

In dit artikel lees je meer over de volgende onderwerpen:

Wat is een content audit?

Een content audit is een SEO analyse van de prestaties van je content. Het doel ervan is het vinden van manieren om je content te optimaliseren. Veel content audits leggen de nadruk op SEO, maar een volledige audit houdt ook rekening met andere factoren zoals in hoeverre de inhoud bijdraagt aan het bereiken van bedrijfsdoelen of andere doelen. 

Waarom is een content audit belangrijk?

Een content audit is zo ongeveer de enige manier om goed te begrijpen wat je moet doen om de prestaties van je website te verbeteren. Het helpt je pagina’s te ontdekken die niet goed presteren, waarom ze niet presteren en hoe je dat op kunt lossen. 

Een SEO content audit uitvoeren

Als je simpelweg op zoek bent naar een manier om het organische verkeer naar je website te vergroten, dan is er een aansluitend relatief simpel proces op een SEO content audit uit te voeren. In de stappen verderop in het artikel wordt uitvoerig uitgelegd hoe je zo’n audit doet. 

Na de audit weet je vaak wat je moet ondernemen om je website te optimaliseren. Herschrijven van content kan een optie zijn, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom een pagina niet presteert. Als je pagina overigens niet gericht is op een specifieke zoekterm, voeg deze dan samen met een andere pagina waar dat wel het geval is, of verwijder de pagina. Dit kun je ook doen als de zoekterm niet meer relevant is. 

Twee zaken om rekening mee te houden terwijl je de pagina’s op deze manier beoordeelt:

 • Neem alleen pagina’s mee in je audit waarvan het de bedoeling is dat ze in organisch verkeer goed presteren. Gebruik de audit dus niet voor een ‘Over Ons’ pagina en soortgelijke pagina’s. Het maakt namelijk niet uit waar die content rankt in Google aangezien ze een ander doel dienen.
 • Neem de resultaten van zo’n audit met een korreltje zout. Controleer de uitkomsten van audit tools bijvoorbeeld altijd, en volg niet blindelings het advies hierboven. Jij kent jouw content beter dan wie dan ook. 

Er zijn onder andere plug-ins die je kunnen helpen een audit tool uit te voeren. Met name voor WordPresswebsites zijn er veel opties. Zo krijg je direct te zien waar verbetering mogelijk is zonder te veel onnodige informatie tot je te nemen. 

Als je de SEO content audit handmatig wil uitvoeren, doorloop dan de onderstaande stappen. 

 1. Is de pagina meer dan zes maanden oud? 

Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is dan hoef je de pagina niet mee te nemen in je controle. Dat komt doordat het tijd kost om een ranking in Google te krijgen. Breng geen wijzigingen aan in recent gepubliceerde content tenzij het echt nodig is. 

Dit artikel zal bijvoorbeeld op de dag van publicatie nog een tijd nodig hebben om te ranken. Die periode van zes maanden is weliswaar niet een gouden regel maar een richtlijn.

 1. Staat de pagina in de top 3 van best scorende content?

Als de pagina meer dan 6 maanden oud is, is de volgende vraag of deze momenteel in de top drie staat voor het primaire zoekwoord van de pagina. Dit kun je achterhalen met meerdere tools, waaronder deze Site Explorer

Als je content al een goede positie heeft waar je blij mee bent, dan is er geen reden om verder actie te ondernemen. Wil je toch graag die eerste plek bereiken? Dan kun je de resultaten ervan wel verder onderzoeken. 

 1. Staat de pagina in de top 20? 

Staat je pagina momenteel niet in de top 3? Kijk dan of deze content in ieder geval wel in de top 20 van zoekresultaten voorkomt. Als dit het geval is, kijk dan of de pagina op een uniek zoekwoord is gericht. Dat kun je doen door ‘site:’ te gebruiken voor je zoekt naar je website en te richten op een specifiek zoekwoord. Bekijk vervolgens de resultaten voor andere pagina’s die op hetzelfde zoekwoord zijn gericht. 

Zoek dus op site:(domeinnaam + (zoekwoord) als je meer wil weten.

Is je pagina gericht op een uniek zoekwoord en staat deze al in de top 20? Dan is het waarschijnlijk nodig om de inhoud een update te geven. Zo komt de pagina opnieuw op de radar van Google en wordt deze sneller meegenomen in de ranking. Andere dingen die je in dit geval kunt doen om content te optimaliseren:

 • Zorg dat deze aansluit op de zoekintentie;
 • Gebruik on-page SEO technieken;
 • Zorg dat je het onderwerp volledig maar beknopt behandelt. 
 1. Is het belangrijk voor je om op dit zoekwoord te ranken? 

Als een pagina niet in de top 20 voor een bepaald zoekwoord staat dan gaat het tijd en moeite kosten om hem daar toch te krijgen. Daarom is het bij deze stap goed om even na te denken: is dit zoekwoord relevant voor je website en doelen? Of kan je ook zonder een pagina met dit zoekwoord? Dan is de pagina laten zoals hij is of zelfs verwijderen een optie. 

Als het zoekwoord niet bepaald belangrijk is, dan moet je voor je de pagina verwijdert toch even kijken of deze niet een goede hoeveelheid organisch verkeer oplevert. Als dat het geval is dan kun je de pagina toch beter laten staan. Gebruik hiervoor Google Search Console.

Als het zoekwoord wel erg belangrijk is, dan is het zaak om uit te zoeken waarom hij niet goed scoort in Google. In veel gevallen hangt dit samen met de zoekintentie, ofwel welke informatie de zoeker precies nodig heeft. Herschrijf je content met de vraag van de zoeker in gedachte. 

Een volledige content audit in 2022 uitvoeren

Er komt meer kijken bij content optimalisatie dan alleen SEO. Wil je toch graag een volledig beeld van je content krijgen met een uitvoerige content audit op meer dan alleen SEO? Daarvoor is dit handige stroomschema ideaal. 

Zoals je kunt zien, is een volledige audit uitgebreid ten opzichte van een SEO audit. Het is een uitvoerig proces dat met name bedoeld is voor de marketeers en contentspecialisten die verder de diepte in willen duiken. 

seo-content-audit
bron: Ahrefs

Regelmatig een content audit uitvoeren

Het is belangrijk om je content geregeld onder de loep te nemen. Een content audit is daar nuttig voor. Het is bovendien een proces dat steeds makkelijker wordt gemaakt met handige tools van Google en andere partijen. SEO kan een goede reden zijn om een content audit uit te voeren maar er komt nog meer bij kijken, zoals zoekintentie en waarde van je content. 

Het automatiseren van het content audit proces kan nuttig zijn, maar je gezonde verstand en handmatige controles hebben ook veel waarde. Verwijder dus nooit zomaar een pagina als je er niet zeker van bent dat het de beste optie is. Als je twijfelt, voer dan meerdere checks uit of vraag advies van een SEO specialist.

Content updaten: een strategie in 5 stappen

content updaten

Content updaten of het vernieuwen van inhoud is een goede manier om het verkeer naar je website te vergroten. Het is bovendien een effectieve methode om de informatie op je website actueel en relevant te houden. 

Het proces voor het vernieuwen van inhoud is echter niet altijd eenvoudig. Sommigen zijn bijvoorbeeld bang dat organisch verkeer op een blogpost drastisch daalt als ze de inhoud aanpassen (een angst die niet onterecht is). Andere mensen vinden dat het gewoon niet de dramatische verkeerstoename oplevert die sommige marketeers beloven, en vinden het daarom de moeite niet waard. 

Om te achterhalen waarom bepaalde blogposts na een update beter presteren dan anderen, is een uitvoerig onderzoek gedaan op basis van data. Hier ontdek je de uitkomst en het proces van dat onderzoek. 

Wat maakt de ene content succesvoller dan de andere? Is er een strategie voor het updaten van content die bewezen effectief is? In dit artikel ontdek je meer over:

 • welke blogposts je het beste kunt updaten;
 • hoe je dat het beste kunt doen. 

Welke blogposts updaten?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn niet alle blogposts de moeite van het updaten waard. Geef de prioriteit aan updates voor oude inhoud die meer dan 20 maandelijkse bezoekers opleverde met topprestaties.

Waarom alleen deze blogs? Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de bijgewerkte blogposts minder dan 20 bezoekers per maand bereikten voorafgaand aan de update. Na het updaten van de inhoud was slechts 15% van de totale toename ontstaan uit het updaten van blogposts met minder dan 20 maandelijkse bezoekers. Niet de moeite waard dus. 

Waarschijnlijk doen de berichten met meer dan 20 maandelijkse bezoekers het beter omdat ze voorafgaand aan het updaten van de inhoud al voor sommige zoekwoorden op hoge posities (5 tot 10 ranken. Daarom is het veel gemakkelijker om van positie te veranderen en de eerste plek te bemachtigen met je content. 

Wat moet je dan doen met blogposts die minder dan 20 bezoekers per maand trekken? Ervan uitgaande dat deze berichten gericht zijn op zoekwoorden die waardevol zijn voor je bedrijf of belangrijke ideeën voor thought leadership bevatten, is het zeker de moeite waard om ze bij te werken. Bovendien zal een kleinere blog over het algemeen veel meer blogposts hebben met minder dan 20 maandelijkse bezoekers.

Welke blogposts updaten
bron: Ahrefs

Daarom is het nog steeds de moeite waard om ook deze blogposts bij te werken, maar geef eerst prioriteit aan berichten met het meeste potentieel.

Hoe je blogposts moet updaten

Als je eenmaal weet welke posts je kunt bijwerken, moet je nog weten hoe je ze dan daadwerkelijk een update geeft. Hoe moet je content updaten? Veel bedrijven geven hun freelance schrijvers een proces dat er ongeveer zo uitziet:

 • update oude statistieken, feiten en citaten;
 • voeg extra alinea’s toe voor trefwoorden die de berichten missen;
 • verwijder secties die niet langer relevant zijn.

Het lijkt er echter op dat het bovenstaande niet de (enige) effectieve strategie is. Het zorgt er weliswaar voor dat de content meer actueel is maar houdt geen rekening met hoe de blogpost voldoet aan de zoekintentie van je lezer. 

Waarom is je content niet meer nuttig voor bezoekers? Gebruik dat als uitgangspunt voor het updaten van content. Als een blogpost niet meer goed scoort, dan is de kans groot dat een andere blogpost:

 • actueler is;
 • meer advies en details bevat;
 • gebruiksgemak dient;
 • beter aansluit op de zoekintentie. 

Om deze problemen aan te pakken kun je een aantal stappen doorlopen die je helpen je content te updaten. 

 1. Vervang verouderde informatie

Goed, we hebben net vastgesteld dat het vernieuwen van inhoud veel meer is dan alleen het bijwerken van verouderde informatie, maar het is wel onderdeel van het proces. Dat betekent meer dan alleen het updaten van oude statistieken en quotes. Vaak moet je de voorbeelden die je gebruikt bijwerken of vervangen om te verbeteren hoe ze overeenkomen met de zoekintentie. 

Vervang verouderde informatie
bron: Ahrefs

Heb je bijvoorbeeld een lijstje van bepaalde producten, voorbeelden of diensten gemaakt? De kans bestaat dat er inmiddels veel betere opties bestaan. Zo kun je update updaten en recent blijven, zodat de zoekintentie echt aansluit op wat je blogpost biedt. 

 1. Voeg advies toe en verwijder irrelevante details

Hoe vaak heb je een bericht gelezen dat vaag beschrijft wat je moet doen en waarin voorbeelden of actiestappen ontbreken die nodig zijn om het advies uit te voeren? Heb je daarnaast ooit een post gelezen waarin ergens het antwoord op je vraag staat, maar welke is omringd met nutteloze informatie die je niet zoekt? 

Beide voorbeelden zijn onhandig en een probleem, maar ook veelvoorkomend (met name in de content marketing). 

Laten we eerst de berichten zonder diepgang onder de loep nemen. Helaas er geen specifieke statistiek die je kunt gebruiken om te controleren of je inhoud genoeg diepgang heeft. Er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten:

 • er staan weinig tot nul voorbeelden in de tekst;
 • het aantal woorden is aanzienlijk lager dan soortgelijke posts;
 • er worden algemene tips gegeven zonder bruikbare informatie.

Je kunt trouwens handige tools zoals Clearscope gebruiken om tussenkoppen te tonen die vaak voorkomen in andere soortgelijke berichten met hoge ranking. Neem deze tools altijd met een korreltje zout, maar realiseer je dat ze wel nuttig kunnen zijn. Probeer te voorkomen dat je de tekst vol gooit met alle zoekwoorden die worden genoemd.

Daarnaast is het simpelweg belangrijk om je te verplaatsen in je publiek. Als ze jouw content lezen, krijgen ze dan wat ze zoeken? Hebben ze nuttig advies en kunnen ze verder? 

Probeer wel te voorkomen dat je content onnodig lang wordt. Voorbeelden en tips zijn handig, maar lengte en diepgang is niet altijd nodig of gewenst bij de lezer. Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over hoe je een band wil vervangen, zit niemand te wachten op een handleiding van 2000 woorden. De lezer wil simpelweg zo snel mogelijk zijn band vervangen. 

Voeg advies toe en verwijder irrelevante details
bron: Ahrefs

Dit lijkt een open deur, maar het gaat nog veel te vaak fout. Dan begint een blogpost met lange geschiedenis en onnodige uitleg van een fenomeen of term. Probeer dit te voorkomen door wederom aan de zoekintentie vast te houden. 

 1. Verbeter de gebruikerservaring

Bij Google vinden ze gebruikservaring belangrijk en hameren ze al langer op het optimaliseren daarvan. Een groot deel daarvan vindt plaats op site niveau (HTTPS, paginasnelheid en meer). Maar er zijn ook dingen die je kunt doen om de inhoud per post te verbeteren. 

Als je bericht lang is, overweeg dan bijvoorbeeld aan het begin een inhoudsopgave te plaatsen. Zo weet de lezer precies waar hij moet zijn om te vinden wat hij zoekt. 

Vraag daarnaast een designer om brand design en merkafbeeldingen te maken. Die herkenbaarheid en het gebruiksgemak die het met zich meebrengt heeft een positief effect op de ervaring van de gebruiker. 

Verbeter gebruikerservaring

Zorg ook dat je alinea’s niet te lang zijn en de tekst prettig leest. Een alinea van maximaal vier zinnen is optimaal. Gebruik opsommingstekens om de aandacht vast te houden. Bedenk ook dat de meeste mensen zoeken naar snelle antwoorden. 

 1. Vervul de intentie van de zoeker

Zoekintentie is de reden achter de zoekopdracht. Wil de zoeker iets leren of iets kopen? Zijn ze op zoek naar een gedetailleerde gids of een scanbaar lijstje? Willen ze gewoon snel antwoord of veel kennis?

Dit is een gecompliceerd onderwerp omdat er veel manieren zijn waarop je inhoud kunt verbeteren en afstemmen op de zoekintentie. Er zijn echter wel drie belangrijke manieren die uit het onderzoek naar voren komen.

 1. De stijl van je post sluit niet aan op de inhoud

Google voor je begint met schrijven op het onderwerp om te zien wat voor soort blogposts de zoeker wil vinden. Wil je bijvoorbeeld net een blogpost gaan schrijven met een uitvoerige handleiding voor een term als ‘’beste CRM voor kleine bedrijven’’ dan verspil je tijd. De zoeker is ongetwijfeld alleen op zoek naar een eenvoudige lijst met suggesties en hulpmiddelen. Hij wil helemaal geen gids lezen, maar oplossingen vinden. 

stijl van je post
 1. Je deelt informatie die niet relevant is voor de lezer en zijn pijnpunten

Een ander probleem dat veel voorkomt bij het updaten van inhoud, is dat er secties met inhoud zijn die simpelweg niet relevant zijn voor de pijnpunten van de lezer. Een bericht over ‘contentmarketing-KPI’s’ mag bijvoorbeeld geen kop hebben met de woorden ‘wat is contentmarketing’. De zoeker weet dat al. 

 1. Je schrijft niet op het niveau van je lezer

Ten slotte zijn er helaas nog altijd veel blogposts die niet aansluiten op de zoekintentie omdat tekst en woordkeuze niet aansluiten op het niveau van de lezer. De pijnpunten en wensen van de lezer worden zo ook niet aangesproken en opgelost. 

Een voorbeeld: stel je voor dat je een SaaS-marketingtool verkoopt aan contentmarketingmanagers, en het zoekwoord dat je target is ‘contentmarketing-KPI’s’. Dan is het erg tegenstrijdig om te beginnen met een alinea over de waarde van content marketing. Een content marketeer of content manager weet dat al lang. 

Dit voorbeeld lijkt voor de hand liggend maar dit soort fouten worden nog altijd veel gemaakt in blogposts. Vraag jezelf bij elke alinea af of je de lezer aanspreekt op zijn eigen niveau. Is dat niet het geval? Pas taalgebruik aan of schrap tekst. 

5. Voer overige optimalisatie uit

Nu je het zware werk hebt gedaan, namelijk het daadwerkelijk bijwerken van je content, blogpost of artikel, moet je ervoor zorgen dat je de laatste paar optimalisaties uitvoert die je post naar een hoger niveau gaan tillen. Die maken namelijk het verschil tussen een 2x en 10x ROI.

Bekijk eerst je gemiddelde klikfrequentie (CTR) in Google Search Console. Volgens een onderzoek van Databox is een goede organische CTR 3 tot 5%. Haalt je bericht de benchmark niet? Overweeg dan om de title tag en metabeschrijving bij te werken. 

Als je organische CTR écht wilt verbeteren, kun je ook een tool zoals ClickFlow gebruiken om A/B-tests uit te voeren op je tags en beschrijvingen. 

Een andere gemakkelijke manier om de prestaties van je vernieuwde inhoud te verbeteren, is door er interne links naartoe te realiseren vanuit andere berichten die relevant zijn (met voldoende externe links van hoogwaardige bronnen).

Conclusie: content updaten levert veel op

Het vernieuwen, verversen of updaten van blogposts en andere content is nog steeds een weinig gebruikte maar zeer effectieve tactiek om meer bezoekers te bereiken. Heb je het eerder geprobeerd maar had het weinig resultaat? Doorloop dan deze stappen en houdt de geleerde trucs in het achterhoofd, want zo gaat het wel lukken. Er kan namelijk een onderliggend probleem zijn zoals een slechte gebruikerservaring of irrelevante content. 

Uiteindelijk zal niet elke blogpost beter presteren. Soms keuren zoekmachines bepaalde berichten gewoon niet goed. Maar als je blijft doorzetten en prioriteit geeft aan het vernieuwen om simpelweg de beste content te hebben, dan gaat dat ongetwijfeld resultaat opleveren.

GRATIS SEO EBOOK >>>