Backlinks genereren: 7 creatieve strategieën

Blog
16 december 2020

Sander

SEO Specialist

Je wilt backlinks genereren voor je website en inmiddels heb je al veel e-mails verzonden naar website-eigenaren. Helaas krijg je hier maar weinig respons op. Dat is ook niet zo gek, want de website-eigenaren ontvangen waarschijnlijk vaak genoeg dit soort e-mails. Probeer daarom niet steeds om een backlink te vragen of een gratis gastblog aan te bieden, maar wees eens wat creatiever. In dit artikel vind je zeven creatieve strategieën om backlinks te genereren.

1. Laat bloggers een product reviewen

In elke branche zijn wel een aantal populaire bloggers te vinden. Een backlink vanaf hun website kan heel waardevol zijn. Een goede manier om backlinks te genereren vanaf dit soort blogs is door deze bloggers te vragen een product of dienst van jou te reviewen. Dit ontvangen zij dan gratis. Ze schrijven hier een artikel over en plaatsen een link naar jouw productpagina (of een andere pagina op je website).

2. Geef advies

In plaats van direct om een backlink te vragen, kun je beter eerst iets gratis weggeven. Dat kan ook in de vorm van advies. Je kunt de website waarvan je een backlink wilt helemaal scannen. Vervolgens stuur je de website-eigenaar een bericht waarin je aangeeft welke punten beter kunnen. Denk bijvoorbeeld aan foutmeldingen, 404 pagina’s en spelfouten.

Als de website-eigenaren deze problemen heeft opgelost, kun je hem of haar vragen om een backlink naar jouw website te plaatsen. Geef ook alvast aan op welke pagina die backlink goed zou passen.

3. Organiseer een winactie

Backlinks genereren kan ook door bedrijven in jouw branche te vragen om mee te doen aan een actie die jij organiseert. In ruil hiervoor schrijven zij iets over de actie en linken ze naar jouw website. De actie kan bijvoorbeeld een winactie zijn op social media. Elk bedrijf dat meedoet levert een klein product of een kortingsvoucher aan. Zo kun je een leuk pakket samenstellen voor de winactie. Dit is ook leuk voor je fans en zo creëer je meteen een groter bereik op social media.

4. Geef een pakket weg aan influencers

Dit is een andere mogelijkheid om backlinks te genereren. Het ligt een beetje in het verlengde van de vorige tip. Ook hierbij stel je weer een pakket samen, maar nu het liefst met alleen producten van de bedrijven die meedoen. Je maakt nu ook meerdere pakketten, bijvoorbeeld tien of twintig. Deze pakketten stuur je op naar de influencers. Zij reviewen de producten en plaatsen in het artikel een link naar jouw website. De bedrijven die deelnemen vraag je ook om een stuk te schrijven en daarin een backlink naar jouw website te plaatsen. Zo genereer je in één keer aardig wat backlinks!

5. Backlinks genereren met een infographic

Een andere manier om backlinks te verzamelen is door zeer waardevolle content aan te bieden. Dat kan natuurlijk in de vorm van een artikel, maar infographics werken helemaal goed. Hierin verwerk je data rondom een bepaald onderwerp op een aantrekkelijke manier. Zorg ervoor dat je infographic echt interessant is en steek ook wat tijd (of geld) in het ontwerp.

Zodra je de infographic online hebt gezet, kun je bedrijven voor wie dit relevant is hierop wijzen. Zij kunnen dan vanaf een bepaalde pagina of een bepaald artikel naar jouw infographic verwijzen.

6. Organiseer een award

Een award organiseren klinkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is eigenlijk alleen maar een soort wedstrijd waarbij de winnaars een onderscheiding krijgen. De winnaars zijn degenen die de meeste stemmen krijgen, dus je moet ook de mogelijkheid bieden om stemmen uit te brengen.

Je kunt hiervoor een stuk of tien of twintig bedrijven of bloggers onderscheiden. Je laat hen weten dat zij hierover een stukje mogen schrijven op hun website. Ook stuur je hen een soort lintje of een badge die zij bij het artikel mogen plaatsen. Nadat de stemmen zijn uitgebracht kies je drie winnaars uit. Zij mogen op hun website vermelden dat zij de award gewonnen hebben. Eventueel kun je hiervoor ook nog een badge maken.

7. Werk samen aan een stuk content

Als je met verschillende specialisten samenwerkt, kun je uiteindelijk een veel beter stuk content creëren. Dat is natuurlijk al heel waardevol, maar het levert je waarschijnlijk ook meer backlinks op. De experts die meewerken zullen het stuk content namelijk in veel gevallen ook delen. Nodig enkele experts uit om deel te nemen aan een podcast of verwerk de visies van verschillende experts in een artikel. Je kunt ook een artikel maken met de favoriete recepten, wandelroutes, vakanties of iets anders van verschillende experts.

Extra tip: besteed tijd aan je linkbuilding mails

Je hebt een of meerdere linkbuilding strategieën bedacht en even snel een mailtje met het voorstel getypt. Dit wil je zo naar verschillende bedrijven versturen om backlinks te genereren. Je verwacht maar weinig respons en daarom wil je hier niet te veel tijd insteken.

Het is echter juist wel belangrijk om tijd te besteden aan je linkbuilding mails. Als je er even wat meer tijd in steekt, kun je namelijk een veel hogere respons verwachten. Hier moet je op letten bij het opstellen van je linkbuilding mails:

  • Trek de aandacht met een goede e-mail header. Het is slim om hierin het woord samenwerken te gebruiken. Zorg er ook voor dat je de nieuwsgierigheid van de ontvanger wekt.
  • Schrijf informeel en persoonlijk. Gebruik bijvoorbeeld altijd de naam of hun bedrijfsnaam in de e-mail en schrijf in je-vorm.
  • Begin je e-mail met een compliment. Laat bijvoorbeeld weten dat je hun website fantastisch vindt. Overdrijf het niet en houd het kort (één of maximaal twee zinnen).
  • Laat zien dat je een autoriteit bent op jouw vakgebied. Gebruik hierbij cijfers (aantal websitebezoekers, leden of volgers).
  • Leg uit waarom jouw bedrijf zo goed aansluit bij hun bedrijf of blog. Houd dit kort en krachtig en maak eventueel gebruik van bulletpoints.
  • Doe een goed voorstel. Laat hierin duidelijk weten wat het de ander oplevert.
  • Test wat wel en niet werkt. Gebruik verschillende e-mail headers en stel je mails af en toe net wat anders op. Zo ontdek je wat wel en niet werkt en kun je jouw mails in het vervolg nog beter maken.

Je hoeft niet elke e-mail helemaal apart op te stellen, want dat kost heel veel tijd. Het beste is om een standaard e-mail te gebruiken en dit bij elke aanvraag iets aan te passen. Zo maak je het alsnog persoonlijk zonder hier al te veel tijd aan te besteden. Bij echt goede websites waarvan je een backlink wilt is het echter wel slim om een echt persoonlijke e-mail te schrijven.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen