Headings gebruiken in webteksten

Onpage seo
14 februari 2024

Sander

SEO Specialist

Het gebruik van headings in webteksten is essentieel voor zowel zoekmachine optimalisatie (SEO) als het verbeteren van de leesbaarheid en gebruikerservaring op je website.

Een goed gestructureerde pagina met relevante en duidelijke headings helpt zoekmachines zoals Google om de inhoud van je website beter te begrijpen en te indexeren.

Door belangrijke keywords in je headings op te nemen, verhoog je de kans op een hogere ranking in de zoekresultaten.

Bovendien stelt een duidelijke hiërarchie van headers zoals H1, H2 en H3 gebruikers in staat om snel door de tekst te navigeren, wat de leeservaring verbetert en hen aanspoort om verder te lezen.

In dit artikel delen we best practices voor het schrijven van header-teksten en bespreken we veelvoorkomende fouten die je moet vermijden, zoals het overslaan van header-niveaus (bijvoorbeeld direct van H1 naar H3 gaan).

We kijken ook naar het gebruik van headers in responsive design om te zorgen dat je website op alle apparaten optimaal presteert.

Laat je inspireren door de best presterende artikelen in Google en pas je headings strategie vakkundig toe.

Het belang van headers voor SEO

Zoekmachines begrijpen met headings

Het gebruik van headers is essentieel voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines zoals Google om de structuur en het onderwerp van je content te begrijpen.

Door je belangrijkste zoekwoorden in je headers te gebruiken, zoals in de <h1>, <h2>, en <h3> tags, kun je zoekmachines helpen om je content beter te indexeren en je pagina’s hoger te rangschikken in de zoekresultaten.

Structuur en vindbaarheid

Headers bieden structuur aan je webteksten en verhogen de leesbaarheid en scanbaarheid van artikelen. Bezoekers scannen vaak eerst de tekst voordat ze besluiten verder te lezen.

Door je webteksten te structureren met de juiste hiërarchie van headers, zoals <h1> voor de hoofdtitel, <h2> voor subkoppen en <h3> voor verdere onderverdelingen, maak je het eenvoudiger voor gebruikers om je content te begrijpen en aantrekkelijker te (verder) lezen.

Een goede header-structuur zorgt er daarnaast ook voor dat je content beter vindbaar is in de zoekresultaten. Door relevante en aantrekkelijke headers te schrijven, vergroot je de kans dat bezoekers jouw website vinden en de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn.

Zorg ervoor dat je de header-tags op de juiste manier gebruikt en voorkom veelvoorkomende fouten, zoals het overslaan van een header-niveau (bijvoorbeeld van <h1> naar <h3>), of het overmatig gebruik van trefwoorden waar ze niet natuurlijk passen.

Houd rekening met responsive design bij het gebruik van headers, zodat ze er goed uitzien en functioneren op zowel desktop- als mobiele apparaten.

Enkele best practices voor het schrijven van header-teksten zijn:

 • Wees beschrijvend en nauwkeurig: Zorg ervoor dat de headers een duidelijk beeld geven van de inhoud die eronder staat.
 • Gebruik trefwoorden op een natuurlijke manier: Vermijd het forceren van trefwoorden in je headers en focus op het bieden van waarde voor je lezers.
 • Houd het kort en bondig: Schrijf headers die in een oogopslag gemakkelijk te begrijpen zijn.
heading tags gebruiken voor seo

De hiërarchie van je headings op je pagina is erg belangrijk.

Hiërarchie van headers

Juiste volgorde van heading tags

Om een duidelijke en overzichtelijke structuur in je webteksten te creëren, is het belangrijk om de juiste hiërarchie van headers te hanteren. Hierbij gebruik je de HTML-heading tags (H1, H2, H3, enz.) die een beter begrip van de inhoud en structuur van je pagina bieden, zowel voor zoekmachines als voor gebruikers.

H1: De H1-tag dient als de titel van je pagina en geeft het belangrijkste onderwerp weer. Je moet slechts één H1-tag per pagina gebruiken.
H2: H2-headers fungeren als subkoppen voor de hoofdonderwerpen die in je H1-header zijn geïntroduceerd. Gebruik meerdere H2-tags om verschillende deelonderwerpen te behandelen.
H3: H3-headers zijn bedoeld voor subonderwerpen onder de H2-headers. Gebruik ze om je content verder op te splitsen in relevante, overzichtelijke secties.

Nesting en consistentie

Het is cruciaal om de headers consistent en genest te gebruiken. Dit betekent dat je niet zomaar van een H1 naar een H3 moet gaan zonder een H2 ertussenin. Respecteer de hiërarchie om een duidelijk overzicht te bieden aan je lezers en zoekmachines.

H1: Hoofdonderwerp
– H2: Deelonderwerp 1
– H3: Subonderwerp 1.1
– H3: Subonderwerp 1.2
– H2: Deelonderwerp 2
– H3: Subonderwerp 2.1
– H3: Subonderwerp 2.2

Keywords in headers

Het gebruik van keywords in headers (koppen) speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. In deze paragraaf bespreken we het belang van de relevantie van zoekwoorden en het gebruik van synoniemen en context in de headers.

Zoekwoord relevantie

Het is belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken in je headers om Google en andere zoekmachines een beter inzicht te geven in de inhoud van je webpagina.

Door de juiste keywords te gebruiken, vergroot je de kans om beter te scoren op de bijbehorende zoekopdrachten.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van zoekwoorden in je headers:

 • Gebruik je belangrijkste zoekwoord in de h1-tag van je pagina, aangezien dit de titel van je webpagina is en de meeste SEO-waarde heeft.
 • Plaats je zoekwoord zo vroeg mogelijk in de header, bij voorkeur aan het begin van de zin.
 • Gebruik je secundaire zoekwoorden in je h2-tags en h3-tags als ondersteunende subkoppen die de leesbaarheid en structuur van je tekst verbeteren.

Synoniemen en context

Om je tekst natuurlijker te laten aanvoelen en over-optimalisatie te voorkomen, is het goed om synoniemen en gerelateerde termen in je headers te gebruiken.

Dit helpt zoekmachines om de context van je webpagina beter te begrijpen.

Enkele praktijken voor het gebruik van synoniemen in je headers zijn:

 • Gebruik synoniemen en gerelateerde termen in plaats van je zoekwoord te herhalen in meerdere headers.
 • Houd rekening met het zoekgedrag van je doelgroep en welke termen zij mogelijk gebruiken bij het zoeken naar relevante inhoud.
 • Let op de woorddichtheid van je zoekwoorden. Probeer een goede balans te vinden tussen het gebruik van je zoekwoord en het gebruik van synoniemen, om je tekst niet over-geoptimaliseerd te laten overkomen.

afbeelding van een h1 op een webpagina

Gebruik van de h1-tag

De h1-tag speelt een zeer belangrijke rol in zowel SEO als de algehele gebruikerservaring van je website. In dit gedeelte bespreken we de uniciteit van de h1-tag en de relevantie en focus ervan.

Uniciteit van de h1

Elke pagina op je website moet een unieke h1-tag hebben die de belangrijkste titel van de pagina vertegenwoordigt.

Dit helpt zoekmachines zoals Google om de onderwerpen van je webpagina’s beter te begrijpen en te categoriseren.

Zorg er bij het schrijven van uw h1-tag voor dat deze:

 • Kort en bondig is, met een duidelijke focus op het onderwerp.
 • Het belangrijkste zoekwoord van je artikel bevat.
 • Uniek is voor elke pagina op je website om het meeste uit SEO te halen.

Relevantie en focus

Om ervoor te zorgen dat je h1-tag effectief is, is het belangrijk om de relevantie en focus van de tag te waarborgen:

 1. Zorg voor relevantie door het zoekwoord waarvoor je hogerop wilt komen in Google in je h1-tag op te nemen. Zorg ervoor dat het niet overdreven klinkt of trefwoordstapelen gebruikt.
 2. Houd de focus door één hoofdonderwerp per pagina aan te houden. Zorg ervoor dat je h1-tag dit specifieke onderwerp weerspiegelt.

Leesbaarheid en gebruikerservaring

Scannen van webteksten

Een belangrijk aspect van leesbaarheid en gebruikerservaring is het scannen van webteksten. Bezoekers van je website willen snel de belangrijkste informatie kunnen vinden.

Om dit te bereiken, is het belangrijk om koppen en subkoppen (H2 en H3) te gebruiken die duidelijk en informatief zijn.

Door gebruik te maken van keywords in je koppen, zorg je ervoor dat zowel bezoekers als zoekmachines weten waar de tekst over gaat. Dit draagt bij aan een hogere SEO-ranking en een betere gebruikerservaring.

Gebruik van witruimte en alinea’s

Naast het toepassen van goede koppen en subkoppen, speelt ook de lay-out van je webteksten een grote rol in de leesbaarheid.

Door het juiste gebruik van witruimte en goed gestructureerde alinea’s, zorg je ervoor dat je teksten prettig leesbaar zijn en makkelijk te scannen.

Houd deze tips in gedachten voor het verbeteren van de leesbaarheid en gebruikerservaring:

 • Probeer niet te veel informatie in één alinea te proppen. Een goede vuistregel is om één hoofdgedachte per alinea te hantereb
 • Maak zinnen niet te lang. Gemiddeld genomen leest een zin van 10-15 woorden het prettigst.
 • Gebruik opsommingen waar van toepassing, om informatie overzichtelijk weer te geven.

Veelvoorkomende fouten die je wilt voorkomen

Bij het gebruik van headings in webteksten zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je wilt voorkomen. We bespreken twee belangrijke onderdelen: inconsistentie in hiërarchie en over-optimalisatie van keywords.

Inconsistentie in hiërarchie

Een goede hiërarchie van headers is belangrijk voor zowel SEO als leesbaarheid en gebruikerservaring.

Veelvoorkomende fouten zijn het overslaan van kopniveaus (bijv. van h1 naar h3 gaan) of het gebruiken van meerdere h1-tags. Hier zijn enkele tips om inconsistentie in hiërarchie te voorkomen:

 • Begin met een enkele h1-tag die de belangrijkste titel van je pagina bevat.
 • Gebruik h2-tags voor belangrijke subsecties en h3-tags voor verdere onderverdeling.
 • Houd je aan een logische structuur en oversla geen kopniveaus zomaar.

Over-optimalisatie van keywords

Hoewel het belangrijk is om keywords in je headers te gebruiken voor SEO-doeleinden, moet je oppassen voor over-optimalisatie.

Overmatig gebruik van keywords kan leiden tot straffen van zoekmachines en een slechte gebruikerservaring.

Houd rekening met het volgende om over-optimalisatie te voorkomen:

 • Gebruik je belangrijkste keyword op een natuurlijke manier in je h1-tag.
 • Voeg relevante keywords toe aan h2- en h3-tags, maar overdrijf niet.
 • Houd je content focus op de lezer en schrijf voor hen, niet voor zoekmachines.

Besteed aandacht aan deze veelvoorkomende fouten om ervoor te zorgen dat je tussenkoppen effectief zijn voor zowel SEO als gebruikerservaring.

Houd je aan de hiërarchie, optimaliseer je keywords op een natuurlijke manier en zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke structuur om je lezers te verleiden tot verder lezen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen