Website indexatie is één van de eerste stappen in het proces van bepalen hoe je website scoort in zoekresultaten. Om te bepalen hoe je website scoort in zoekresultaten zal Google (of een andere zoekmachine) je website crawlen. Dat betekent dat je website wordt geanalyseerd door zogenaamde ‘bots’ ofwel zoekmachinesoftware. Deze bots van Google bepalen op basis van allerlei factoren welke indexering je website krijgt.
Je website indexeren in Google resulteert dus in een bepaalde score. Die score bepaalt hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt. Je website indexatie is dus van groot belang voor het succes van je website.
Welke factoren zijn belangrijk voor website indexatie in 2023? Waar moet je op letten en wat kun je doen om de indexering te beïnvloeden?
Technische SEO en indexatie
Met Technische SEO bedoelen we alle maatregelen die je treft om je positie in zoekresultaten van zoekmachines als Google te verbeteren, die op het technische vlak liggen. Denk dan dus niet aan content optimaliseren of meer links plaatsen, maar juist aan de techniek achter je website die je helpt aan een goede positie. Begrijpen hoe Google en andere zoekmachines je website indexeren en hoe crawlen werkt, is daarvoor essentieel.
Zorgen voor een website indexatie
Nadat de crawlbots van Google klaar zijn met je website crawlen, begint het website indexeren in Google. Dit werkt bij andere zoekmachines zoals Bing op een vergelijkbare manier. De website indexeren is als het ware de eerste stap in het ranken van je webpagina.
Een website indexeren in Google betekent dus eigenlijk niets meer dan een website toevoegen aan de zoekresultaten van Google.
Dat gebeurt overigens per pagina. Elke pagina wordt dan ook bezocht en bestudeerd door te crawlen en krijgt dus een indexatie. Dat proces starten hoef je niets voor te doen. Als je website live is gebeurt dit na verloop van tijd vanzelf.
Sneller een webpagina indexatie krijgen
Het kan zijn dat je wil dat de website indexatie in Google sneller gaat, bijvoorbeeld omdat je belangrijke nieuwe content hebt toegevoegd of een wijziging aan de techniek op een pagina hebt gedaan.
Er zijn een paar manieren om een website indexatie sneller te laten plaatsvinden:
- met een sitemap;
- via Google Search Console
Een sitemap
Een sitemap is als het ware een siteplan. Je kunt het zien als de plattegrond of routebeschrijving van je website en de verschillende links die erop staan. Het is een overzichtelijk document of pagina met alle interne links van jouw website.
De XML sitemap is een goede manier om je indexatie sneller en soepeler te laten verlopen. Een XML sitemap is een inhoudsopgave van jouw website voor Google en andere zoekmachines. Je kunt zo’n XML sitemap automatisch laten maken via een aantal plugins in WordPress. Het is ook mogelijk om zelf een sitemap te maken.
De sitemap geeft aan zoekmachines ook direct weer welke pagina’s er te vinden zijn op je website en hoe ze onderling verbonden zijn. Je kunt sitemaps indienen bij de Google Search Console om er nog meer vaart achter te zetten, hoewel je ook dan altijd nog even moet wachten.
Google Search Console
Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google opzoeken en bijhouden.
Het is mogelijk om een indexatie aan te vragen via de Google Search Console. Dat doe je door simpelweg in te loggen en bovenin het scherm je URL in te voeren. Vervolgens klik je op ‘inspecteer’ en de website indexatie wordt aangevraagd.
Als de pagina al bekend is bij Google, krijg je nu direct een heleboel informatie erover te zien. Vaak kun je al binnen een paar minuten zien dat nieuwe content is opgepakt en geanalyseerd door te crawlen. Als het om een heleboel veranderingen gaat dan kan het langer duren.
Conclusie: website indexatie
Zoals je nu weet, is een website indexeren in Google een proces dat vanzelf plaatsvindt door de crawlbots. Wil je echter graag dat het iets sneller gaat, dan zijn er een aantal dingen die je kunt inzetten: de sitemap en Google Search console. Kleine wijzigingen worden vaak snel opgepikt, maar bij grotere veranderingen kan het langer duren.
Reageren
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.
Inloggen