Wat is een XML sitemap?

SEO Specialist

Als je een website hebt, is het belangrijk om te weten wat een XML-sitemap is en hoe je deze kunt gebruiken. Een XML-sitemap is een namelijk een essentieel hulpmiddel voor zoekmachine optimalisatie (SEO) omdat het zoekmachines helpt bij het navigeren en indexeren van jouw webpagina’s. In dit artikel leer je wat een XML-sitemap is en hoe je deze effectief kunt gebruiken.

Een XML-sitemap is een gestructureerd tekstbestand dat een lijst bevat van alle pagina’s op jouw website die je wilt laten crawlen door zoekmachines. Door een sitemap in XML-code te schrijven, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen. Hierdoor kunnen nieuwe en bijgewerkte inhoud sneller worden verwerkt en geïndexeerd door zoekmachines, wat de vindbaarheid van je website verbetert.

Het maken en correct implementeren van een XML-sitemap is een cruciale stap in het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines. In de volgende secties ontdek je hoe je een XML-sitemap kunt aanmaken en deze kunt indienen bij Google Search Console en andere zoekmachines om de zichtbaarheid van je website te verbeteren.

Betekenis en de basis van een XML sitemap

Een XML Sitemap is een belangrijke tool om zoekmachines, zoals Google, te helpen de structuur van je website beter te begrijpen. Het is een bestand met de extensie .xml waarin je een lijst opneemt van de pagina’s (URL’s) op je website die je graag wilt laten crawlen en indexeren door zoekmachines.

Het gebruik van een XML Sitemap kan de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten verbeteren door ervoor te zorgen dat zoekmachines snel en efficiënt alle beschikbare pagina’s binnen uw website kunnen vinden en indexeren. Hierdoor hebben gebruikers een betere kans om je inhoud te vinden wanneer ze naar gerelateerde onderwerpen zoeken.

Over het algemeen is de structuur van een XML-sitemap eenvoudig en duidelijk. Het bevat de volgende elementen:

• loc : De URL van de pagina.
  • lastmod : De laatste wijzigingsdatum van de pagina (optioneel).
  • changefreq : Hoe vaak de pagina naar verwachting zal veranderen (optioneel).
  • priority : De prioriteit die aan de pagina wordt toegekend ten opzichte van andere pagina’s op uw website (optioneel).

Een voorbeeld van een eenvoudige XML Sitemap ziet er als volgt uit:<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> <url> <loc>https://www.voorbeeld.nl/pagina-1</loc> <lastmod>2024-01-30</lastmod> <changefreq>monthly</changefreq> <priority>0.8</priority> </url> <url> <loc>https://www.voorbeeld.nl/pagina-2</loc> <lastmod>2024-01-29</lastmod> <changefreq>weekly</changefreq> <priority>0.5</priority> </url> </urlset>

Voor grotere websites kan het nodig zijn om een sitemap_index.xml te gebruiken om meerdere sitemaps te beheren, vooral als er veel verschillende content-types en -categorieën zijn. Een sitemap_index.xml is een verzameling van sitemaps om zoekmachines te helpen je site nog effectiever te crawlen.

Het is belangrijk om je XML Sitemap up-to-date te houden, vooral wanneer er nieuwe pagina’s worden toegevoegd of oude worden verwijderd. Het bijwerken van de sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines worden geïnformeerd over de laatste wijzigingen aan je website en dat je inhoud correct wordt geïndexeerd. Er zijn verschillende tools en plugins beschikbaar, zoals de Yoast SEO-plugin voor WordPress, die je kunnen helpen bij het automatisch genereren en bijwerken van je XML Sitemap.

Het belang van XML Sitemaps voor SEO

XML Sitemaps zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines zoals Google om de structuur en inhoud van je website beter te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je website sneller en beter vindbaar is in de zoekresultaten.

Een XML Sitemap is een bestand waarin alle URL’s van je website staan vermeld. Deze lijst helpt zoekmachines om je website beter te crawlen en te indexeren. Het aanmaken van een XML-sitemap voor je website kan de indexatie van je site aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van XML Sitemaps voor SEO:

• Snellere indexatie: Door een sitemap in te dienen bij Google Search Console of andere zoekmachines, krijgen ze direct een overzicht van al je pagina’s. Hierdoor kunnen ze je site sneller én beter indexeren.
  • Beter begrip van de site-structuur: Een XML-sitemap biedt zoekmachines een duidelijk beeld van de structuur van je website. Dit helpt bij het effectiever crawlen en prioriteren van pagina’s voor indexatie.
  • Vindbaarheid van nieuwe of geüpdatete content: Wanneer je nieuwe pagina’s toevoegt of bestaande content aanpast, helpt een XML-sitemap bij het snel vinden en indexeren van deze wijzigingen.

Om het meeste uit je XML Sitemap te halen, is het belangrijk om deze regelmatig bij te werken wanneer je nieuwe content plaatst of bestaande content aanpast. Vergeet niet om je sitemap in te dienen bij Google Search Console en andere webmaster tools, zodat zoekmachines op de hoogte zijn van je sitemap.

Hoe sitemaps zoekmachines helpen

Crawlers en Indexering

Een XML-sitemap helpt zoekmachines zoals Google om uw website efficiënt te crawlen en te indexeren. Zoekmachinecrawlers, zoals Googlebot, gebruiken sitemaps om nieuwe en bijgewerkte content sneller te ontdekken. Zonder sitemap moeten crawlers alle pagina’s via je interne en externe links bezoeken, wat langer kan duren. Met een XML-sitemap kunnen crawlers eenvoudiger alle URL’s in je website vinden, zodat ze sneller worden geïndexeerd voor zoekresultaten.

Website Structuur en Navigatie

Een goed gestructureerde sitemap helpt zoekmachines de structuur en navigatie van je website beter te begrijpen. Dit zorgt voor een betere indexering en ranking van je pagina’s in de zoekresultaten. Bovendien kan een heldere structuur en navigatie ervoor zorgen dat je bezoekers gemakkelijker hun weg vinden op je website. Dit betekent dat ze langer op je site blijven en meer content consumeren, wat mogelijk leidt tot betere conversies en klantloyaliteit.

Prioriteren van pagina’s in zoekresultaten

Met een XML-sitemap kun je het belang van de verschillende pagina’s van je website aangeven. Door het instellen van een priority-attribuut voor elke URL in de sitemap, geef je zoekmachines aan welke pagina’s je belangrijker vindt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de belangrijkste pagina’s beter worden geïndexeerd en hoger scoren in zoekresultaten.

Het is belangrijk op te merken dat het priority-attribuut geen garantie biedt voor hogere rankings, maar het helpt zoekmachines wel bij het begrijpen van je voorkeuren.

HTML vs XML Sitemaps

Er zijn twee soorten sitemaps: HTML en XML. Een HTML-sitemap is bedoeld voor de bezoekers van je website en toont de structuur van je website in een meer visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke manier. Aan de andere kant is een XML-sitemap bedoeld voor zoekmachines, en helpt het hen bij het crawlen en indexeren van je website.

Een XML-sitemap is een tekstbestand op je website dat de lijst bevat van alle URL’s die je wilt laten crawlen door een zoekmachine. Door de sitemap in XML-code te schrijven, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen.

Het is belangrijk om zowel een HTML- als een XML-sitemap te hebben, aangezien ze beide verschillende doelen dienen en het ene het andere niet vervangt.