fbpx Crawlen - LinkbuildingMasters

Crawlen

Boy

SEO Specialist

Crawlen is een essentieel proces in de wereld van zoekmachines en online marketing. Het verwijst naar het doorzoeken van websites door zoekmachinesoftware bots, zoals Googlebot, om de inhoud te indexeren en in de zoekresultaten weer te geven. Wanneer een website goed wordt gecrawld, kan deze beter vindbaar zijn in de zoekresultaten, wat uiteindelijk leidt tot meer verkeer en online zichtbaarheid.

Zoekmachines gebruiken crawlers, ook wel spiders of webcrawlers genoemd, om nieuwe of bijgewerkte webpagina’s te ontdekken en de relevante informatie daarvan vast te leggen. Het is van groot belang voor website-eigenaren om hun websites technisch te optimaliseren en gemakkelijk te laten crawlen, aangezien dit invloed heeft op de online zichtbaarheid van hun websites in de zoekresultaten. Het crawlen van websites maakt deel uit van de grote verscheidenheid aan SEO-termen en is een zeer belangrijke factor bij het verbeteren van de prestaties van een website in de ogen van zoekmachines.

Basisprincipes van crawlen

Wat is crawlen

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines, zoals Google, webpagina’s ontdekken en informatie verzamelen over de inhoud van deze pagina’s. Dit wordt gedaan met behulp van geautomatiseerde programma’s, ook wel “crawlers” of “spiders” genoemd. Crawlen is de eerste stap in het proces van zoeken, indexeren en rangschikken en speelt een cruciale rol in zoekmachine optimalisatie (SEO).

Hoe werkt crawlen

Het zoekmachine crawlen-proces bestaat uit verschillende stappen. Eerst springen crawlers van link naar link om zo nieuwe of geüpdatete inhoud op het internet te ontdekken. Daarna wordt deze informatie opgeslagen in een database, waar het kan worden opgehaald wanneer een gebruiker een relevante zoekopdracht uitvoert.

Crawlers bezoeken websites regelmatig en doorzoeken hun inhoud om nieuwe of gewijzigde webpagina’s te identificeren. Door middel van een robots.txt-bestand kunnen website-eigenaren aangeven welke delen van hun website door crawlers mogen worden bezocht, en eventueel welke delen niet.

De impact van crawlen

Crawlen heeft een directe invloed op de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten. Een effectief crawlproces zorgt er namelijk voor dat de inhoud van een website door zoekmachines wordt ontdekt, wat essentieel is voor het indexeren en rangschikken van de pagina’s.

Om ervoor te zorgen dat een website goed wordt gecrawld, kunnen website-eigenaren aandacht besteden aan verschillende aspecten zoals:

  1. Duidelijke en logische navigatiestructuur.
  2. Gebruik van sitemap.xml om zoekmachines op de hoogte te brengen van nieuwe of gewijzigde pagina’s.
  3. Snelle laadtijd van de website om de impact op de crawl budget te minimaliseren.