Wat is online marketing?

Boy

SEO Specialist

Online marketing, ook wel bekend als digitale marketing, is een erg belangrijk onderdeel van moderne bedrijven. Het gaat om het proces van het promoten en verkopen van producten of diensten via het internet met als hoofddoel het werven van klanten. Online marketing speelt daarom een cruciale rol in het bereiken en aantrekken van je doelgroep, aangezien steeds meer mensen hun dagelijkse behoeften online vervullen.

Er zijn verschillende strategieën en kanalen die je kunt inzetten om jouw online marketingdoelen te behalen. Enkele van deze kanalen zijn zoekmachine optimalisatie (SEO), zoekmachine-adverteren, content marketing en social media marketing. Door gebruik te maken van deze kanalen in je online marketingstrategie, kun je de naamsbekendheid van je merk vergroten, meer klanten bereiken en uiteindelijk je verkoop- en groeidoelstellingen realiseren.

Om effectief te zijn in online marketing, is het belangrijk om te begrijpen welke kanalen en strategieën het beste werken voor jouw specifieke branche en doelgroep. Dit omvat het analyseren van demografische gegevens, concurrentie en markttrends om ervoor te zorgen dat je de best geïnformeerde beslissing neemt bij het uitvoeren van jouw online marketingcampagnes.

Defenitie en belangrijkste kenmerken van online marketing

Wat is online marketing?

Online marketing, ook wel internetmarketing genoemd, omvat alle vormen van het promoten van producten en diensten met behulp van het internet. Het is gericht op het aantrekken van meer klanten en het verhogen van de zichtbaarheid van je merk op digitale kanalen. Enkele kernactiviteiten op het gebied van online marketing zijn: search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA), content marketing, sociale-media-marketing, e-mailmarketing en videomarketing.

Bij het toepassen van online marketing gaat het erom de juiste boodschap te communiceren aan je doelgroep, zodat je klanten kunt werven en je bedrijf kunt laten groeien. Online marketing stelt je in staat om verkeer naar je website en sociale mediapagina’s te vergroten en tegelijkertijd je merkidentiteit te versterken.

Belang van digitale kanalen

De rol van digitale kanalen in online marketing is zeer belangrijk omdat ze je helpen je boodschap met je doelgroep te delen. Enkele voorbeelden van digitale kanalen waarmee je jouw online marketingstrategie kunt implementeren zijn:

 • Zoekmachines (SEO en SEM): Je kunt deze kanalen gebruiken om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Zoekmachine optimalisatie (SEO) zorgt ervoor dat jouw website optimaal presteert, terwijl zoekmachinemarketing (SEM) gebruikmaakt van betaalde advertenties in zoekmachines zoals Google Ads.
 • Sociale media: Platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter bieden talloze mogelijkheden om je bedrijf, je producten en je diensten onder de aandacht te brengen. Socialemediamarketing stelt je in staat om in contact te blijven met je volgers en nieuwe klanten te bereiken.
 • Content marketing: Dit is het creëren en verspreiden van waardevolle content, zoals blogartikelen, whitepapers, video’s en podcasts, met als doel nieuwe klanten te werven door hen te informeren en te entertainen.
 • E-mailmarketing: Het verzenden van e-mails en nieuwsbrieven naar abonnees helpt je om je klanten op de hoogte te houden van je bedrijf en aanbiedingen, wat kan leiden tot herhaalaankopen en het aantrekken van nieuwe klanten.
seo voor online marketing

Zoekmachineoptimalisatie en marketing

SEO fundamenten

Zoekmachineoptimalisatie, ook bekend als Search Engine Optimization (SEO), is het proces om de zichtbaarheid en positionering van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verbeteren. Dit houdt in dat je je website optimaliseert voor relevante zoekwoorden en zorgt voor waardevolle en relevante content.

Het creëren en uitvoeren van een effectieve SEO-strategie begint met het identificeren van zoekwoorden waarop je wilt scoren. Deze zoekwoorden moeten relevant zijn voor je doelgroep en gerelateerd aan jouw branche. Nadat je de trefwoorden hebt geïdentificeerd, pas je ze toe op de juiste plaatsen binnen je website en content.

Een ander belangrijk aspect van SEO is het verkrijgen van backlinks. Dit zijn links van andere websites die naar de jouwe verwijzen. De kwaliteit en kwantiteit van deze backlinks zijn een belangrijk signaal voor zoekmachines, die ze gebruiken om de betrouwbaarheid en autoriteit van je website te beoordelen. Een succesvolle linkbuilding strategie helpt je met het verkrijgen van kwalitatieve backlinks voor betere posities in Google.

Bezoek onze pagina over SEO, indien je uitgebreidere informatie wil over dit onderwerp.

SEM en PPC

Naast SEO zijn er ook andere zoekmachinemarketing (SEM) technieken, zoals Pay-Per-Click (PPC) advertenties. Voor PPC-campagnes betaal je een bepaald bedrag aan de zoekmachine (zoals Google) elke keer dat iemand op je advertentie klikt. Deze advertenties verschijnen boven of naast de organische zoekresultaten.

Het adverteren met PPC kan een effectieve manier zijn om snel verkeer naar je website te genereren, vooral als je nog eraan werkt om je SEO-strategie te optimaliseren. Het is belangrijk om te weten dat PPC-campagnes niet direct invloed hebben op je organische posities, maar wel invloed kunnen hebben op je zichtbaarheid in de betaalde zoekresultaten. Voorbeeld: voor bepaalde trefwoorden kunnen er dus mogelijk zowel betaalde als organische resultaten verschijnen in de zoekmachines.

Terwijl SEO zich voornamelijk richt op het verbeteren van je website en content om organisch verkeer te vergroten, speelt SEM in op zowel organisch verkeer als betaald verkeer. Door deze strategieën te combineren, kun je een geïntegreerde en effectieve online marketingaanpak creëren die je zichtbaarheid vergroot en meer bezoekers naar je website trekt.

Content creatie en strategie

Bloggen en inhoud

Content marketing speelt een belangrijke rol in de online marketing strategie. Het draait om het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een bepaald publiek aan te trekken en te behouden.

Blogposts zijn een essentieel onderdeel van content marketing. Door regelmatig te bloggen, kun je je kennis en expertise binnen je vakgebied delen, wat uiteindelijk je merk versterkt en je publiek uitbreidt. Dit kan op verschillende platforms zoals je eigen website, LinkedIn blogs, of zelfs YouTube-video’s waar je relevante informatie en tips in een visueel aantrekkelijke vorm deelt. Zorg ervoor dat je je content optimaliseert voor zoekmachines door middel van SEO-strategieën, zoals relevante zoekwoorden, linkbuilding en metadata.

Social media marketing

Het benutten van sociale media platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, TikTok, Pinterest en Snapchat, kan een belangrijke rol spelen bij het promoten van jouw content en het bereiken van je doelgroep. 

Als onderdeel van je content strategie is het belangrijk om een aanwezigheid op verschillende sociale media platformen te onderhouden en content te delen die aansluit op de interesses van je doelgroep. Kies voor een consistent publicatieschema en zorg ervoor dat je berichten visueel aantrekkelijk zijn, evenals informatief en onderhoudend.

Interactie met je publiek is daarnaast essentieel voor het versterken van relaties: reageer op hun opmerkingen en vragen, en moedig hen aan om hun mening te delen. Zo toon je niet alleen interesse, maar leer je ook meer over de wensen en behoeften van je publiek.

E-mail marketing ontwikkelingen

Opbouw E-maillijst

Een volgend belangrijk aspect van e-mailmarketing is het opbouwen van een kwalitatieve e-maillijst. Het succes van je e-mailcampagnes hangt grotendeels af van de grootte en kwaliteit van je e-maillijst. Je e-maillijst moet voornamelijk bestaan uit personen die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Om een goede e-maillijst op te bouwen, kun je gebruik maken van verschillende strategieën, zoals:

 • Aanmeldformulieren op je website plaatsen
 • Klanten vragen zich in te schrijven voor je nieuwsbrief tijdens aankopen
 • Exclusieve content en aanbiedingen aanbieden voor e-mail abonnees

Dit zal je in staat stellen om effectieve e-mailcampagnes te voeren die aansluiten bij de interesses van de ontvangers.

Personalisatie in communicatie

Een andere belangrijke trend in e-mailmarketing is personalisatie. Personalisatie helpt je namelijk bij het opbouwen van een betere relatie met je klanten, omdat je op deze manier specifieke en relevante content kunt bieden die aansluit bij hun behoeften en interesses. Enkele manieren om personalisatie in e-mails te integreren zijn:

 1. Gebruik de voornaam van de ontvanger in het onderwerp en/of de aanhef
 2. Segmenteer je e-maillijst op basis van kenmerken zoals locatie, aankoopgeschiedenis of bezoekersgedrag op je website
 3. Stuur gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van eerdere aankopen of interesses

Door deze methoden te implementeren kun je effectievere en aantrekkelijke e-mailcampagnes creëren, waarmee je jouw communicatie en relatie met de ontvanger verbetert.

analytics zijn belangrijk bij online marketing

Analyse en ROI van online marketing

Meten van succes

Bij het analyseren van online marketing is het belangrijk om het succes van je campagnes te meten. Dit kun je het beste doen met behulp van verschillende meetinstrumenten en statistieken, zoals het bijhouden van verkopen, het meten van de conversieratio en het gebruik van analytische hulpmiddelen. Dit zijn enkele van onze favoriete manier om succes te meten:

 • Verkopen: Kijk naar het aantal verkochte producten of diensten als gevolg van je online marketinginspanningen.
 • Conversieratio: Bepaal het percentage van de bezoekers op je website die een gewenste actie uitvoeren, zoals het doen van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief.
 • Analytics: Gebruik analytische hulpmiddelen, zoals Google Analytics, om het verkeer op je website te volgen, de effectiviteit van je campagnes te evalueren en de prestaties in de loop van de tijd te verbeteren.

Rendement op investering

Om het rendement op investering (ROI) van je online marketingcampagnes te berekenen, moet je rekening houden met de kosten en de opbrengsten die worden gegenereerd. De ROI-formule luidt als volgt:

ROI = (Opbrengsten - Kosten) / Kosten

Het is belangrijk om zowel directe als indirecte kosten in je berekeningen op te nemen. Directe kosten zijn bijvoorbeeld advertentie-uitgaven, terwijl indirecte kosten personeelskosten of bureaukosten kunnen zijn. Enkele concrete stappen om je ROI te berekenen zijn:

 1. Bereken de totale kosten van je online marketingactiviteiten, inclusief directe en indirecte kosten.
 2. Bepaal de opbrengsten die worden gegenereerd door je campagnes. Dit kan omzet uit verkopen of andere belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) omvatten.
 3. Gebruik de bovenstaande formule om je ROI te berekenen.

Door het rendement op investering van je online marketingcampagnes te meten, kun je waardevolle inzichten verkrijgen over wat werkt en wat niet. Dit stelt je in staat om jouw marketing strategie aan te passen en te optimaliseren, om zo de meeste waarde uit je marketingbudget te halen.

Trends en toekomstvisie

Influencer marketing

In de wereld van online marketing is influencer marketing de laatste jaren een belangrijke trend geworden. Influencer marketing houdt in dat bedrijven samenwerken met invloedrijke personen op sociale media om hun producten en diensten te promoten. Influencers hebben de macht om het koopgedrag van hun volgers te beïnvloeden, en marketingcampagnes die op deze manier worden uitgevoerd kunnen aanzienlijke resultaten opleveren.

Het is belangrijk om een goede match te vinden tussen het merk en de influencer om een succesvolle en authentieke samenwerking op te bouwen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een influencer:

 • Doelgroep: Zorg ervoor dat de volgers van de influencer overeenkomen met je doelgroep.
 • Reputatie: Kies een influencer met een goede reputatie en een positief imago dat past bij jouw merk.
 • Engagement: Een influencer met een hoge betrokkenheid onder zijn of haar volgers kan effectievere marketingresultaten opleveren.

Marketing automatisering

Marketing automatisering wordt ook steeds belangrijker en wijst op het automatiseren van repetitieve taken in online marketing, zoals e-mailmarketing, sociale media en digitale advertenties. Deze automatisering stelt je in staat om efficiënter te werken en kostbare tijd te besparen. Dankzij technologische ontwikkelingen en met name Artificial Intelligence (AI) wordt automatisering steeds geavanceerder en een onmisbaar element in online marketing.

Een belangrijk aspect van marketingautomatisering is het in kaart brengen en analyseren van de klantreis. Dit helpt je om jouw online marketingcampagnes te personaliseren en te optimaliseren. Het gebruik van marketingautomatisering kan leiden tot de volgende voordelen:

 1. Tijd en middelen besparen
 2. Betere leadgeneratie en conversie
 3. Verbeterde targeting en personalisatie
 4. Real-time analyse en rapportage

In de toekomst kunnen we verdere ontwikkelingen en implementatie van marketingautomatisering, alsook AI-tools, verwachten. Dit zal leiden tot meer geavanceerde en gepersonaliseerde online marketingcampagnes.