Wat is organisch verkeer?

Boy

SEO Specialist

Organisch verkeer speelt een zeer belangrijke rol in het online succes van een website. Het verwijst namelijk naar de bezoekers die de website bereiken via onbetaalde zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. In tegenstelling tot betaald verkeer, dat afkomstig is van advertenties en gesponsorde links, is organisch verkeer in principe “gratis” en kan het leiden tot duurzame groei en een hogere positie in de zoekresultaten.

SEO (Search Engine Optimization) is de sleutel om meer organisch verkeer naar je website te trekken. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, maak je het gemakkelijker voor potentiële bezoekers om je site te vinden tussen de miljoenen andere websites die om hun aandacht concurreren. Een slimme SEO-strategie omvat het verbeteren van de technische aspecten van je website, het creëren van waardevolle en relevante content en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Het investeren in organisch verkeer is niet alleen kosteneffectief, maar het helpt ook bij het opbouwen van een sterke online aanwezigheid en het verbeteren van je merkreputatie. Bovendien zorgt het aantrekken van organisch verkeer ervoor dat je doelgroep bestaat uit geïnteresseerde en betrokken bezoekers, wat resulteert in meer betrokkenheid, lagere bounce percentages en uiteindelijk hogere conversieratio’s.

Betekenis van organisch verkeer en het verschil met betaald verkeer

Definitie en belang

Organisch verkeer verwijst naar de bezoekers die je website bereiken via de gratis zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Deze bezoekers komen op je website zonder te klikken op betaalde advertenties en bieden je betrouwbare, kosteneffectieve en langdurige resultaten. Het is belangrijk voor je online aanwezigheid omdat het gerichte gebruikerservaring en duurzaamheid biedt.

Verschil tussen organisch en betaald verkeer

Het grootste verschil tussen organisch en betaald verkeer zit in de manier waarop bezoekers op je website terechtkomen. Organisch verkeer is gratis verkeer dat voortkomt uit de zoekresultaten, terwijl betaald verkeer afkomstig is van betaalde advertenties die bovenaan op Google te vinden zijn.

Om het beter te begrijpen, vindt je hieronder een tabel met de belangrijkste kenmerken van organisch en betaald verkeer:

KenmerkOrganisch VerkeerBetaald Verkeer
KostenGratisKost geld (budget voor advertenties)
Vertrouwen gebruikerHogerLager
Resultaten op lange termijnDuurzaam en langdurigTijdelijk (looptijd campagne)

Door het belang van organisch verkeer te begrijpen en te weten hoe het verschilt van betaald verkeer, kun je de beste beslissingen nemen voor jouw online marketingstrategieën en werken aan het verbeteren van je rankings in Google om meer bezoekers aan te trekken.

De Rol van SEO

Zoekmachineoptimalisatie Fundamenten

Zoekmachine optimalisatie (ook bekend als SEO) speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van organisch verkeer. SEO omvat verschillende technieken en strategieën die helpen om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google en Bing te verbeteren. Hierdoor kunnen mensen eenvoudiger je content vinden wanneer ze op zoek zijn naar informatie over een bepaald onderwerp.

Belang van zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de termen en zinnen die mensen in zoekmachines invoeren. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is cruciaal voor een succesvolle SEO-strategie, omdat dit helpt om de kans te vergroten dat je content getoond wordt aan potentiële bezoekers. Je kunt Google Analytics gebruiken om erachter te komen welke zoekwoorden voor uw doelgroep het meest relevant zijn.

On-Page vs. Off-Page SEO

On-page-optimalisatie houdt in dat je jouw eigen website optimaliseert, bijvoorbeeld door het verbeteren van de content, structuur, en metagegevens. Hiermee kun je zoekmachines een beter begrip geven van waar je website over gaat.

Off-page-optimalisatie heeft betrekking op activiteiten buiten je eigen website, zoals het verkrijgen van backlinks van andere websites en het delen van content op social media. Beide aspecten zijn belangrijk voor het verbeteren van organisch verkeer.

Technische SEO

Technische SEO is gericht op het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadtijd, mobiele bruikbaarheid en het goed functioneren van de website. Een goede technische basis zorgt ervoor dat zoekmachines je website gemakkelijker kunnen crawlen en begrijpen, wat uiteindelijk leidt tot een betere zichtbaarheid in zoekresultaten.

Social media en SEO

Social media kan een krachtige tool zijn om je organisch verkeer te vergroten. Door het delen van je content op sociale media, vergroot je de kans dat meer mensen je content zien en bezoeken, wat vervolgens kan leiden tot een hogere positie in zoekmachines. Zorg ervoor dat je tijd investeert in het opbouwen van een aanwezigheid op relevante social media-platforms en dat je regelmatig waardevolle content deelt.

Lokale SEO en zichtbaarheid

Lokale SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van uw website voor lokaal gerichte zoekopdrachten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met fysieke locaties, zoals winkels en restaurants. Enkele lokale SEO-tactieken zijn het optimaliseren van uw Google Mijn Bedrijf-pagina, het toevoegen van locatie gebaseerde zoekwoorden aan uw content en het verkrijgen van beoordelingen van klanten. Door aandacht te besteden aan lokale SEO kunt u de kans vergroten dat mensen in uw omgeving uw website vinden en bezoeken.

Analyse van organisch websiteverkeer

Gebruik van Google Analytics

Google Analytics is een krachtige en veel gebruikte tool om de prestaties van je website te analyseren en verbeteren. Het helpt je om bezoekers van je site, organisch verkeer en verkeersbronnen te meten.

De focus van deze paragraaf ligt op organisch verkeer, dat afkomstig is van zoekmachines wanneer gebruikers zoeken naar trefwoorden die gerelateerd zijn aan je product of dienst. Als je Google Analytics gebruikt, kun je dit verkeer inspecteren door naar de acquisitie sectie te gaan en vervolgens te klikken op alle verkeer en daarna op kanalen. Hieronder vindt je een overzicht van alle verkeersbronnen, waaronder organisch zoeken.

Enkele nuttige statistieken die je kunt bekijken zijn om het organisch verkeer te analyseren zijn:

 • Sessies: Het totale aantal bezoeken op uw website.
 • Paginaweergaven: Het aantal keer dat individuele pagina’s zijn bekeken.
 • Gemiddelde sessieduur: Hoe lang bezoekers gemiddeld op je website doorbrengen.
 • Bounce percentage: Het percentage bezoekers dat slechts één pagina bezoekt en vervolgens je site verlaat.

Het meten van verkeersbronnen

Naast Google Analytics zijn er andere tools die je kunnen helpen bij het analyseren van je websiteverkeer. Enkele bekende tools zijn SE Ranking, UberSuggest, SEMRush en Ahrefs. Deze tools bieden waardevolle inzichten in het totale organische en betaalde maandelijkse verkeer van je website, evenals het totale aantal trefwoorden waarvoor je site in de ranking staat.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste verkeersbronnen die je kunt meten:

 1. Organisch zoeken: Verkeer afkomstig van onbetaalde zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.
 2. Betaald zoeken: Verkeer afkomstig van betaalde advertenties op zoekmachines, zoals Google Ads.
 3. Sociale media: Verkeer afkomstig van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter of LinkedIn.
 4. Direct verkeer: Bezoekers die je website rechtstreeks intypen in de adresbalk van hun browser of via bladwijzers.
 5. Referral verkeer: Verkeer afkomstig van andere websites die naar je website linken.

Door regelmatig de prestaties van je website te analyseren en te meten, kun je verbeterpunten identificeren en je online aanwezigheid optimaliseren. Zorg ervoor dat je de tools en bronnen gebruikt die het best aansluiten bij de behoeften van je bedrijf.

Contentcreatie en management

Het schrijven van boeiende content

Om je organisch verkeer te vergroten, is het belangrijk om boeiende en relevante content te creëren voor uw doelgroep. Dit kan bestaan uit informatieve blogs, boeiende artikelen, infographics en meer. Met behulp van zoekmachine optimalisatie en effectieve copywriting technieken kunt u ervoor zorgen dat uw content goed aansluit bij de behoeften van uw gebruikers en tegelijkertijd goed scoort binnen de zoekmachines.

Het ontwikkelen van boeiende inhoud begint met het identificeren van de onderwerpen en thema’s die het meest relevant zijn voor uw doelgroep. Verdiep uzelf in hun interesses, vragen en zorgen, en gebruik deze inzichten om uw content te creëren. Houd daarbij rekening met de volgende aspecten:

 • Originaliteit: Zorg voor unieke en frisse content die zich onderscheidt van andere bronnen.
 • Relevantie: Kies onderwerpen die aansluiten bij de wensen en behoeften van uw doelgroep en die inspelen op actuele trends en gebeurtenissen.
 • Leesbaarheid: Schrijf heldere, eenvoudig te begrijpen teksten, en maak gebruik van tussenkopjes om de structuur van je content te verbeteren.
 • Multimedia: Voeg visuele elementen toe, zoals afbeeldingen, video’s en infographics, om de leeservaring van uw bezoekers nog aangenamer te maken.

Content optimalisatie

Naast het creëren van nieuwe content, is het ook belangrijk om bestaande content te optimaliseren om hoger te ranken in zoekmachines. Enkele factoren om rekening mee te houden bij content optimalisatie zijn:

 • Zoekwoordonderzoek: Identificeer de zoekwoorden die relevant zijn voor uw content en die aansluiten bij de zoekintenties van uw doelgroep. Voeg deze zoekwoorden op een natuurlijke manier toe aan uw tekst.
 • Meta-titels en -beschrijvingen: Optimaliseer je meta-titels en -beschrijvingen om het klikken vanuit de zoekmachineresultaten te stimuleren.
 • Interne en externe links: Link naar relevante content binnen je eigen website en naar betrouwbare externe bronnen. Dit versterkt de autoriteit van je website en helpt de gebruikers om meer relevante informatie te vinden.

Door de combinatie van boeiende contentcreatie en effectief contentmanagement kun je jouw organisch verkeer vergroten, je online zichtbaarheid versterken en duurzame groei realiseren voor je website of bedrijf.

Linkbuilding strategieën

Het belang van backlinks

Backlinks zijn een essentieel hulpmiddel voor het verbeteren van je organisch verkeer. Ze dienen als referenties die de autoriteit en het vertrouwen van uw website verhogen. Een succesvolle linkbuilding strategie kan je aanwezigheid in zoekmachines zoals Google verbeteren. Het aantal kwalitatieve backlinks is een indicator van de groei van uw linkbuilding inspanningen. Een nuttig hulpmiddel voor het meten van je voortgang en het volgen van relevante statistieken zijn Google Analytics en Ahrefs.

Relatie opbouwen met backlinks

Een belangrijk aspect van linkbuilding is het opbouwen van relaties met andere websites en beïnvloeders in de branche. Door deze relaties te benutten, kun je meer relevante zoektermen en verwijzingen naar je website genereren. Vergeet niet de kwaliteit van de backlinks te controleren en te focussen op relevante en autoritaire websites.

Het gebruik van lijsten, tabellen en andere opmaakelementen kan helpen bij het organiseren en overbrengen van informatie, en zorgt voor een meer aansprekende en gestructureerde presentatie. Het is van cruciaal belang dat de inhoud altijd professioneel, vriendelijk en informerend blijft.

Houd er rekening mee dat het ontwikkelen van een effectieve linkbuilding strategie tijd en inspanning vergt, maar het zal zeker bijdragen aan je online succes en de groei van je organisch verkeer.