Google penalty

Boy

SEO Specialist

Het begrijpen van een Google Penalty is handig voor iedereen die zich bezighoudt met zoekmachine optimalisatie (SEO). Een Google penalty is een strafmaatregel die wordt opgelegd door Google aan websites die niet voldoen aan de richtlijnen voor webmasters en marketeers. Deze strafmaatregel kan leiden tot verlies van zoekmachine posities, waardoor het verkeer naar je website aanzienlijk kan afnemen.

Google straft websites af met penalties om ervoor te zorgen dat zoekresultaten relevant en van hoge kwaliteit blijven. Er zijn verschillende redenen waarom een website een penalty kan krijgen, zoals slechte content, onjuiste linkbuilding en keyword stuffing. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste SEO richtlijnen en updates om te voorkomen dat jouw website wordt getroffen door een Google Penalty.

Om je website weer in een hogere positie te krijgen na het ontvangen van een penalty, zijn er verschillende strategieën die je kan toepassen. Een goed begrip van de oorzaken en oplossingen voor Google penalties is essentieel om jouw website te herstellen en te zorgen voor blijvend succes in de zoekresultaten van Google.

Waarom krijg ik een penalty?

Handmatige Acties

Een van de redenen waarom je een Google penalty kan krijgen, is vanwege handmatige acties. Dit houdt in dat een medewerker van Google jouw website heeft gecontroleerd en heeft vastgesteld dat je de richtlijnen van Google overtreedt. Handmatige penalties kunnen het gevolg zijn van het gebruik van black hat SEO-technieken zoals het plaatsen van verborgen tekst, het genereren van spammy backlinks of het gebruik van misleidende omleidingen.

Algoritmische Updates

Algoritmische penalties, aan de andere kant, worden toegepast door Google’s algoritme en zijn vaak gerelateerd aan updates in dit algoritme. Twee bekende algoritmische penalties zijn Penguin en Panda.

  • Penguin heeft betrekking op het bestraffen van websites met slechte backlinks die niks toevoegen. Als Google merkt dat je dergelijke backlinks gebruikt om jouw rangschikking te verbeteren, kan jouw website een Penguin penalty krijgen. Het is belangrijk om een natuurlijk en gevarieerd backlinkprofiel te behouden.
  • Panda richt zich op het beoordelen van de inhoud en kwaliteit van websites. Panda kan jouw website bestraffen als er te veel dunne of lage kwaliteit inhoud wordt gevonden. Om een Panda penalty te voorkomen, is het belangrijk om zorgvuldig geschreven, originele en informatieve inhoud te bieden die waarde toevoegt voor jouw bezoekers.

Het ontvangen van een Google penalty, hetzij door handmatige acties of algoritmische updates, kan een negatieve invloed hebben op de zichtbaarheid en ranking van jouw website. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste SEO praktijken en Google’s richtlijnen om penalty’s te vermijden en ervoor te zorgen dat je een sterke en ethische online aanwezigheid behoudt.

afbeelding van een google penalty

Hoe check je of je een Google Penalty hebt gekregen?

Google Search Console

Een manier om te controleren of jouw website een Google Penalty heeft ontvangen, is door gebruik te maken van Google Search Console. Als je Google Search Console aan je website hebt gekoppeld, kan je in deze tool een melding krijgen als je website een Google Penalty ontvangt. Let op: deze melding krijg je alleen bij een handmatig toegekende penalty.

Het is belangrijk om regelmatig de meldingen en gegevens in je Google Search Console te controleren om tijdig eventuele problemen te signaleren en aan te pakken. In het geval van een penalty recovery, kan het indienen van een heroverwegingsverzoek de eerste stap zijn voor het herstellen van je organische rankings.

Google Analytics

Een andere manier om een Google Penalty te identificeren, is door het analyseren van verkeersdalingen in Google Analytics. Een sterke en plotse daling in je organische bezoekersaantallen kan een signaal zijn dat jouw website een penalty heeft ontvangen.

Als je een vermoeden hebt van een Google Penalty, is het uitvoeren van een uitgebreide SEO-audit en backlink audit belangrijk. Deze audits helpen je te identificeren welke factoren mogelijk tot de penalty hebben geleid, zoals slechte backlinks van lage kwaliteit. In dat geval kan je Google verzoeken om deze te negeren door middel van een disavow bestand.

Aanbevolen acties:

  1. Registreer en koppel je website aan Google Search Console
  2. Controleer regelmatig meldingen en gegevens in Google Search Console
  3. Gebruik Google Analytics om verkeers dalingen te identificeren
  4. Voer een SEO-audit en backlink audit uit
  5. Stel een disavow bestand op om slechte backlinks te verwijderen
  6. Dien een heroverwegingsverzoek in bij Google voor penalty recovery

Herstel van Google Penalties

Het herstellen van een Google Penalty vereist een grondige aanpak, gericht op het identificeren en corrigeren van de problemen die tot de straf hebben geleid. Deze correcties zijn belangrijk om het vertrouwen van Google in je website te herstellen en je organische zoek ranglijsten te verbeteren.

Ontleding van backlinks

Begin het herstelproces met een grondige review van je linkprofiel. Gebruik een backlink-audit tool om uw backlinks te analyseren en identificeer onnatuurlijke inbound links die een Google Penalty kunnen hebben veroorzaakt. Deze kunnen voortkomen uit spam of user-generated spam op andere sites. Maak een lijst van slechte links en gebruik Google Search Console (GSC) om deze te ontkoppelen.

Indienen van heroverweging verzoeken

Nadat je de nodige aanpassingen hebt gemaakt, zoals het verwijderen of ontkoppelen van slechte links, is het tijd om een heroverweging verzoek in te dienen bij Google. Leg duidelijk uit welke acties je hebt ondernomen om de schendingen van de Webmaster Guidelines te verhelpen. Een menselijke reviewer bij Google zal het verzoek beoordelen, dus zorg ervoor dat je bericht duidelijk en overtuigend is.

Aanpassing van de website inhoud

Verzeker ervan dat de website inhoud voldoet aan de kwaliteitsnormen van Google, met name na de Helpful Content Update. Elimineer alle technische problemen, verwijder user-generated spam en zorg ervoor dat e3 site niet enkel bedoeld is voor het manipuleren van SEO om verkeer te genereren. Voer de benodigde aanpassingen door om te voldoen aan de verwachtingen van organisch zoekverkeer.

Tip om een Google penalty te voorkomen

Als je je website gaat optimaliseren, besteedt dan veel aandacht aan het creëren van kwalitatieve content en schakel een professionele partij in om backlinks van hoge kwaliteit voor je te genereren.