Wat is een 404 error?

SEO Specialist

Als je ooit op het internet hebt gesurft, is de kans groot dat je wel eens een 404-error bent tegengekomen. Deze foutmelding, ook wel bekend als een HTTP-statuscode 404, treedt op wanneer een webpagina niet op de server kan worden gevonden. Dit kan onder andere het gevolg zijn van een verkeerd ingetypte URL, een defecte link, of een verplaatste of verwijderde pagina. De 404-pagina wordt meestal weergegeven met een creatief of informatief ontwerp om gebruikers te informeren dat de gezochte pagina niet beschikbaar is.

Het goede nieuws is dat een 404 error niet altijd betekent dat de gezochte pagina onbereikbaar is. Soms kan het eenvoudig worden opgelost door de pagina opnieuw te laden of door op de refreshknop van je browser te klikken. Het is ook belangrijk om te weten dat een 404 http error aangeeft dat je browser met succes verbinding heeft gemaakt met de server van de website, maar dat de server de gevraagde bron (zoals een specifieke URL of bestandsnaam) niet heeft kunnen vinden.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de 404 error, de oorzaken ervan en enkele tips om deze foutmeldingen op te sporen en op te lossen. Dit zal je helpen bij het navigeren op het internet en het verbeteren van je eigen website, indien van toepassing.

Betekenis van een 404 error (HTTP error 404)

Basisprincipes van HTTP-statuscodes

HTTP-statuscodes zijn driecijferige codes die door webservers worden gebruikt om aan te geven hoe een verzoek is verwerkt. Deze codes geven verschillende soorten informatie door. Als je bijvoorbeeld een webpagina probeert te bezoeken, zal de server reageren met een code om je te laten weten of je verzoek succesvol was of niet. Een 404 error is een specifieke HTTP-statuscode die aangeeft dat de gevraagde webpagina niet gevonden kan worden.

404 Not Found in detail

Wanneer je een URL in je browser invoert of op een link klikt, vraagt je de webserver om een specifieke webpagina op het internet te vinden. Als de webserver de gevraagde webpagina niet kan vinden, geeft hij een 404 foutmelding weer. Hier is een kort overzicht van de veelvoorkomende oorzaken van een 404-foutmelding:

• De URL is onjuist ingetypt in de adresbalk van de browser;
  • De link die je hebt aangeklikt verwijst naar een niet-bestaande pagina;
  • De webpagina is verplaatst of verwijderd zonder dat er een redirect is ingesteld.

Een 404 error is niet hetzelfde als een gebroken link. Gebroken links ontstaan wanneer een link op een webpagina verwijst naar een niet-bestaande of verplaatste pagina. Een 404 foutmelding is een respons van de server op je verzoek om een webpagina die niet gevonden kan worden.

Bij het tegenkomen van een 404 error, zorg ervoor dat je de URL correct heeft ingevoerd en controleer eventueel de spelling en hoofdletters. Als de foutmelding blijft verschijnen, neem je contact op met de webmaster van de site om het probleem te melden. Het is belangrijk om op te merken dat een incidentele 404 error onvermijdelijk is op het web en geen reden tot paniek. Echter, als een site regelmatig 404 errors produceert, kan dit wijzen op diepere problemen met de site-structuur of de server.

Oorzaken van 404-errors

Onjuiste URL’s en typfouten

Een van de meest voorkomende oorzaken van 404 errors is het invoeren van een onjuiste URL. Soms ontstaan deze problemen door typfouten bij het invoeren van het webadres. Een klein foutje, zoals het verkeerd spellen van een woord of het missen van een teken, kan al resulteren in een 404 error. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de URL zorgvuldig in te voeren of gebruik te maken van bookmarks voor veelgebruikte websites.

Gebroken links en ontbrekende middelen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van 404 errors is het hebben van gebroken links op een website. Een gebroken link, ook wel bekend als een “broken link”, verwijst naar een webpagina die niet meer bestaat of verplaatst is. Dit kan gebeuren wanneer een webpagina wordt verwijderd, de URL-structuur van een website verandert, of wanneer middelen zoals afbeeldingen en bestanden worden verplaatst of verwijderd.

Om 404 errors als gevolg van gebroken links te verminderen, is het belangrijk om de links op je website regelmatig te controleren en te actualiseren, zodat ze blijven verwijzen naar de correcte webpagina’s.

DNS- en verbindingsproblemen

Problemen met het Domain Name System (DNS) of de verbinding met de server kunnen ook leiden tot 404 errors. Het DNS is verantwoordelijk voor het omzetten van een domeinnaam in een IP-adres, zodat je browser de juiste server kan verbinden om een website te openen. Als het DNS niet correct is geconfigureerd of tijdelijk niet beschikbaar is, kan dit resulteren in een 404 error.

Mogelijke oplossingen voor DNS- en verbindingsproblemen zijn het controleren van je internetverbinding, het resetten van je modem of router, en het nakijken van de DNS-instellingen van je internetprovider. Het controleren van de status van de server van de website die je probeert te bezoeken, kan ook nuttig zijn om inzicht te krijgen in eventuele problemen die aan de kant van de server liggen.

Impact op SEO en gebruikerservaring

404’s en zoekmachine rankings

404 errors kunnen invloed hebben op de SEO van je website, aangezien zoekmachines zoals Google dit soort fouten meenemen in hun ranking algoritmen. Wanneer er veel 404-pagina’s op je website aanwezig zijn, kan dit leiden tot een lagere SEO-score. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig Google Search Console te gebruiken om eventuele 404 errors op te sporen en te corrigeren.

Hier zijn enkele gevolgen van 404 errors voor SEO en websiteverkeer:

• Zoekmachine crawlers: Crawlers die dode of verouderde links tegenkomen, kunnen uw website niet goed indexeren, wat resulteert in een slechtere zichtbaarheid op de zoekmachine resultatenpagina’s (SERP’s).
  • Gebroken links: Bezoekers die gebroken links tegenkomen, verlaten mogelijk je website vroegtijdig, wat resulteert in een lagere betrokkenheid en conversie.
  • Verlies van vertrouwen: Een overmaat aan 404-pagina’s kan het consumentenvertrouwen schaden, met negatieve gevolgen voor je online reputatie.

Het belang van gebruikerservaring

Naast de impact op SEO is het belangrijk te begrijpen dat 404 errors ook gevolgen kunnen hebben voor de gebruikerservaring (UX). Een goede UX draagt bij aan de tevredenheid en het vertrouwen van je bezoekers. Wanneer gebruikers fouten zoals 404 pagina’s tegenkomen, kan dit leiden tot frustratie en een negatief beeld van je website.

Om de gebruikerservaring op je website te verbeteren, kun je:

1. Aangepaste 404-pagina’s maken: Een aangepaste 404 pagina biedt bezoekers meer informatie en stelt hen in staat om eenvoudig terug te keren naar de startpagina of andere delen van je website.
  2. Controleren op gebroken links: Zorg voor een regelmatige controle van gebroken of verouderde links op je website en voer de nodige aanpassingen uit.
  3. Begeleiden van gebruikers: Bied bezoekers de mogelijkheid om te zoeken naar inhoud of stel voor om populaire pagina’s of gerelateerde content te bezoeken wanneer ze op een 404-pagina terechtkomen.

Door zowel aandacht te besteden aan SEO als aan de gebruikerservaring van je website, kun je de algehele prestaties van je online aanwezigheid verbeteren en blijven groeien in een concurrerende digitaliserende wereld.

Het oplossen van 404-errors

Vinden en corrigeren van een 404 error

Een 404-error (HTTP-error 404) duidt op een situatie waarbij een webserver geen toegang kan geven tot een gevraagde bron omdat deze niet bestaat. Om een 404-error op te lossen, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Controleer eerst of de URL correct is en of deze mogelijk is gewijzigd. Inspecteer ook of er typefouten zijn gemaakt.

Daarnaast is het handig om te kijken naar je serverconfiguratie. Als deze verkeerd is geconfigureerd, kan dit ook leiden tot een 404-error. Zorg er dus voor dat de server correct is geconfigureerd en de juiste bestanden bevat.

Redirects en URL-beheer

Om fouten te voorkomen en SEO-ranking te verbeteren, is het goed om redirects te gebruiken. Met een 301-redirect kun je bezoekers automatisch doorsturen naar een nieuwe locatie als een URL is gewijzigd. Dit helpt bij het voorkomen van kapotte links en verbetert de gebruikerservaring. Beheer je redirects zorgvuldig om verwarring bij gebruikers en zoekmachines te voorkomen.

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met redirects:

• Gebruik altijd 301 redirects om permanent gewijzigde URL’s door te sturen
  • Verwijder verouderde redirects regelmatig
  • Zorg ervoor dat je website snel laadt, ondanks de redirects

404-pagina’s op WordPress websites

Als je een WordPress-website heeft, zijn er specifieke hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen bij het vinden en oplossen van 404-errors. Een van de handige plug-ins is de ‘Redirect plug-in’ die 404-errors kan opsporen en je in staat stelt om redirects te maken, zodat de gebruikerservaring en SEO-ranking verbeteren.

Met deze plug-in kunt je:

• Alle 404-errors op je website inzien
  • Snelle en eenvoudige 301-redirects aanmaken
  • Foutieve URL’s opsporen en corrigeren

Bovendien kun je Google Search Console gebruiken bij het opsporen van 404-errors. De sectie ‘Crawlfouten’ geeft belangrijke informatie over foutieve URL’s op je website en help je bij het verbeteren van de site.

Het ontwerpen van een aangepaste 404-pagina

Belang van merkconsistentie

Een 404 foutpagina wordt weergegeven wanneer een bezoeker een ongeldig webadres invoert of wanneer een pagina niet (meer) bestaat op je website. Het ontwerpen van een aangepaste 404-pagina is belangrijk om de gebruikerservaring te verbeteren en te zorgen voor merkconsistentie. In plaats van een standaard foutpagina, kun je jouw eigen ontwerp maken dat past bij het thema en de stijl van jouw merk.

Een belangrijk aspect van je aangepaste 404-pagina is het kleurenpalet en de typografie. Deze moeten overeenkomen met je merkidentiteit. Gebruik bijvoorbeeld je bedrijfslogo en de belangrijkste kleuren van je website.

Bevorderen van navigatie voor de gebruiker

Bij het ontwerpen van een aangepaste 404 pagina is het belangrijk om de bezoeker te helpen bij het navigeren terug naar de gewenste pagina. Hier zijn enkele ideeën om dit te bereiken:

1. Zoekfunctie: Voeg een zoekbalk toe om bezoekers te helpen de gewenste informatie op uw website te vinden.
  2. Populaire links: Toon een lijst van populaire of recente artikelen en berichten, zodat bezoekers meteen kunnen doorklikken naar relevante inhoud.
  3. Menubalk: Geef een menubalk weer die vergelijkbaar is met uw hoofdpagina, zodat bezoekers gemakkelijk andere delen van uw website kunnen bezoeken.

Zorg er ten slotte voor dat je aangepaste 404-pagina vriendelijk en uitnodigend is. Een beetje humor kan helpen om de frustratie van bezoekers te verminderen. Door een professionele, vriendelijke en boeiende toon te hanteren, zorg je ervoor dat je websitebezoekers een positieve ervaring hebben, ondanks de fout op de pagina.