Wat zijn gebroken links?

Boy

SEO Specialist

Het is van groot belang om gebroken links op je website te identificeren en te corrigeren, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op zowel de gebruikerservaring als je SEO-prestaties. Gebroken links zijn verwijzingen naar pagina’s die niet langer bestaan of zijn verplaatst, wat leidt tot foutmeldingen zoals 404 “niet gevonden” error. Wanneer bezoekers op dergelijke links klikken, kan dit zorgen voor frustratie en hen ontmoedigen om verder te browsen op jouw website. Bovendien kunnen zoekmachines je website als minder betrouwbaar beschouwen wanneer er veel gebroken links zijn, wat weer kan resulteren in lagere zoekresultaten.

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen gebroken links op te sporen en te repareren. Deze tools, zoals Free Broken Link Checker, Dead Link Checker en Ahrefs’ Broken Link Checker, scannen je website en identificeren zowel interne als externe kapotte links. Het corrigeren van dergelijke links kan gedaan worden door de verwijzingen te updaten naar de juiste URL, het opzetten van redirects naar bestaande pagina’s of het verwijderen van verouderde content.

Door regelmatig een link-checker te gebruiken, kun je jouw website in optimale staat houden voor zowel bezoekers als zoekmachines. Het behouden van een gezonde set links is cruciaal voor je online succes en reputatie.

Detecteren van gebroken links

Gebruik van hulpmiddelen

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen bij het detecteren van gebroken links op je website. Enkele populaire link-checkers zijn Ahrefs, Screaming Frog en SEMrush. Deze tools doorzoeken je website op dode links die een negatieve invloed kunnen hebben op je SEO-prestaties. Ze scannen zowel interne als externe links en genereren rapporten met details over de problematische links.

Hier is een kort overzicht van enkele nuttige tools om gebroken links mee te vinden:

  • Ahrefs: Een gratis tool waarmee je snel gebroken links op je website of webpagina kunt vinden. Er is geen aanmelding of download vereist.
  • Screaming Frog: Een website-crawler die niet alleen gebroken links opspoort, maar ook andere technische problemen zoals ontbrekende title tags, meta beschrijvingen en koppen.
  • SEMrush: Een alles-in-één SEO-platform dat een uitgebreide website-audit uitvoert en je informeert over gebroken links samen met andere siteprestatieproblemen.

Analyseren van crawl fouten

Fouten bij het crawlen van je website kunnen leiden tot gebroken links. Dit zijn links die een 404-foutmelding weergeven, doorgaans wanneer paginabronnen worden verwijderd of gewijzigd. Analyseren van crawl-fouten is erg belangrijk voor het identificeren en oplossen van dergelijke problemen. Je kunt tools gebruiken zoals Google Search Console en Screaming Frog om crawl-fouten te detecteren en aan te pakken.

Rapporten via Google Search Console

Google Search Console is een essentiële tool voor het monitoren van de performance van je website en het identificeren van problemen die de zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Voer de volgende stappen uit om gebroken links in je Google Search Console-rapporten te identificeren:

  1. Log in op je Google Search Console-account.
  2. Selecteer de website waarvoor je gebroken links wilt controleren.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Dekking’.
  4. Bekijk de sectie ‘Uitgesloten’ om pagina’s met crawl-problemen en gebroken links te identificeren.

Google Search Console is een krachtig hulpmiddel voor het opsporen van gebroken links en het verbeteren van je SEO-prestaties. Door regelmatig technische problemen aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat je website altijd zoekmachinevriendelijk blijft.

Herstel van gebroken links

Toepassen van 301 omleidingen

Een effectieve methode voor het herstellen van gebroken links is het toepassen van 301-redirects. Een 301-redirect is een permanente omleiding van de oude URL naar de nieuwe, bijgewerkte URL. Dit helpt bij het behouden van de linkjuice en het verbeteren van de gebruikerservaring. Om 301-omleidingen toe te passen, kunt je de .htaccess-bestanden op je server aanpassen of een plug-in gebruiken als je website op een CMS zoals WordPress draait.

Reparatie van interne en externe links

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op gebroken links en deze te herstellen. Voor interne links kun je meestal de URL eenvoudig bijwerken of een 301-redirect toepassen om de gebruiker naar de juiste pagina te leiden. Voor externe links kun je contact opnemen met de beheerder van de andere website om de link te laten bijwerken, of je kunt de link verwijderen of vervangen door een alternatieve, relevante bron.

  • Interne links: Zorg ervoor dat je interne links up-to-date zijn en verwijzen naar de juiste pagina’s binnen jouw website.
  • Externe links: Controleer regelmatig of de externe links op je website nog steeds relevant en actueel zijn. Zo niet, neem dan contact op met de beheerder van de andere website of vervang de link.

Gebroken links op andere websites gebruiken voor linkbuilding

Het herstellen van gebroken links kan ook kansen bieden voor broken link building. Door relevante websites te identificeren met gebroken links naar jouw branche, kun je contact opnemen met die webmasters en je eigen inhoud als vervanging voor de dode backlink voorstellen. Op deze manier kun je waardevolle backlinks verwerven en tegelijkertijd andere websites helpen met hun kapotte links.