Wat zijn interne links?

Boy

SEO Specialist

Interne links zijn een niet te missen onderdeel voor het succes van een website en spelen een belangrijke rol in SEO (zoekmachine optimalisatie). Ze verwijzen naar andere pagina’s of berichten binnen hetzelfde domein en helpen bij het creëren van een duidelijke en gebruiksvriendelijke navigatiestructuur. Door het effectief toepassen van interne links kan je website beter worden gevonden en geïndexeerd door zoekmachines.

Het optimaliseren van interne links draagt bij aan het verbeteren van je website’s vindbaarheid, en dus ook de organische bezoekersaantallen. Toepassen van SEO stelt je in staat om nog meer potentiële klanten te bereiken. Wil je meer weten over hoe je SEO kan toepassen op jouw website? Bezoek dan de pagina met uitleg over “Wat is SEO? Leer SEO Toepassen”.

Door het slim inzetten van interne links wordt jouw website niet alleen gebruiksvriendelijker, maar zal deze ook hoger scoren in zoekmachines zoals Google. Dit zorgt voor meer verkeer naar je website, en uiteindelijk meer conversie en omzet. Zorg er dus voor dat je voldoende aandacht besteedt aan het optimaliseren van interne links, zodat je het volledige potentieel van je website benut.

Belang van interne links voor SEO en navigatie

SEO en site structuur

Interne links zijn essentieel voor een goed functionerende website en spelen een belangrijke rol bij SEO. Door het plaatsen van interne links, wordt de navigatiestructuur van je website duidelijker en kunnen webcrawlers, zoals Google, gemakkelijker alle pagina’s vinden en indexeren. Dit helpt zoekmachines om je site beter te begrijpen en te bepalen welke pagina’s relevant zijn voor bepaalde zoekopdrachten. Een goed gestructureerde site met duidelijke interne links bevordert ook zoekmachine optimalisatie, wat leidt tot betere posities in zoekresultaten.

Gebruikerservaring en navigatie

Naast SEO heeft interne links ook een directe invloed op de gebruikerservaring. Ze zorgen ervoor dat bezoekers gemakkelijk van de ene naar de andere pagina kunnen navigeren, wat de tijd die ze op je site doorbrengen kan verlengen. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en uiteindelijk meer conversies of verkoop. Het is belangrijk om zowel de gebruikerservaring als de navigatie in gedachten te houden bij het plaatsen van interne links.

Link autoriteit en PageRank

Google’s PageRank-algoritme beoordeelt de autoriteit van een pagina op basis van het aantal en de kwaliteit van inkomende links. Interne links helpen bij het verdelen van link autoriteit (ook wel bekend als “link equity”) binnen je site. Door strategisch interne links te plaatsen, kun je de autoriteit van belangrijke pagina’s versterken, wat kan bijdragen aan een hogere positie in zoekresultaten. Zorg ervoor dat je je interne links optimaliseert om de domain authority en page authority van je website te verbeteren.

Contextuele relevantie en targeting

Interne links kunnen ook context en informatie verschaffen over de inhoud van de doelpagina’s. Het gebruik van relevante anchor text met belangrijke zoekwoorden helpt niet alleen bij het verbeteren van je zoekranking, maar ook bij het bieden van meer context voor zowel gebruikers als zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden te targeten en zinvolle interne links te plaatsen, zorg je voor een betere contextuele relevantie en een duidelijkere navigatie voor je bezoekers.

Zorg ervoor dat je op een beknopte en doelgerichte manier interne links op je website plaatst en optimaliseert. Houd rekening met zowel de SEO-aspecten als de gebruikerservaring en navigatie, om zo je site te verbeteren en betere resultaten te behalen in zoekmachines zoals Google.

hoe interne links werken

Ontwerp van interne linkstructuur

Hiërarchie en site architectuur

Bij het ontwerpen van een interne linkstructuur is het belangrijk om rekening te houden met de hiërarchie en architectuur van je website. Zorg ervoor dat de structuur logisch en gestructureerd is, vergelijkbaar met een piramide. Aan de top heb je de index of homepage en daaronder de categorieën en subcategorieën van je site.

Er zijn verschillende soorten interne links die je kunt gebruiken, waaronder tekstlinks en afbeeldingslinks. Tekstlinks zijn hyperlinks die meestal in de vorm van ankertekst worden weergegeven, terwijl afbeeldingslinks verwijzen naar een pagina via een afbeelding. Beide linktypes kunnen navigatielinks en contextuele links bevatten. Navigatielinks zijn links die worden gebruikt om door de site te navigeren, zoals menu-items. Contextuele links worden binnen de inhoud van een pagina geplaatst om gebruikers naar gerelateerde informatie te leiden.

Een cruciaal aspect van interne linking is het zorgvuldig kiezen van anchor text, die relevant en beschrijvend moet zijn. Bovendien kunnen interne links op twee manieren worden gecategoriseerd: nofollow en dofollow. Dofollow-links dragen bij aan de zoekmachine optimalisatie (SEO)-waarde en helpen crawlers om je website gemakkelijker te indexeren, terwijl nofollow-links geen impact hebben op SEO.

Linktypes en toepassingen

Tijdens het plaatsen van interne links op je site is het daarnaast erg belangrijk om het juiste evenwicht te bewaren tussen verschillende linktypes. Hier is een kort overzicht van enkele veelvoorkomende linktypes:

 1. Navigatielinks: Meestal geplaatst in de menubalk, zijbalk of voettekst om gebruikers te helpen navigeren door je website.
 2. Contextuele links: Verwerk deze natuurlijk in de inhoud van je pagina om bezoekers naar gerelateerde informatie of pagina’s te leiden.
 3. Permalinks: Dit zijn permanente URL’s voor je webpagina’s en berichten, die een belangrijke rol spelen in de interne linkstructuur en het optimaliseren voor zoekmachines.

Bij het toepassen van interne links is het belangrijk om een evenwichtige en overzichtelijke linkstructuur te behouden, rekening houdend met zowel dofollow- als nofollow-links, en ervoor te zorgen dat URL’s en paden consistent en gestructureerd zijn.

Optimalisatiestrategieën voor interne links

Best practices en patronen

Bij het optimaliseren van interne links is het belangrijk om enkele best practices en patronen te volgen. Deze optimalisatiestrategieën helpen je bij het verbeteren van de interne linkstructuur en het verhogen van de SEO waarde. Dit zijn enkele goede tips om te overwegen:

 • Gebruik descriptieve anker tekst die het onderwerp van de gelinkte pagina duidelijk weergeven. Dit helpt zowel gebruikers als zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en de relevantie te bepalen.
 • Groepeer gerelateerde onderwerpen en subtopics op een logische manier. Door interne links te plaatsen die leiden naar gerelateerde content, verbeter je de gebruikerservaring en verhoog je de tijd die bezoekers op je website doorbrengen.
 • Maak gebruik van links in de content in plaats van enkel in de navigatie. In-content links krijgen doorgaans meer waarde toegewezen door zoekmachines.
 • Verzend het meeste interne links naar je belangrijkste pagina’s. Google beschouwd pagina’s met veel interne links namelijk als belangrijker.
 • Houd rekening met SEO Uitbesteden aan de Professional? bij het bepalen van je interne linkstrategie. Wij als professionals kunnen je helpen om de juiste strategie te bepalen en je website te optimaliseren.

Technische implementatie

Naast best practices zijn er ook enkele technische aspecten om in overweging te nemen bij het optimaliseren van interne links:

 • Controleer of je http of https consistent gebruikt in je interne links. Dit helpt bij het vermijden van dubbele inhoud en zorgt voor een betere SEO. Hierbij wordt de voorkeur aan https gegeven.
 • Vermijd het gebruik van frames en java in je interne links, aangezien deze technologieën niet altijd goed samenwerken met zoekmachines.
 • Gebruik HTML en JavaScript op een efficiënte manier om de laadsnelheid van je webpagina’s te verbeteren. Een snellere laadtijd (vooral core web vitals) draagt bij aan een betere gebruikerservaring en een hogere SEO-waarde.
 • Houd je webserver up-to-date en zorg ervoor dat deze goed is geconfigureerd om indexatiefouten te voorkomen. Een efficiënte webserver helpt bij het indexeren van al je webpagina’s door zoekmachines.

Ter afsluiting, het toepassen van deze optimalisatiestrategieën en best practices op je website draagt bij aan het versterken van de interne linkstructuur en het verbeteren van de online vindbaarheid. Voor meer tips en informatie, bekijk dan de 5 ultieme tips voor een slimme interne linkstructuur.

interne links op je website

Analyse en tools

Monitoren met Google Search Console

Google Search Console is een essentiële tool voor het monitoren van je interne links en het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Het stelt je in staat om je website’s prestaties en problemen met betrekking tot interne linkstructuur te analyseren.

Er zijn verschillende aspecten van interne links die je kunt monitoren met Google Search Console:

 • Crawl budget: Het aantal pagina’s dat Google op een dag kan crawlen op jouw website. Door de interne links te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat belangrijke pagina’s sneller worden geïndexeerd, wat bijdraagt aan een betere zoekrangschikking.
 • Indexering: Hoeveel van je pagina’s worden geïndexeerd door Google en verschijnen in de SERPs. Een goede interne linkstructuur is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je pagina’s correct worden geïndexeerd en gemakkelijk vindbaar zijn voor gebruikers.
 • Bounce rate: Het percentage bezoekers dat je website verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Door relevante interne links op je pagina’s te plaatsen, kun je bezoekers aanmoedigen om verder te klikken, wat kan leiden tot een lagere bounce rate.

Om te beginnen met het analyseren van interne links met Google Search Console, moet je het volgende doen:

 1. Voeg je website toe aan Google Search Console en verifieer je eigendom.
 2. Ga naar het dashboard en klik op ‘Links’.
 3. Onder ‘Interne links’ zie je een overzicht van de meest gelinkte pagina’s op je website. Analyseer deze gegevens om patronen en mogelijkheden voor verbetering te identificeren.
 4. Controleer op fouten met betrekking tot interne links, zoals gebroken links, en los deze op waar nodig.

Naast Google Search Console zijn er ook andere tools die je kunnen helpen bij het analyseren en optimaliseren van je interne linkstructuur, zoals link checker tools en interne link analyzers. Deze tools kunnen u helpen bij het identificeren van gebroken of zwakke interne links en het verbeteren van je website’s prestaties op het gebied van SEO.

Problemen en het oplossen van fouten

Verweesde pagina’s en crawl errors

Gebroken links kunnen de ervaring van gebruikers op uw site negatief beïnvloeden en uw SEO-prestaties schaden. Ze ontstaan wanneer hyperlinks naar niet-bestaande webpagina’s verwijzen. Dit kan gebeuren als gevolg van fouten in de codering, veranderingen in databases, of wanneer pagina’s zijn verwijderd of verplaatst. Dit leidt tot frustratie voor bezoekers en crawlfouten voor zoekmachines.

Verweesde pagina’s (ook wel orphaned pages) zijn een ander belangrijk probleem dat zich kan voordoen bij interne links. Verweesde pagina’s zijn pagina’s op je site die niet zijn gelinkt vanaf andere pagina’s op je website. Ze kunnen niet door gebruikers of zoekmachines worden gevonden via je interne linkstructuur, waardoor belangrijke informatie verborgen blijft en de crawl errors toenemen.

Om problemen met gebroken links en verweesde pagina’s op te lossen, kun je de volgende stappen uitvoeren:

 1. Identificeer gebroken links: Gebruik tools zoals Google Search Console of speciale gebroken link-checkers om foutieve links op je site te vinden.
 2. Corrigeer of verwijder de gebroken links: Zodra je de gebroken links heeft geïdentificeerd, kun je ze corrigeren door de juiste URL in te voeren of de links te verwijderen als de pagina’s niet meer bestaan.
 3. Zoek verweesde pagina’s: Gebruik een website-crawler die verweesde pagina’s (ook wel orphaned pages) kan identificeren, zoals Screaming Frog of Semrush.
 4. Link verweesde pagina’s: Voeg interne links toe naar de geïdentificeerde verweesde pagina’s vanaf relevante locaties binnen je website, om ervoor te zorgen dat zowel gebruikers als zoekmachines ze kunnen vinden.