Wat is cumulative layout shift? (CLS)

Boy

SEO Specialist

Bij het opbouwen van een gebruiksvriendelijke website is het van groot belang om rekening te houden met Cumulatieve Layout Verschuivingen, ofwel Cumulative Layout Shift (CLS). Deze term verwijst naar de onverwachte veranderingen in de pagina-indeling terwijl je een website bezoekt. Als elementen plotseling van positie veranderen tijdens het laden of interactie, kan dit leiden tot frustrerende ervaringen, zoals het per ongeluk aanklikken van een verkeerde knop.

Een goede CLS-score is essentieel voor de gebruikerservaring en kan indirect van invloed zijn op je SEO-prestaties. Het is namelijk één van de core web vitals en een optimale CLS-score kan de tevredenheid van websitebezoekers verhogen en helpen bij het behouden van een sterke online positie. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe je CLS kunt meten en optimaliseren.

Gelukkig zijn er verschillende methoden om CLS-problemen aan te pakken, waarbij het identificeren van de oorzakelijke elementen de eerste stap is. Na het diagnosticeren kunnen praktische oplossingen, zoals het instellen van de juiste afmetingen voor media-elementen of dynamische inhoud, worden toegepast om de stabiliteit van je pagina’s te waarborgen. Meer over het verbeteren van je CLS-score leer je door het analyseren van de oorzaak en het implementeren van de aanbevolen praktijken.

Definitie en belang van cumulative layout shift

Wat is cumulative layout shift

Cumulative Layout Shift (CLS) is een meetwaarde die aangeeft hoe vaak en hoe ernstig elementen op een webpagina verschuiven tijdens het laden. Stel je voor dat je een artikel leest en plotseling verschuift de tekst vanwege een laat ladende advertentie. Dat is een voorbeeld van layout shift. In technische termen wordt dit berekend door de impact van verschuiving en de afstand die visuele elementen afleggen te kwantificeren.

Impact op de gebruikerservaring

Voor ervaring op het web is stabiliteit essentieel. Onverwachte verschuivingen kunnen leiden tot frustratie en een vermindering van de effectiviteit van een website. Sterker nog, een hoge CLS-score kan wijzen op een slechte gebruikerservaring, wat zowel de perceptie van de kwaliteit van een site kan beïnvloeden als indirect de zoekmachine optimalisatie kan schaden. Het is daarom belangrijk om na te streven naar een lage CLS-score om de gebruiksvriendelijkheid te maximaliseren.

Optimalisatie en verbeteringen

Optimalisatie van Cumulative Layout Shift (CLS) is cruciaal voor een soepele gebruikerservaring. Hier leer je hoe je CLS kunt meten, verminderen en de beste praktijken kunt toepassen.

Meten van CLS

Om je CLS effectief te verminderen, is het eerst belangrijk om te meten wat de huidige situatie is. Gebruik hiervoor tools zoals Google’s Lighthouse, Chrome DevTools of PageSpeed Insights die een uitgebreid overzicht geven van de CLS-scores en inzichtelijk maken waar verbetering nodig is.

Tips voor het verminderen van CLS

Enkele concrete tips om de CLS te verlagen zijn:

  • Afbeeldingen en video’s: Geef breedte- en hoogte attributen op om de ruimte in de layout vooraf te reserveren.
  • Advertenties en iframes: Zorg voor een gereserveerde ruimte of voeg een maximale grootte toe, zodat ze niet onverwacht de content verschuiven.
  • Dynamisch geladen content: Voorkom dat content die later wordt geladen andere content wegduwt door vooraf ruimte te reserveren of het geleidelijk in te laden gebruikmakend van skeleton screens.

Beste praktijken voor webontwikkelaars

Webontwikkelaars moeten zich houden aan een aantal beste praktijken:

  • CSS Transitions: Minimaliseer animaties die kunnen leiden tot layout shifts, of zorg ervoor dat deze geen andere elementen beïnvloeden.
  • Webfonts laden: Gebruik font-display: optional om onzichtbare tekst tijdens het laden van webfonts te vermijden.
  • Testen: Gebruik realistische gebruiker-simulaties bij het testen en stem de prestatie-optimalisatie af op deze ervaringen.