Wat is een hyperlink?

Boy

SEO Specialist

Een hyperlink, vaak gewoon een ‘link’ genoemd, is een belangrijk element van het internet. Het is een verwijzing of koppeling van de ene webpagina naar de andere, waarmee gebruikers kunnen navigeren tussen verschillende pagina’s en websites. Deze koppelingen kunnen worden gekoppeld aan tekst, afbeeldingen en zelfs banners.

Het concept van de hyperlink bestond al voor de opkomst van het wereldwijde web zoals we dat nu kennen. Deze koppelingen, standaard weergegeven in blauw met een onderlijning, en in paars voor reeds bezochte pagina’s, zijn fundamenteel voor de structuur van het web. Hyperlinks maken het mogelijk om snel en efficiënt informatie te vinden en te delen, waardoor ze fungeren als de lijm die alle webpagina’s aan elkaar verbindt.

Verschillende soorten hyperlinks

 1. Inline links: Stel je voor dat je een knop hebt op een webpagina die, als je erop klikt, een klein venster op dezelfde pagina opent met extra informatie. Dat is een inline link – het toont je iets nieuws zonder je weg te halen van de pagina waar je op bent.
 2. Anchor links: Deze zijn als snelkoppelingen naar een bepaald stukje van een lange pagina. Als je bijvoorbeeld een lange lijst met FAQ’s hebt, kan een anchor link je direct naar het antwoord brengen waar je in geïnteresseerd bent, zonder dat je de hele pagina hoeft te doorzoeken.
 3. Fat links: Deze zijn een beetje als een menu met meerdere opties. Wanneer je op een fat link klikt, krijg je keuzes van verschillende plaatsen waar je naartoe kunt gaan, in plaats van één enkele bestemming.

Hyperlinks zijn niet alleen voor websites; ze werken ook in digitale documenten zoals Word. Daar veranderen ze gewone websiteadressen in klikbare links, waardoor je makkelijk van het document naar een webpagina kunt springen.

Waarde van hyperlinks voor SEO

Belangrijk is ook de rol van hyperlinks in zoekmachine-optimalisatie (SEO). Hyperlinks, vooral backlinks die van andere websites naar jouw website linken, spelen een grote rol in hoe zoekmachines zoals Google de relevantie en autoriteit van een website beoordelen. Hoe meer kwalitatieve links naar een website verwijzen, hoe hoger de ranking van die site in zoekmachineresultaten kan zijn. Dit aspect van hyperlinks is fundamenteel in het proces van linkbuilding dat gericht is op het verhogen van de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website in zoekmachines, zoals Google.

Hoe maak je een hyperlink?

 1. In HTML:
  • Basisformat: <a href="URL">Linktekst</a>.
  • Vervang “URL” door de gewenste bestemmingspagina.
  • “Linktekst” is de tekst die de gebruiker zal zien en waarop geklikt zal worden.
 2. In tekstverwerkers zoals Microsoft Word:
  • Selecteer de tekst of afbeelding die je wilt linken.
  • Klik op ‘Invoegen’ en kies ‘Hyperlink’.
  • Voer de URL in het ‘Adres’ veld in.
 3. In Content Management Systemen (CMS) zoals WordPress:
  • Markeer de tekst of selecteer de afbeelding in de editor.
  • Klik op het link-icoon (lijkt op een ketting).
  • Voer de URL in en bevestig.
 4. In E-mails:
  • Vergelijkbaar met tekstverwerkers, selecteer de tekst of afbeelding.
  • Gebruik de ingebouwde hyperlink-functie (vaak een ketting-icoon).
  • Voer de URL in.