Wat zijn HTTP error codes?

SEO Specialist

Het begrijpen van HTTP-foutcodes is erg belangrijk voor je begrip van wat er achter de schermen van een website gebeurt. Wanneer je een website beheert, duiden deze foutcodes op problemen die de zichtbaarheid en gebruikerservaring kunnen beïnvloeden. Het interpreteren van deze signalen is heel erg belangrijk voor zoekmachine optimalisatie (SEO).

Jouw online marketing activiteiten hebben direct baat bij het correct afhandelen van foutcodes zoals 404 ‘Niet Gevonden’ en 301 ‘Verplaatst Permanent’. Het managen van deze foutcodes helpt bij het verbeteren van de siteprestaties en het verkeer. Dit leidt tot een beter begrip van hoe zoekmachines je website waarderen en indexeren.

Veelvoorkomende 4xx clientfouten

Deze fouten duiden op problemen aan de kant van de gebruiker en zijn erg belangrijk om te begrijpen en snel op te lossen voor de online zichtbaarheid en gebruikerservaring van je website.

404 niet gevonden

• Wanneer je een 404-fout tegenkomt op je website, betekent dit dat de gevraagde pagina niet op de server aanwezig is.
  • Voor SEO is het belangrijk zulke fouten te corrigeren omdat ze negatieve impact kunnen hebben op je rangschikking in zoekmachines.

403 verboden

• Een 403-error wijst op een verzoek aan de server waarbij de toegang tot de bron expliciet is geweigerd.
  • Het kan duiden op permissieproblemen en vraagt om een controle van je serverinstellingen of bestandsrechten.

401 niet geautoriseerd

• Deze fout verschijnt wanneer authenticatie niet is geslaagd of nog niet is verstrekt voor een beveiligde bron.
  • Het oplossen hiervan vereist een blik op authenticatiemethoden zoals cookies of login-gegevens.

Veelvoorkomende 5xx serverfouten

Deze serverfouten wijzen op problemen die zich aan de serverkant voordoen, wat consequenties kan hebben voor de bereikbaarheid en ja, helaas ook indexering van je website door zoekmachines.

500 interne serverfout

• Geeft aan dat de server een onverwacht probleem tegenkwam waardoor het verzoek niet voltooid kon worden.
  • Je kunt dit soms oplossen door de pagina te vernieuwen, omdat de fout tijdelijk kan zijn.

502 slechte gateway

• Treedt op wanneer de server die als gateway of proxy fungeert een ongeldig antwoord ontvangt van de bovenstroomse server.
  • Het is vaak een tijdelijk probleem; het opnieuw laden van de pagina kan soms helpen.

503 service niet beschikbaar

• Deze fout betekent dat de server momenteel niet beschikbaar is, bijvoorbeeld door onderhoud of overbelasting.
  • Vaak wordt deze fout verholpen als je het later nog eens probeert. Het is cruciaal voor SEO om dit snel op te lossen.

Omgaan met omleidingen

Bij online marketing en SEO zijn omleidingen een belangrijk onderdeel voor het behoud van linkautoriteit en het bieden van een goede gebruikerservaring.

301 permante omleiding

• Gebruik: Wanneer je content permanent naar een nieuwe URL is verplaatst.
  • Impact op SEO: Een 301-omleiding verplaatst de link autoriteit grotendeels naar de nieuwe URL, wat meespeelt is voor behoud van zoekmachine rankings.
  • Uitvoering: Zorg dat de omleiding correct wordt ingesteld in het .htaccess-bestand of via de juiste plugins als je een CMS zoals WordPress gebruikt.

302 tijdelijke omleiding

• Gebruik: Een 302-error vindt plaats bij het tijdelijk doorsturen van bezoekers en zoekmachines naar een andere URL.
  • Impact op SEO: Terwijl een 302-omleiding niet de link autoriteit overdraagt, behoudt het de ranking kracht van de originele URL.
  • Aanbeveling: Alleen gebruiken voor kortdurende veranderingen en om verwarring bij zoekmachines te voorkomen. Convert naar een 301 indien de verandering permanent wordt.

Hulpmiddelen en best practices voor diagnose

Om effectief diagnose te stellen bij HTTP error codes, is het erg belangrijk de juiste gereedschappen te gebruiken en best practices te volgen. Hiermee identificeren en lossen online marketeers en SEO-specialisten namelijk website problemen sneller op, wat erg belangrijk is voor het behoud van een goede gebruikerservaring en zoekmachine rankings.

Google Search Console gebruiken

• Inzicht krijgen in indexatieproblemen: Google Search Console (GSC) biedt bruikbare rapporten die je tonen welke pagina’s niet geïndexeerd zijn door Google en welke HTTP-fouten ze bevatten.
  • Serverfouten opsporen: Controleer het rapport ‘Dekking’ om eventuele serverfouten te detecteren die Googlebot heeft ondervonden bij het crawlen van je website.
  • URL inspectietool: Gebruik de URL Inspectietool van GSC voor real-time feedback over de status van individuele pagina’s op je site.

HTTP-statuscode Monitoren

• Statuscode checker tools: Zet tools in zoals Screaming Frog SEO Spider om de HTTP-statuscodes van je websitepagina’s in bulk te controleren.
  • Real-time monitoring: Implementeer real-time monitoring met services als Pingdom of Uptime Robot om op de hoogte te worden gesteld wanneer je website HTTP-fouten ondervindt.
  • Analyse van logbestanden: Analyseer je serverlogbestanden regelmatig om onverwachte HTTP-statuscodes op te sporen en patronen in fouten te herkennen.