Wat is een 302 error?

SEO Specialist

De 302 found-statuscode is een veelgebruikte methode voor het uitvoeren van URL-omleidingen in HTTP. Deze tijdelijke omleiding kan nuttig zijn om gebruikers naar een andere pagina te leiden wanneer de oorspronkelijke bron tijdelijk niet beschikbaar is, of om een bepaalde actie of flow te ondersteunen. Het begrijpen van de 302 error en de manier waarop deze in verschillende situaties kan optreden, is erg belangrijk om problemen met je website effectief op te lossen.

Bij het ontvangen van een HTTP 302 error, levert de server ook een URL in de header-veld ‘Location’ om aan te geven waar de omleiding naartoe gaat. Het is belangrijk om te weten wanneer je de 302 Found-statuscode moet gebruiken en hoe deze verschilt van andere omleidingen, zoals de 301 Moved Permanently-statuscode.

Een verkeerd geconfigureerde of onnodige 302-omleiding kan leiden tot problemen met de gebruikerservaring en zelfs negatieve gevolgen hebben voor de SEO van je website. Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar om de HTTP 302 error op te lossen en ervoor te zorgen dat je website correct en efficiënt functioneert.

Wat is een 302 error?

Betekenis van een 302 error

Een 302 error is een tijdelijke HTTP-omleiding code die aangeeft dat de gevraagde bron tijdelijk naar een andere URL is verplaatst. Dit betekent dat wanneer je een bepaalde webpagina bezoekt, de server je doorstuurt naar een andere locatie. In de meeste gevallen wordt een 302-omleiding gebruikt om websitebezoekers naar een vervangende pagina te leiden, terwijl website-eigenaars tijdelijke aanpassingen aan hun website maken.

Ter illustratie: stel dat je een website bezoekt en je klikt op een link naar een blogartikel. In plaats van het artikel te zien, wordt je omgeleid naar een andere pagina. Dit gebeurt waarschijnlijk omdat de oorspronkelijke pagina tijdelijk niet beschikbaar is, en de website-eigenaar heeft een 302-omleiding ingesteld om je naar een vervangende pagina te sturen.

De gevolgen van 302 errors en hoe ze zich uiten

Hoe browsers 302 errors verwerken

Wanneer een browser een HTTP 302-error tegenkomt, betekent dit dat de opgevraagde bron tijdelijk is verplaatst naar een andere URL. De browser zal dan automatisch worden omgeleid naar deze nieuwe locatie. Dit gebeurt meestal om verschillende redenen, zoals:

• Website onderhoud
  • Inhoudsupdates
  • Omleiding naar een regio-specifieke versie van een site

Het is belangrijk om te begrijpen dat 302-omleidingen tijdelijk zijn, wat betekent dat de browser de oorspronkelijke URL moet blijven gebruiken voor toekomstige verzoeken.

Impact op SEO

De impact van 302 errors op SEO kan variëren, afhankelijk van de situatie. Het is echter belangrijk om te weten dat 302-omleidingen, in tegenstelling tot 301-omleidingen, geen “linkjuice” of autoriteit van de oude URL naar de nieuwe URL doorgeven. Dit betekent dat de oude URL nog steeds wordt geïndexeerd in zoekmachines en de nieuwe pagina mogelijk niet dezelfde rankings krijgt.

In sommige gevallen kan dit leiden tot verlies van zoekverkeer en versplintering van linkwaarde, vooral als er veel 302-omleidingen op je website zijn. Om je SEO niet te schaden, moet je ervoor zorgen dat je 302-omleidingen alleen gebruikt wanneer dit echt noodzakelijk is en ze vervangt door 301-omleidingen als de verplaatsing permanent blijkt te zijn.

Voorkom onnodige 302-omleidingen door het volgende te controleren:

• Vermijd 302-omleidingen terwijl het domein beweegt
  • Vermijd 302-omleidingen bij het verplaatsen van documenten
  • Vermijd 302-omleidingen tijdens wijziging van het site-protocol
  • Vermijd 302-omleidingen bij verandering van de site structuur

In sommige gevallen kun je HTTP 302 errors oplossen door de URL’s te onderzoeken die de omleidingen veroorzaken en er zeker van te zijn dat eventuele redirect instellingen goed zijn ingesteld.

Probleemoplossing bij 302 errors

Serverconfiguratie controleren

Een van de eerste stappen bij het oplossen van 302 errors is het controleren van je serverconfiguratie. Controleer de instellingen van je webserver om ervoor te zorgen dat 302-omleidingen correct zijn geconfigureerd. Mogelijke oorzaken van 302 errors kunnen zijn:

• Gebruik van 302-omleidingen tijdens het verplaatsen van het domein
  • Een 302-omleiding maken wanneer je het document verplaatst
  • Een 302-omleiding gebruiken tijdens wijziging van het site-protocol
  • 302-omleidingen maken terwijl de sitestructuur verandert

Als je een CMS zoals WordPress gebruikt, kun je trouwens ook plugins controleren om te zien of deze het probleem veroorzaken. Deactiveer elke plugin tijdelijk en controleer of de fout aanhoudt.

Redirects traceren

Het traceren van redirects kan je helpen de bron van de 302 error te identificeren. Gebruik een online tool of browserextensie om de omleidingsketen (indien van toepassing) te analyseren. Zoek in dit geval naar:

• Onjuiste of onnodige 302-omleidingen
  • Lussen in de omleidingsketen
  • Gebruik van verschillende omleidingstypen (zoals 301 en 302 samen)

Als je een onjuiste of onnodige 302-omleiding vindt, kan het aanpassen van de serverconfiguratie of CMS-instellingen helpen om het probleem op te lossen.

Het oplossen van 302-errors kan enige tijd en geduld vereisen, maar door je server configuratie te controleren en redirects te traceren, kan je website weer soepel functioneren.