Wat is een HTTP 500 error?

SEO Specialist

Een HTTP Error 500, ook wel “Internal Server Error” genoemd, treedt op wanneer de server een probleem ondervindt bij het uitvoeren van een verzoek van de browser. Dit kan een fout in het script, een conflict met een plugin of zelfs een storing op de server zijn. Ondanks dat er verschillende oorzaken kunnen zijn, zijn er gelukkig ook manieren om dit probleem te achterhalen en vervolgens op te lossen.

Het eerste wat je moet doen bij het tegenkomen van een HTTP error 500, is het controleren van de server logboeken om te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Dit kan je inzicht geven in welke bestanden of scripts het probleem veroorzaakt en welke maatregelen je moet nemen om de fout op te lossen. Enkele veel voorkomende oplossingen voor een 500 error zijn het controleren van de PHP-foutmeldingen, het nalopen van het .htaccess-bestand, het opschonen van de browsercache, en het uitschakelen van conflicterende plugins.

Door zorgvuldig te werk te gaan bij het zoeken naar de oorzaak van een HTTP error 500, kun je in principe vrij snel en efficiënt de nodige aanpassingen maken om je website weer soepel te laten draaien. Zo voorkom je niet alleen slechtere rankings, maar doe je ook je bezoekers een groot plezier.

Betekenis van een HTTP error 500

HTTP fout 500, ook bekend als 500 Internal Server Error, is een algemene serverfout die optreedt wanneer er een probleem is met het verwerken van een verzoek op een webserver. Deze fout kan optreden bij het openen van een webpagina of het uitvoeren van een script op de server. Dit is een error code aan de serverzijde en die niet van toepassing is op je browser of je internetverbinding.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een HTTP fout 500 kan optreden. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn onjuiste inloggegevens voor de database, een beschadigde database of problemen met de browsercache. Andere mogelijke oorzaken zijn fouten in het .htaccess-bestand, onjuiste bestands- of map machtigingen en tijdelijke serverproblemen. Wanneer je deze fout(en) tegenkomt, betekent dit dat er iets onverwachts is gebeurd op de webserver en de server op dit moment geen specifieke informatie kan bieden over het probleem.

Om een HTTP fout 500 op te lossen, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Je kan beginnen met het controleren of je browser cache leeg is of proberen de webpagina in een andere browser te openen om te zien of het probleem aan de browser zijde ligt. Als het probleem aan de serverzijde lijkt te liggen, kan je de volgende stappen ondernemen:

1. Controleer de inloggegevens van de database en zorg ervoor dat ze correct zijn
  2. Scan de database op beschadigingen en repareer deze indien nodig
  3. Controleer het .htaccess-bestand op fouten en corrigeer deze indien nodig
  4. Verifieer de bestands- en mapmachtigingen op de server en pas deze indien nodig aan
  5. Neem contact op met de hostingprovider als je vermoedt dat er een tijdelijk serverprobleem is

Oplossen van HTTP error 500

Serverzijde problemen oplossen

Een HTTP fout 500 kan meerdere oorzaken hebben, waardoor je vaak ook meerdere zaken moet controleren. Een van de weg te volgen stappen is om het logboek van de server te controleren vanuit de beheeromgeving van jouw hostingprovider.

Controleer de PHP-geheugenlimiet en kijk of je deze wellicht moet verhogen. Je kunt ook beschadigde bestanden op je server controleren en vervangen indien nodig.

Een andere oorzaak kan zijn de machtigingen van mappen en bestanden. Controleer of deze correct zijn ingesteld. Als het probleem wordt veroorzaakt door je .htaccess-bestand, kun je dit vaak oplossen door een nieuw .htaccess-bestand aan te maken.

Het controleren van WordPress-plugins of thema’s kan ook nuttig zijn om een HTTP 500 error op te lossen.

Clientzijde problemen verhelpen

Aan de clientzijde kun je proberen je browser cache te legen om te zien of dit de HTTP 500 error oplost.

Een andere optie is om contact op te nemen met de klantenservice van je hostingprovider voor meer hulp bij het oplossen van de HTTP fout 500.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat de oplossingen en stappen die hier worden besproken, mogelijk niet voor elke situatie van toepassing zijn. Het is belangrijk om het probleem grondig te onderzoeken en de oorzaak van de fout te achterhalen alvorens actie te ondernemen.