Wat is een blog post?

Boy

SEO Specialist

Een blogpost is een online artikel, meestal gepubliceerd op een blog, waar schrijvers hun kennis, ervaringen en ideeën delen met lezers. In deze wereld vol informatie kan een blogpost zowel informatief als inspirerend zijn, waardoor het voor de lezers waardevol en interessant wordt. Als je je ooit hebt afgevraagd wat een blogpost precies inhoudt, ben je hier aan het juiste adres.

Bij bloggen draait het om het creëren van content die relevant en aantrekkelijk is voor jouw doelgroep. Deze doelgroep zal jouw blogposts lezen en hopelijk reageren op de gegeven informatie, hetgeen tot interactie tussen schrijver en lezer leidt. Je hoeft geen expert te zijn om een blogpost te schrijven, maar het is belangrijk om inhoud te delen die echt waarde toevoegt.

Er zijn talloze onderwerpen waarover je een blogpost kunt schrijven, van persoonlijke ervaringen tot professionele inzichten en overige interesses. Het belangrijkste is dat jij als schrijver met passie en authenticiteit je verhaal en expertise deelt. Zo zullen jouw blogposts een grotere impact hebben op de bezoekers van je blog.

De basis van een blogpost

Definitie en doel van een blogpost

Een blogpost is een artikel dat wordt geplaatst op een blog. Blogs zijn een online platform waar auteurs, zowel professionals als hobbyisten, waardevolle inhoud delen over een specifiek onderwerp. Het doel van een blogpost kan variëren van informeren, inspireren, entertainen tot het delen van persoonlijke meningen en bevindingen. Een goede blogpost houdt rekening met zijn publiek, is relevant en deelt nuttige informatie of inzichten.

Belang van kwaliteitscontent

De kwaliteit van de content is cruciaal voor het succes van een blog. Het trekken van lezers en ze blijven betrokken houden met interessante en relevante inhoud is een belangrijk onderdeel van blogging. Kwaliteitscontent zorgt ervoor dat je lezers terugkeren en zorgt er ook voor dat je blog beter zichtbaar is in zoekmachines, wat meer verkeer oplevert. Enkele richtlijnen voor het optimaliseren van jouw content zijn:

 • Kies een relevant en interessant onderwerp
 • Schrijf duidelijk en in een begrijpelijke taal
 • Gebruik afbeeldingen of visuele elementen om de tekst te ondersteunen
 • Zorg voor een logische structuur in de tekst

Kerncomponenten van blogposts

Een succesvolle blogpost bestaat uit enkele kerncomponenten die helpen bij het overbrengen van de boodschap en het aantrekken van lezers. Hier zijn enkele van de belangrijkste componenten:

 1. Pakkende kop: Een sterke en boeiende titel trekt de aandacht van de lezer en moedigt hen aan om verder te lezen.
 2. Inleiding: Een goede inleiding geeft een korte samenvatting van het onderwerp en het doel van de blogpost, zodat de lezer weet wat te verwachten.
 3. Onderverdeling in secties: Gebruik subkoppen (H3’s) om je blogpost te structureren en de leesbaarheid te verbeteren.
 4. Content: Dit is het belangrijkste deel van de blogpost, waar je de informatie, inzichten of verhalen deelt.
 5. Afbeeldingen en media: Visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics kunnen je content verrijken en de boodschap krachtiger overbrengen.
 6. Call-to-action: Dit is een uitnodiging aan de lezer om een bepaalde actie te ondernemen, zoals reageren, zich abonneren of je blog delen.

Door deze basisprincipes van een blogpost in gedachten te houden, kun je effectieve en boeiende content creëren die je lezers aanspreekt en betrokken houdt.

Structuur en opmaak van je blogpost

Effectieve koppen en titels

Het is cruciaal om effectieve koppen en titels te gebruiken in een blogpost. Ze trekken de aandacht van de lezer en moedigen hen aan om verder te lezen. Je kunt lijstjes gebruiken, zoals genummerde lijsten of opsommingstekens, om je informatie op een gestructureerde en overzichtelijke manier te presenteren.

 • Maak je titels pakkend en informatief
 • Gebruik woorden die emoties oproepen of nieuwsgierigheid wekken
 • Kies voor actieve en krachtige woordkeuzes

Indeling van subkoppen

Subkoppen (subheadings) zijn belangrijk om de structuur van je blogpost te verbeteren en om de leesbaarheid te vergroten. Een goed georganiseerde post maakt het de lezer gemakkelijker om de informatie te vinden die hij zoekt. Houd rekening met de volgende tips:

 1. Gebruik H3 subkopjes voor elk onderdeel
 2. Verdeel de tekst in logische, samenhangende secties
 3. Houd de subkopjes kort, maar informatief

Visuele elementen toevoegen

Door visuele elementen aan je blogpost toe te voegen, zoals afbeeldingen, infographics of video’s, wordt de aantrekkelijkheid vergroot en de betrokkenheid van de lezer verhoogd. Zorg ervoor dat de visuele inhoud relevant en van hoge kwaliteit is. Enkele aandachtspunten:

 • Kies afbeeldingen die passen bij het onderwerp van je blogpost
 • Maak infographics om complexe informatie in een eenvoudig te begrijpen formaat te presenteren
 • Plaats video’s om meer diepgang of uitleg te geven, waar nodig

Door deze richtlijnen te volgen creëer je een gestructureerde en visueel aantrekkelijke blogpost die je lezer op een professionele, vriendelijke en informatieve manier aanspreekt.

Schrijfstijl en toon

Het vaststellen van de juiste toon

De toon van een blogpost is erg belangrijk voor het succes ervan. Een professionele, vriendelijke, boeiende en informatieve toon is belangrijk om de aandacht van je lezers vast te houden. Als je te formeel schrijft, komt de tekst saai en onbenaderbaar over, terwijl een té informele toon ervoor kan zorgen dat je blog niet serieus wordt genomen. Zoek een evenwicht tussen deze uitersten en zorg ervoor dat je boodschap op een duidelijke en aantrekkelijke manier overkomt.

 • Professioneel: Zorg voor een goed gestructureerde en foutloze tekst
 • Vriendelijk: Gebruik informele zinsconstructies en spreek de lezer direct aan
 • Boeiend: Maak gebruik van heldere en prikkelende voorbeelden, verhalen of citaten
 • Informatief: Lever relevante en interessante informatie die aansluit op het onderwerp

Afstemmen op de doelgroep

Bij het schrijven van een blogpost is het van belang om de schrijfstijl en toon af te stemmen op je specifieke doelgroep. Zorg ervoor dat de inhoud relevant en aantrekkelijk is voor de mensen die je wilt bereiken. Doe je bijvoorbeeld onderzoek naar je doelgroep, bedenk dan welke vragen of problemen zij hebben en welke oplossingen je met je blog kunt bieden.

 • Voor een jonger publiek: Gebruik meer informele en hedendaagse taal
 • Voor een zakelijk publiek: Hanteer een professionele, maar benaderbare stijl
 • Voor een technisch publiek: Vermijd technisch jargon en leg concepten duidelijk uit

Betrokken en interessant schrijven

Voor een succesvolle blogpost is het niet alleen belangrijk om informatief te schrijven, maar ook om betrokken en interessant te schrijven. Gebruik aansprekende voorbeelden, persoonlijke ervaringen en stel vragen om de lezer te betrekken bij je tekst. Probeer ook actief taalgebruik en een positieve insteek te hanteren om de aandacht van de lezer vast te houden.

 1. Aansprekende voorbeelden: Gebruik reële situaties die illustratief zijn voor uw punt
 2. Persoonlijke ervaringen: Deel je eigen ervaringen om een connectie met de lezer te maken
 3. Vragen stellen: Prikkel de lezer door vragen te stellen die hen aan het denken zetten

Door deze richtlijnen toe te passen, kun je jouw blogpost op een heldere en aantrekkelijke manier schrijven, afgestemd op je doelgroep, en je lezers betrokken en geïnteresseerd houden.

SEO en zoekwoordenonderzoek

Gebruik van SEO praktijken

SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren van je blogberichten om beter te scoren in zoekmachines zoals Google. Dit leidt tot een hogere zichtbaarheid en meer organisch verkeer naar je website. Enkele belangrijke SEO-praktijken zijn het gebruik van zoekwoorden, het optimaliseren van koppen en het opnemen van relevante links.

Het nut van zoekwoorden onderzoek

Het uitvoeren van zoekwoorden onderzoek is een cruciale stap in het SEO-proces. Het helpt je te begrijpen wat je doelgroep online zoekt en welke zoekopdrachten ze gebruiken. Enkele populaire tools voor het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek zijn Google Keyword Planner en Ahrefs.

Tijdens zoekwoordenonderzoek ontdek je:

 • Relevante zoekwoorden met een goed potentieel voor zoekverkeer
 • Zoekintentie van je doelgroep (informatief, navigatie, aankoop)

Het is belangrijk om ook rekening te houden met long-tail zoekwoorden (specifiekere en langere zoekopdrachten) omdat deze vaak minder concurrentie hebben en gemakkelijker zijn om voor te ranken.

Optimalisatie voor zoekmachines

Om je blogpost te optimaliseren voor zoekmachines, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Trefwoorden integreren: Gebruik je gekozen zoekwoorden op natuurlijke wijze in de tekst, in koppen (H1, H2, H3), de URL en de meta-beschrijving. Zorg ervoor dat je zoekwoorden niet te veel herhaalt, dit kan leiden tot een over optimalisatie en zoekmachines kunnen dit bestraffen.
 2. Gebruik van koppen: Koppen zijn belangrijk voor zowel lezers als zoekmachines. Ze moeten informatief en SEO-vriendelijk zijn. De H1-kop is de titel van je blogpost en moet het hoofdzoekwoord bevatten. H2-, H3-koppen zijn subsecties en helpen bij het structureren van de inhoud.
 3. Interne en externe links: Gebruik interne links om naar gerelateerde artikelen op je website te verwijzen en externe links naar betrouwbare bronnen. Dit helpt bij het bouwen van een netwerk van inhoud op je website en verbetert de gebruikerservaring.
 4. Afbeeldingen optimaliseren: Gebruik relevante afbeeldingen en optimaliseer ze voor zoekmachines door de juiste bestandsnaam, alt-tekst en afmetingen te gebruiken.
 5. Linkbuilding om je blog te pushen: met kwalitatieve backlinks kun je jouw blog hoger pushen in de zoekresultaten van Google.

Door deze stappen te volgen, maak je jouw blogpost SEO-vriendelijk en helpt het om beter te scoren in zoekmachines, wat resulteert in meer organisch verkeer naar je website.

Contentstrategie en planning

Begrijpen van de doelgroep

Een succesvolle contentstrategie begint met het begrijpen van uw doelgroep. Het is belangrijk om te weten wie uw lezers zijn, wat hun behoeften en interesses zijn, en hoe je waarde kunt toevoegen aan hun leven met je blogposts. Door je doelgroep in kaart te brengen en hun demografische en psychografische kenmerken te analyseren, kun je effectievere content creëren die aansluit bij hun wensen en verwachtingen.

Het selecteren van onderwerpen die waarde toevoegen

Nu u uw doelgroep beter begrijpt, is het tijd om onderwerpen te kiezen die waarde toevoegen. Een goede strategie is om onderwerpen te selecteren die relevant zijn voor je doelgroep en die antwoorden bieden op veelvoorkomende vragen of problemen waarmee zij te maken hebben. Hierdoor zal je blog als een nuttige bron van informatie worden gezien en zullen je lezers eerder geneigd zijn om terug te keren.

Hier zijn enkele methoden om onderwerpen te selecteren:

 1. Trends volgen: Houd de laatste ontwikkelingen in de gaten en schrijf over actuele zaken.
 2. Concurrentie analyseren: Onderzoek welke onderwerpen populair zijn bij concurrerende blogs en overweeg hierover te schrijven met een unieke invalshoek.
 3. Keywords matchen: Gebruik SEO-tools om populaire zoekopdrachten te vinden die uw doelgroep gebruikt en baseer hier je onderwerpen op.

Contentkalender en consistentie

Een contentkalender is krachtig hulpmiddel om je content te plannen en consistent te blijven publiceren. Consistentie help je om een trouwe lezersbasis op te bouwen en het vertrouwen van je doelgroep te winnen. Bovendien waarderen zoekmachines consistente updates, wat je blog zal helpen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Een contentkalender kan als volgt worden opgesteld:

MaandWeekOnderwerpPublicatiedatum
Januari1Onderwerp 11 januari
Januari2Onderwerp 28 januari
Januari3Onderwerp 315 januari

Plan je blogposts minimaal een maand van tevoren om tijd te besparen op het laatste moment. Houd je zoveel mogelijk aan je planning, maar wees flexibel genoeg om te reageren op actuele gebeurtenissen die relevant zijn voor je doelgroep.