Wat is domein autoriteit?

Boy

SEO Specialist

Het begrijpen van de domein autoriteit is een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie. Het geeft je inzichten in hoe zoekmachines de site kunnen waarderen. Een hogere domein autoriteit betekent over het algemeen een grotere kans dat de site hoger rankt in de zoekresultaten, wat kan leiden tot meer verkeer. De autoriteit van het domein wordt niet alleen beïnvloed door het aantal backlinks, maar ook door de kwaliteit ervan. Backlinks vanuit relevante en hoog aangeschreven websites wegen zwaarder mee.

Om het domein autoriteit te verhogen, moet je je concentreren op het opbouwen van een sterk backlink profiel. Dit vereist een linkbuilding strategie die zich niet enkel richt op het verkrijgen van zoveel mogelijk links, maar vooral op links die afkomstig zijn van betrouwbare en gerelateerde domeinen. Hoewel het verhogen van de domein autoriteit geen directe garantie is voor een betere rangschikking, is het wel een waardevolle graadmeter van de algemene SEO-gezondheid van je online aanwezigheid.

Wat is domein autoriteit en hoe werkt het precies?

Domein autoriteit is een score ontwikkeld door Moz die aangeeft hoe waarschijnlijk de site is om hoog te ranken in zoekmachines. Deze score varieert van 1 tot 100, waarbij een hogere score wijst op een grotere kans om goed te verschijnen in de zoekresultaten. De DA is geen directe ranking factor voor Google, maar het kan een nuttige graadmeter zijn voor de kwaliteit van de website.

Hoe beter je website is opgebouwd en hoe meer kwalitatieve backlinks je website heeft, des te hoger je domein autoriteit zal zijn.

Hoe DA wordt berekend

De berekening van DA gaat uit van meerdere factoren, zoals het aantal en de kwaliteit van inkomende links (backlinks) en de pagina autoriteit van die links. Tools als Ahrefs bieden een vergelijkbare metric, bekend als Domain Rating (DR), en Ahrefs Rank, om de sterkte van een website te beoordelen. Hoewel de specifieke algoritmes van deze tools privé zijn, is het bekend dat ze links gerelateerde gegevens uitgebreid analyseren om de score te bepalen. Hier is een eenvoudige weergave van factoren die de DA beïnvloeden:

 • Aantal backlinks: Meer backlinks van kwalitatieve bronnen kunnen de DA verhogen.
 • Kwaliteit van backlinks: Backlinks van websites met een hoge DA zijn waardevoller.
 • Pagina autoriteit: Sterke individuele pagina’s kunnen bijdragen aan de algehele domein autoriteit.

Merk op dat deze metrics regelmatig worden bijgewerkt om veranderingen in het linkprofiel van websites weer te geven.

Hoe kun je jouw domein autoriteit verhogen?

Een hoger domein autoriteit helpt de website beter in Google te scoren en trekt meer organisch verkeer aan.

Kwalitatieve backlinks opbouwen

Een sterk linkprofiel is belangrijk voor domein autoriteit. Richt je op het verkrijgen van inkomende links van gerenommeerde en relevante websites. Dit overtuigt zoekmachines van de waarde van de content en verbetert je positie.

 • Acties om te ondernemen:
  • Gastbloggen: Schrijf kwalitatieve artikelen voor andere websites binnen het vakgebied.
  • Broken linkbuilding: Vervang gebroken links op andere sites door links naar eigen relevante content.

Uitstekende content ontwikkelen

Zorg ervoor dat de content op de website waardevol en deelbaar is. Kwaliteit en context zijn hierbij sleutelbegrippen. Dit bevordert natuurlijke backlinks en zorgt ervoor dat je website hoger door Google gewaardeerd zal worden.

 • Focuspunten voor content:
  • Zorg dat de content antwoord geeft op specifieke vragen van het publiek.
  • Maak gebruik van interne links naar andere relevante content op je website.

Websitestructuren en technische kant optimaliseren

Een goed georganiseerde site met een heldere structuur is eenvoudiger voor zoekmachines om te indexeren en beoordelen. Dit heeft een direct effect op de domein autoriteit.

Daarnaast zijn andere factoren die de domein autoriteit kunnen beïnvloeden:

 • Een goede laadsnelheid
 • Optimalisatie voor mobiele apparaten
 • Gebruikerservaring
 • Leeftijd van het domein
 • Beschrijvende, relevante URL’s en meta-tags.
 • Algehele technische SEO en gezondheid van de website op dit vlak