Wat is Ahrefs?

Boy

SEO Specialist

Ahrefs is een toonaangevende SEO-toolset die bedrijven en marketeers helpt om hun zoekverkeer te verhogen en hoger te ranken in zoekmachines. Deze krachtige software biedt een grote verscheidenheid aan SEO-tools en middelen, waaronder een backlink checker, gratis zoekwoordgenerator, en uitgebreid inzicht in concurrentieanalyse. Ahrefs maakt gebruik van de op één na meest actieve webcrawler, waardoor het de gebruiker een gedetailleerd overzicht kan bieden van diverse aspecten die van invloed zijn op hun websiteprestaties.

Ahrefs heeft een gebruiksvriendelijke interface die zowel geschikt is voor beginnende als gevorderde gebruikers. De toolsets zijn ontworpen om marketeers te helpen bij het uitvoeren van effectieve keyword research, on-page SEO, linkbuilding en nog veel meer. Door het leveren van geavanceerde analysmogelijkheden, stelt Ahrefs gebruikers in staat hun SEO-strategieën te verbeteren en hun online zichtbaarheid te vergroten.

Deze uitgebreide SEO software wordt vertrouwd door experts uit de sector en maakt deel uit van de digitale marketingstrategie van tal van toonaangevende bedrijven wereldwijd. Ahrefs biedt niet alleen waardevolle inzichten, maar stimuleert ook het leren van de beste praktijken op het gebied van SEO dankzij de actieve SEO-community.

Ahrefs betekenis

Ahrefs is een krachtige en veelzijdige digitale marketing tool die is ontworpen om gebruikers te helpen hun SEO-strategieën te optimaliseren en verbeteren. Het biedt een grote diversiteit aan functionaliteiten die erg belangrijk zijn voor iedereen die betrokken is bij online marketing, websitebeheer en zoekmachine optimalisatie.

SEO tool functionaliteiten

 • Site audit: Ahrefs biedt een uitgebreide site audit waarmee je de technische aspecten van je website kunt evalueren en verbeteren om een betere SEO te bereiken.
 • Rank tracking: Deze functie helpt je jouw website ranking in zoekmachines zoals Google te volgen en te monitoren, zodat je effectiever kunt inspelen op de behoeften en verwachtingen van je doelgroep.
 • Concurrentie-analyse: Ahrefs helpt je om informatie over je concurrenten te verzamelen, zodat je hun strategieën kunt analyseren en jouw eigen aanpak kunt verfijnen om een concurrentievoordeel te behalen.

Backlink analyse

Een van de belangrijkste diensten van Ahrefs is de backlink checker. Deze functionaliteit maakt gebruik van crawling software om de kwaliteit en diversiteit van de backlinks in kaart te brengen, waardoor je inzicht krijgt in hoe zoekmachines jouw website zien. Ahrefs biedt belangrijke statistieken zoals:

 • Aantal unieke backlinks
 • Anker tekstverdeling
 • Land van herkomst van de links
 • Map volgens domain authority (DA) of page authority (PA)

Met deze informatie kun je jouw linkbuilding-strategie optimaliseren om de online zichtbaarheid van je website te vergroten.

Zoekwoord onderzoek

Ahrefs biedt ook uitgebreide zoekwoordonderzoek tools die je helpen bij het selecteren van de beste zoektermen voor jouw website. Het optimaliseren van jouw content voor de meest relevante zoekwoorden is erg belangrijk voor SEO-succes. Ahrefs biedt de volgende zoekwoordgerelateerde inzichten:

 1. Zoekvolume: Het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten voor een bepaald zoekwoord.
 2. Keyword difficulty (KD): Een schatting van hoe moeilijk het is om te ranken voor een bepaald zoekwoord op basis van de concurrentie.
 3. Clicks per search (CPS): Het gemiddelde aantal klikken dat een zoekwoord genereert.
 4. Return rate (RR): De frequentie waarmee gebruikers terugkeren naar de zoekresultatenpagina na het klikken op een gepresenteerd resultaat.

Door gebruik te maken van de verschillende hulpmiddelen en functionaliteiten van Ahrefs, kunnen online marketeers en SEO-specialisten hun websites optimaliseren en de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren.

Praktische toepassingen

Ahrefs is een krachtige SEO tool die verschillende functies biedt. In dit gedeelte worden enkele praktische toepassingen van Ahrefs besproken. De besproken toepassingen zijn: concurrentie analyse, site audit en content explorer.

Concurrentie analyse

De concurrentie analyse functie van Ahrefs helpt gebruikers om de online aanwezigheid van concurrenten in kaart te brengen. Het analyseert hun organische zoekresultaten, backlinks, en advertenties zodat gebruikers hun eigen strategieën effectiever kunnen plannen. Ahrefs stelt gebruikers in staat om belangrijke statistieken te vergelijken, zoals:

 • Domain rating: Een maatstaf voor de kracht van een website’s backlinkprofiel.
 • Referring domains: Het aantal unieke domeinen dat linkt naar een website.
 • Organische zoekwoorden: De trefwoorden waarvoor een website rangschikt in de organische zoekresultaten.

Site audit

De site audit functie van Ahrefs helpt gebruikers om technische SEO problemen op hun websites te identificeren en op te lossen. Enkele belangrijke aspecten die site audit controleert zijn:

 1. On-page SEO: Het evalueren van titels, metabeschrijvingen, koppen en afbeeldingen.
 2. Pagina snelheid: Het controleren van de laadtijd van webpagina’s en het identificeren van knelpunten.
 3. Mobiele bruikbaarheid: Het testen van de gebruiksvriendelijkheid van een website op mobiele apparaten.

Een tabel met enkele veelvoorkomende problemen die door een site audit worden geïdentificeerd:

ProbleemBeschrijving
Ontbrekende titelPagina’s zonder titel-tag.
Dubbele inhoudPagina’s met identieke inhoud.
Gebroken linksPagina’s met niet-functionerende links.

Content explorer

Met Ahrefs’ content explorer kunnen gebruikers waardevolle content ontdekken en analyseren op basis van trefwoorden. Gebruikers kunnen verder filteren op basis van taal, domain rating en sociale vind-ik-leuks om relevante en populaire content te vinden. Enkele toepassingen van content explorer zijn:

 • Het identificeren van populaire content in een specifieke niche.
 • Ideeën opdoen voor nieuwe content op basis van trefwoorden en concurrenten.
 • Het vinden van content die geschikt is voor linkbuilding.

Om af te sluiten wil ik nog vermelden dat Ahrefs’ content explorer gebruikers helpt bij het vinden van nieuwe ideeën en het verbeteren van hun contentstrategie door het analyseren van de prestaties van de bestaande content. Dit is naar mijn mening ook een aantrekkelijke feature.