Linkbuilding strategie maken: volg onze tips en tricks

Blog
28 december 2023

Boy

SEO Specialist

Met je onderneming wil je blijvend succesvol zijn. Dat begint in eerste instantie online. Wanneer je ervoor zorgt dat je online zichtbaar bent voor klanten en je op de juiste wijze weet te presenteren, is dat de eerste stap naar een succes met je onderneming. Een linkbuilding strategie maken is daar onmisbaar in, want backlinks zijn ontzettend belangrijk voor je SEO. Je kunt dit samen doen met Linkbuilding Masters. Zij helpt je van jouw bedrijf online een succes te maken.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Je online zichtbaarheid verbeteren kan bijna niet zonder linkbuilding, zelfs in deze tijd. Met linkbuilding gebruik je hyperlinks naar een specifieke website toe vanaf andere websites. Deze hyperlinks noemen we ook wel backlinks. Ze dienen als een soort aanbevelingen van de website waar ze naartoe leiden. Het algoritme van Google ziet veel van deze backlinks als een soort bevestiging dat jouw website wordt beschouwd als betrouwbaar en relevant.

Het idee achter linkbuilding is dat hoogwaardige en relevante links de geloofwaardigheid van je website vergroten. Hoe meer van dit soort links er naar jouw website verwijzen, hoe groter de kans is dat het algoritme van Google dat ook zo ziet. Zoekmachines gebruiken die links namelijk als een manier om te beoordelen wat jouw ranking in de zoekresultaten moet zijn. Het is trouwens wel belangrijk om te weten dat niet alle links gelijk zijn. De backlinks moeten wel vanaf websites komen met betrouwbaarheid en kwaliteit. Onzinlinks vanaf lege websites heb je dus niets aan.

Hoe kom je aan backlinks?

Er zijn tal van methodes om te zorgen dat je meer backlinks naar je website krijgt. Allereerst is het belangrijk dat je goede, informatieve en betrouwbare content op je website hebt. Dat zorgt ervoor dat anderen van nature al graag jouw website delen met hun netwerk. Daarnaast komt er een stukje actief benaderen van anderen voor linkmogelijkheden bij of je kunt simpelweg beginnen met backlinks kopen bij een betrouwbare partij.

De methodes die je toepast en hoe je ze uitvoert, vat je samen in een linkbuilding strategie.

linkbuilding strategie maken

Wat is een linkbuilding strategie?

Een linkbuilding strategie is een opgesteld plan over hoe je backlinks gaat verkrijgen, wat je daarvoor nodig hebt en wat het gaat opleveren. Er zijn zoals je hierboven al hebt gelezen een aantal manieren om aan backlinks te komen. De beste linkbuilding strategie gebruikt meerdere van deze methoden om aan een betrouwbaar linkprofiel te komen.

Wat is een goed linkprofiel?

Een linkprofiel is een overzicht van alle links van en naar jouw website. Een gezond backlink profiel is divers en relevant. Het omvat bijvoorbeeld een aantal verschillende domeinen en verschillende soorten backlinks. Het is belangrijk dat zowel het aantal verwijzende domeinen als het aantal backlinks langzaam maar zeker toeneemt. Wanneer je linkprofiel groeit, signaleert dit aan Google dat jouw autoriteit op het internet toeneemt.

Het streven is om een aanzienlijk aantal kwalitatief hoogwaardige verwijzende domeinen te verkrijgen. Een verwijzend domein verwijst naar een unieke website die linkt naar jouw eigen website. Als een enkele website echter twee backlinks bevat die naar jou verwijzen, wordt dit toch als slechts één verwijzend domein beschouwd. Houd daar zeker rekening mee.

De eerste stappen voor een goede linkbuilding strategie

Onderneem deze stappen aan het begin van je linkbuilding strategie. Ze zullen je helpen om gestructureerd en effectief te werk te gaan.

Analyseer de huidige situatie

  • Voer een backlink-audit uit om je huidige linkprofiel te evalueren.
  • Identificeer sterke en zwakke punten in je bestaande backlinks.

Stel haalbare en realistische doelen voor je strategie

  • Bepaal duidelijke en meetbare doelen voor je linkbuildingcampagne (bijv. aantal nieuwe backlinks, verbetering in zoekmachineranking).

Concurrentieanalyse

  • Analyseer de linkprofielen van je belangrijkste concurrenten.
  • Identificeer de bronnen van hun backlinks en de strategieën die zij gebruiken.
  • Hiervoor kun je bijvoorbeeld Ahrefs backlink checker gebruiken.

Jouw doelgroep en relevantie bepalen

  • Definieer je doelgroep en bepaal welke websites relevant zijn voor je niche.
  • Zoek naar websites die autoriteit hebben binnen jouw sector.

Contentcreatie

  • Creëer waardevolle, informatieve en deelbare content die aantrekkelijk is voor andere websites om naar te linken.
  • Denk aan blogposts, infographics, whitepapers, en case studies..
afbeelding van een vrouw die een goede linkbuilding strategie maakt

Een linkbuilding strategie maak je doorgaans voor de lange termijn, waardoor je posities in de zoekmachine zullen verbeteren en je omzet zal toenemen.

De beste tips voor het verkrijgen van backlinks voor je linkbuilding strategie

Wanneer je bovenstaande goed voor elkaar hebt, kun je beginnen met het verzamelen van backlinks. Hieronder zal ik een aantal effectieve manieren met je delen.

Relevante links door gerelateerde websites

Internet marketing is uiteindelijk pas succesvol wanneer er meer bezoekers naar je website worden geleid vanaf de zoekmachines op internet. Het behalen van online doelstellingen wordt met behulp van Linkbuilding Masters stukken eenvoudiger gemaakt. Relevante links zijn onmisbaar bij het bepalen van een goede linkbuilding strategie. Je zult daarom op zoek moeten gaan naar websites die kwalitatieve relevante links voor je opleveren. Zoek websites die gerelateerd zijn aan jouw website of onderneming. Informatieve websites, blogs of een community zijn voorbeelden waarmee je het meeste succes kunt behalen.

Werken aan duurzame relaties

Een linkbuilding strategie maken heeft alles te maken met het werken aan goede relaties tussen jou en de websites waar jij je website graag op wilt presenteren. Niet elke ondernemer of eigenaar van een website zit namelijk te wachten op iemand die graag op zijn of haar website wil staan. Je zult er daarom iets tegenover moeten zetten. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om een bepaald artikel aan te leveren. Daarmee ontstaat er een win-win situatie die voor beide partijen succesvol kan zijn. Het opbouwen van een goede relatie tussen jou en de eigenaren van desbetreffende websites is essentieel bij het maken van een goede linkbuilding strategie.

Zorg voor een sterke pitch

Wanneer je zo’n externe website benadert met het verzoek een link naar jouw website op te nemen, dan is het goed om het gesprek voorbereid in te gaan. Zet van tevoren op papier wat je voorstel nu precies is, wat jouw reden is en wat de ander eraan heeft. Schrijf ook een aantal vragen op die hij of zij misschien nog voor je heeft zoals: zit er risico aan verbonden voor mij? Wat moet ik hiervoor doen of hoeveel tijd ben ik eraan kwijt? Wat levert het mij op? Zo ga je goed voorbereid het gesprek in.

Vind kapotte links en stel alternatieven voor

Wil jij de beste linkbuilding strategie opzetten? Focus je dan op allerlei lijntjes uitzetten. Een daarvan kan zijn om kapotte links (vaak 404 errors) op externe websites te vinden die eventueel ingevuld kunnen worden met een link naar jouw website. Zo help je eigenaren van websites door ze te wijzen op een kapotte link op hun website die nergens naartoe leidt, terwijl je ook direct een alternatief voorstelt. Win-win!

Een linkbuilding strategie maak je doorgaans voor de lange termijn, waardoor je posities in de zoekmachine zullen verbeteren en je omzet zal verhogen.

afbeelding van een man die een goede linkbuildingstrategie toepast

Houd je concurrenten in de gaten

Een goede linkbuilding strategie kun je ook afkijken van anderen. Door de backlinks van je grootste concurrenten te analyseren, kun je zien welke soorten content en backlinks in jouw branche populair zijn.

Welke type backlinks gebruiken je concurrenten voornamelijk en hoe ziet hun linkprofiel eruit? Scoren zij hier goed mee? Dan is de kans groot dat dat voor jou ook goed gaat werken. De informatie die je uit deze analyse haalt, kun je inzetten om zelf succesvoller te worden.

Schrijf gastblogs voor relevante websites

Gastbloggen betekent dat je een blogpost schrijft en publiceert voor een andere website. Dat zorgt doorgaans voor een backlink naar je eigen website toe. Het is nog steeds een van de meest populairste methodes voor linkbuilding. Maar er is een goede en een verkeerde manier om dit soort gastblogs te posten.

Zorg dat je nooit een gastblog post op een website die alleen maar bestaat om backlinks te verkrijgen. Dan overtreed je de richtlijnen van Google. Als ze daar achter komen, wordt je  afgestraft en kan je ranking juist lager worden. Werk in plaats daarvan samen met relevante merken in jouw niche om nuttige, waardevolle content te creëren. Je krijgt dan nog steeds de geloofwaardigheid en bekendheid waar je naar op zoek bent zonder het beleid van Google te schenden.

Omgaan met afwijzing en linkbuilding strategie aanpassen

Het kan altijd voorkomen dat een partij je afwijst wanneer je een aanvraag indient voor het plaatsen van een link. Probeer dan achter de reden van afwijzing te komen. Daarmee kun je eventueel je strategie aanpassen. Daarnaast kan het helpen om bij andere websites je op een meer effectieve wijze te presenteren. Dat is misschien niet altijd de eigenaar van de website. Soms kan ook de timing gewoon verkeerd zijn. Wanneer de link uiteindelijk geplaatst is, zorg dan dat je altijd contact blijft houden met de contactpersoon bij de website om zo blijvend succesvol te zijn.

Betalen voor kwalitatieve backlinks

Het is ook mogelijk om backlinks te kopen voor je linkbuilding strategie en je kunt dit eventueel uitbesteden aan een linkbuilding specialist. Betalen voor links is een goede manier om voor hoogwaardige backlinks te zorgen. Zorg dan wel dat de links van waardevolle en betrouwbare websites komen, anders heb je er weinig aan. Denk dan bijvoorbeeld aan links vanaf nieuwssites, websites die relevant zijn voor je niche of websites van influencers.

Hier vind je een overzicht van de beste backlinks.

Ook aan de slag met linkbuilding?

Een linkbuilding strategie maken kan op diverse manieren. De linkbuilding pakketten die Linkbuilding Masters daarvoor aanbiedt, zijn een waardevolle en duurzame investering in je onderneming. Wil je linkbuilding voor je onderneming graag uitbesteden? We ondersteunen je van begin tot eind in het creëren, uitvoeren, meten én bijsturen van je plannen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen