De beste backlinks voor jouw website vind je in dit artikel

SEO
4 juli 2024

Boy

SEO Specialist

De beste backlinks voor je website zijn diegene die een significante bijdrage leveren aan je SEO en autoriteit. Een van de meest krachtige is de gastblog backlink, afkomstig van autoritaire websites met veel verkeer. Ook content backlinks, hoewel korter, bieden veel waarde omdat deze links specifiek gericht zijn op jouw website. Daarnaast zijn homepage backlinks sterk omdat ze op de belangrijkste pagina van een relevante website staan. Linkpartner backlinks zijn ook waardevol, maar omdat ze meerdere links bevatten, is hun kracht iets minder. Tot slot zijn startpagina.nl backlinks, ondanks hun no-follow status, nog steeds een nuttige aanvulling op je linkprofiel.

Waarom heb je backlinks nodig voor SEO?

Backlinks geven aan Google signalen over de betrouwbaarheid en relevantie van je website. Wanneer een website met een hoge autoriteit naar jouw site linkt, ziet Google dit als een teken dat jouw content waardevol en betrouwbaar is. Meer backlinks van kwaliteitsvolle websites kunnen je positie in de zoekresultaten verbeteren. Dit kan meer verkeer naar je website genereren. Elk van deze links fungeert als een ‘stem’ voor je site, hoe meer stemmen, hoe beter. Slechte of spammy backlinks kunnen juist een negatief effect hebben. Google’s algoritme kan je website bestraffen als je te veel van deze slechte links hebt. Zorg er daarom voor dat je een gezonde mix van backlinks hebt van betrouwbare bronnen.

Verschil tussen follow en no-follow links

Follow en no-follow links zijn twee soorten backlinks die een verschillende impact op je SEO kunnen hebben. Een follow-link draagt SEO-waarde over van de linkende site naar jouw site. Google beschouwt deze links als een aanbeveling. Een no-follow link bevat een stukje HTML-code dat zoekmachines vertelt de link niet te volgen. Deze links dragen geen directe SEO-waarde over, maar kunnen nog steeds nuttig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld verkeer naar je website genereren en je merkbekendheid verhogen. Bij een effectieve backlinkstrategie kan een mix van beide soorten links nuttig zijn. Follow-links zijn ideaal voor SEO, terwijl no-follow links alsnog waardevol kunnen zijn door direct verkeer en potentiële leads.

Soorten backlinks en welke backlinks het beste zijn

Voor zoekmachineoptimalisatie zijn backlinks essentieel. Hier zijn de beste soorten backlinks om te overwegen, elk met unieke eigenschappen en voordelen.

1. Gastblogs

Gastblogs zijn een van de meest waardevolle backlinks die je kunt krijgen. Deze worden geplaatst op autoritaire websites met veel verkeer. Deze sites worden vaak actief onderhouden door een eigenaar of een marketingteam. Dit zorgt voor kwalitatieve backlinks die je SEO een sterke boost kunnen geven. Ze bieden jouw site geloofwaardigheid en dragen bij aan een hogere domeinautoriteit.

2. Content backlinks (Ook wel blog backlinks)

Content backlinks, ook wel blog backlinks genoemd, zijn backlinks in kortere artikelen van rond de 300 woorden. Deze backlinks zijn minder krachtig dan gastblogs, maar nog steeds waardevol. De autoriteit, contentkwaliteit en bezoekersaantallen van de website zijn vaak lager dan bij gastblogs. Toch richten deze artikelen zich specifiek op één link naar jouw site, wat ze een goede keuze maakt.

3. Homepage backlinks

Homepage backlinks zijn zeer krachtig omdat ze op de homepage van een relevante website worden geplaatst. De homepage heeft vaak de hoogste autoriteit binnen een website, wat deze backlinks extra waardevol maakt. Door een backlink op een homepage te plaatsen, profiteer je van de stevige domeinautoriteit en vertrouwen van de site, wat je positie in zoekmachines ten goede komt.

4. Linkpartner backlinks

Linkpartner backlinks zijn backlinks die worden geplaatst in teksten met meerdere links. Hoewel de kracht van deze backlinks iets minder kan zijn door de aanwezigheid van andere links, blijven ze nuttig. Deze linkruilstrategie kan nog steeds bijdragen aan een betere SEO-prestatie en verhoogde zichtbaarheid. Ze bieden een evenwichtige aanpak waarin zowel linkruil als kwaliteit belangrijk zijn.

Overige backlinks (Verschillend in waarde)

Overige backlinks zoals de startpagina.nl backlinks en bedrijvengids pagina’s zijn ook relevant.

 • Startpagina.nl: Deze zijn meestal no-follow, wat betekent dat ze minder directe SEO-waarde bieden dan voorheen.  Toch kunnen ze bijdragen aan een divers backlink profiel. Dit maakt je website betrouwbaarder en geloofwaardiger vanuit het perspectief van zoekmachines.
 • Reguliere startpagina backlinks: zijn makkelijk te verkrijgen en nog steeds een nuttige aanvulling op je linkbuilding strategie.
 • Bedrijvengids backlinks: Een vermelding in een bedrijvengids, zoals DeTelefoonGids. Vanaf hier wordt een bedrijfsvermelding geplaatst naar jouw website. Dit is een vrij krachtige link waar je er vaak slechts één of enkele van nodig hebt.

Kwaliteit van backlinks

De kwaliteit van backlinks bepaalt hoe sterk ze jouw website kunnen verbeteren in zoekmachines zoals Google.

Indicatoren van hoge kwaliteit

Een aantal indicatoren duiden op de hoge kwaliteit van een backlink:

 • Domein autoriteit: Websites met een hoge domeinautoriteit geven jouw website meer waarde. Een hoge domeinautoriteit betekent dat de website betrouwbaar en gerespecteerd is.
 • Relevantie: Backlinks van websites die relevant zijn voor jouw niche of onderwerp zijn krachtiger. Relevante links versterken de inhoud en context van jouw website.
 • Verkeer: Links van websites met veel verkeer zijn waardevol. Ze kunnen niet alleen je ranking verbeteren, maar ook daadwerkelijk bezoekers naar jouw site leiden.
 • Trust flow: Dit is een maatstaf die aangeeft hoe betrouwbaar een website is op basis van de kwaliteit van de links die naar deze website wijzen.

Het evalueren van potentiële backlinks

Bij het evalueren van backlinks kijk je naar verschillende factoren:

 • Gebruik een backlink checker: Dit hulpmiddel helpt je om de autoriteit en het verkeer van de website in te schatten.
 • Analyseer de reputatie van de bron: Websites met een goede reputatie en een hoge trust flow bieden meer waarde.
 • Bekijk de inhoud: Controleer of de inhoud waarin de backlink wordt geplaatst van goede kwaliteit is en relevant is voor jouw website.
 • Controleer op no-follow links: No-follow links hebben minder waarde voor SEO, dus het is beter om do-follow links te krijgen.

Het belang van een divers linkprofiel

Een divers linkprofiel is cruciaal voor een gezond backlink profiel. Verschillende soorten backlinks laten zoekmachines zien dat je website waardevol en betrouwbaar is. Het hebben van diverse backlinks, zoals gastblogs en content backlinks, helpt je om hoger in de zoekresultaten te komen. Gastblogs komen vaak van autoritaire websites met veel verkeer, terwijl content backlinks meestal kortere artikelen zijn met een hoge waarde. Daarnaast versterken homepage backlinks je profiel doordat ze op de belangrijkste pagina van een website geplaatst zijn. Dit geeft meer kracht aan je link. Linkpartner backlinks bieden ook waarde, met meerdere links op één pagina. Een evenwichtige combinatie van deze backlinks kan je verbeteren in Google-zichtbaarheid en SEO-resultaten. Door gebruik te maken van verschillende strategieën, voorkom je dat je afhankelijk bent van één type link, wat je algehele profiel sterker maakt. Een goed linkprofiel kan zorgen voor betere SEO-resultaten en meer verkeer naar je website. Voor meer informatie over hoe je jouw backlink profiel kunt verbeteren, kun je deze bron raadplegen. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen een hogere positie in zoekresultaten krijgt, maar ook een duurzame en betrouwbare website opbouwt.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen