21 gratis Chrome extensies voor SEO

Blog
28 juli 2021

Sander

SEO Specialist

Werk je graag met Google Chrome? Dan kun je gebruikmaken van verschillende handige Chrome extensies die je helpen met je SEO. Wij hebben de 21 beste gratis Chrome extensies voor SEO voor je op een rij gezet.

SEO Chrome extensies voor website optimalisatie

Als je start met SEO, begin je met het optimaliseren van je website. Zo zorg je voor een goede basis en behaal je direct al resultaat.

1. SEOInfo

Deze handige extensie controleert je pagina op veel voorkomende SEO problemen. Het laat je zien hoeveel problemen er zijn. Met de extensie kun je deze problemen ook verder onderzoeken. Enkele punten waarop de pagina wordt gecheckt zijn meta tags, structured data, laadtijd en canonicals.

2. OpenLink Structured Data Sniffer

Met de OpenLink Structured Data Sniffer zie je direct de structured metadata van een pagina.

3. Google Lighthouse

Deze Chrome extensie is van Google zelf. Het is een makkelijk te gebruiken extensie die jouw pagina beoordeelt. Aan de hand van de beoordeling geeft de extensie je suggesties om de pagina te verbeteren. Denk hierbij aan verbeteringen op het gebied van prestaties, toegankelijkheid en SEO.

4. Link Redirect Trace

Met Link Direct Trace kun je snel en eenvoudig de gehele redirect chain van een pagina inzien. Zo kun je eenvoudig lange chains vinden en deze vervolgens verkorten. Veel redirects zorgen er namelijk voor dat je linkjuice verliest.

5. AMP Validator

Een AMP versie van een website laadt sneller en zoekmachines geven hier dan ook de voorkeur aan. Met AMP Validator zie je snel of een pagina een AMP versie heeft.

6. Free Backlink Checker by LRT

Deze tool checkt niet de inkomende backlinks, maar juist de uitgaande links op een pagina. Links die niet meer werken worden rood gemarkeerd. Ook kun je met deze tool alle links op een pagina exporteren naar een XLSX of CSV bestand. In dit document worden de HTTP status, de anchor tekst en het ‘rel’ attribuut opgenomen.

7. ObservePoint TagDebugger

Met de ObservePoint TagDebugger kun je jouw website analytics en marketing tags – zoals Tag Manager en Google Analytics – beoordelen en debuggen. Het laat ook zien welke events er zijn als je klikt op een link.

8. Hreflang Tag Checker

Zoals je al kunt zien aan de naam is dit een Chrome extensie waarmee je de hreflang tags kunt checken. De tool laat deze data niet alleen zien, maar onderzoekt ook naar welke URL’s de tags leiden.

SEO Chrome extensies voor zoektermen onderzoek

Voor het optimaliseren van je website heb je ook de juiste zoektermen nodig. Deze 5 Chrome extensies maken het makkelijker om de juiste zoektermen te vinden.

9. Keyword Surfer

Met Keyword Surfer kun je eenvoudig tijdens het zoeken via Google zien welke zoektermen voor jou interessant zijn. De tool geeft namelijk bij een zoekopdracht in de zoekmachine het zoekvolume, de hoeveelheid concurrentie en de CPC aan. Ook komt de gratis Chrome extensie met een aantal relevante zoektermen en laat hiervan ook belangrijke gegevens zijn.

10. SEOStack Keyword Tool

Heb je een tool nodig die je inspireert en veel ideeën geeft? Dan is SEOStack Keyword Tool de juiste Chrome extensie voor jou. Hiermee krijg je per zoekopdracht duizenden relevante zoektermen te zien. De tool haalt deze gegevens uit de autocomplete suggesties van verschillende zoekmachines. Je kunt deze data vervolgens met één klik op de knop exporteren naar een CSV-bestand.

11. TextOptimizer

De Chrome extensie TextOptimizer gebruik je tijdens het schrijven van een artikel. Het analyseert of je relevante termen die zoekmachines verwachten in je artikel gebruikt en geeft je suggesties.

SEO Chrome extensies voor linkbuilding

Het aanvragen van backlinks is een heel proces. Gelukkig kunnen verschillende gratis Chrome extensies dit makkelijker voor je maken.

12. SimilarWeb

Met SimilarWeb kun je heel snel en eenvoudig verschillende gegevens van elke website inzien. Denk hierbij aan de rankings op zoektermen, het verwachte verkeer en de verkeersbronnen. Zo kun je bepalen of een backlink van een bepaalde website voor jou waardevol is.

13. NoFollow Simple

Deze gratis Chrome extensie is ideaal voor het vinden van backlink mogelijkheden op websites die al naar jouw website linken. NoFollow Simple markeert nofollow links, waardoor je direct weet of de link naar jouw website nofollow is. Je kunt de website-eigenaar dan verzoeken om de link dofollow te maken.

14. Hunter

Hunter is een Chrome extensie die je tijdens het linkbuilden goed kunt gebruiken om e-mailadressen te verzamelen. Als je een website bezoekt, geeft deze extensie aan welke e-mailadressen met deze website in verband worden gebracht. Het is trouwens geen volledig gratis Chrome extensie. Je krijgt 50 credits per maand. Wil je meer e-mailadressen verzamelen? Dan moet je overschakelen op de premium versie.

15. Scraper

Deze gratis Chrome extensie kun je gebruiken om gegevens van een website te scrapen. Dit kun je bij het linkbuilden inzetten om websites uit de Google zoekresultaten of van een verzamelwebsite te scrapen en te exporteren.

16. gInfinity

gInfinity is een handige tool om makkelijker door de Google zoekresultaten heen te gaan. Je hoeft niet meer op de volgende pagina te klikken voor meer zoekresultaten, maar alleen maar naar beneden te scrollen. De volgende zoekresultaten worden automatisch aan het einde van de pagina geladen. Dit is ideaal als je de zoekresultaten wilt scrapen.

SEO Chrome extensies voor analyses

Natuurlijk wil je na al dat harde werken wel weten wat dit je oplevert. Met de onderstaande Chrome extensies analyseer je jouw rankings.

17. SERPTrends SEO Extension

Met de SERPTrends SEO Extension kun je inzien hoeveel een bepaalde pagina van jouw website is gestegen of gedaald in de zoekresultaten. De tool laat de bewegingen in zoekresultaten zien ten opzichte van je vorige zoekopdracht op deze zoekterm.

18. SEO Search Simulator by Nightwatch

Deze handige gratis SEO Chrome extensie gebruik je om te zien hoe rankings variëren in verschillende delen van de wereld. Je geeft een URL op en de extensie controleert vervolgens of deze pagina in de top 100 staat vanaf welke locatie dan ook.

All-in-one SEO Chrome extensies

Waarom zou je meerdere extensies installeren als het ook met één Chrome extensie kan? Deze all-in-one SEO Chrome extensies kun je voor verschillende SEO taken gebruiken.

19. Ahrefs SEO Toolbar

De Ahrefs SEO toolbar maakt een SEO rapport als je een pagina bezoekt en laat direct ook de niet-werkende links, nofollow links en redirects zien. Daarbij zie je ook verschillende gegevens over een pagina, domeinnaam en de zoektermen wanneer je een pagina bezoekt en in de zoekresultaten.

20. SEO Minion

Ook SEO Minion beoordeelt de SEO op een pagina en laat de niet-werkende links zien. Daarnaast geeft deze Chrome extensie je ook een preview van de SERP en je kunt de SERP’s van twee verschillende landen met elkaar vergelijken.

21. MozBar

De MozBar is een extensie waarmee je de Domain Authority, Page Authority en spam score direct kunt inzien bij elke pagina die je bezoekt. Daarnaast kun je deze tool gebruiken om on-page SEO problemen te ontdekken, SERP resultaten in te zien en nog veel meer.

Zoals je ziet zijn er heel wat gratis SEO Chrome extensies die je kunt gebruiken. Dit zijn trouwens ook niet de enige; er zijn er nog veel meer. Weet wel dat elke extensie die je installeert je browser minder snel maakt. Dat betekent niet dat je helemaal geen Chrome extensies moet installeren, maar installeer er niet te veel. Kies bewust een aantal Chrome extensies uit die je goed kunt gebruiken en verwijder extensies die je niet meer gebruikt.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen