Backlink profiel: wat is het en hoe creëer je een gezond backlink profiel?

SEO
17 januari 2024

Boy

SEO Specialist

Je wilt een gunstige positie in de zoekresultaten van Google behalen en behouden? Daarvoor is zoekmachineoptimalisatie (SEO) nodig: het optimaliseren van je website om een gunstige ranking in zoekresultaten te verkrijgen. En dat is weer onmogelijk zonder backlinks. Met een gezond en uitvoerig backlink profiel trek je meer en nieuwe potentiële klanten naar je website.

Wat is een backlinkprofiel precies, waarom is het zo belangrijk en hoe zorg je voor een gezond backlink profiel dat écht voor je werkt? Dat leggen we graag uit.

Wat is een backlink profiel?

Een backlink profiel is een verzameling van links die naar een specifieke website wijzen. Jouw website, in dit geval. Deze links, dus ook wel bekend als backlinks, worden door Google gezien als bevestiging van de betrouwbaarheid en relevantie van je website. Wanneer een ander verwijst naar jouw website, bedoelen ze vaak immers dat daar iets te vinden is waar anderen wat aan hebben.

Een backlink profiel moet gevarieerd zijn en komen van verschillende bronnen, met verschillende ankerteksten en verwijzend naar verschillende pagina’s van je website.

Waarom is een goed backlink profiel belangrijk?

Een gezond backlink profiel draagt bij aan de autoriteit van een website. Hoe meer hoogwaardige backlinks een site heeft, des te waarschijnlijker het is dat zoekmachines de site als relevant beschouwen. Maar dat is niet de enige reden dat een backlink profiel belangrijk is voor een succesvolle website.

Een goed backlink profiel verbetert de organische zoekresultaten en verkeer. Links dragen niet alleen bij aan een betere positie in zoekresultaten, maar zorgen ook voor meer verkeer naar je website toe vanaf andere websites. Organisch verkeer is vaak waardevol en levert meer op.

Wat is een gezond backlink profiel?

Een gezond backlink profiel bevat tenminste de volgende drie soorten links:

  • Links die relevant zijn voor je branche en/of niche (dit moet het merendeel van de links zijn).
  • Links die lokaal relevant zijn (lokale SEO wordt steeds belangrijker)
  • Een combinatie van links vanaf kleinere websites en grotere websites met veel autoriteit.

Houd ook altijd de volgende punten in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat met het realiseren van je backlink profiel.

Backlinks

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk backlinks te verzamelen, maar de kwaliteit is van cruciaal belang. Leg de focus op links van relevante, betrouwbare websites in plaats van op willekeurige sites.

Zorg voor verschillende anchorteksten

Zorg dat de zoekwoorden waar de links achter zitten een goede variatie hebben. Alsmaar dezelfde anchorteksten gebruiken werkt minder goed. Sterker nog: het kan zelfs averechts werken. Een gevarieerde set van natuurlijke ankerteksten zorgt voor een natuurlijk ogend backlink profiel.

Houd je linkprofiel goed bij

Houd je backlink profiel regelmatig in de gaten. Identificeer en verwijder schadelijke of onnodige backlinks om de kwaliteit van je profiel te waarborgen. Kapotte links werken namelijk averechts.

Manieren om voor een gezond backlink profiel te zorgen

Maar hoe bouw je nu een gezond backlink profiel? Hoe kom je aan al die links en hoe zorg je dat ze ook echt voor je werken? Er zijn een aantal manieren waarop je aan links kan komen.

Zorg voor goede content

De beste manier om kwalitatieve backlinks te verdienen, is door waardevolle content te creëren. Informatieve blogposts, infographics en andere boeiende inhoud trekken soms vanzelf backlinks aan van andere websites die jou aanraden en vertrouwen. Houd er wel rekening mee dat goede content zelf creëren een tijdrovend proces is. Het duurt ook altijd even voor je het resultaat ziet, omdat Google tijd nodig heeft om je pagina’s te vinden en te beoordelen op inhoud.

Content

Ga gastbloggen

Gastbloggen op websites die relevant zijn voor jouw niche heeft een aantal voordelen. Allereerst vergroot het je zichtbaarheid en betrouwbaarheid. Daarnaast draagt het bij aan een gezond backlink profiel omdat je – als het goed is – linkjes naar jouw eigen content kan toevoegen. Zorg ervoor dat de inhoud relevant is en echt van waarde is voor je doelgroep.

Links ruilen

Er zijn ondernemers en website-eigenaren die ervoor kiezen om links uit te wisselen. Dat wil zeggen dat een ander een link naar jouw website plaatst, mits jij ook een link naar zijn of haar website opneemt op je eigen pagina. Het voordeel hiervan is dat je relatief snel backlinks kunt verkrijgen en dat je goede relaties opbouwt met andere websites. Een nadeel is dat Google niet heel blij wordt van deze ruilhandel en het uitwisselen van links ook kan afstraffen. Het is daarom bij links ruilen extra belangrijk dat de links relevant zijn voor je content.

Social media

Je website promoten en links delen via social media klinkt voor de hand liggend. Het is dan ook een laagdrempelige manier om je backlink profiel uit te breiden. Je kan zo ook jouw onderneming onder de aandacht brengen bij nieuwe potentiële klanten. Links van social media zijn vaak wel zogenaamde no-follow links. Dat betekent dat ze niet direct bijdragen aan je zoekmachineoptimalisatie.

Lokale vermeldingen en directories

Een nog altijd onmisbaar onderdeel van een sterk backlink profiel is een directory listing. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld startpagina’s waarin de gegevens van meerdere bedrijven zijn opgenomen. Deze overzichtswebsites zijn in het leven geroepen om mensen te helpen navigeren over het internet. Lokale vermeldingen zijn ook van groot belang, bijvoorbeeld bij een startpagina of nieuwswebsite gericht op jouw stad of gemeente. Houd er wel rekening mee dat niet elke directory even betrouwbaar is. Je wil voorkomen dat jouw website vermeld wordt op een startpagina die Google heeft gemarkeerd als spam.

Een goed doordacht backlink profiel kost tijd

Linkbuilding en een goed doordacht backlink profiel zijn zoals je nu weet nog altijd onmisbaar voor je online vindbaarheid. Wie SEO zegt, zegt backlinks. Het ene backlink profiel is echter het andere niet. Het is belangrijk dat je zorgt voor diverse en kwalitatieve links. Ga je simpelweg links verzamelen zonder doordacht plan? Dan bereik je niks of erger – Google straft je inspanningen af.

Hulp nodig bij het opzetten en uitvoeren van een doordacht backlink profiel? Linkbuilding Masters helpt je verder. Met uitgebreide linkbuilding pakketten kun je bij ons altijd kiezen wat jij nodig hebt.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen