Wat is linkruil en is het veilig? Er zijn ook alternatieven

SEO
17 april 2024

Boy

SEO Specialist

Linkruil is een techniek waarbij website eigenaren overeenkomen om naar elkaars site te linken, vaak met als doel om betere posities in zoekmachine resultaten te bereiken. Er bestaan verschillende vormen, waaronder de AB- en ABC-linkruil.

Bij een AB-linkruil linken twee websites rechtstreeks naar elkaar; bij een ABC-linkruil betrekt men een derde partij, waarbij A naar B linkt, B naar C en C naar A.

Hoewel het ruilen van links kan resulteren in voordelen voor SEO, is het belangrijk om te beseffen dat zoekmachines zoals Google richtlijnen hebben die kunstmatige verhoging van het linkprofiel ontmoedigen.

Het overtreden van deze richtlijnen kan resulteren in sancties, waardoor een website uiteindelijk lager rankt. Dit brengt de veiligheid en effectiviteit van linkruil in vraag.

Als alternatief kiezen sommige website eigenaren daarom voor het kopen van kwalitatieve backlinks of het organisch verkrijgen van links door middel van waardevolle content en outreach.

Deze methoden worden doorgaans als veiliger beschouwd, daar ze meer in lijn liggen met de voorkeuren van zoekmachines voor natuurlijke linkgroei.

Wat is linkruil?

Linkruil is een linkbuilding techniek waarbij twee of meer website eigenaren overeenkomen om naar elkaars site te linken, meestal om de SEO ranking bij zoekmachines te verbeteren.

AB linkruil

Bij AB linkruil gaat het om een directe uitwisseling tussen twee websites, ‘A’ en ‘B’. Website ‘A’ plaatst een backlink naar website ‘B’, en website ‘B’ plaatst als tegenprestatie een backlink naar website ‘A’.

Deze techniek is eenvoudig en wordt vaak ingezet om het aantal inkomende links te vergroten, wat een positief effect kan hebben op de SEO-ranking van beide sites.

ABC linkruil

ABC linkruil is een complexere vorm van linkruilen. Hierbij linkt website ‘A’ naar website ‘B’, website ‘B’ naar website ‘C’, en website ‘C’ sluit de cirkel door te linken naar website ‘A’.

Deze methode wordt soms gebruikt om de directe uitwisseling minder zichtbaar te maken voor zoekmachines, met het idee dat dit natuurlijker lijkt en mogelijk beter gewaardeerd wordt door zoekmachine-algoritmen.

links ruilen

Is linkruil toegestaan?

Linkruil is niet verboden, maar zoekmachines zoals Google zijn kritisch op deze manier van linkbuilding vanwege de potentieel manipulatieve aard ervan.

Hoe kijkt Google naar linkruil?

Google heeft richtlijnen vastgesteld waarin staat dat excessieve en ongepaste linkruil kan leiden tot een Google penalty.

De zoekmachine’s algoritme is ontworpen om natuurlijke links te waarderen die een pagina’s autoriteit en reputatie op een organische manier verbeteren.

Zodra Google doorheeft dat een link is ontstaan met als primaire doel zoekmachine rankings te beïnvloeden, kan dit negatief voor je uitpakken.

  • Natuurlijke links: Bevorderen autoriteit en reputatie.
  • Kunstmatige links: Kans op penalties.

Wanneer links ruilen gevaarlijk kan worden

Het ruilen van links wordt risicovol wanneer dit gebeurt in een reciprocal patroon (wederkerig patroon) waarbij de intentie overduidelijk is om zoekmachine rankings te manipuleren.

Vaak is in deze situatie het ruilen van links de hoofdstrategie om backlinks te verzamelen en dan wordt het afgeraden.

Dit soort uitwisselingen kan gezien worden als een poging om het ranking algoritme te misleiden.

Alternatieven voor links ruilen

Er zijn verscheidene alternatieven voor linkruil om backlinks te verkrijgen, die kunnen bijdragen aan de SEO-resultaten zonder dat men risico loopt op sancties van zoekmachines.

Backlinks kopen

Bij het kopen van backlinks wordt vaak de nadruk gelegd op kwantiteit boven kwaliteit, indien je een betrouwbare partij voor linkbuilding benaderd.

Dit is een efficiënte en snelle manier voor het krijgen van grote hoeveelheden backlinks. Daarom is het zeer geliefd bij veel bedrijven en wordt het Wereldwijd beschouwd als veilig, wanneer je de juiste partij inschakelt.

Natuurlijk backlinks verkrijgen

Het natuurlijk verkrijgen van backlinks vindt plaats wanneer andere websites linken naar inhoud omdat zij de inhoud als waardevol beschouwen.

Door content van hoge kwaliteit te bieden die expertise vertoont en verrijkend is, kan een website op een natuurlijke wijze backlinks verwerven die de seo resultaten ten goede komen.

Het op deze manier opzetten van je linkbuilding strategie, biedt echter geen garanties en het kan helaas lang duren voordat je website door anders als een bron van autoriteit beschouwd wordt, waarnaar zij willen linken.

Outreach uitvoeren

Outreach betekent het actief benaderen van andere websites of influencers met het verzoek om te linken naar de content die jij hoger in Google wil hebben.

Door relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op gezamenlijk belang en relevantie, kunnen backlinks worden verkregen die de SEO ondersteunen zonder risico’s van penalty’s.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen