Wat zijn doorway pages?

Blog
15 juli 2020

Sander

SEO Specialist

Doorway pages: een term waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Toch kan het zijn dat je onbewust ook doorway pages op je website hebt staan. Wat zijn doorway pages nu eigenlijk en wat doen ze voor je SEO? In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Dit zijn doorway pages

Een doorway page of brugpagina is een website of een pagina die bedoeld is om op een specifieke zoekterm een hogere ranking te krijgen in de zoekmachines. Vaak worden er meerdere doorway pages gemaakt om gebruikers naar een bepaalde pagina te leiden. Deze pagina’s zijn meestal niet erg relevant aan de eindbestemming. De belangrijkste zoektermen staan hier een groot aantal keer op, zichtbaar of onzichtbaar voor gebruikers. Verder bevat de pagina vaak een korte of een langere tekst met een link naar de eindbestemming. Meestal zie je weinig andere content op dit soort pagina’s, dus geen foto’s, video’s e.d.

Het kan dus zijn dat een doorway page een compleet andere website is die direct doorverwijst naar een andere website. Een brugpagina kan echter ook een pagina op je website zijn. Een goed voorbeeld van doorway pages zijn pagina’s met verschillende lokale zoektermen met een regio of plaatsnaam.

Black hat SEO

Het gebruik van doorway pages is een vorm van black hat SEO. Hiermee manipuleer je eigenlijk de zoekmachines. Je leidt bezoekers namelijk naar een pagina die niet echt relevant is aan hun zoekopdracht. Daarmee creëer je geen waarde voor de bezoekers en zoekmachines zijn hier niet zo fan van. Vandaar ook dat hier steeds meer op wordt gecontroleerd. Als Google doorheeft dat je gebruikmaakt van doorway pages, kun je een penalty krijgen. Je website zal dan juist lager gaan ranken in de zoekmachine.

 

Hoe controleert Google doorway pages?

In 2015 heeft Google een algoritme update gedaan om het gebruik van doorway pagina’s tegen te gaan. Google heeft toen ook aangegeven welke punten ze gebruiken om brugpagina’s te selecteren en de zoekmachine heeft een aantal vragen opgesteld. Aan de hand van jouw antwoorden op deze vragen kun je erachter komen of je zelf gebruikmaakt van doorway pagina’s.

  • Is de pagina enkel ontworpen voor zoekmachines en stuurt het gebruikers door naar een ander deel van de website of een compleet andere website?
  • Zijn de pagina’s voornamelijk ingericht om te ranken op zoekwoorden?
  • Gaat het om (gedeeltelijke) duplicaten van bestaande pagina’s?
  • Zijn de pagina’s alleen ontwikkeld om gebruikers direct door te sturen naar een andere bestemming, zonder dat de pagina’s een meerwaarde aan inhoud of functionaliteit bieden?
  • Is het niet mogelijk of lastig om deze pagina’s te bezoeken vanaf andere delen van de website?
  • Heeft de pagina alleen backlinks die bedoeld zijn voor de zoekmachines?

Heeft het gebruik van doorway pages zin?

Doorway pagina’s werden vroeger veel gebruikt om hoger te scoren in de zoekmachines. Inmiddels hebben zoekmachines hun algoritmes hierop geüpdatet en kan het gebruik van doorway pages worden afgestraft. Toch zijn er nog veel websites die hier gebruik van maken. Ook lijkt het erop dat het zelfs nu nog kan werken. Uit een onderzoek van Frankwatching is gebleken dat ongeveer 30% van de top resultaten in zoekmachines doorway pages zijn.

Je zou er dus voor kunnen kiezen om alsnog gebruik te maken van brugpagina’s. Dit zou een tijdje goed voor je SEO kunnen werken. Hiermee kun je op meerdere zoektermen snel hoog scoren en meer bezoekers naar je website leiden.

Aan de andere kant is het ook maar de vraag of dit echt zin heeft. Vroeg of laat ontdekken de zoekmachines dat het doorway pages zijn en dan word je waarschijnlijk bestraft. Je rankings zullen dan meestal een stuk omlaag gaan.

Daarbij is het ook nog eens zo dat het conversiepercentage van bezoekers die binnenkomen via een doorway pagina vaak een stuk lager is. Dat is ook niet zo vreemd, want bezoekers moeten nog een keer klikken voordat ze op de bestemming komen. Als die bestemming dan niet zo relevant is, is de kans een stuk kleiner dat ze iets kopen of zich aanmelden. Doorway pagina’s zien er vaak ook niet zo betrouwbaar uit, waardoor bezoekers dit snel wegklikken.

Al met al levert het gebruik van doorway pages je waarschijnlijk weinig op, maar het zou nog wel kunnen werken. Wij denken echter dat het beter is om gewoon goede artikelen te schrijven, aan de structuur van je website te werken en kwalitatieve backlinks te verzamelen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen