Wat is algoritme?

Boy

SEO Specialist

Algoritmen spelen een cruciale rol in de werking van zoekmachines zoals Google. Een van de belangrijkste aspecten van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is rekening houden met het algoritme waarop Google vertrouwt. Het Google-algoritme is een verzameling instructies die zoekmachinespiders gebruiken om websites en webpagina’s te analyseren en te rangschikken gebaseerd op relevantie en andere factoren.

Google past zijn algoritme voortdurend aan om de beste en meest relevante zoekresultaten aan gebruikers te bieden. Dit betekent dat je, om jouw website goed zichtbaar en vindbaar te maken, rekening moet houden met de voortdurende veranderingen in het algoritme. Door je website periodiek bij te houden, te optimaliseren en uit te breiden, kun je een hoge positie in de zoekresultaten van Google handhaven.

Enkele belangrijke updates van Google’s algoritme hebben betrekking gehad op onderwerpen zoals inhoudskwaliteit, mobielvriendelijkheid en snelheid. Door de focus te houden op het creëren van waardevolle content en het toepassen van technische- en on-page SEO-optimalisaties, kun jij een positieve invloed uitoefenen op de zichtbaarheid van jouw website, binnen de zoekresultaten van Google.

Begrip en betekenis van Google’s algoritmen

Google algoritme en SERP

Het algoritme van Google speelt een vooraanstaande rol bij het bepalen van de rangorde en weergave van websites in haar zoekresultaten. Als je bij de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google wordt vermeld, wordt dit soms de Search Engine Results Page (SERP) genoemd. Het algoritme analyseert geïndexeerde pagina’s en selecteert de meest relevante resultaten op basis van een zeer groot aantal factoren. Enkele van deze factoren zijn onder meer gebruikerservaring, snelheid van de website en kwaliteit van de content.

Belang van SEO voor ranking

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten van Google. Door je website te optimaliseren op basis van de belangrijkste rankingfactoren van het algoritme, vergroot je de kans om beter zichtbaar te zijn voor je doelgroep. Enkele belangrijke aspecten van SEO zijn:

  • Trefwoorden: Gebruik relevante trefwoorden die aansluiten bij de zoekopdrachten van uw doelgroep.
  • Inhoud van kwaliteit: Publiceer informatieve en goed gestructureerde inhoud die waarde toevoegt voor de bezoekers.
  • Mobiel-vriendelijk: Zorg ervoor dat jouw website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, aangezien tegenwoordig de meeste mensen via hun mobiele apparaat zoeken.
  • Paginasnelheid: Verhoog de paginasnelheid door afbeeldingen te optimaliseren, caching in te stellen en onnodige plug-ins te verminderen. Google heeft daarnaast de zogeheten core-web-vitals ook aangemerkt als rankingsfactor en dit is inmiddels opgenomen in hun algoritme. Dit betekent dat wanneer je website niet snel genoeg is, dit negatieve gevolgen kan hebben voor je positie in de zoekresultaten.

Updates en core updates van Google

Google werkt haar algoritmes regelmatig bij om de zoekervaring voor gebruikers te verbeteren en rolt met enige regelmaat een update uit. Deze updates kunnen invloed hebben op de ranking van de website in de zoekresultaten, vooral als de website niet voldoet aan de richtlijnen (lees: het algoritme) van Google. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste algoritme-updates en de wijzigingen die van invloed kunnen zijn op hoe jouw website presteert in de zoekmachines. Enkele bekende updates zijn die Google in het verleden heeft uitgerold en een hoop websites de kop heeft gekost, zijn:

  • Panda: Deze update richtte zich destijds op het verminderen van de zichtbaarheid van websites met weinig kwalitatieve content.
  • Penguin: Een update die de nadruk legt op het aanpakken van kunstmatige linkbuilding en websites met een onnatuurlijk linkprofiel.
  • Hummingbird: Deze Google update is gericht op het verbeteren van het begrip van natuurlijke taal en contextuele zoekopdrachten.

Door jouw website regelmatig bij te werken en in overeenstemming te houden met de richtlijnen van Google, vergroot je de kans op een hogere ranking en een verbeterde zichtbaarheid in de zoekresultaten.