Wat is een ankerlink?

Boy

SEO Specialist

Ankerlinks, ook bekend als ‘jump links’, zijn hyperlinks binnen een webpagina die naar een specifiek punt of onderwerp op dezelfde pagina verwijzen. Dit maakt ze vooral ideaal voor lange webpagina’s, omdat ze directe navigatie bieden naar de meest relevante onderwerpen van deze pagina’s. Hierdoor wordt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verbetert.

Waarom zou je een ankerlink gebruiken?

Ankerlinks zijn bijzonder nuttig voor het verbeteren van de gebruikerservaring op uitgebreide webpagina’s. Ze stellen bezoekers in staat snel naar het meest relevante deel van de pagina te springen, wat tijd bespaart en frustratie door het vele scrollen vermindert. Daarnaast kunnen ankerlinks de structuur van de pagina verbeteren en zijn ze nuttig voor SEO-doeleinden, aangezien ze het crawlen van de pagina door zoekmachines vergemakkelijken.

Ankelinks en hun waarde voor SEO

Hoewel Google sinds 2012 heeft aangegeven dat ankerlinks minder invloed hebben op zoekmachine rankings, spelen ze nog steeds een rol in het bepalen van de relevantie en autoriteit van een pagina. Naast hun SEO-waarde blijven ze een belangrijk hulpmiddel voor het verbeteren van de gebruikerservaring door het vergemakkelijken van navigatie op een website.

Hoe maak je een ankerlink?

Om een ankerlink te maken, doe je eigenlijk twee dingen. Eerst maak je een ‘anker’, dat is een specifiek punt op je webpagina. Je geeft dit punt een unieke naam (uniek ID). Dan maak je een link, net zoals elke andere link op het internet, maar deze linkt naar de naam van je ankerpunt (uniek ID) in plaats van naar een andere pagina. Als iemand op deze link klikt, springt de pagina automatisch naar het ankerpunt. Je hoeft alleen maar een beetje te weten hoe je met HTML-code werkt, en je kunt dit makkelijk doen op veel websites en in contentmanagementsystemen (CMS systemen)

Tip: er zijn ook inhoudsopgaven, die je kunt kiezen in WordPress, die fungeren als ankerlink.