Wat is een meta beschrijving?

Boy

SEO Specialist

Een meta beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina. Deze beschrijving wordt vaak weergegeven in de zoekresultaten onder de pagina titel en URL. Het is bedoeld om je een snel overzicht te geven van wat je op de pagina kunt verwachten voordat je erop klikt.

Hoewel een meta beschrijving geen directe impact heeft op je positie in zoekmachines, speelt het wel een belangrijke rol bij het beïnvloeden van de click-through rate. Een goed geformuleerde meta beschrijving kan gebruikers overtuigen om je website te bezoeken in plaats van een ander zoekresultaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meta beschrijving beknopt maar aantrekkelijk moet zijn. Het doel is om in een korte tekst de essentie van de pagina te vatten en de nieuwsgierigheid van de gebruiker te prikkelen, zonder misleidend te zijn over de inhoud. Hierdoor is het essentieel om relevante zoekwoorden op te nemen en tegelijkertijd een heldere en pakkende boodschap over te brengen.

Meta beschrijving betekenis

Een meta beschrijving is een zeer belangrijk element van je webpagina dat in de HTML-code wordt opgenomen en die een bondige samenvatting van de pagina-inhoud voorstelt.

Definitie van meta beschrijving

Een meta beschrijving is een HTML-element dat in de <head>-sectie van de webpagina wordt geplaatst. Het functioneert als een korte samenvatting van de pagina-inhoud en wordt vaak als een snippet onder de paginatitel in zoekmachine resultaten weergegeven. Dit attribuut heeft een standaard formaat: <meta name=”description” content=”Hier staat een korte omschrijving van de pagina.”>.

Belang van meta beschrijving voor SEO

De meta beschrijving speelt een rol in SEO (Search Engine Optimization), hoewel het geen directe ranking factor is. Het biedt zoekmachines en gebruikers een inzicht in de relevante content van je pagina, wat bijdraagt aan een hogere doorklikratio.

Hoe schrijf je een effectieve meta beschrijving

Een gedegen meta beschrijving trekt de aandacht en verhoogt de kans op kliks vanuit zoekmachines. Hieronder vind je concrete stappen en adviezen.

Beste praktijken

Zorg ervoor dat je meta beschrijving recht doet aan de inhoud van de pagina. Dit betekent dat het precies en wervend moet zijn. Volgens Defellow, een expert op het gebied, is het essentieel dat de beschrijving kort maar krachtig is en je belangrijkste zoekwoorden bevat. Daarnaast is het aan te raden om actieve zinsconstructies te gebruiken en de huidige jaartallen op te nemen om relevantie te versterken.

Do’s en don’ts

  • Do: Wees specifiek in wat je pagina te bieden heeft.
  • Don’t: Overlaad de beschrijving niet met zoekwoorden (keyword stuffing).
  • Do: Zorg ervoor dat elke pagina op je website een unieke meta beschrijving heeft.
  • Don’t: Kopieer geen bestaande beschrijvingen, dit kan negatief werken voor SEO.

Meta beschrijving lengte

De ideale lengte voor een meta beschrijving ligt tussen de 155 en 160 karakters. Het is belangrijk om deze limiet niet te overschrijden om te voorkomen dat je beschrijving wordt afgesneden in de zoekresultaten. Te kort kan echter ook betekenen dat je niet genoeg informatie geeft om de zoeker te overtuigen.