Wat is een domain name system (DNS)?

Boy

SEO Specialist

Een DNS functioneert als het adressenboek van het web, waarbij het namen van domeinen – zoals die je dagelijks typt in de browser – omzet naar numerieke IP adressen. Deze IP-adressen zijn unieke locatie bepalingen waarmee computers op het internet elkaar kunnen vinden.

Zonder het DNS zou je gedwongen zijn om IP-adressen te onthouden en in te voeren om je favoriete websites te bereiken. In plaats daarvan zorgt het DNS ervoor dat het toegang heeft tot websites door gewoonweg een gemakkelijk te onthouden domeinnaam in te typen, zoals “linkbuildingmasters.nl”.

DNS fundamenten

Voordat je in de wereld van DNS duikt, is het handig te begrijpen wat DNS inhoudt en hoe het functioneert. DNS is de sleutel van domeinnaam naar IP-adressen, een proces dat belangrijk is voor het navigeren op het internet.

Hoe DNS werkt

Wanneer je een domeinnaam invoert in de webbrowser, initieert het een DNS query naar een DNS server. Dit is een verzoek om de naam van het domein om te zetten naar een IP-adres. De server zoekt het overeenkomstige IP-adres op in zijn zone file, waarin resources records worden bewaard. Als de server het adres niet weet, vraagt het een bovenliggende server, tot het een name server bereikt die de juiste informatie kan geven. Deze procedure staat bekend als DNS resolution.

  • DNS lookup: Het opzoeken van een domeinnaam om de corresponderende IP-adres te vinden.
  • DNS server: Een server met een database van IP-adressen en hun geassocieerde hostnames.
  • DNS resolution: Het proces van het oplossen van een domeinnaam naar een IP-adres.
  • Authoritative name server: Een DNS-server die de originele bron bevatten over de DNS-gegevens van een domein.

DNS records en structuur

DNS records, bekend als resource records, bevatten de gegevens nodig voor de werking van het DNS. De belangrijkste types zijn:

  • A record: Wijs een domeinnaam toe aan een IP-adres (IPv4).
  • CNAME record: Staat voor ‘Canonical Name’ en wordt gebruikt om een aliasnaam naar de werkelijke naam van een domein te verwijzen.

Elk domein heeft een zone file die de DNS records bevat. Deze file bevat TTL (time-to-live) waarden, die aangeven hoe lang een record mag worden gecached voordat het ververst moet worden.

  • Top-level domain (TLD): Het laatste deel van de domeinnaam (bijv. .com, .org).
  • Zone file: Een tekstbestand dat de DNS-gegevens van een domein bevat, waaronder diverse types DNS records.
  • TTL (time-to-live): De tijd dat een DNS record in de cache mag blijven.
  • Name servers: Servers die verantwoordelijk zijn voor het beantwoorden van DNS queries voor een specifiek domein.

Geavanceerde DNS concepten

In dit gedeelte verkennen we geavanceerde concepten van het Domain Name System, waaronder beveiligingsmaatregelen, technologische vooruitgang voor schaalbaarheid, en nuances in configuratie en beheer.

DNS Services en beveiliging

Uw interacties met het internet zijn veiliger dankzij DNS-beveiligingsservices zoals DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), die authenticatie bieden om DNS cache poisoning te voorkomen. Dit betekent dat als je informatie opvraagt, DNS resolvers een digitale handtekening verifiëren om te verzekeren dat de data authentiek is.

Recursive DNS resolvers voeren queries uit om de benodigde informatie te vinden en houden vaak een DNS cache bij, waar onlangs opgevraagde domeinnamen tijdelijk worden opgeslagen voor snellere toegang in de toekomst. Het correct hanteren van de DNS cache is belangrijk om zowel efficiëntie als veiligheid.

DNS Technologie en schaalbaarheid

Met de overgang van IPv4 naar IPv6 wordt een grootschaliger en complex DNS benodigd om de enorme toename van internetadressen te ondersteunen. Root name servers vormen de ruggengraat van het DNS. Zij verwijzen naar een autoritaire DNS server die de definitieve antwoorden op DNS queries biedt.

Schaalbaarheid is ook van belang in hoe goed DNS resolvers en caching werken op grote schaal. Systemen moeten consistent hoge volumes van verkeer aankunnen en blijven presteren, ondanks pieken in DNS-aanvragen.

DNS Configuratie en management

Voor de configuratie van het DNS zijn onder andere TXT en MX records van belang. Deze records worden gebruikt voor het checken van e-mail bronnen en het routeren van e-mails naar de juiste servers. Bij het configureren en managen van DNS, is kennis van de protocollen en de interactie met registrar belangrijk voor het succes van de implementatie van DNS.