Wat zijn uitgaande links?

Boy

SEO Specialist

Uitgaande links kunnen belangrijk zijn voor de gebruikerservaring en SEO van een website. Ze verwijzen bezoekers naar andere websites en beïnvloeden zo de gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van een site. Correcte en relevante uitgaande links dragen bij aan een betrouwbare uitstraling. Het regelmatig controleren op dode links en zorgvuldig omgaan met gesponsorde links is een belangrijk punt. Een gebalanceerde mix van interne en uitgaande links verbetert het linkprofiel en helpt zoekmachines de relevantie en autoriteit van de website te begrijpen. Het selecteren van hoogwaardige externe websites draagt bij aan betere content en online zichtbaarheid.

De betekenis van uitgaande links en hoe ze werken op je website

Uitgaande links, ook wel externe links genoemd, zijn hyperlinks op een website die doorverwijzen naar andere webpagina’s buiten de eigen domein. Deze links kunnen van belang zijn voor de gebruikerservaring en zoekmachine optimalisatie (SEO), omdat ze bezoekers naar andere relevante bronnen leiden en de betrouwbaarheid en autoriteit van een website kunnen versterken. Het zorgvuldig selecteren van externe websites waarnaar wordt verwezen, draagt hierdoor bij aan een solide linkprofiel en een betere online zichtbaarheid. Het is wel erg belangrijk om de relevantie en kwaliteit van uitgaande links te waarborgen en regelmatig te controleren op dode links om een optimale websiteprestatie te behouden. Dit kun je gemakkelijk doen door een site audit.

Belang van uitgaande links

  1. Meerwaarde voor de bezoeker: het delen van nuttige en relevante externe links kan de ervaring van de bezoekers verbeteren door belangrijke informatie of andere perspectieven aan te bieden.
  2. Betrouwbaarheid opbouwen: Door te verwijzen naar betrouwbare- en bruikbare bronnen voor de gebruiker, kan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een website verbeterd worden.
  3. Versterking van relaties: Geven en ontvangen van links kunnen de relatie met andere websites in dezelfde niche versterken en kunnen leiden tot samenwerkingen of gedeelde content.
  4. Relevantie: Uitgaande links naar relevante en gerelateerde content kunnen zoekmachines helpen de context en het onderwerp van je eigen pagina beter te begrijpen.

Wat is het verschil tussen externe links en backlinks?

  1. Backlinks (Inkomende links): Dit zijn links die van andere websites naar jouw website verwijzen. Ze zijn essentieel voor zoekmachine optimalisatie (SEO), omdat ze fungeren als een “stem” van vertrouwen van de ene site naar de andere. Zoekmachines zoals Google gebruiken backlinks als een van de belangrijkste factoren om de relevantie en autoriteit van jouw website te beoordelen. Een hoger aantal kwalitatieve backlinks kan helpen om de positie van je website in de zoekresultaten te verbeteren.
  2. Uitgaande links (Outgoing links): Dit zijn links van jouw website naar andere websites en zijn dus de omgekeerde vorm van een backlinks. De uitgaande links die jij plaatst zijn eigenlijk de backlinks die een andere website ontvangt.

Aanvullende tips omtrent uitgaande links

  • Linken naar concurrenten: Is dit sowieso wel verstandig? Waarschijnlijk niet. Wil je toch een uitgaande link naar een concurrent plaatsen om welke reden dan ook? Dan kan het verstandig zijn om deze link het no follow attribuut mee te geven. Dit omdat de ontvangende website dan minder autoriteit zal ontvangen in de ogen van Google en andere zoekmachines.
  • Linken naar ‘slechte buurten’: Het linken naar spammy of niet-vertrouwde websites kan negatieve gevolgen hebben voor je SEO, omdat zoekmachines je site kunnen associëren met deze lage kwaliteit of onbetrouwbare bronnen.