Wat is First input delay?

SEO Specialist

Wanneer je een website bezoekt en interactie hebt met een pagina – zoals het klikken op een link of het drukken op een knop – verwacht je een snelle reactie. De ervaring van die interactie wordt gedeeltelijk bepaald door de First Input Delay (FID). Dit is een belangrijke metric die meet hoeveel tijd er verstrijkt tussen je eerste interactie met de pagina en het moment waarop de browser in staat is om daarop te reageren. Een lage FID wijst op een betere gebruikerservaring, omdat dit betekent dat de pagina snel reageert.

Een hoge FID kan frustrerend zijn omdat het betekent dat je moet wachten voordat de pagina de interacties verwerkt. Dit kan voorkomen wanneer de browser druk is met het laden of uitvoeren van andere taken en niet meteen kan reageren op jouw input. Om de gebruikerservaring te verbeteren, is het essentieel om aandacht te besteden aan het optimaliseren van de First Input Delay. Dit is met name belangrijk omdat Google FID heeft opgenomen als een van de Core Web Vitals, die de algehele kwaliteit van de gebruikerservaring op het web weergeven.

Een effectieve manier om de FID van de site te verbeteren, is door de tijd te minimaliseren die nodig is voor het laden van de pagina en door het verminderen van de impact van zware JavaScript-taken die de browser kunnen vertragen. Door deze aanpak kan je ervoor zorgen dat je website snel en responsief blijft, wat bijdraagt aan een positieve perceptie en interactie van de gebruiker met jouw site.

Definitie van First input delay (FID)

First Input Delay is een meetwaarde die van groot belang is voor het begrip van gebruikerservaring op het web.

Kernconcepten

First Input Delay (FID) is een prestatie-indicator die de tijd meet tussen het moment waarop je voor het eerst interacteert met een pagina (bijvoorbeeld door op een link te klikken of een knop aan te raken) en het moment waarop de browser daadwerkelijk kan beginnen met de verwerking van die interactie. Deze maatstaf is essentieel omdat het de ervaren interactiviteit weergeeft van de website vanuit het perspectief van de gebruiker.

• Vertragingstijd: De FID-focus ligt op de vertraging voor de eerste invoer na het laden van de pagina.
  • Responsiviteit: Een goede FID draagt bij aan een gevoel van directe responsiviteit.

Een optimale FID-score wordt als minder dan 100 milliseconden beschouwd. Scores die hoger zijn, kunnen wijzen op mogelijke frustraties voor gebruikers bij het navigeren op de site. Met inzicht in de FID kan je specifieke stappen ondernemen om de interactieve prestaties van je website te verbeteren. Voor een grondig begrip van First Input Delay, is de documentatie op MDN Web Docs een waardevolle bron.

Gebruikerservaring

De websitebezoekers verwachten een snelle en vloeiende interactie. Wanneer ze acties ondernemen, zoals het klikken op een link of het invoeren van gegevens, dan moet de website zonder merkbare vertraging reageren. Als de FID-waarde hoog is, kan dit leiden tot frustratie en verminderde gebruikerstevredenheid, aangezien men een onmiddellijke reactie verwacht.

SEO-prestaties

Google gebruikt FID als een van de Core Web Vitals om de ervaring van een pagina te beoordelen. Een lange FID kan de SEO-ranking negatief beïnvloeden, omdat Google streeft naar het aanbieden van sites die de beste gebruikerservaring leveren. Websites die goed presteren op deze metrische waarden worden daarom vaak hoger geplaatst in de zoekresultaten.

Meting

FID wordt gemeten vanaf het moment dat een gebruiker een interactie start totdat de browser op deze interactie reageert. Het is cruciaal om deze statistiek te volgen en te optimaliseren voor het verbeteren van de interactiviteit van je website. De focus moet liggen op de tijd die verloopt tussen die eerste interactie en de reactie van de browser, waarbij waarden van minder dan 100 milliseconden als ideaal worden beschouwd.