SEO backlinks verzamelen: do’s en dont’s

Blog
7 december 2020

Sander

SEO Specialist

Als je de SEO van je website wilt verbeteren, hoort hier ook linkbuilding bij. Linkbuilding is zelfs een van de belangrijkste ranking factoren. Nu wil je zelf ook SEO backlinks gaan verzamelen, alleen weet je niet zo goed hoe je dat moet doen. Wat moet je wel en wat moet je juist niet doen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste do’s en dont’s.

Wat je NIET moet doen bij het verzamelen van SEO backlinks

We willen je eerst graag uitleggen wat je niet moet doen bij het verzamelen van SEO backlinks. Om je hier een beter beeld van te geven is het belangrijk om te weten dat de zoekmachines geen fan zijn van linkbuilding. Ze willen dat jouw website op een natuurlijke wijze backlinks verdient. Oftewel: je website zou alleen backlinks moeten krijgen, doordat anderen uit zichzelf naar je website linken.

Zoekmachines zien een backlink als een soort stem voor jouw website of een specifieke pagina op je site. Zo zien zij dat anderen jouw content waardevol genoeg vinden om te delen. Natuurlijk willen zoekmachines dan niet dat we backlinks kopen of aanvragen, want dan zijn het geen echte stemmen meer. Toch doet vrijwel elke website-eigenaar wel aan linkbuilden. Je moet ook wel als je jouw concurrentie wilt bijhouden of voorbijstreven.

Echter is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw SEO backlinks wel natuurlijk lijken. Daar moet je goed op letten bij het verzamelen van SEO backlinks.

Plaats niet te veel SEO backlinks in korte tijd

Om je backlinkprofiel zo natuurlijk mogelijk te laten lijken kun je beter niet te veel SEO backlinks in één keer plaatsen. Het is namelijk niet aannemelijk dat verschillende pagina’s van jouw website ineens worden ontdekt en gedeeld en vervolgens niet meer.

Gebruik niet steeds dezelfde ankerteksten

Een ankertekst is de klikbare tekst waaronder de backlink staat. Als de ankerteksten van backlinks naar je pagina jouw belangrijkste zoekterm bevatten, begrijpen de zoekmachines dat de pagina hierover gaat. Deze pagina zal dan hoger gaan ranken op deze zoekterm.

Nu is het echter wel van belang dat je niet steeds dezelfde ankerteksten gebruikt. Verwerk dus niet in elke ankertekst je belangrijkste zoekterm, maar wissel dit continu af. Zo kun je beter af en toe de zoekterm gebruiken, af en toe een synoniem of je bedrijfsnaam en andere keren de url of een tekst als ‘klik hier’.

Verzamel niet alleen dofollow SEO backlinks

Op SEO-gebied kunnen we twee verschillende soorten backlinks onderscheiden, namelijk dofollow en nofollow backlinks. In principe zijn dofollow backlinks het meest waardevol. Dit soort links geven namelijk wat waarde vanaf de pagina met de link door aan de pagina waarnaar wordt gelinkt. Nofollow backlinks doen dat niet. Daarom hebben dofollow backlinks een grotere invloed op je rankings.

Echter is het wel zo dat een backlinkprofiel met alleen maar dofollow backlinks niet echt aannemelijk is en dus niet natuurlijk overkomt. Om die reden moet je ook nofollow SEO backlinks verzamelen. Het is trouwens niet zo dat dit nofollow backlinks helemaal niets voor je SEO doen. De zoekmachines zien nofollow backlinks wel als ranking signalen en ze hebben dan ook een positieve invloed op je rankings.

Laat backlinks op spammy websites aan je voorbijgaan

SEO backlinks van spammy websites hebben vaak geen positieve invloed op je rankings. Sterker nog: ze hebben in de meeste gevallen zelfs een negatieve invloed. Via Google vind je verschillende gratis en betaalde spam score checkers. Controleer elke website waarop je een backlink wilt plaatsen hier van tevoren mee. Heb je de mogelijkheid om een backlink op een spammy website te plaatsen? Laat dit dan aan je voorbijgaan.

Zo verzamel je SEO backlinks: stappenplan

Je weet nu wat je niet moet doen bij het verzamelen van SEO backlinks. Maar hoe moet je het nu wel doen? Volg deze stappen:

  1. Kies de pagina’s waarnaar je wilt linken. Dit kunnen pagina’s zijn die je graag meer in the picture wilt zetten of je meest bezochte pagina’s.
  2. Bedenk welke ankerteksten je gaat gebruiken. Doe dit voor elke pagina apart. Maak verschillende ankerteksten met de belangrijkste zoekterm en synoniemen. Dit wissel je straks af met ankerteksten met je bedrijfsnaam of url en meer algemene ankerteksten.
  3. Koop een linkbuilding pakket. Zo maak je direct een goede start.
  4. Bepaal vanaf welke websites je een SEO backlink wilt. Maak een lijst met relevante websites die van hoge kwaliteit zijn. Denk bijvoorbeeld aan startpagina’s, bedrijvengidsen, blogs en websites van bedrijven in jouw branche. Controleer ook vanaf welke websites je concurrenten een backlink hebben, zodat je hier ook een link kunt aanvragen.
  5. Plan een aantal maanden tot een half jaar vooruit. Je maakt nu dus alvast een lijst met de websites waarop je een backlink wilt plaatsen. Het is aan te raden om wekelijks ongeveer drie tot vier backlinks te laten plaatsen. Als je drie maanden vooruit wilt plannen, maak je nu een lijst met minstens vijftig websites. Dit is ongeveer vier keer zoveel dan je nodig hebt, maar je moet ook rekening houden met afwijzingen.
  6. Vraag alvast een backlink aan bij (een deel van) de websites op je lijst. Vaak werkt het goed om een gratis waardevol blog in ruil aan te bieden.
  7. Positieve reactie? Geef aan wanneer de backlink geplaatst moet worden en wat de ankertekst moet zijn.

Linkbuilding tips

  • Laat de keuze van een ankertekst soms ook over aan de website-eigenaar. Deze persoon heeft weer andere ideeën dan jij, waardoor je backlinkprofiel gevarieerder wordt.
  • Laat influencers jouw producten of diensten reviewen op hun blog en vraag hen om hierbij een backlink naar je website te plaatsen.
  • Zorg ervoor dat de content op je website echt waardevol en relevant is. Niet alleen omdat website-eigenaren je link aanvraag dan eerder goedkeuren, maar vooral omdat je content dan sneller wordt gedeeld. Je ontvangt zo backlinks op een natuurlijke wijze. Dit kost jou verder geen moeite en het is heel waardevol.

Controleer je website zo nu en dan op spammy backlinks met een spamscore checker. Merk je dat je spammy backlinks hebt? Vraag de website-eigenaren dan om ze te verwijderen. Als dat niet lukt, kun je de Disavow Links Tool van Google gebruiken. De links worden dan niet verwijderd, maar Google telt ze niet meer mee.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen