Backlinks controleren: 5 handige tips

Blog
10 februari 2021

Sander

SEO Specialist

Je bent al even bezig met het verzamelen van backlinks en je werkt aan je SEO. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om je backlinks te controleren? Dit kan op verschillende manieren helpen om je rankings te verhogen. In dit artikel geven wij je vijf handige tips voor het controleren van je backlinks.

1. Check of je geen dubbele backlinks plaatst

Een goede reden om je backlinks te controleren is om te checken of je geen dubbele backlinks plaatst. De kans is namelijk groot dat je na jarenlang linkbuilden niet meer precies weet op welke websites je al een backlink hebt geplaatst. Of misschien heb je tussentijds backlinks verdient met je content waar je niet van op de hoogte bent.

In ieder geval is het belangrijk om te checken welke backlinks je al hebt. Doe dit elke keer voordat je jouw link aanvragen gaat versturen. Zo weet je zeker dat je geen backlink aanvraagt op een website die al naar jou verwijst. Het is niet zo dat dat een negatieve invloed heeft op je SEO, maar het heeft wel een stuk minder waarde dan een backlink vanaf een andere website. Je kunt de tijd die je besteed aan het verzamelen van die backlink dus beter besteden aan een backlink van een andere website.

2. Verwijder spammy backlinks

Backlinks hebben over het algemeen een positieve invloed op je rankings. Echter zijn er ook de zogenaamde spammy backlinks die juist een negatieve invloed hebben. Dit zijn backlinks vanaf websites met bijvoorbeeld veel uitgaande links, heel weinig content of duplicate content. Aangezien dit soort backlinks negatief zijn voor je SEO, ben je ze natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Het is dan ook slim om zo nu en dan je backlinks te controleren. Check of hier spammy backlinks tussen zitten. Als dit het geval is, doe je er goed aan om deze backlinks te verwijderen. Hiervoor neem je contact op met de website-eigenaar. Lukt het niet om ze op die manier verwijderd te krijgen? Maak dan gebruik van de Google Disavow Tool. Daarmee zorg je ervoor dat Google dit soort links niet meer meetelt.

3. Varieer in je anchor teksten

Zoekmachines staan eigenlijk helemaal niet achter het verzamelen van backlinks. Toch doet vrijwel elke website-eigenaar dit, omdat het anders lastig is om hoog te ranken. Het is echter wel belangrijk dat je backlinkprofiel er voor de zoekmachines natuurlijk uitziet. Als dit niet het geval is, zouden ze je hiervoor namelijk kunnen afstraffen met lagere rankings.

Anchor teksten zijn een belangrijke factor waar zoekmachines op letten. Aan de hand hiervan bepalen de algoritmes gedeeltelijk waarover jouw website gaat. Het is dus slim om je belangrijkste zoekterm in de anchor teksten te verwerken. Daarentegen is het wel belangrijk dat je niet steeds dezelfde anchor teksten gebruikt. Je linkprofiel lijkt dan namelijk niet meer natuurlijk.

Om er zeker van te zijn dat er voldoende variatie zit in je anchor teksten kun je jouw huidige backlinks controleren. Gebruik je wel erg vaak de belangrijkste zoekterm? Plaats dan nu eens een aantal backlinks met een synoniem, de url van de pagina, je merknaam of een algemene tekst als ‘klik hier’.

4. Controleer of je backlinks nog online staan

Je hebt veel werk gestoken in het verzamelen van een backlink, maar na een aantal maanden of jaren is de link verwijderd. Dit heeft weer effect op je rankings en dat wil je natuurlijk niet. Zeker als je hebt afgesproken dat de backlink permanent blijft staan, is het slim om even contact op te nemen met de website-eigenaar.

Natuurlijk check je jouw backlinks niet steeds handmatig. Je kunt controleren of je backlinks nog online staan met bepaalde SEO tools. Dan ontvang je automatisch een melding als een backlink niet meer online staat, zodat je hier iets mee kunt doen.

Voor het controleren van je backlinks wil je natuurlijk een goede backlink checker uitkiezen. Welke backlink checker voor jou het beste is, hangt af van de dingen die je hiermee wilt controleren. Wil je checken of je spammy backlinks hebt of wil je een melding krijgen als een backlink is verwijderd? Soms heb je hiervoor ook verschillende backlink checkers nodig.Het is eigenlijk altijd aan te raden om te kiezen voor een backlink checker met verschillende functies waarmee je op alle bovenstaande punten kunt checken. Dit gebeurt allemaal automatisch, waardoor het jou weinig tijd kost. Alleen als je actie moet ondernemen – bijvoorbeeld een spammy backlink verwijderen of controleren of je genoeg varieert in anchor teksten – moet je hier wat tijd en energie in steken. Maar het levert je vaak ook veel op en het is het de moeite dus zeker waard!

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen