Slechte backlinks verwijderen: zo doe je dat!

Blog
24 augustus 2020

Sander

SEO Specialist

Wil je weten hoe je slechte backlinks kunt verwijderen? Backlinks zijn een belangrijke ranking factor, maar meer backlinks is niet altijd beter. Sommige backlinks hebben juist een negatief effect op je SEO. En dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig is het niet zo heel moeilijk om ervoor te zorgen dat Google deze backlinks niet meer meetelt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanvraagt.

Is het nodig om slechte backlinks te verwijderen?

Google heeft zelf alleen aangegeven dat het goed is om een aanvraag te doen om slechte backlinks niet meer mee te tellen als je een penalty hebt gehad. Je merkt dat je website een penalty heeft gehad aan de hand van een bericht in je Google Webmaster Tools. Hierin staat aangegeven dat je website onnatuurlijke backlinks heeft. Bij een penalty worden je rankings ineens een stuk lager of je website wordt helemaal uit de zoekresultaten verwijderd.

Het is dus sterk aan te raden om je te focussen op het verwijderen van slechte backlinks, als je een Google penalty hebt gehad. Op die manier kun je jouw backlinkprofiel weer gezond maken en ervoor zorgen dat je rankings weer omhoog gaan. Maar daarnaast is het ook goed om eens in de paar maanden eens goed naar je backlinkprofiel te kijken. Als jij af en toe slechte backlinks weghaalt, houd je jouw backlinkprofiel gezond en voorkom je een Google penalty.

Goede backlinks komen van kwalitatieve websites met autoriteit. Er staat goede content op deze websites en ze worden regelmatig geüpdatet. Slechte backlinks komen van spam websites en duistere SEO websites. Vaak gaat het om links die niet natuurlijk zijn geplaatst en zijn ingekocht in bulk.

Als je zelf alleen aan white-hat SEO doet en slechts af en toe wat backlinks inkoopt van een betrouwbare partij, zit je meestal wel goed. Toch kan het zijn dat een aantal spam sites automatisch een backlink naar je website hebben geplaatst. In sommige gevallen komt dit doordat een van je concurrenten een slecht SEO pakket heeft aangeschaft voor jouw website. Hiermee probeert deze concurrent je onderuit te halen. Het blijft dus belangrijk om regelmatig je backlinkprofiel te checken.

Welk effect heeft het verwijderen van backlinks?

Het verwijderen van backlinks kan een positieve of een negatieve invloed hebben op de rankings van je website. Als je echte spamlinks verwijdert, heeft het waarschijnlijk enkel een positieve invloed. Als je echter een link verwijdert die van iets betere kwaliteit is en wel wat waarde doorgeeft, kan het zijn dat het juist een negatieve impact heeft.

Het is daarom het beste om alleen backlinks te verwijderen waarvan je zeker weet dat ze een negatieve invloed hebben op je rankings. Hierbij gaat het om links van spam websites. Links van websites met weinig verkeer of een lage domain authority website zonder spam zijn geen slechte links. Ze geven waarschijnlijk weinig waarde door, maar dragen toch iets positiefs bij aan je rankings.

Kun je een link disavow terugdraaien?

Het is wellicht mogelijk om een link disavow terug te draaien, maar dit is niet zeker. Wel kun je een disavow bestand dat je eerder hebt geüpload verwijderen. Het is echter niet duidelijk of Google hier nog een kopie van houdt. Verwijder dus niet zomaar backlinks, maar doe dit bewust en denk hier goed over na.

Hoe verwijder je backlinks via de Google Disavow Tool?

Natuurlijk kun je aan alle eigenaren van websites met slechts backlinks naar jouw website aanvragen om de links te verwijderen. De kans is echter groot dat je lang niet altijd een reactie kijkt en dit kost enorm veel moeite. Makkelijker is het om via de Google Disavow Tool een bestand aan te leveren waarin wordt aangegeven welke backlinks niet moeten worden meegeteld. Hierdoor geeft deze link geen negatieve of positieve waarde meer aan je website door.

Waarschijnlijk weet je niet precies welke backlinks er allemaal naar jouw website verwijzen. Daarom haal je eerst een lijst met jouw backlinks op via de Link Rapport pagina in Google Search Console. Op deze pagina klik je op de knop ‘Exporteert externe links’ aan de rechter bovenzijde. Kies vervolgens ‘Meer voorbeeld links’ en exporteer het bestand.

Vervolgens kun je kiezen welke backlinks je wilt verwijderen. Deze links sla je op in een tekst file die je straks gaat uploaden naar de Google Disavow Tool. Voor de URL’s moet je ‘domain:’ zetten (zonder aanhalingsteken). Elke URL zet je op een aparte regel. Het komt er dan ongeveer zo uit te zien:

domain:spamsite1.com
domain:spamsite2.com/spam

In de meeste gevallen kun je er het beste voor kiezen om het gehele domein op te geven. Soms zijn er echter wel situaties waarin je niet het gehele domein wilt blokkeren, maar alleen de backlinks vanaf een specifieke pagina.

Zodra je het bestand hebt aangemaakt, kun je dit uploaden naar de Google Disavow Tool. Je vindt deze tool onder Webmaster Tools -> Advanced. Het bestand upload je door eerst door alle waarschuwingen heen te klikken en vervolgens het bestand te uploaden via de dialoog box die in beeld komt. Google zal daarna binnen enkele dagen de backlinks van de domeinen en URL’s in de lijst niet meer meetellen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen