Wat is een PBN?

Blog
Seo Termen en afkortingen
28 januari 2020

Sander

SEO Specialist

Wat is een PBN en hoe ga je van start?

Misschien heb je de term al tijdens een gesprek gehoord? Hoe dan ook, als je op deze pagina terecht bent gekomen, weet je waarschijnlijk niet wat het is of hoe het werkt en ben je nieuwsgierig om meer te weten te komen. Gelukkig zijn privé-blognetwerken eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen.

Wat is het?

Een Private Blog Network of PBN is een netwerk van gezaghebbende websites die worden gebruikt om links naar je geldwebsite(s) op te bouwen om hoger in de Google-zoekmachine te scoren. Een geldwebsite is de website die je wilt rangschikken, d.w.z. degene die daadwerkelijk geld verdient. Dit kan ook verwijzen naar de website van een klant.

PBNS staat voor ‘PBN-site’ en verwijst naar een website die deel uitmaakt van je privéblognetwerk. Een heel belangrijk detail hier is dat elk van de afzonderlijke PBN-sites op geen enkele manier aan elkaar zijn gekoppeld. Het idee van een privé blognetwerk is dat de websites los van elkaar lijken te staan, het lijken natuurlijke links, in tegenstelling tot iemand die vanaf zijn andere websites naar zijn of haar eigen website linkt.

Is het tegen de richtlijnen van Google?

Absoluut! De enige keer dat Google je precies vertelt hoe je moet rangschikken, is wanneer ze je adviseren om AdWords te gebruiken. Maar voor rangorde binnen de organische resultaten is Google de slechtste informatiebron. En zou je niet precies hetzelfde doen als je in hun schoenen stond? Waarom zou je mensen gaan vertellen hoe je gratis hogere rangen kunt scoren als je miljoenen euros per jaar verdient uit advertentie-inkomsten.

Werkt het?

Als een Private Blog Network niet zou werken, zou Google niet proberen om zij die het doen te viseren en mensen weg te jagen van de strategie. Maar dit is niet meer dan een afschriktactiek. Mensen bouwen nog steeds netwerken en bereiken hierdoor een betere rangorde.

Waarom werkt het?

Links zijn de belangrijkste factor in het verkrijgen van een betere rangorde. Wat deze strategie effectief maakt, is het feit dat de websites die samen een PBN vormen door Google als gezaghebbend worden beschouwd. Je ontvangt geen links van een gloednieuwe of onbetrouwbare website. Je ontvangt links van een populaire website waar het algoritme van Google dol op is.

Om bovenstaande beter te kunnen begrijpen, hebben we een voorbeeld voor je. In 2011 werd een initiatief gelanceerd om de straten in Chicago op te ruimen. Er werd een website opgericht onder www.cleanchicagostreets.com. Het initiatief kreeg enorm veel publiciteit en werd vermeld op de lokale overheidswebsite en nieuwswebsites. Uiteindelijk haalden ze voldoende publiciteit en konden ze genoeg geld ingezamelen om hun plan te volgen. Dit alles deden ze allemaal binnen een jaar. Maar omdat ze hun doel hebben bereikt en hun website niet langer nodig is, is het een zinloze kost geworden om de hosting en het domein te vernieuwen. Dus laten ze het vervallen. Maar dit is een domein met links van lokale overheidswebsites en nieuwswebsites. En omdat het links bevat van deze zeer betrouwbare sites, gaat Google er ook vanuit dat deze website betrouwbaar is. Om een lang verhaal kort te houden, stel dat een SEO dit domein vindt? Hij of zij kan de statistieken opzoeken om te zien hoe betrouwbaar en gezaghebbend het domein wordt beschouwd. Vervolgens kan de CEO besluiten het domein te kopen bij elke domeinregistreerder en het gebruiken voor zijn of haar blognetwerk.

Tussen de 30.000 – 50.000 domeinen vervallen elke dag, waarvan vele goede statistieken of ‘metrics’ hebben voor een privé-blognetwerk.

Wat je moet weten over ‘metrics’

Deze statistieken vertegenwoordigen eenvoudig de kracht van het domein waarnaar je kijkt. Wat je moet begrijpen is het volgende:

  • Verwijzende domeinen – Een statistiek die het aantal websites toont die linken naar het domein. Alles boven de 30 is hier goed genoeg.
  • Backlinks – Dit is het aantal links dat de website heeft. Als een enkele website driemaal naar het domein linkt, zijn het 3 backlinks maar slechts 1 verwijzend domein. Zorg er dus voor dat je de backlinks aanvinkt voordat je een domein koopt.
  • Controleren op spam – Ervan uitgaande dat er een groot aantal verwijzende domeinen zijn en het zijn fatsoenlijke backlinks, moet je alleen goed nakijken of het domein nooit is gebruikt voor spam.

Waar vind je verlopen domeinen?

Weten waarnaar je moet zoeken in domeinen is slechts een deel van het spel, daarna moet je uiteraard ook weten waar je de domeinen kunt vinden. Maar voordat we dit gedeelte bekijken, moet je weten welke soorten domeinen je kunt vinden.

Vervallen domein

Een domein dat volledig is verwijderd en beschikbaar is om te registreren tegen standaard domein registratiekosten. Deze zijn meestal zwakker en duren maanden tot ze de moeite waard zijn om te koppelen.

Verlopen domein

Dit is een domein dat de vervaldatum heeft bereikt maar door de registreerder wordt vastgehouden voor veiling of verkoop. Deze domeinen behouden hun leeftijd, d.w.z. als de vorige eigenaar het 5 jaar geleden heeft geregistreerd, blijft het een domein dat 5 jaar is geregistreerd. Ons advies is om alleen verlopen domeinen aan te schaffen, tenzij je een strategie hebt om eenvoudig vervallen domeinen te vinden en goedkoop te kopen. Maar nogmaals, vervallen domeinen zijn verbonden met nadelen:

  • Ze zijn meestal zwakker (d.w.z. er is een reden waarom het domein is vervallen en niemand anders geprobeerd heeft het te kopen)
  • Ze zijn verouderd – onze testen hebben aangetoond dat om de kracht van deze domeinen te krijgen, je een site moet opzetten en minstens twee maanden moet wachten voordat je links toevoegt om de volledige kracht van hen te krijgen

Opties om verlopen domeinen te vinden

De eerste optie is uiteraard bij een registreerder. Je tweede optie zijn veilingwebsites. Voordat schrapen populair was, kochten de meeste mensen domeinen van veilingen. Dit zijn verlopen domeinen, ze behouden hun leeftijd omdat de registreerder het verkoopt nadat de eigenaar het niet heeft verlengd. Meestal vind je op veilingen krachtigere domeinen dan bij schrapen, omdat de verwijderde (verlopen) domeinen snel worden opgepikt door jouw concurrentie. Het nadeel van websiteveilingen is dat je extra betaalt om de eerste keuze te maken.

Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van domeinen

Privé is het eerste woord in privé-blognetwerk. Je verbergen voor Google is moeilijk en zo goed als onmogelijk, maar je hebt de domeinen op je websites nodig om de links te zien en de macht door te geven. Belangrijk is dat je erop let en ervoor zorgt dat er geen verband is tussen deze websites. Ze moeten er onafhankelijk uitzien.

Bij het kopen van domeinen betekent dit dat je je domein registreerders en registratiedata door elkaar haalt. Koop niet altijd van dezelfde. Zorg er bovendien voor dat je niet je naam en informatie in de ‘whois’ hebt voor elk domein.

Nu je weet wat een privé-blognetwerk is en hoe het werkt, kun je starten met het hosten en opzetten van je website. Indien je hier moeite mee hebt, raden we aan een professional te contacteren om je te helpen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen