WordPress SEO: de 10 beste SEO plugins

Blog
10 november 2020

Sander

SEO Specialist

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun website zelf te bouwen in WordPress. Het is een redelijk eenvoudig systeem en met een mooi thema is het niet zo moeilijk om dit zelf te doen. Maar daarna moet je jouw website ook nog optimaliseren voor SEO, zodat je hoger in de zoekresultaten komt en meer bezoekers krijgt. Gelukkig zijn er veel SEO plugins die je hierbij kunnen helpen. In dit artikel vind je de tien beste WordPress SEO plugins.

1. Yoast SEO

Een van de meest geìnstalleerde WordPress SEO plugins is Yoast SEO. Het is eigenlijk een begrip geworden onder de WordPress ontwerpers. De belangrijkste functie van deze plugin is het instellen van meta titles en meta descriptions. Dit zijn de titels en omschrijvingen die zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

 • Meta titles en meta descriptions invoeren
 • Pagina’s blokkeren voor zoekmachines
 • Sitemap aanmaken
 • Robots.txt en .htaccess bewerken
 • Canonical url’s instellen

2. Wp Smush

Te grote afbeeldingen zijn in de meeste gevallen de oorzaak van een langzame laadtijd. Je kunt al je afbeeldingen verkleinen voordat je ze upload en bestaande afbeeldingen downloaden, verkleinen en opnieuw uploaden. Dit kost echter veel tijd. Een andere manier om je afbeeldingen te verkleinen is met de WordPress SEO plugin WP Smush.

 • Verkleint afbeeldingen naar het gewenste formaat
 • Verwijdert ongebruikte gegevens van afbeeldingen zonder de kwaliteit te beïnvloeden
 • Met Bulk Smush kun je tot 50 afbeeldingen tegelijk optimaliseren
 • Lazy loading

https://youtu.be/Z1kTcyLFE2g

3. W3 Total Cache

Een andere manier om de laadtijd van je website te verbeteren is door W3 Total Cache te installeren. In eerste instantie is dit een cache plugin die een bezochte pagina opslaat in de browser van de bezoeker. De volgende keer dat de bezoeker deze pagina bezoekt wordt deze opgeslagen versie geladen. Dit kost veel minder tijd dan het opvragen van een pagina via jouw server. Je website wordt hierdoor een stuk sneller. W3 Total Cache heeft naast caching echter nog een aantal handige functionaliteiten om je laadtijd te verbeteren.

 • Slaat cache bestanden op in de browser van de bezoeker
 • Verkleint en comprimeert HTML, CSS en Javascript
 • Kan worden geïntegreerd met verschillende CDN providers
 • Verbetert de laadtijd en de prestaties

https://youtu.be/7AsNSSrZq4Y

4. Broken Link Checker

Links die niet meer werken zijn niet goed voor je bezoekers. Ze klikken hierop en komen vervolgens op een 404 pagina uit. Aangezien dit niet gebruiksvriendelijk is, vinden zoekmachines dit ook niet fijn. Websites met links die niet meer werken worden dan ook lager gewaardeerd. Hoe test je nu eenvoudig welke links niet meer werken? Hiervoor kun je de WordPress SEO plugin Broken Link Checker gebruiken.

 • Geeft aan welke links niet meer werken
 • Mogelijkheid om de links direct via de plugin te bewerken

5. Simple 301 Redirects

Zoals hierboven al aangegeven is het niet goed om niet werkende links op je website te hebben. Met Simple 301 Redirects kun je dit meteen al voorkomen. Je kunt hiermee namelijk redirects van de ene naar de andere pagina instellen. Als een bepaald product bijvoorbeeld is uitverkocht, kun je deze URL laten redirecten naar een pagina met een vergelijkbaar product. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en de kans op een verkoop.

Het fijne aan het instellen van 301 redirects is dat niet alleen de links op je website nu weer naar een werkende pagina doorverwijzen, maar ook links die je hebt gedeeld op social media of op andere websites.

 • Simpel 301 redirects instellen

6. All in One Schema Rich Snippets

Rich snippets zijn toevoegingen aan de Google zoekresultaten die meer informatie geven. Hierbij kun je denken aan sterwaarderingen, extra informatie en afbeeldingen. Een zoekresultaat met meer gegevens valt meer op. Dit heeft een positief effect op de CTR, waardoor het kan helpen meer website bezoekers te krijgen. Je kunt jouw rich snippets instellen met codes, maar het is makkelijker om dit te doen met de WordPress SEO plugin All in One Schema Rich Snippets.

 • Eenvoudig rich snippets instellen
 • Ondersteunt snippets voor verschillende soorten content, zoals reviews, producten, en recepten.

7. Site Kit by Google

Er zijn verschillende tools van Google die je kunnen helpen om je WordPress website te optimaliseren voor SEO. Deze tools kun je eenvoudig aan je website koppelen met behulp van één handige plugin: Google Site Kit. Met deze WordPress SEO plugin koppel je Analytics, AdSense, Google Search Console, PageSpeed Insights, Tag Manager en Optimize aan je website.

 • Eenvoudig Analytics, AdSense, Google Search Console, PageSpeed Insights, Tag Manager en Optimize aan je website koppelen
 • Statistieken direct zichtbaar op je website

8. a3 Lazy Load

Lazyload is een handige techniek waarmee de afbeeldingen die nog niet zichtbaar zijn in het scherm later worden geladen. Hierdoor laden de pagina´s van jouw website een stuk sneller. Met de plugin a3 Lazy Load kun je deze techniek eenvoudig instellen.

 • Met één klik lazyload instellen
 • Mogelijkheid om lazyload voor bepaalde pagina´s uit te sluiten

9. Really Simple SSL

Zoekmachines vinden het belangrijk dat je website goed beveiligd is. Een SSL certificaat zorgt voor een veilige verbinding  waardoor gegevens van gebruikers worden beveiligd. Een website met dit certificaat is te herkennen aan https:// en een slot-icoon in de adresbalk. Het certificaat kun je bij sommige hostingproviders eenvoudig installeren, maar niet elke hostingprovider biedt dit aan. Als je hostingprovider dit niet aanbiedt, kun je hiervoor de WordPress SEO plugin Really Simple SSL gebruiken.

 • Met één klik een SSL certificaat installeren

10. Site Reviews

Met de WordPress SEO plugin Site Reviews kun je eenvoudig reviews aan je website toevoegen en weergeven in de zoekresultaten. Deze beoordelingen worden dan weergegeven als sterretjes onder het zoekresultaat. Hierdoor valt jouw pagina extra op in de zoekresultaten. Ook creëert het meer vertrouwen bij je websitebezoekers,  wat een positieve invloed heeft op je conversiepercentage.

 • Overal op je website reviews plaatsen met blokken, widgets en shortcodes
 • Beoordelingen weergeven in de zoekresultaten (als rich snippet)
 • Mogelijkheid om de beste recensies bovenaan te plaatsen

Nog meer WordPress SEO plugins?

We zijn benieuwd naar welke wordpress seo plugins jij vaak gebruikt bij het optimaliseren van je website. Deel deze in een reactie onder dit artikel. Je helpt niet alleen ons, maar ook andere lezers van ons blog hiermee.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen