Heeft social media invloed op SEO rankings?

Blog
22 januari 2020

Sander

SEO Specialist

Natuurlijk kun je zelf backlinks aanvragen en een linkbuilding pakket kopen, maar het is nog leuker om zonder directe effort backlinks te krijgen. Daarom is het goed om je naast het plaatsen en aanvragen van backlinks ook te focussen op het verdienen van links. Social media marketing kan je hierbij helpen, maar heeft social media eigenlijk invloed op je SEO rankings?

Waarde van social media backlinks

Je zou denken dat een social media backlink direct bijdraagt aan je ranking in Google. Helaas is dit (nog) niet het geval, of in ieder geval niet met zekerheid te zeggen. Google heeft in 2014 in een video (zie hieronder) aangegeven niet te kijken naar het aantal backlinks, likes, deelacties en de hoeveelheid volgers.

Voor die tijd gaf Google aan hier wel rekening mee te houden. Na een toegangsblokkade van Twitter van anderhalve maand wilde Google echter niet meer uitgaan van signalen van pagina’s die later wellicht tijdelijk niet meer kunnen worden gecrawld. Ook Hootsuite deed onderzoek naar de vraag of social media invloed heeft op SEO rankings. Lees hier het artikel van Hootsiute.

We kunnen waarschijnlijk wel verwachten dat Google hier in de toekomst rekening mee gaat houden en wellicht houdt de zoekmachine hier nu al (gedeeltelijk) rekening mee. Met dit in gedachten is het zeker slim om nu alvast te zorgen voor een goede social media strategie.

Waarom nu al social media inzetten voor backlinks?

Ondanks het feit dat Google nu waarschijnlijk nog geen rekening houdt met social ranking factoren, is toch gebleken dat er een correlatie bestaat tussen social ranking factoren en de positie in Google. Waarom is dit dan?

De social ranking factoren hebben misschien geen directe invloed op je positie in de zoekresultaten, maar wel een indirecte! Als jouw artikel vaak wordt gedeeld en je bereik dus groter wordt, vergroot je ook de kans dat iemand het artikel op zijn of haar website plaatst. En aangezien we natuurlijk allemaal graag meer websitebezoekers willen, is een groter bereik sowieso een pluspunt.

5 tips voor jouw social media strategie

Hoe zorg je er nu voor dat je meer zichtbaar wordt op social media en je berichten vaker worden gedeeld? Deze vijf tips helpen je verder.

1. Plaats deelknoppen op je website

Dit is misschien niet de tip waarmee je snel de meeste resultaten gaat behalen, maar deze tip is wel het makkelijkst toe te passen. Als je een blog hebt, zorg er dan voor dat je bezoekers je blogs kunnen delen. Dit doe je door deelknoppen op je website te plaatsen die in ieder geval bij al je blogartikelen worden weergegeven.

2. Maak een profiel aan op relevante social media kanalen

Het is belangrijk dat je zelf ook zichtbaar bent op social media kanalen. Via je profielen kun je namelijk content delen en je profielen zullen ook zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Maak niet zomaar overal een profiel aan, maar vraag je eerst af welke social media kanalen voor jou relevant zijn. Waar bevindt jouw doelgroep zich? Als je je op zakelijk publiek richt, is LinkedIn een goed kanaal. Bestaat je doelgroep voornamelijk uit jongeren? Dan kun je beter kiezen voor Instagram.

Zorg ervoor dat je profielpagina er aantrekkelijk uitziet. Voeg een leuke profielfoto toe en eventueel ook een omslag. Schrijf daarnaast een stukje tekst voor je profiel waarin je uitlegt wat je doet, wie je bent en/of wat je fans van jou kunnen verwachten.

3. Deel content via je profielen

Nu je je social media profielen hebt aangemaakt, kun je via deze profielen je content delen. Ook blogposts die al even oud zijn kun je gewoon delen via social media. Je hoeft ook niet altijd met nieuwe content te komen. Zo nu en dan een populaire post herhalen is geen probleem, maar doe dit niet vaker dan eens per twee maanden. Door het delen van je content zul je nu waarschijnlijk direct al meer websitebezoekers krijgen.

4. Creëer aantrekkelijke content

Je kunt natuurlijk zoveel mogelijk content gaan schrijven en delen, maar de kwaliteit is vele malen belangrijker. Kwalitatieve blogposts en social media posts worden veel meer gelezen en veel vaker gedeeld. Waarschijnlijk zorgt een hogere kwaliteit van je blogpost er ook voor dat bezoekers langer op de pagina blijven, wat weer voordelen heeft voor je ranking in Google.

Zorg er dus voor dat je blogs kwalitatief goed zijn en interessant zijn om te lezen. Plaats hier ook altijd een foto bij. Hetzelfde geldt voor je social media posts: bedenk een goede tekst en voeg eventueel een aantrekkelijke afbeelding toe. Video’s doen het vaak ook goed op social media, dus een video bij je post is zeker een aanrader!

5. Zorg voor meer volgers

Met social media wil je een groter bereik creëren, dus is het belangrijk om te zorgen voor meer volgers. Zodra je je profiel aanmaakt, kun je vaak al je e-maillijst of andere contactpersonen uitnodigen. Door interessante content te delen zul je ook meer volgers krijgen.

Daarbij kan het ook helpen om af en toe te reageren in groepen of op relevante posts van andere personen of bedrijven. Deel zo nu en dan ook een post van iemand anders. Je vergroot hiermee de kans dat zij ook een van jouw posts delen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen