SEO voor je Wix website: 10 handige tips

Blog
10 september 2020

Sander

SEO Specialist

Wix is een gratis websitebuilder waarmee je simpel en snel je eigen website kunt bouwen. Het is ideaal voor kleine bedrijven die zonder hoge kosten online vindbaar willen worden. In het verleden kon je een Wix website niet goed optimaliseren voor SEO, maar de laatste jaren is dit enorm verbeterd. Hoe kun jij het meeste uit je Wix website halen en hoog ranken in de zoekmachines? In dit artikel geven wij je tien handige tips om je Wix website te optimaliseren voor SEO.

Voor- en nadelen van Wix voor je SEO

Als je een klein bedrijf hebt of een blog wilt starten, kan de Wix websitebuilder ideaal zijn voor jou. Voor je SEO biedt Wix zowel voor- als nadelen:

Voordelen

  • Coderen is niet nodig. Je kunt je Wix website volledig ontwerpen met de drag-and-drop builder. Via deze builder kun je ook je website optimaliseren voor SEO.
  • Wix SEO Wizard tool. Hiermee kun je een SEO plan voor je website maken. Dit is ideaal voor beginners die nog weinig van SEO weten.
  • Makkelijke integratie met Google Search Console en Google Analytics. Deze twee tools zijn onmisbaar voor het meten van je SEO resultaten.

Nadelen

  • Geen uitgebreide SEO mogelijkheden. Dit komt doordat Wix geen uitgebreid platform is. Je hebt ook geen toegang tot de bestanden en templates.
  • Geen AMP ondersteuning. Het is niet mogelijk om een AMP versie van je website te maken met Wix.

Wel of niet kiezen voor Wix?

Als je een uitgebreide website wilt ontwerpen, is Wix niet de juiste builder voor jou. WordPress kan dan een betere keuze zijn. Ook als je heel specifieke designwensen hebt, kun je beter een ander systeem gebruiken. Weet je weel van SEO en wil je jouw website geheel optimaliseren? Dan kun je ook beter kiezen voor een ander platform.

Wix kan wel een goede websitebuilder zijn als je een klein bedrijf hebt of wilt gaan bloggen en snel wilt starten voor een lage prijs. Je kunt eenvoudig met de builder je website ontwikkelen en je hebt vrijwel geen kennis van SEO nodig om je website onpage te optimaliseren.

Wix SEO functionaliteiten

In de laatste jaren heeft Wix verschillende SEO functionaliteiten toegevoegd, waarmee je jouw website goed kunt optimaliseren. Wix biedt nu de volgende mogelijkheden:

  • Titel tags en meta descriptions wijzigen
  • H tags wijzigen (H1, H2 enz.)
  • Pagina URL’s aanpassen
  • Alt tags van afbeeldingen wijzigen
  • SEO patronen voor standaard instellingen voor verschillende pagina’s
  • Redelijke PageSpeed score
  • Mobielvriendelijke templates
  • HTTPS
  • Google Search Console en Google Analytics integratie
  • 301 redirects implementeren
  • Canonical tags instellen
  • XML sitemap (niet aan te passen)
  • Structured data

10 Wix SEO tips om je rankings te verhogen

Heb je een Wix website of heb je besloten om je website met Wix te ontwerpen? Volg dan de onderstaande tien tips om de SEO van je website te verbeteren.

1. Stel de Wix SEO Wizard in

Met de Wix SEO Wizard kun je snel en eenvoudig een SEO plan maken voor je website. Je vindt deze wizard in het Instellingen-menu. De tool stelt je een aantal vragen. Aan de hand van jouw antwoorden, krijg je een SEO plan op maat met een handige taken checklist. Volg deze taken op om jouw websitestructuur te optimaliseren.

2. Stel Google Search Console en Analytics in

Met de Google Search Console en Google Analytics kun je inzicht krijgen in je SEO resultaten. Voordat je hiermee aan de slag kunt, moet je dit wel eerst aan je website koppelen. Als je Wix Premium hebt, kun je dit doen met een druk op de knop in je Wix builder.

Heb je de gratis versie van Wix? Dan moet je Google Search Console en Analytics handmatig koppelen. Hiervoor meld je je eerst aan bij Google Search Console. Vervolgens moet je jouw website verifiëren. Dit kun je doen door de HTML-tag te kopiëren en te plakken in de header code meta tags (via de SEO tab in Wix). Google Analytics stel je in door je hier aan te melden en de tracking code te plakken in je marketing integratie menu (kan alleen als je een eigen domein hebt).

3. Voer een zoekwoordenonderzoek uit

Het toevoegen van zoekwoorden aan je website is een enorm belangrijk onderdeel van je SEO. Aan de hand van deze zoekwoorden kunnen zoekmachines begrijpen waar je website over gaat. Hierdoor laten ze jouw website zien in relevante zoekopdrachten. Je kunt een zoekwoordenonderzoek doen met de Google Keyword Planner. Kies voor elke pagina op je website één of twee relevante zoekwoorden uit met een redelijk hoog zoekvolume en het liefst lage concurrentie.

4. Schrijf goede content

Om hoger te ranken is het enorm belangrijk om goede content te schrijven. Maak goede paginateksten en voeg in ieder geval maandelijks of liever nog wekelijks een nieuw blogartikel toe. Zoek in Google op de zoekwoorden waar je op wilt ranken en bekijk de top 5 pagina’s. Zorg ervoor dat jouw teksten langer, beter en relevanter zijn dan deze pagina’s.

5. Optimaliseer je H tags

Met de H tags kun je jouw stuk tekst in stukjes opbreken. Hierdoor leest het makkelijker en het is ook nog eens goed voor je SEO. Gebruik in ieder geval een H1 tag voor je titel en H2 tags als tussenkopjes. Het is ook aan te raden om daarnaast H3 tags te gebruiken. Zorg ervoor dat je de juiste volgorde hanteert (H1 tag bovenaan, H3 tags onder de H2 tags). Verwerk het belangrijkste zoekwoord in ieder geval in de H1 tag en eventueel nog eens in een tussenkopje.

6. Voeg interne links toe

Interne links verwijzen van de ene pagina naar de andere pagina op jouw eigen website. Hiermee geef je wat PageRank door. Als je vanaf verschillende pagina’s naar een belangrijke pagina op je website linkt, kan dit een positief effect hebben op de ranking van deze pagina. Bedenk wat de belangrijkste pagina’s op je website zijn en voeg interne links naar deze pagina’s toe.

7. Stel title tags en meta descriptions in

De title tag en meta description van een pagina zijn de titel en omschrijving die in de zoekresultaten zichtbaar zijn. Als je deze zelf instelt, nemen zoekmachines ze in de meeste gevallen over. Zijn je title tag en meta description aantrekkelijk en staat de belangrijkste zoekterm hierin? Dan is de kans groot dat de CTR hoger wordt, waardoor je meer bezoekers naar je website krijgt. Stel dus een relevante, aantrekkelijke en unieke title tag en meta description voor elke pagina.

8. Optimaliseer je pagina URL’s

Ook je pagina URL’s dragen bij aan je SEO. Het is dus belangrijk om ze te optimaliseren. Probeer ze in te korten door woorden te verwijderen die niets zeggen en zorg ervoor dat het belangrijkste zoekwoord erin staat. Gebruik ook nooit underscores (_) in je URL’s, maar gebruik de hyphens (-) tussen woorden.

9. Optimaliseer je afbeeldingen

De laadtijd van je website is belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers. Met een langere laadtijd is de kans groot dat je bounce rate hoger wordt en dat bezoekers minder snel doorklikken op je site. Daarbij is het ook een directe ranking factor voor de zoekmachines.

Grote afbeeldingen zijn de grootste veroorzaker van een lange laadtijd. Zorg er daarom voor dat je afbeeldingen niet te groot zijn (dus geen 1300 pixels voor een frame van 1000 pixels) en maak de bestanden daarna nog wat kleiner met TinyPNG.

Verder kun je jouw SEO verbeteren door alt tags aan je afbeeldingen toe te voegen. Hiermee laat je zoekmachines weten waar je afbeelding over gaat, waardoor ze het aan relevante gebruikers kunnen tonen.

10. Plaats backlinks naar je website

Ook in 2020 blijven backlinks een belangrijke ranking factor. Je komt er nu echter niet meer mee weg om honderden backlinks tegelijk te plaatsen op sites van slechte kwaliteit. Inmiddels kun je veel beter gaan voor kwaliteit dan kwantiteit. Dit geeft je veel meer waarde ne het voorkomt dat je een penalty krijgt.

Je kunt een backlink pakket inkopen met startpagina- en bloglinks. Daarnaast is het goed om zelf ook nog een aantal backlinks te laten plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld gaan gastbloggen voor een andere site of aan de schrijver van een relevant artikel vragen om jouw link erin te plaatsen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen