Dit zijn de 50 beste gratis SEO tools

Blog
22 mei 2021

Sander

SEO Specialist

Er zijn ontzettend veel SEO tools die jou kunnen helpen om hoger te scoren in Google, ook als je maar een klein of zelfs helemaal geen budget hebt. De 50 beste gratis SEO tools hebben wij hieronder voor jou op een rij gezet.

Keyword research tools

Met keyword research tools kun je ontdekken op welke onderwerpen jouw doelgroep zoekt. Deze zoektermen kun je verwerken in onder andere titels, teksten, meta’s en alt teksten om je website beter vindbaar te maken op deze termen.

1. Google Keyword Planner

De Google Keyword Planner is een tool die je wellicht wel kent. Het is een van de meest bekende tools om nieuwe zoektermen ontdekken. Je kunt nieuwe ideeën opdoen door enkele zoektermen op te geven of een website of een specifieke pagina.

Bij elk van de gevonden zoektermen geeft de Google Keyword Planner het maandelijkse zoekvolume en de hoeveelheid concurrentie aan. Helaas is dit niet zo specifiek als andere tools. Daarom wordt de Google Keyword Planner vaak gebruikt om ideeën op te doen en gebruiken website-eigenaren daarnaast een andere keyword research tool voor specifieke inzichten in het zoekvolume en de concurrentie.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Lees ook deze 5 tips om de Google Keyword Planner te gebruiken ->

2. Answer The Public

Answer The Public is een handige tool om ideeën op te doen voor nieuwe blogonderwerpen. Hiermee worden vragen en andere zoektermen opgehaald uit de autocomplete resultaten van Google.

Je krijgt dagelijks twee zoekopdrachten gratis.

Voorbeeld van Answer The Public op zoekterm ”linkbuilding”

3. Google Trends

Met Google Trends kun je de trend van een bepaalde zoekterm analyseren. Je ziet in een grafiek wanneer hier juist meer of minder op wordt gezocht. Dit kan handig zijn voor seizoensproducten, maar ook als je op zoek bent naar onderwerpen die op dit moment een trend zijn.

Onbeperkt gratis gebruiken.

4. Ubersuggest

Ubersuggest is een goede tool om een gedetailleerd inzicht te krijgen in het maandelijkse zoekvolume en de concurrentie van zoektermen. Je krijgt ook verschillende ideeën voor andere zoektermen te zien en je krijgt inzicht in de trends. Een zeer complete keyword research tool dus!

Je krijgt dagelijks drie zoekopdrachten gratis en per zoekopdracht kun je maximaal 30 ideeën voor zoektermen weergeven.

5. Ahrefs Keyword Generator

Ahrefs biedt een compleet SEO pakket, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Gelukkig komt het bedrijf ook met verschillende gratis SEO tools, zoals een gratis Keyword Generator. Hiermee krijg je een top 100 zoekterm ideeën en 50 gerelateerde vragen te zien als je zoekt op een zoekterm. Ook krijg je een gedetailleerd inzicht in de maandelijkse zoekvolumes en concurrentie.

Onbeperkt gratis gebruiken.

6. Keyword Sheeter

Met de Keyword Sheeter kun je aan de hand van een of meerdere zoektermen nieuwe ideeën opvragen. Deze nieuwe zoektermen kun je gebruiken als blogonderwerpen. Of om te bepalen wat er in ieder geval in een artikel over een bepaald onderwerp moet komen te staan. Alleen tegen betaling kun je een rapport aanmaken met meer gegevens, zoals het maandelijkse zoekvolume of de moeilijkheid om op een zoekterm te scoren.

Onbeperkt gratis gebruiken om ideeën op te halen. Aan rapporten met meer data – zoals het zoekvolume of de concurrentie – zijn kosten verbonden.

7. Keyword Surfer

Als je in de zoekresultaten van Google onderzoek doet naar je concurrentie, kan het handig zijn om direct ook zoekvolumes en relevante zoektermen te kunnen bekijken. Met Keyword Surfer is dat mogelijk. Je krijgt met deze Chrome extensie bij je zoekterm in de zoekbalk het maandelijkse zoekvolume te zien. En in de sidebar zie je een lijst met relevante zoektermen.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Technische SEO tools

Met technische SEO tools kun je de technische delen van je website analyseren op het gebied van SEO. Ook helpen sommige technische SEO tools om deze delen te optimaliseren.

8. Google Search Console

De bekendste SEO tool voor het analyseren van de technische delen van je website is weer een tool van Google, namelijk de Google Search Console. Met deze tool analyseer je hoe jouw website in de zoekresultaten wordt weergegeven en kun je technische problemen oplossen. Via de Search Console kun je onder andere ook sitemaps verzenden naar Google en problemen met structured data analyseren.

Richt je je ook op jouw zoekresultaten in de zoekmachine Bing? Bing heeft ook een eigen versie om je te helpen met je technische SEO, namelijk Bing Webmasters tools.

Onbeperkt gratis gebruiken.

9. Ahrefs Webmaster Tools

Een goede tool van Ahrefs met veel functionaliteiten om technische problemen op te lossen is Ahrefs Webmaster Tools. Je website wordt gecheckt op meer dan 100 verschillende SEO problemen. Daarnaast zie je alle zoektermen waarop je rankt en je kunt ook al je backlinks inzien. Verder zie je hoeveel verkeer je pagina’s ontvangen en de tool geeft interne link mogelijkheden aan.

Je krijgt elke maand 5.000 crawl credits gratis.

10. Cloudflare

Om je website te versnellen en kwaadaardige aanvallen te voorkomen is het aan te raden om een CDN te installeren. Dit is een netwerk van verschillende servers. Na installatie wordt je content vanuit dit netwerk geleverd. Cloudflare is een van de beste en meest bekende CDN’s die gratis te gebruiken is.

Bepaalde functies zijn alleen beschikbaar in de premium versie.

11. Screaming Frog

Een andere tool om technische problemen te analyseren is Screaming Frog. Hiermee analyseer je trouwens ook direct eventuele on-page SEO problemen. Je kunt deze tool onder andere gebruiken om niet-werkende links te vinden, redirects te analyseren en XML sitemaps aan te maken.

Je kunt elke crawl maximaal 500 URL’s gratis crawlen.

12. Smush

Als je een WordPress website hebt, is het zeker aan te raden om de plugin Smush te installeren. Deze plugin comprimeert, verkleint en optimaliseert je afbeeldingen. Dit zorgt voor een snellere laadtijd.

Je kunt per keer 50 afbeeldingen optimaliseren. Daarna moet je weer op de ‘resume’ knop klikken om de volgende 50 te optimaliseren.

13. Google PageSpeed Insights

Een snelle laadtijd wordt steeds belangrijker voor je SEO. Als je website sneller laadt, verhoogt dit de gebruiksvriendelijkheid. Dat is natuurlijk ook goed om je gebruikers op je website te houden en je conversiepercentage te verhogen.

Met Google PageSpeed Insights kun je analyseren hoe snel een pagina van jouw website laadt. Je ziet hier ook hoe deze score is opgebouwd en je ziet aanbevelingen om je laadtijd te verbeteren.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Bekijk de 3 beste manieren om je PageSpeed te verbeteren ->

14. GTMetrix

Naast de welbekende Google PageSpeed Insights tool is er ook een andere goede SEO tool die je kunt gebruiken voor het analyseren van je laadtijd: GTMetrix. De scores worden hier anders berekend. Naast de scores zie je ook een overzicht met de acties die je kunt ondernemen om je site sneller te laten laden.

Je kunt elke dag 1 URL gratis blijven monitoren en wekelijks kun je 50 gratis aanvragen doen. Aan bepaalde functionaliteiten zijn kosten verbonden.

15. Google Mobile-Friendly Test

Google focust zich op mobile first en dat zou jij ook moeten doen voor een hoge positie in de zoekresultaten. Het is in ieder geval belangrijk dat je website is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

De gebruiksvriendelijkheid van je mobiele website kan je testen met de Google Mobile-Friendly Test. Deze tool analyseert ook of veelvoorkomende problemen betreft mobiele  gebruiksvriendelijkheid bij jouw website voorkomen. Denk hierbij aan tekst die te klein is om te lezen of het gebruik van plugins die niet compatibel zijn.

Onbeperkt gratis gebruiken.

16. Where Goes?

Dit is een handige gratis SEO tool te ontdekken welke redirect paden een URL heeft. Zodra je een URL opgeeft, laat de tool het soorts redirects zien en het aantal redirects in de chain.

Redirects vertragen je website en zorgen daarmee voor een minder goede gebruikservaring en een lagere positie in de zoekresultaten. Ook kunnen veel redirects een negatieve invloed hebben op je crawl budget. Met deze tool kun je snel alle redirects inzien en bepalen welke niet nodig zijn. Deze redirects kun je vervolgens verwijderen.

Onbeperkt gratis gebruiken.

17. HEADMasterSEO

HeadMasterSEO is een SEO tool waarmee je URL’s in bulk kunt analyseren. Je krijgt de status codes, redirect details, headers en reactietijd te zien. Het is een programma dat je moet downloaden.

Je kunt per keer 500 URL’s analyseren.

18. HTTPstatus.io

Als je liever URL’s analyseert in je browser, kun je gebruik maken van HTTPstatus.io. Dit is eenzelfde soort SEO tool als HeadMasterSEO, alleen kun je hiermee per keer maar 100 URL’s analyseren.

Onbeperkt gratis gebruiken.

19. Supple Keep-alive Validation SEO Tool

Met de Supple Keep-alive Validation SEO Tool is het mogelijk om te zien of aanhoudende verbindingen wel of niet is ingeschakeld voor jouw website. Als dit is ingeschakeld, worden meerdere bestanden in één verbinding overgedragen. Een gebruiker hoeft dan maar eenmalig verbinding te maken met jouw server in plaats van meerdere keren. Dit heeft een positieve invloed op de laadtijd.

Onbeperkt gratis gebruiken.

20. Ryte Robots.txt Generator

Deze SEO tool maakt het eenvoudig om binnen enkele seconden een robots.txt bestand te creëren. Je hoeft hiervoor slechts enkele gegevens in te vullen. Met een robots.txt bestand kun je zoekmachines laten weten welke pagina’s, bestanden of mappen wel of juist niet geïndexeerd mogen worden.

Onbeperkt gratis gebruiken.

21. Chrome DevTools

Dit is een SEO tool die je kunt gebruiken voor het debuggen van je website. Denk hierbij aan het opsporen van laadtijd problemen of het verbeteren van de rendering prestaties. Chrome DevTools is ingebouwd in de Chrome browser

Onbeperkt gratis gebruiken.

22. Geo Targetly Hreflang Tag Generator

Met deze SEO tool geneer je hreflang tags om de taal en de geografische targeting van een pagina te specificeren. Het enige wat je hoeft te doen is je URL’s invoeren en het land en de taal van je doelgroep te selecteren.

Onbeperkt gratis gebruiken.

23. View Rendered Source

Deze Chrome Extensie laat zien hoe de HTML van een pagina wordt weergegeven in de DOM inclusief eventuele wijzigingen die zijn gedaan door JavaScript. Zo zie je hoe zoekmachines een pagina zien.

Onbeperkt gratis gebruiken.

On-page SEO Tools

Dit soort tools helpen je om jouw pagina’s te optimaliseren, zodat ze hoger in de zoekresultaten komen te staan.

24. Yoast SEO

Yoast SEO is een bekende WordPress plugin voor het optimaliseren van je on-page SEO. Met deze tool zie je hoe een pagina eruit ziet in de zoekresultaten. De meta title en de meta description kun je aanpassen. Je kunt ook schema markup en breadcrumbs toevoegen en je kunt instellen welke pagina’s cornerstone content zijn.

Bepaalde functies zijn alleen beschikbaar in de premium versie.

Lees meer over Yoast SEO WordPress plugins ->

25. Rank Math

Rank Math is ook een WordPress plugin en heeft veel weg van Yoast SEO. De plugin is wel minder populair, maar hij bestaat ook veel minder lang. Een voordeel ten opzichte van Yoast is dat Rank Math meer functies heeft, zoals lokale SEO, afbeeldingen optimaliseren en het beheren van redirects. Met name in de gratis versie vind je meer functies dan in de gratis versie van Yoast.

Bepaalde functies zijn alleen beschikbaar in de premium versie.

26. Google’s Rich Results Test

Met de Google’s Rich Results Testing Tool kun je ontdekken of de ingestelde structured data op je pagina geschikt zijn voor rich snippets in de zoekresultaten.

Onbeperkt gratis gebruiken.

26. Google’s Structured Data Testing tool

Google’s Structured Data Testing tool is een gratis SEO tool waarmee je kunt controleren of je structured data geschikt en geldig zijn.

Onbeperkt gratis gebruiken.

27. SERPSim

Deze gratis SEO tool laat zien hoe jouw pagina eruit ziet in de zoekresultaten. Ook vertelt SERPSim je of je titel en beschrijving te lang zijn. Je moet wel zelf je meta title, meta description en URL invullen.

Onbeperkt gratis gebruiken.

28. Merkle’s Schema Markup Generator

Wil je structured data toevoegen aan je pagina’s en heb je geen idee hoe je dat moet doen? Met Merkle’s Schema Markup Generator genereer je automatisch de structured data die je nodig hebt in JSON-LD formaat. Je hoeft alleen maar te kiezen welk soort structured data je wilt en het formulier in te vullen. De gegenereerde code voeg je vervolgens toe aan je website.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Lees meer over structured data ->

29. Ahrefs SEO Toolbar

De Ahrefs SEO Toolbar is een extensie waarmee je de SEO meetwaarden van Ahrefs direct in je browser kunt zien. Het controleert de pagina ook op niet-werkende links, markeert nofollow links en geeft inzicht in redirect chains. Daarbij genereert deze gratis SEO tool voor elke bezochte pagina een rapport met de belangrijkste elementen, zoals het aantal woorden, de titel, meta descriptions en canonical tags.

Deze toolbar kun je toevoegen aan Chrome of Firefox.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Lokale SEO tools

Deze tools helpen je om hoger te ranken in de lokale zoekresultaten.

30. Google My Business

Met Google My Business kun je aanpassingen aanbrengen in het zoekresultaat van jouw bedrijf in Google Zoeken en in Google Maps. Eigenlijk is het voor elk bedrijf aan te raden om dit te doen, maar al helemaal als je doelgroep lokaal is.

Onbeperkt gratis gebruiken.

31. Whitespark Local Citation Finder

Deze gratis SEO tool helpt jou om mogelijkheden voor vermeldingen te vinden voor jouw bedrijf. Hierbij wordt ook gekeken naar de vermeldingen die je al hebt en de vermeldingen die je concurrenten hebben.

Je kunt dagelijks 3 gratis zoekopdrachten doen.

32. Whitespark Google Business Review Link Generator

Reviews op je Google Mijn bedrijf profiel zijn ontzettend belangrijk voor je lokale SEO. Whitespark maakt het een stuk makkelijker om reviews te krijgen van je klanten en fans met hun Google Business Review Link Generator. Hiermee kun je een deelbare link maken die je kunt delen met je klanten en fans via je website, e-mail en social media. Zij kunnen zo heel eenvoudig een review achterlaten op je Google Mijn Bedrijf profiel.

Analytics tools

Deze tools helpen je om jouw website data te meten en te analyseren.

33. Google Analytics

Google Analytics is de meest bekende tool voor het meten en analyseren van je website data. Je kunt hierin heel veel data vinden en verschillende rapporten aanmaken. Aan de hand van deze data kun je jouw SEO en marketing strategieën verbeteren.

Onbeperkt gratis gebruiken.

34. Keyword Hero

Deze gratis SEO tool probeert de “(not provided)” gegevens in Google Analytics zoveel mogelijk te vervangen door zoektermen. Zo krijg je een veel beter inzicht in de zoektermen waarop gebruikers zoeken en op jouw website komen.

Je kunt gratis 10 URL’s en 2.000 sessies per maand analyseren.

35. Ahrefs WordPress SEO Plugin

Met de Ahrefs WordPress SEO plugin kun je jouw content analyseren en je backlinks bijhouden. Je krijgt adviezen om je content te verbeteren aan de hand van je Google Analytics data en je backlinks.

Onbeperkt gratis gebruiken.

36. Google Data Studio

Google Data Studio kun je koppelen aan verschillende andere Google tools, zoals Google Analytics en de Google Search Console. Het haalt hieruit data op waarmee jij interactieve dashboards en rapporten kunt creëren.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Linkbuilding tools

Deze gratis SEO tools helpen jou om je backlinks te controleren en meer backlinks naar je website te krijgen.

37. Scraper

Scraper is een extensie voor Google Chrome waarmee je automatisch data van een pagina in een bestand kunt zetten. Je kunt deze tool gebruiken om link prospects uit de Google zoekresultaten of van een andere website te halen.

Onbeperkt gratis gebruiken.

38. Ahrefs Broken Link Checker

Deze SEO tool laat zien wat de top tien niet-werkende interne en externe links zijn van een domein, een subdomein of een URL. Hiermee kun je mogelijke linkbuilding mogelijkheden vinden op andere websites.

Het is trouwens ook een goede tool voor on-page SEO. Je kunt hiermee niet-werkende interne en externe links op je eigen website vinden. Deze links kun je dan vervangen door werkende links, wat een positieve invloed heeft op je SEO.

Onbeperkt gratis gebruiken.

39. Help a Reporter (HARO)

Dit is een gratis service waarbij nieuwsbronnen aan journalisten worden gekoppeld. Een journalist heeft vragen voor een stuk waaraan hij werkt en is op zoek naar een bron. HARO stuur een e-mail met deze vragen naar alle personen die zijn ingeschreven. Als je ingeschreven staat, kun je hierop reageren en een bron worden voor het artikel.

Onbeperkt gratis gebruiken.

40. Ahrefs’ Backlink Checker

Met deze SEO tool van Ahrefs zie je de backlinks van een website of een pagina. Zo kun je zien welke websites er naar jouw website verwijzen, maar je kunt ook onderzoeken welke backlinks de concurrent heeft. Je ziet eveneens de waarde van de pagina, het aantal verwijzende domeinen en het verkeer.

Je krijgt per website of pagina gratis de top 100 backlinks te zien.

41. Hunter.io

Deze gratis SEO tool kun je gebruiken om e-mailadressen te vinden die bij een website horen. Eventueel kun je naast een domeinnaam ook de naam van een persoon invullen om het e-mailadres van die persoon te vinden.

Je kunt 25 gratis verzoeken per maand doen.

42. Streak

Streak is een gratis Chrome extensie waarmee je jouw Gmail inbox kunt veranderen in een CRM systeem. Je kunt hiermee veel gepersonaliseerde e-mails sturen en inplannen. Ook kun je zien of de ontvanger de e-mail heeft geopend. Daarnaast heeft de extensie nog veel andere functionaliteiten.

Je kunt per dag 50 gratis e-mails versturen.

43. Google alerts

Met Google Alerts kun je bijhouden wanneer jouw naam of bedrijf online wordt genoemd. Je kunt het bedrijf of de persoon die jou noemt vragen om een backlink te plaatsen. Ook kun je met deze tool ontdekken waar jouw concurrenten worden genoemd.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Ranking tools

Met deze gratis SEO tools kun je jouw rankings controleren.

44. Ahrefs SERP Checker

De Ahrefs SERP checker laat je de top 10 zoekresultaten zien van een zoekwoord in verschillende landen. Je ziet ook verschillende SEO gegevens staan in de eerste drie resultaten, zoals het aantal backlinks, het aantal verwijzende domeinen en het verwachte zoekverkeer.

Je krijgt alleen een top 10 te zien en enkel bij de eerste 3 zoekresultaten zie je belangrijke SEO gegevens. Met een premium account krijg je een compleet overzicht.

https://www.youtube.com/watch?v=8wjvguG27tg

45. MobileMoxie SERPerator

Met deze gratis SEO tool kun je de mobiele rankings op een bepaalde locatie zien. Hierbij kun je zelfs een stad, een postcode of een adres opgeven. Ook is het mogelijk om de zoekresultaten op verschillende apparaten met elkaar te vergelijken, zoals iOs en Android.

Je kunt 3 gratis zoekopdrachten per maand doen.

Overige tools

46. Wayback Machine

De Wayback Machine is een handige tool om te zien hoe een pagina eruit zag in het verleden. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je wilt weten welk element of welke tekst je in het verleden op een pagina van je eigen website had staan. Je kunt het ook gebruiken voor andere websites, bijvoorbeeld om te zien wat er eerst op een pagina stond waarnaar werd gelinkt.

Onbeperkt gratis gebruiken.

47. SEMRush Sensor

Met SemRush Sensor kun je fluctuaties zien in de Google zoekresultaten. Dit is onderverdeeld in verschillende categorieën. Veel fluctuaties kunnen een teken zijn van een Google algoritme update.

Onbeperkt gratis gebruiken.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen