Wat is Black hat SEO precies en wat moet ik ermee?

Blog
Seo Termen en afkortingen
14 mei 2024

Sander

SEO Specialist

Als je een enigszins bekend bent met hoe SEO werkt (zoekmachine optimalisatie) ben je vast en zeker weleens de term ‘Black hat SEO’ tegen gekomen.

Meestal beweren de mensen, die deze wijze van zoekmachine optimalisatie gebruiken, dat ze in een mum van tijd al honderden of zelfs duizenden bezoekers uit de organische zoekresultaten van Google gegenereerd hebben. Dit klinkt enigszins ongeloofwaardig en dat is het ook. Hieronder zal ik je precies uitleggen wat Black hat SEO is en waarom het niet verstandig is om te gebruiken op jouw eigen website.

Wat houdt Black hat SEO precies in?

Om het makkelijk te zeggen is Black hat SEO een ‘onwettige’ wijze om hoog te eindigen in de Google ranking. Het gebruik van Black hat SEO is door Google niet toegestaan en Google zal je zeker ook sancties opleggen als je deze methode toepast. Binnen de wereld van internet marketing zijn er een boel mensen die elke keer weer opnieuw methoden uittesten om zo bovenaan in de ranking van een bepaalde zoekmachine te eindigen.

Dit is meestal een manier die door Google verboden is.

Black hat SEO technieken

Een paar veel voorkomende Black hat manieren die worden gebruikt zijn:

  • Keyword stuffing (het express toepassen van specifieke zoekwoorden op een website)
  • Het overmatig gebruik van zoekwoorden in webinhoud.
  • Verborgen teksten (teksten en links die onzichtbaar zijn voor de bezoeker, maar wel door zoekmachines worden gescand)
  • Het ‘verbergen’ van zoekwoorden op een website.
  • Het hergebruiken van content van andere websites, wat leidt tot herhaling van dezelfde informatie in zoekresultaten.
  • Doorway pages (Pagina’s gemaakt om hoog te scoren voor specifieke zoekopdrachten, die gebruikers doorsturen naar een andere pagina)
  • Het creëren of kopen van een groot aantal backlinks op irrelevante en lage-kwaliteit websites.
  • Link spam (veel backlinks toevoegen op onbelangrijke en niet verwante websites)

Er zijn nog meer methoden te noemen over hoe Black hat SEO wordt ingezet, maar deze methoden worden het meest gebruikt en zijn degenen die je het meest zult tegenkomen. Verder worden regelmatig nieuwe methoden ‘ontwikkeld’ of er wordt een variant gemaakt op een al bestaande methode.

afbeelding van black hat seo praktijken

Is het verstandig om Black hat SEO te gebruiken op mijn eigen website?

Kort en krachtig gezegd: nee. Het is verre van slim om Black hat SEO te gebruiken op jouw eigen site. Degene die beweren dat het veel resultaat geeft op hun website zijn niet helemaal eerlijk of het is slechts een tijdelijke oplossing.

Google en de andere zoekmachines zetten zich 24 uur per dag in om deze manieren aan te pakken en op te sporen en als de medewerkers van Google merken dat jouw site Black hat SEO manieren toepast dan is het hoogst waarschijnlijk dat jouw site geëlimineerd wordt uit de zoekresultaten van de zoekmachines.

Begin er niet aan ook niet als mensen beweren dat ze met een speciale methode hun site binnen de kortste keren hoog kunnen laten eindigen in de Google ranking. Uiteindelijk zal Black hat SEO ervoor zorgen dat jouw site geëlimineerd wordt uit de zoekresultaten en dan is de ramp niet meer te overzien!

Google komt er altijd achter als een site deze methoden toepast en zal de site, waar het om gaat altijd sancties opleggen met soms verstrekkende gevolgen. Het is eigenlijk niet reëel om te denken dat je op deze manier hoog in de ranking van de zoekmachines zult terechtkomen. Begin hier dus nooit aan!

Richt je op goede SEO praktijken

In plaats van je bezig te houden met Black hat SEO methoden kun je veel beter je tijd en energie steken in jouw website zo aantrekkelijk en effectief mogelijk te maken. Google hecht er veel waarde aan dat een bezoeker van een site ook hulp en ondersteuning krijgt en de artikelen vindt waar hij of zij naar op zoek was.

Door zo nu en dan exclusieve, verfrissende, goede content aan jouw site toe te voegen en je te richten op een goede SEO strategie, zul je gegarandeerd méér verkeer naar je site weten te leiden.

Heb jij weleens Black hat SEO gebruikt om jouw site hoger te laten eindigen in een ranking van een zoekmachine? Heeft dit goed uitgepakt of heb je er spijt van? Wil je meer weten over Black hat SEO? Deel met ons wat jij hebt meegemaakt!

Toch linkbuilden en black hat SEO vermijden?

Wil je de nadelen en risico’s black hat seo vermijden en toch gaan linkbuilden? Dat kan. Het is dan aan te raden om voor een betrouwbare partner te kiezen, die een kwalitatieve linkbuilding campagne voor jou uitvoert.

Wij zijn al 15 jaar bezig voor klanten om linkbuilding op een veilige manier in te zetten zonder hierbij Black hat SEO te gebruiken.

Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan kun je altijd contact met ons opnemen om hoger te scoren in Google.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen