Het belang van kritische vragen stellen bij het inkopen van backlinks

Blog
17 mei 2023

Sander

SEO Specialist

Het genereren van backlinks is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het inkopen van backlinks kan een effectieve strategie zijn om de zichtbaarheid en autoriteit van je website te vergroten. Echter, het is belangrijk om kritische vragen te stellen voordat je overgaat tot het kopen van backlinks. Dit blogartikel onderzoekt waarom het stellen van deze vragen cruciaal is voor het succes van je SEO-inspanningen en de lange termijn gezondheid van je website.

Wat zijn de belangrijkste vragen die nooit gesteld worden over backlinks?

In zijn meest recente Linkbuilding Masters YouTube-video neemt Sander je mee om uit te leggen welke vragen van belang zijn alvorens backlinks in te kopen.

Hieronder de checklist:
1. Hoe oud zijn de domeinen waarmee gelinkbuild wordt?
2. Er is spreiding van de IP adressen van de domeinen waarmee gelinkbuild wordt?
3. Zijn de domeinen traceerbaar naar Linkbuilding Masters?
4. Zijn de domeinen onderling aan elkaar verbonden?
5. Hebben jullie de domeinen in eigen bezit?
6. Wat is de spamscore van de domeinen?

Bonustip 1: Vermijd lage kwaliteit

Pas op voor aanbiedingen die beloven om grote aantallen backlinks tegen lage prijzen te leveren. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Het is beter om een paar hoogwaardige backlinks te hebben dan veel spammy backlinks. Slechte kwaliteit backlinks kunnen je reputatie schaden en je website in diskrediet brengen bij zoekmachines.

Bonustip 2: Maak gebruik van een stuurcijfer

Bij het inkopen van backlinks kunnen verschillende stuurcijfers (ook wel metrics genoemd) worden gebruikt om de kwaliteit en waarde van een potentiële bron te beoordelen. Hier zijn enkele van de meest gebruikte metrics:

Domain Rating (DR): Domain Rating is een metric die wordt gebruikt door tools zoals Ahrefs. Het geeft een schatting van de autoriteit en sterkte van een domein op een schaal van 0-100. Hoe hoger de Domain Rating, hoe sterker en betrouwbaarder het domein wordt beschouwd.

Domain Authority (DA): Domain Authority is een metric ontwikkeld door Moz die vergelijkbaar is met Domain Rating. Het meet de autoriteit van een domein op een schaal van 0-100. Een hogere Domain Authority duidt op een sterker en betrouwbaarder domein.

Trust Flow (TF): Trust Flow is een metric ontwikkeld door Majestic die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de inkomende links naar een domein beoordeelt. Het meet de autoriteit van een domein op basis van de kwaliteit van de links die erop wijzen. Hoe hoger de Trust Flow, hoe betrouwbaarder het domein wordt beschouwd.

Trustflow

Page Authority (PA): Page Authority, ook ontwikkeld door Moz, is vergelijkbaar met Domain Authority, maar richt zich op de autoriteit van individuele pagina’s in plaats van het hele domein. Het meet de sterkte en autoriteit van een specifieke pagina op een schaal van 0-100.

Het is belangrijk op te merken dat deze metrics hulpmiddelen zijn om een algemene inschatting te maken van de waarde van een bron. Ze moeten echter niet als enige bepalende factor worden beschouwd. Het is altijd verstandig om verder onderzoek te doen en kritische vragen te stellen voordat je besluit backlinks in te kopen. Andere factoren, zoals relevantie, niche-overeenkomst en de kwaliteit van de inhoud op de website, moeten ook in overweging worden genomen bij het beoordelen van de waarde van een potentiële backlink-bron.

Bonustip 3: Staan de backlinks nog online?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de backlinks die je hebt gekocht nog online staan om verschillende redenen.

Waar voor je geld: Als je hebt geïnvesteerd in het kopen van backlinks, wil je er zeker van zijn dat je de verwachte waarde krijgt. Door te controleren of de backlinks nog steeds online staan, kun je ervoor zorgen dat je krijgt waarvoor je hebt betaald. Als een backlink is verwijderd of niet langer actief is, kun je contact opnemen met de verkoper om het probleem op te lossen.

Behoud van linkjuice: Backlinks spelen een belangrijke rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze dragen bij aan de autoriteit en zichtbaarheid van je website in zoekmachines. Als een gekochte backlink wordt verwijderd, gaat de linkjuice (waarde) die de backlink aan je website heeft doorgegeven verloren. Door te controleren op actieve backlinks kun je ervoor zorgen dat je de linkjuice behoudt en de SEO-voordelen behoudt.

Onderhouden van een gezond linkprofiel: Een gezond linkprofiel bestaat uit kwalitatieve, relevante en actieve backlinks. Door te controleren of je gekochte backlinks nog steeds online staan, kun je een gezond linkprofiel behouden. Als backlinks verloren gaan zonder dat je het merkt, kan dit leiden tot een onevenwichtig en minder effectief linkprofiel.

Hoogwaardige backlinks voor je website

Mogelijke problemen oplossen: Door regelmatig te controleren of je backlinks nog actief zijn, kun je eventuele problemen tijdig identificeren en oplossen. Dit kan variëren van technische problemen op de website waar de backlink naar verwijst, tot fouten in de implementatie van de backlink zelf. Door snel te reageren, kun je problemen oplossen en ervoor zorgen dat je backlinks effectief blijven werken. Kortom, het controleren van gekochte backlinks op hun actieve status is essentieel om de waarde te waarborgen, linkjuice te behouden, een gezond linkprofiel te behouden en eventuele problemen tijdig op te lossen. Door regelmatig te controleren, kun je de effectiviteit van je linkbuilding-inspanningen maximaliseren.

Conclusie: Duurzaamheid op lange termijn

Het inkopen van backlinks kan een effectieve strategie zijn om de zichtbaarheid en autoriteit van je website te vergroten, maar het is van cruciaal belang om kritische vragen te stellen voordat je deze stap zet. Door te begrijpen waar de backlinks vandaan komen, te focussen op kwaliteit boven kwantiteit, een natuurlijk linkprofiel na te streven, de risico’s te beoordelen en te denken aan de langetermijneffecten, kun je de kans vergroten op succesvolle SEO-resultaten en de gezondheid van je website behouden. Wees selectief, stel vragen en maak weloverwogen beslissingen bij het inkopen van backlinks.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen