Vier manieren om een .htaccess bestand te gebruiken

Blog
21 december 2021

Sander

SEO Specialist

Je .htaccess bestand kan op veel manieren een effectief hulpmiddel zijn voor de verbetering van je website. Het kan je SEO een boost geven en bijdragen aan een positieve ervaring door de gebruiker van je website. Een .htaccess bestand maakt het onder andere mogelijk je website te crawlen, indexeren en laden.

Ontdek hier hoe een .htaccess bestand werkt, hoe je het kunt gebruiken en wat alternatieven zijn als je nog niet direct met dit bestand wil rommelen.

Wat is een .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand is een simpel tekstbestand waarmee je bepaalde aspecten van je website kunt configureren. Denk dan aan omleidingen, IP beheer en nog veel meer. Elk bestand bevindt zich in een map op de server waar je website op draait. Deze bevat configuraties voor dat specifieke deel van je website.

Bewerkingen in het .htaccess bestand van de map ‘afbeeldingen’ van je website hebben bijvoorbeeld alleen invloed op de pagina’s die daaronder vallen – en dus in die map te vinden zijn.

Als je het .htaccess bestand in de hoofdmap van je website plaatst, dan zijn de configuraties van het bestand van toepassing op alle pagina’s op je website. Zo kun je dus op grote schaal invloed op je website uitoefenen.

Meest voorkomende gebruik van .htaccess bestanden

Webontwikkelaars gebruiken .htaccess bestanden vaak om invloed uit te oefenen op hoe een website laadt of eruit ziet. De meest voorkomende manieren om het bestand te gebruiken zijn:

  • om URL’s om te leiden;
  • om 404 pagina’s op maat te maken;
  • Om te zorgen voor HTTPS in plaats van HTTP;
  • om toegang tot je website vanaf bepaalde IP adressen te beheren.

Een .htaccess bestand gebruiken

Het juist gebruiken van een .htaccess bestand is niet simpel. Als je geen ervaring hebt met programmeren en coderen, overweeg dan om een ​​professional in te huren om te helpen of andere manieren te vinden om de servers van je website te configureren.

Wil je het .htaccess bestand gebruiken om de voorbeelden hierboven te configureren? Dan zijn er ook alternatieven.

  1. URL’s omleiden

Het omleiden van een URL betekent dat de ene URL naar de andere wordt doorverwezen. Meestal doe je dit omdat een oude URL niet langer actief of relevant is. De omleiding leidt gebruikers en crawlbots naar de nieuwe URL waar wel relevante informatie te vinden is.

URL’s omleiden met .htaccess bestand

Je kunt URL’s op verschillende manieren omleiden met een .htaccess bestand, al is dit afhankelijk van wat je precies moet omleiden. Als je een domein bijvoorbeeld omleidt naar een ander domein, dan kun je het volgende toevoegen aan het .htaccess bestand:

Redirect 301 “/service” ” https://newdomain.com/service”

Wil je de gebruiker liever alleen omleiden naar een andere URL op je website? Gebruik dan deze code:

Redirect 301 “/old_url.html” “/new_url.html”

Andere manieren om URL’s om te leiden

Controleer eerst of er geen technische problemen zijn met omleiden met een site-audittool. Deze site-audit kan eventuele problemen met omleiden laten zien. Vaak krijg je ook advies over hoe je dit op kunt lossen zonder het .htaccess bestand te gebruiken.

Controleer ook of het CMS systeem een omleidingsfunctie heeft. Veel moderne CMS’en zoals WordPress bieden tegenwoordig een plug-in voor omleidingen, zoals Redirection.

  1. 404 pagina’s op maat

Wanneer je website een 404-errorweergeeft, dan is er een pagina te zien. Dat noemen we een 404-pagina. Vaak is dat een simpele pagina met een foutmelding en eventuele toelichting. Je kunt een 404-pagina er professioneler uit laten zien door bijvoorbeeld een merk of meer content toe te voegen. Dit verbetert mits goed gebruikt ook de ervaring voor de bezoeker.

404 pagina op maat maken met .htaccess

Eerst moet je een webpagina maken en de code naar je .htaccess bestand uploaden:

ErrorDocument 404 /error/pagenotfound.html

Verander vervolgens de locatie van de pagina naar de locatie van je 404-pagina.

Andere manieren om een 404 pagina op maat te creëren

De meeste CMS bieden de mogelijkheid om je 404-pagina te bewerken via het thema van de website. Dat kan in WordPress maar ook vaak in bijvoorbeeld Elementor of Divi. Mogelijk heb je een basisniveau van codering nodig om de pagina te bewerken zonder het themabestand te verstoren.

In WordPress hebben de meeste thema’s een 404-pagina beschikbaar. Zoek deze pagina op en open hem in teksteditor of welke andere editor je gebruikt. Van daaruit kun je vaak simpelweg de tekst en afbeeldingen aanpassen.

  1. Forceer HTTPS in plaats van HTTP

HTTPS versleutelt de communicatie tussen de browser en de website. HTTPS is de meest gebruikte manier om gegevens te laden, of je website nu gevoelige informatie bevat of niet. HTTPS wordt ook gezien als de veiligste optie door veel gebruikers. Om ervoor te zorgen dat alle bezoekers je website veilig via HTTPS laden, kun je hun browser dwingen om altijd het SSL-certificaat te gebruiken.

HTTPS gebruiken in plaats van HTTP met .htaccess bestand

Je kunt HTTPS forceren met je .htaccess bestand. Dat kan wel alleen als de RewriteEngine module is ingeschakeld. Daarvoor moet je de onderstaande code toevoegen:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.(.*)$ [OR,NC]

RewriteCond %{https} off

RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourdomain.com/$1 [R=301,L]

Andere manieren om HTTPS te gebruiken in plaats van HTTP

Afhankelijk van de host van je website kun je HTTPS ook afdwingen met een omleiding. De meest betrouwbare manier om dat te bereiken zonder je .htaccess bestand aan te raken, is door het via je webhosting te doen. Meerdere webhosts bieden een optie om HTTPS automatisch in te schakelen als de website een SSL certificaat heeft.

Ben je een WordPress- gebruiker? Dan kun je er ook voor kiezen om een plugin te gebruiken, zoals het gratis programma Really Simple SSL.

4. Weigeren van toegang door specifieke IP-adressen tot je website

Ook specifieke IP-adressen beheren kan met het .htaccess bestand gerealiseerd worden. Voeg daarvoor deze regel toe aan het bestand in de mappen waartoe je de toegang wil beperken:

Require all granted

Require not ip 100.0.1.0

Als je meer dan een enkel IP adres wil blokkeren dan kun je meer regels toevoegen op de volgende manier:

Require not ip 100.0.2.0

Require not ip 109.9.0.1

Je kunt ook domeinen de toegang tot je website ontzeggen. Dat doe je met de volgende code:

Require not host blockeddomain.com

Andere manieren om toegang van IP adressen te beheren

Ook de toegang tot je website kun je vaak beheren via je webhostingplatform. De meeste webhosts bieden de optie om regels te maken voor specifieke IP adressen en domeinen. Zo wordt de toegang tot je website geblokkeerd.

Het .htaccess bestand gebruiken

Je kunt dus concluderen dat je gebruik van .htaccess het beste over kunt laten aan ontwikkelaars met ervaring. Ben jij dat? Dan is het .htaccess bestand een goede manier om de website te configureren. Er zijn echter ook alternatieven voor als je niet graag rommelt met de code van je website. Zelfs de kleinste fout in je .htaccess bestand kan de website plat leggen. Huur een professional in of gebruik een van de uitgelegde alternatieven om gedoe te voorkomen.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen