Wat is een content delivery network?

Boy

SEO Specialist

Een content delivery network (CDN) is een gedistribueerd netwerk van servers dat efficiënt webinhoud aan gebruikers levert. Deze netwerken slaan gecachte inhoud op in edge-servers op Points of Presence (PoP) locaties die dicht bij eindgebruikers liggen, om vertragingen te minimaliseren. Door gegevens sneller en met minder vertraging te leveren, zorgt een CDN ervoor dat webpagina’s sneller laden, wat een betere gebruikerservaring oplevert.

CDN’s zijn opgebouwd uit een geografisch verspreid netwerk van servers die samenwerken om content, zoals HTML-pagina’s, JavaScript-bestanden, stylesheets, afbeeldingen en video’s, snel naar eindgebruikers te verzenden. Het doel is om de beschikbaarheid en prestaties te verhogen door de dienst ruimtelijk te verdelen ten opzichte van de eindgebruikers. Dit kan worden bereikt door het gebruik van proxy servers en datacenters verspreid over de hele wereld.

Globale bedrijven zoals Microsoft Azure en AWS bieden CDN diensten aan en helpen zo de prestaties van hun klanten op internetgebied te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met een wereldwijd klantenbestand, waarbij het minimaliseren van vertragingen en het optimaliseren van laadsnelheden erg belangrijk is voor het bieden van een uitstekende klantervaring.

Hoe werkt een content delivery network (CDN)?

Caching mechanismen

CDN’s maken gebruik van caching om de prestaties van een website te verbeteren. Wanneer een gebruiker inhoud opvraagt, stuurt de CDN deze aanvraag naar de dichtstbijzijnde edge server, waardoor je sneller de inhoudt van een pagina kunt zien. Als de gezochte gegevens op die edge server worden opgeslagen, wordt het snel naar de gebruiker verzonden.

Distributienetwerken

Er zijn verschillende soorten CDN-distributienetwerken, afhankelijk van de infrastructuur en topologie van het netwerk:

  1. Traditioneel distributienetwerk: Deze netwerken bestaan uit een groot aantal kleinere, geografisch verspreide POP’s (Points of Presence) om de vertraging te verminderen en inhoud dichter bij de eindgebruiker te brengen.
  2. Geconsolideerd distributienetwerk: Deze netwerken gebruiken een kleiner aantal hoge capaciteits-POP’s die strategisch zijn geplaatst in grote datacenters. Dit type netwerk is moderner en maakt gebruik van de evolutie van internetconnectiviteit om de prestaties te verbeteren.

Voordelen van het gerbuik van een CDN

Prestatieverbetering

Het gebruik van een CDN leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties van je website of applicatie. Door inhoud over meerdere servers wereldwijd te verspreiden, verkort een CDN de laadtijden van webpagina’s, ook wat betreft de core web vitals. Core web vitals zijn door Google aangemerkt als ranking factor, waardoor een goede CDN ook indirect je rankings kan beinvloeden.

Daarnaast zorgt een CDN voor minder latentie en hiermee voor een betere gebruikerservaring. Load balancing helpt ook bij het verdelen van de bandbreedte over de servers, wat resulteert in minder belasting van de oorspronkelijke server.

Beveiliging

Beveiliging is een zeer belangrijk aspect bij het beheren van een website en CDN’s bieden extra beveiliging door het leveren van SSL / TLS-certificaten en ondersteuning voor HTTPS. Dit zorgt voor gegevensbeveiliging en versleuteling van gevoelige informatie die tussen de server en de eindgebruiker wordt uitgewisseld. Bovendien helpen CDN’s bij het mitigeren van DDoS-aanvallen door het verkeer te verdelen en te filteren.

Kosten en schaalbaarheid

Dat zijn dus al best wel veel voordelen, maar we zijn er nog niet, want een ander voordeel van het gebruik van een CDN is de besparing op bandbreedte kosten en hostingkosten. Omdat content op het web wordt verspreid over meerdere servers wereldwijd, wordt de consumptie van bandbreedte ook nog eens verminderd. Hierdoor kan de hostingprovider minder in rekening brengen voor verbruikte bandbreedte.

CDN’s bieden daarnaast ook een betere schaalbaarheid doordat ze eenvoudig kunnen worden uitgebreid om te voorzien in stijgende bezoekersaantallen. Dit maakt ze bijzonder nuttig voor e-commerce websites en bedrijven die snel groeien. Bovendien verbetert de wereldwijde beschikbaarheid van CDN’s de uptime en veerkracht bij hardware storingen, waardoor je website of applicatie altijd toegankelijk blijft voor eindgebruikers.

Door de prestaties, beveiliging en kostenbesparingen die een CDN biedt, kan je er zeker van zijn dat jouw website of applicatie sneller, veiliger en schaalbaar is, wat op zijn beurt de algehele gebruikerservaring zal verbeteren.