Wat is een footer?

Boy

SEO Specialist

Een footer is een erg belangrijk onderdeel van een website en kan voordelen bieden voor je SEO. Het bevindt zich aan de onderkant van de webpagina en bevat belangrijke informatie en links die op de gehele website van toepassing zijn. De rol van de footer varieert, maar over het algemeen dient het als een handig hulpmiddel om de gebruikerservaring (vaak middels interne links) op je website te verbeteren.

De inhoud van de footer kan variëren, afhankelijk van het type en doel van de website. Enkele veelgebruikte elementen zijn contactgegevens, sitemaps, navigatielinks en sociale media-knoppen. Door deze informatie onderaan elke pagina op je website te plaatsen, kunnen je bezoekers gemakkelijk en snel de gewenste informatie vinden.

Wat is een footer?

Definitie en functie

Een footer is het onderste gedeelte van een webpagina dat op elke pagina van de website herhaald wordt. Het is een belangrijk onderdeel van de structuur van een website, die meestal uit drie secties bestaat: header, body en footer. De HTML-footer bevat vaak verschillende soorten informatie en links naar andere pagina’s op de website, zoals contactgegevens, sitemap, navigatielinks en eventuele wettelijke vermeldingen. Afhankelijk van de ontwerpstijl of het thema van je website kan de footer ook interactieve elementen bevatten, zoals social media buttons en zoekbalken.

In termen van webdesign wordt de footer vaak gestyled met CSS (Cascading Style Sheets), waardoor je het uiterlijk en de positionering van de footer op je website kunt aanpassen. Als je bijvoorbeeld een WordPress-website hebt, kunt je de footer aanpassen via het thema en de ingebouwde functies die WordPress biedt.

Belang van een footer

Hoewel de footer vaak wordt beschouwd als een secundair en soms over het hoofd gezien element van een website, is het belang ervan niet te onderschatten. De footer speelt namelijk een belangrijke rol bij het verstrekken van nuttige en aanvullende informatie aan uw websitebezoekers. Hieronder deel ik enkele redenen waarom een goed ontworpen en informatieve footer belangrijk is:

 1. Navigatie: De footer helpt bezoekers om gemakkelijk door je website te navigeren door relevante links en menu’s te bieden, zoals algemene informatie, product- of dienstenpagina’s en contactinformatie.
 2. Vertrouwen en geloofwaardigheid: Door je contactgegevens, wettelijke informatie en eventuele certificeringen of accreditaties te tonen, kan een footer bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid van een website.
 3. SEO: Het toevoegen van belangrijke links en zoekwoorden in je footer kan je website helpen om beter te rangschikken in zoekmachines en meer organisch verkeer te genereren.
 4. Ruimtebenutting: De footer biedt extra ruimte om belangrijke elementen en functies toe te voegen die niet in de header of de body van je website zouden passen.

Ontwerp en inhoud van een footer

In deze sectie bespreken we het ontwerp en de inhoud van een footer, inclusief de standaardelementen en best practices in ontwerp.

Standaardelementen

Bij het ontwikkelen van een website footer, zijn er enkele standaardelementen die vaak worden opgenomen:

 1. Logo en bedrijfsnaam: Je logo en bedrijfsnaam helpen bij het opbouwen van naamsbekendheid en vertrouwen met jouw publiek.
 2. Navigatielinks: Interne links in je footer naar de belangrijkste pagina’s zoals de homepagina, contactpagina en productpagina’s.
 3. Contactgegevens: Vermeld je bedrijfsadres, telefoonnummer en e-mailadres zodat bezoekers gemakkelijk contact met je kunnen opnemen.
 4. Sociale media: Voeg links toe naar je sociale mediaprofielen om bezoekers aan te moedigen je bedrijf te volgen en interactie aan te gaan.
 5. Copyright en wettelijke informatie: Vermeld het copyright van je website en eventueel wettelijke informatie zoals privacybeleid en algemene voorwaarden.

Best practices in ontwerp

Bij het ontwerpen van een footer zijn er enkele best practices die je kunt volgen om een effectieve en gebruiksvriendelijke footer te creëren:

 • Overzichtelijkheid: Zorg voor een helder en overzichtelijk ontwerp, met voldoende witruimte en een duidelijke scheiding tussen de verschillende secties.
 • Leesbaarheid: Kies voor een leesbaar lettertype en zorg ervoor dat de tekstgrootte groot genoeg is om gemakkelijk te kunnen lezen.
 • Contrast: Gebruik kleurcontrasten tussen de achtergrond en de tekst zodat de inhoud van de footer duidelijk zichtbaar is.
 • Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je footer correct weergegeven wordt op verschillende schermformaten en digitale apparaten.