Linkbuilding in 2016

Blog
10 januari 2016

Sander

SEO Specialist

Linkbuilding in 2016, waar je op moet letten en wat er veranderd. Bij het ingaan van een nieuw jaar worden mensen vaak heel gedreven om in het nieuwe jaar nieuwe doelstellingen te bereiken. Met name ondernemers zoals u en ik gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden, ideeën en ambities om het jaar een goede drive te geven. Zo zijn wij 2016 gestart met een nieuwe frisse website en nieuwe linkbuilding diensten, waarmee we in 2016 direct goed en ambitieus het nieuwe jaar starten, maar waar moeten we eigen op letten in 2016 als het gaat om linkbuilding en zoekmachine optimalisatie? Doorgaans ben ik en mijn team het hele jaar door actief met het verbeteren en het uitbreiden van onze dienstverlening. Dit om verschillende redenen, namelijk het beste resultaat voor onze klanten als het gaat om linkbuilding en zoekmachine optimalisatie. Daarnaast om bij te blijven in deze zeer bewegende markt.

10 tips om uw linkbuilding in 2016 goed te starten

Om je een idee te geven en je hersenen aan het werk te zetten om in 2016 een goed plan van aanpak te maken als het gaat om jouw linkbuilding campagne heb ik hieronder 10 tips geplaatst. Deze 10 tips kunnen je helpen bij het maken van jouw 2016 plan.

Tip 1: Check je website nog een keer op verbeterpunten in 2016.

Wij lopen wekelijks tegen meerdere nieuwe websites aan van bedrijven die bij ons een aanvraag doen voor een linkbuilding campagne. Bij vrijwel geen enkele website zijn er geen verbeterpunten te vinden. Er zijn dus altijd verbeterpunten te vinden op je website om deze zoekmachine technisch beter te optimaliseren.  Er zijn online verschillende s.e.o. checks te vinden, maar ik vind de handmatige controle het meest waardevol.

Tip 2: Verbeter de snelheid van je website in 2016.

De snelheid van je website is steeds vaker een struikelpunt. Het heeft niet alleen een positief effect op je vindbaarheid in Google, maar ook op je conversies. Het verbeteren van de snelheid van je website kan op verschillende manieren. Loop al je media eens na op je website en bekijk of de grote van deze media misschien verkleint kan worden. Ook een goede webhosting is van belang voor een snelle website. Wanneer je een wordpress website gebruikt kan ik Savvii  erg aanraden.

Tip 3: Controleer je huidige linkprofiel in 2016.

We vergeten door de drukte weleens te controleren hoe ons huidige linkprofiel ervoor staat. Dit is echter een belangrijk onderdeel van een goede s.e.o. strategie waarbij je moet controleren wat je doet. Controleer eens per maand je linkprofiel door er goed doorheen te bladeren met een tool als majesticseo. Waar moet je dan op letten? Hieronder een aantal punten waar je op moet letten bij het periodiek controleren van je linkprofiel.

  • Controleer nieuw binnengekomen backlinks.
  • Controleer evt verloren backlinks.
  • Controleer of je anchor verhoudingen nog mooi in verhouding zijn.
  • Bekijk of je tf (trust flow) en cf (citation flow) zijn gestegen of gedaald.
  • Bekijk of je backlinks in de afgelopen maand gelijkmatig zijn binnengekomen.
  • Bekijk of de backlinks die zijn binnengekomen relevant zijn.
  • Ga na of de nieuwe backlinks een hogere of lagere tf en cf hebben als je eigen website.
  • Ga na of de verhouding in linkvormen, no/dofollow, tekst/image link goed zijn.

Tip 4: Maak een korte termijn doelstelling voor 2016.

Bedenk wat op korte termijn realistisch haalbaar is om te bereiken met je website en maak hier een duidelijk linkbuilding plan voor. Wanneer je weet wat je op korte termijn kan en wil bereiken is het voor jezelf duidelijk wat er moet gebeuren om dit doel te bereiken. Maak voor dit korte termijn plan ook een begroting zodat je weet wat de mogelijke kosten en je r.o.i. zal zijn van je inzet. Mijn advies zal zijn om op ongv. 3 maanden een korte termijn doelstelling te maken. Als je korte termijn doelstelling is behaald maak je een nieuwe.

Tip 5: Maak een langere termijn doelstelling voor 2016.

Maak voor jezelf een langere termijn doelstelling en een bijbehorende linkbuilding campagne. In een langere termijn doelstelling zet je zoektermen die een grote concurrentie hebben en waar je aanzienlijk langer werk aan zal hebben dan een korte termijn doelstelling. Een langere termijn doelstelling kan je bijvoorbeeld inzetten voor 6 tot 12 maanden. Bekijk goed of zoektermen die je hierin zet ook daadwerkelijk nut hebben. Veel ondernemers krijgen eurotekens in hun ogen van het zien van zoektermen met hoge maandelijkse zoekopdrachten, echter zijn dit vaak zoektermen die een laag conversieratio kennen.

Tip 6: Linkbuilding is als vissen in een vijver vol vis.

Vis je weleens in je vrije tijd? Goed, dan zal deze tip je wellicht aanspreken. Wanneer je vist op snoek en je hebt brood aan je haak zul je nooit een snoek vangen. Gebruik het juiste aas bij het verkrijgen van links om de juiste backlinks naar je website te krijgen. Wat ik hiermee bedoel? Wanneer je websites gaat benaderen om een link te kunnen bemachtigen moet je jezelf verdiepen in de persoon achter de website om een aantrekkelijk aanbod te doen. Zorg dat je weet waar de interesses van deze persoon liggen en hoe hoog de kennis van deze persoon is op het gebied van s.e.o.. Wij krijgen namelijk via ons pn (private network) dagelijks honderden linkruil aanvragen binnen van webmasters om een link te ruilen. Vaak leggen ze in deze mail uit dat de website meer waarde zal krijgen wanneer we een link zouden uitwisselen, maar zit een fashion blogger echt te wachten op een link uitwisseling? Nee, die zal het leuker vinden om een testproduct te ontvangen en daar een review over te schrijven.

Tip 7: Netwerken in 2016.

Linkbuilding is vandaag de dag zeer onpersoonlijk, maar waarom eigenlijk? Wellicht ga je weleens naar netwerkborrels van ondernemersverenigingen bij jouw in de buurt of kom je in een cafe waar veel ondernemers komen. Indien dit het geval is, probeer dan eens je passie te delen met deze mensen ”je onderneming”. Wanneer mensen zien dat je gepassioneerd en ambitieus bent zullen ze veel sneller zaken met je doen dan als je op de achtergrond aanwezig bent. Ga een samenwerking aan met andere ondernemers en probeer ze te overtuigen van de kracht hiervan. Doordat je een goede verhouding hebt met ondernemers uit jouw omgeving zijn de lijnen veel korter om bijvoorbeeld eens een stuk te schrijven over elkaars onderneming of een partnerschap aan te gaan.

Tip 8: Sponsoring in 2016.

Word jij als ondernemer ook weleens gebeld door een lokaal blad of vereniging met de vraag of je wilt sponsoren? Laat me raden, die kap je in de meeste gevallen direct af, omdat je denkt dat het geen toegevoegde waarde heeft voor je bedrijf? Helemaal fout! Als ik deze telefoontjes krijg ben ik juist heel blij en zit ik op het puntje van mijn stoel! Deze verenigingen bieden vaak voor sponsoren een advertentie aan in hun magazine of op het scherm in de kantine van deze vereniging. Mijn reactie op deze telefonische verkopers? Als wij een permanente vermelding krijgen op jullie website doen we mee aan deze sponsoring. Vaak blijft het dan even stil en weten ze niet goed wat ze hierop moeten antwoorden ”stond niet in hun belscript” ;). In de meeste gevallen moeten ze dan even overleggen en bellen ze een half uur later terug met een akkoord en krijg ik het hele sponsoringspakket met een gratis linkvermelding als toevoeging. Je kan uiteraard zelf ook op zoek gaan naar verenigingen die op zoek zijn naar sponsoren.

Tip 9: Wees selectief.

Wat we erg veel gemerkt hebben in 2015 is dat veel mensen vooral zijn gegaan voor kwantiteit en niet kwaliteit. Dat is erg jammer, maar wel begrijpelijk. Als je namelijk 500 mailtjes verstuurd hebt naar websites om een linkruil te maken en er reageren er 2 dan wil je die natuurlijk niet afslaan ook al had je liever een link gehad op andere websites met meerwaarde. Mijn tip? Besteed je tijd selectief en benader alleen de websites waar je echt een link op wil hebben omdat deze van grote waarde is. Bel ze desnoods om kennis te maken of een afspraak te maken. Ik rijd liever naar de andere kant van het land om kennis te maken met de eigenaar van een website waarvan ik weet dat hij/zei dit zal waarderen en een link zal plaatsen dan dat ik een hele dag kwijt ben om 2 kwantiteit backlinks te bemachtigen.

Tip 10: Besteed je linkbuilding uit aan de professional.

Nee, ik wil met dit artikel niet de lezers overhalen om hun linkbuilding campagne bij ons onder te brengen, maar juist overtuigen dat linkbuilding in 2016 steeds meer een vak is geworden. Als we kijken naar begin jaren 2000 toen ik starte in deze business kon iedereen nog goed zelf zijn linkbuilding campagne neerzetten en uitvoeren. Het was toen der tijd met name een kwestie van veel backlinks plaatsen. Vandaag de dag moet je rekening houden met veel bijkomende zaken en is de kans op negatieve resultaten veel groter geworden. Ik zou bijna zeggen dat je als onervaren linkbuilder sneller iets fout doet dan goed.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en daarmee voor 2016 goede ideeën hebt gekregen om jouw linkbuilding campagne naar een hoger niveau te brengen. Mocht je zelf een goede tip hebben of een toevoeging op die van mij zet ze dan gerust hieronder in een reactie.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen