Zo kom je aan blog backlinks: 5 handige tips

Blog
22 februari 2021

Sander

SEO Specialist

Backlinks vanaf startpagina’s en linkpagina’s kunnen waardevol zijn, maar over het algemeen zijn blog backlinks veel waardevoller. Sowieso is het ook goed om een bepaalde mix te hebben in je backlinkprofiel. Vaak vinden we het wel wat moeilijker om kwalitatieve blog backlinks te verzamelen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken? In dit artikel delen we vijf handige tips voor het genereren van blog backlinks.

Tip 1: Doe een linkruil

Met linkruilen ben je waarschijnlijk wel bekend. Jij plaatst een backlink op jouw website en de andere website-eigenaar plaatst een backlink op zijn website. Dit is voor beide partijen waardevol. Helaas wordt het vaak ook opgemerkt door de zoekmachines, waardoor de backlinks minder waarde hebben. Desondanks geven ze nog wel waarde door en op deze manier kom je redelijk eenvoudig aan backlinks.

Bij een linkruil worden de backlinks meestal op linkpagina’s geplaatst. Ze geven dan sowieso minder waarde door. Je kunt er beter voor kiezen om de backlink naar jouw website in een blogartikel te laten plaatsen.

Ook kun je kijken of je misschien een ABC linkruil kunt doen. Website A linkt dan naar website B, website B naar website C en website C naar website A. Zoekmachines merken zo minder snel op dat het om een linkruil gaat, waardoor de backlinks meer waard zijn. Je kunt dit uiteraard ook met meer websites doen.

Tip 2: Laat je interviewen

Je kunt tevens aan blog backlinks komen door je te laten interviewen. Dit kost misschien wel wat meer tijd, maar je krijgt er ook veel naamsbekendheid voor terug. Kijk eens naar je lijst met websites waarvan je een backlink zou willen. Check nu voor welke websites een interview met jou interessant zou kunnen zijn. Stuur hen een e-mail waarin je een interview voorstelt en vraag hen om in dit artikel een backlink te plaatsen.

Andersom werkt dit echter ook. Je hoeft dus niet per se zelf geïnterviewd te worden; je kunt ook zelf iemand interviewen. Dit interview plaats je dan op je website. De kans is groot dat degene die je hebt geïnterviewd het artikel deelt, waardoor je weer een backlink erbij hebt. Wel is dat in dit geval vaak geen blog backlink, maar het is natuurlijk alsnog waardevol.

Tip 3: Ruil een social media post voor een backlink

Een andere goede tactiek om aan blog backlinks te komen is door een social media post te ruilen voor een backlink. Dit kan heel goed werken als je veel volgers hebt op social media. Je vraagt de andere website-eigenaar dan om een backlink van jou in een relevant blogartikel te plaatsen. In ruil daarvoor deel jij een blogartikel van de website-eigenaar op jouw social media account(s). Dat levert hem of haar meer websitebezoekers en extra naamsbekendheid op.

Tip 4: Biedt relevante content aan

Als je echt goede content hebt gecreëerd, kun je aan website-eigenaren voorstellen om dit in een van hun blogartikelen te delen. Met echt goede content bedoelen we bijvoorbeeld een uitgebreid en kwalitatief artikel, een infographic, een handige tool of een podcast of video.

Ga op zoek naar blogartikelen die relevant zijn en waarvoor deze content echt een goede toevoeging is. Vraag de website-eigenaar vervolgens om een backlink naar dit stuk content te plaatsen. Of laat hen weten dat ze het stuk content (of een deel daarvan) gratis in hun blogartikel mogen verwerken, mits ze hierbij een backlink naar jouw website plaatsen.

Tip 5: Schrijf een gastblog

Deze tip delen we als als laatste, maar dit is wel een tactiek die vaak wordt gebruikt. Veel mensen zijn hier dan ook bekend mee. Door gratis gastblogs te schrijven kun je redelijk eenvoudig aan blog backlinks komen. Je biedt namelijk een goede tegenprestatie aan: een blogartikel. Elke website kan wel meer content gebruiken, dus het is een aantrekkelijk aanbod. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het gastblog van goede kwaliteit is, dus besteed hier de nodige aandacht aan.

Het voordeel van deze manier van linkbuilden is dat je zelf het stuk tekst kunt schrijven. Dit kun je dan eenvoudig relevant maken aan de pagina waarnaar je wilt laten linken.

Je hoeft trouwens niet altijd een gastblog aan te leveren. Soms is het beter om juist een ander stuk content aan te leveren, bijvoorbeeld een video, een podcast of een infographic. Dit kun je eventueel ook op maat maken voor het bedrijf in kwestie. Zo biedt je ontzettend veel waarde aan, waardoor het bedrijf sneller akkoord zal gaan met jouw voorstel.

Pro tip: Maak altijd een persoonlijk voorstel

Zoals je ziet is het bij het verzamelen van blog backlinks voornamelijk belangrijk om iets in ruil aan te bieden. Je kunt ook gewoon vragen om een backlink, maar doe dit alleen als je echt relevante en kwalitatieve content hebt.

Bij het versturen van je linkaanvragen is het aan te raden om altijd een persoonlijk voorstel te maken. Vraag jezelf af waar je de andere website-eigenaar echt mee kan helpen. Bloggers die regelmatig een expert interviewen, staan er waarschijnlijk meer voor open om jou een keer te interviewen. Is een bedrijf nog niet zo bekend op social media? Dan kan een social post op jouw account dit bedrijf zichtbaarder maken op dit platform (mits je veel volgers hebt).

Vraag jezelf ook af hoeveel waarde een backlink van die website heeft voor jou en pas je aanbod hierop aan. Is de website echt relevant en van hoge kwaliteit? Dan kun je hier wel wat meer moeite en tijd insteken. Je zou dan bijvoorbeeld een stuk content op maat kunnen maken. Heeft een backlink vanaf die website niet zoveel waarde? In dat geval kun je wellicht beter alleen een linkruil voorstellen.

Standaard e-mails die toch persoonlijk zijn

Je hoeft niet elke e-mail helemaal opnieuw op te stellen, ook al doe je wel een persoonlijk voorstel. Maak eerst een standaard e-mail sjabloon. Maak hier vervolgens weer een aantal standaardversies van voor de voorstellen die je wilt doen. Gebruik deze standaardversies steeds in je mail en maak elke mail nog wat persoonlijker. Dit doe je door er een naam of bedrijfsnaam in te zetten en aan te geven waarom je denkt dat het een goede samenwerking is.

Blog backlinks Uitbesteden?

Besteed je dit werk liever uit aan een professional? Bekijk dan ons aanbod hieronder.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen