Wat is EEAT en waarom moet je het implementeren in jouw website? 

SEO
25 juni 2024

Boy

SEO Specialist

Wil jij dat jouw website hoger scoort in Google en meer vertrouwen uitstraalt? EEAT, oftewel ‘Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness”, is erg belangrijk voor jouw SEO strategie. Het gaat niet alleen om kennis, maar ook om praktijkervaring. Artikelen geschreven door iemand met directe ervaring worden als betrouwbaarder gezien. Hierdoor stijgt jouw website in de zoekresultaten en win je het vertrouwen van de bezoekers. Expertise verwijst naar de kennis en vaardigheden van de auteur. Vooral voor onderwerpen zoals medische of financiële informatie is het van belang dat de content door gekwalificeerde mensen wordt gemaakt. Dit geeft jouw website meer autoriteit en betrouwbaarheid. Een betrouwbare en transparante website met duidelijke contactinformatie en privacy beleid wekt meer vertrouwen op bij gebruikers en zoekmachines. Zorg dat jouw content eerlijk en accuraat is om een goede reputatie te behouden, wat uiteindelijk leidt tot hogere rankings en meer bezoekers.

Waarom is EEAT zo belangrijk?

EEAT is een belangrijk onderdeel voor de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je website in zoekmachines. Het helpt je website hoger te scoren en meer vertrouwen te winnen van je publiek.

Een korte uitleg en definitie van EEAT

EEAT staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.

 • Experience (Ervaring): Gebruikers geven de voorkeur aan content geschreven door iemand met relevante praktijkervaring. Dit geeft niet alleen meer waarde, maar maakt de content ook betrouwbaarder.
 • Expertise (Expertise): Voor onderwerpen zoals gezondheid of financiën, is het essentieel dat de auteur gekwalificeerd is. Kennis en vaardigheden van de auteur zorgen voor nauwkeurige en nuttige informatie.
 • Authoritativeness (Autoriteit): Autoriteit wordt gemeten door de mate van erkende of betrouwbare bronnen die naar je website verwijzen. Websites met veel hoogwaardige links en citaties winnen aan autoriteit.
 • Trustworthiness (Betrouwbaarheid): Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op je content. Dit omvat duidelijke contactinformatie, een privacybeleid en eerlijke informatie. Transparantie en eerlijkheid zijn hier de sleutelwoorden.

De invloed van EEAT op SEO

Het implementeren van EEAT-principes heeft directe invloed op de zoekresultaten en SEO.

 • Zoekresultaten: Websites die hoge EEAT-waarden hebben, scoren beter in zoekresultaten. Zoekmachines zoals Google waarderen inhoud die betrouwbaar en relevant is.
 • Ranking: Goede EEAT helpt bij een hogere ranking. Zoekmachines geven voorrang aan bronnen die zowel autoriteit als betrouwbaarheid uitstralen.
 • Autoriteit: Een goede reputatie en erkende bronnen die naar je website linken, versterken je autoriteit in zoekmachines.
 • Betrouwbaarheid: Zoekmachines gebruiken EEAT om na te gaan of je content betrouwbaar is. Door aan deze criteria te voldoen, vergroot je de kans dat je website als betrouwbaar wordt beschouwd.

afbeelding van de google eeat principes

Hoe voeg je elk van de elementen van EEAT toe aan jouw website?

EEAT, oftewel Expertise, Autoriteit, Betrouwbaarheid en Ervaring kunnen ieder op hun eigen manier toegevoegd worden aan jouw website. Hieronder delen we met jullie hoe je dit in gang zet.

Ervaring (Experience)

Ervaring draait om de praktijkervaring van de auteur of bron. Content geschreven door iemand met directe praktijkervaring wordt door zowel gebruikers als zoekmachines als betrouwbaarder beschouwd.

Toepassing:

 • Voeg authentieke ervaringen toe zoals klantbeoordelingen, testimonials en case studies.
 • Publiceer gastblogs van experts die hun persoonlijke ervaringen delen.
 • Gebruik visuele bewijzen zoals foto’s en video’s van de auteur in actie.

Voorbeeld: Een reisblog geschreven door een ervaren reiziger die het land daadwerkelijk heeft bezocht en uit eerste hand informatie biedt, is veel waardevoller dan een generiek artikel zonder persoonlijke ervaring.

Expertise (Expertise)

Expertise verwijst naar de kennis en vaardigheden van de auteur. Voor complexe onderwerpen zoals gezondheidszorg of financiën moet de content geschreven worden door gekwalificeerde experts.

Toepassing:

 • Zorg ervoor dat de kwalificaties, certificeringen en relevante werkervaring van de auteurs duidelijk zichtbaar zijn op de website.
 • Voeg een auteurs bio toe aan elke artikelpagina met links naar professionele profielen zoals LinkedIn.
 • Publiceer diepgaande en goed onderzochte artikelen ondersteund door gegevens en wetenschappelijke studies.

Voorbeeld: Voor medische content moet een artikel geschreven worden door een arts of medisch specialist, met duidelijke vermelding van hun kwalificaties en ervaring.

Autoriteit (Authoritativeness)

Autoriteit is de erkenning van de schrijver of website binnen een bepaald vakgebied. Websites die vaak worden geciteerd door andere betrouwbare bronnen, genieten meer autoriteit.

Toepassing:

 • Creëer hoogwaardige content die waardevol genoeg is om door andere gerespecteerde websites te worden gelinkt.
 • Werk samen met bekende experts in je vakgebied om hun autoriteit aan je site toe te voegen.
 • Deel en promoot je content op gerenommeerde platforms en sociale media om zichtbaarheid en autoriteit te vergroten.

Voorbeeld: Publiceer onderzoeksrapporten of White papers die door andere websites in je niche worden geciteerd en gelinkt.

Betrouwbaarheid (Trustworthiness)

Betrouwbaarheid gaat over de integriteit van je content en de site zelf. Gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze lezen waar en accuraat is.

Toepassing:

 • Voeg duidelijke contactinformatie, een privacy beleid en gebruiksvoorwaarden toe aan je website.
 • Reageer snel op feedback en corrigeer eventuele fouten in je content.
 • Gebruik SSL-certificaten om de veiligheid van je website te waarborgen.

Voorbeeld: Een goed zichtbaar privacy beleid en een contactpagina met meerdere manieren om je bedrijf te bereiken (e-mail, telefoon, fysiek adres) versterken de betrouwbaarheid van je website.

afbeelding van reviews die bijdragen aan je eeat

Sectoren waarin EEAT extra belangrijk is

In bepaalde sectoren is het erg belangrijk om EEAT zorgvuldig toe te passen om zowel gebruikers als zoekmachines te overtuigen van de betrouwbaarheid en waarde van de content die je aanbiedt.

Your money your life (YMYL)

Pagina’s over “Your Money Your Life” (YMYL) hebben direct invloed op het welzijn, gezondheid of financiën van gebruikers. Dit maakt EEAT extra belangrijk. In deze sectoren is vertrouwen essentieel. Websites die advies geven over opvoeding, veiligheid, en gezondheid moeten aantonen dat hun informatie komt van ervaren en deskundige bronnen. Als een website geen goede EEAT heeft, kan deze sneller in de zoekresultaten zakken. Dit komt doordat foutieve informatie ernstige gevolgen kan hebben voor de gebruikers. Voorbeelden zijn adviespagina’s over pensioenplanning, voedselveiligheid, en huwelijksadvies. De informatie moet betrouwbaar en gecontroleerd zijn.

Gezondheid en medische websites

Gezondheid en medische websites moeten voldoen aan strenge EEAT-eisen. Medische informatie kan direct van invloed zijn op de gezondheid van de gebruiker. Dit vereist een hoge mate van expertise en betrouwbaarheid. Artikelen moeten geschreven en gecontroleerd worden door gediplomeerde professionals. Daarnaast moeten bronnen duidelijk en transparant zijn. Gebruikers zoeken hier vaak naar specifieke antwoorden op gezondheidsvragen. Daarom moeten ze erop kunnen vertrouwen dat de informatie correct en veilig is. Met goede EEAT kan een website betrouwbaar overkomen, wat cruciaal is voor gebruikers die gezondheidsbeslissingen nemen.

Financiële en juridische sectoren

In de financiële en juridische sectoren betekent correcte en betrouwbare informatie het verschil tussen winst of verlies en juridische zekerheid of problemen. Het is erg belangrijk dat experts met de juiste kwalificaties de content maken en controleren. Websites die juridisch advies of financiële aanbevelingen geven, moeten aantonen dat de informatie komt van betrouwbare bronnen. Dit omvat ook duidelijke contactinformatie, uitgebreide disclaimers, en goed gedocumenteerde analyses. Hier speelt EEAT een grote rol in het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers die kritisch zijn over financiële en juridische richtlijnen.

Hoe kun jij bouwen aan vertrouwen en autoriteit?

Het opbouwen van autoriteit en vertrouwen is erg belangrijk om je website te versterken en de geloofwaardigheid te vergroten. Hieronder bespreken we hoe je dit kunt bereiken door middel van linkbuilding, online marketing, en gebruikersbeoordelingen.

Linkbuilding en backlinks

Linkbuilding is essentieel om je website te versterken. Door links te verkrijgen van betrouwbare bronnen versterk je de autoriteit van je website. Backlinks van gerenommeerde websites verhogen je ranking in zoekmachines. Begin met het creëren van waardevolle en unieke inhoud die anderen willen delen. Dit trekt organische backlinks aan. Bovendien kun je ook samenwerken met autoritaire websites om gastblogs te plaatsen die teruglinken naar jouw site. Een andere manier is om diensten af te nemen bij een hoogwaardig linkbuilding bureau. Zij kunnen je helpen met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks.

Online marketing en engagement

Een sterke online marketing strategie helpt je autoriteit te versterken. Dit kan door middel van social media-engagement, e-mailcampagnes, en contentmarketing. Op social media kun je een betrokken publiek bouwen. Deel waardevolle en relevante content om je deskundigheid te tonen. Antwoord actief op reacties en vragen om vertrouwen op te bouwen. E-mailcampagnes kunnen ook effectief zijn. Stuur regelmatige updates en nuttige informatie naar je abonnees. Dit houdt je publiek betrokken en toont dat je betrouwbaar bent.

Invloed van reviews en testimonials

Reviews en testimonials spelen een belangrijke rol in het opbouwen van vertrouwen. Positieve beoordelingen van gebruikers versterken je betrouwbaarheid. Het is een goed idee om open en transparant te zijn over feedback. Moedig je klanten aan om reviews achter te laten. Reageer op zowel positieve als negatieve feedback om te laten zien dat je klantgericht bent. Dit verbetert je reputatie en laat zien dat je betrouwbaar bent. Het toevoegen van testimonials op je website kan ook helpen om nieuwe bezoekers te overtuigen van je betrouwbaarheid. Gebruik citaten van tevreden klanten om vertrouwen te vergroten.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen