De beste linkbuilding tools

Blog
31 mei 2021

Sander

SEO Specialist

Je wilt goede backlinks gaan verzamelen voor je linkbuilding campagne, alleen weet je niet hoe je dit nu precies moet aanpakken. Gelukkig zijn er een aantal goede linkbuilding tools die je hierbij kunnen helpen. Zo werk je efficiënter en verzamel je relevante, kwalitatieve backlinks. Hieronder vind je de beste linkbuilding tools.

Hoe verzamel je backlinks?

Het verzamelen van backlinks gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier:

  1. Je zoekt een pagina uit waarvoor je backlinks wilt verzamelen. Dit kan je homepage zijn, maar ook een blogpost of een productpagina.
  2. Je gaat op zoek naar relevante en kwalitatieve websites.
  3. Je doet onderzoek om zeker te weten dat een backlink van die website waarde heeft.
  4. Je gaat op zoek naar de contactgegevens.
  5. Je stuurt een gepersonaliseerde e-mail met een link aanvraag.
  6. Je houdt bij waar je een backlink hebt aangevraagd, je stuurt follow-up mails en je controleert of backlinks zijn geplaatst.

Zoals je ziet zijn dit best wel wat stappen en het gehele proces kost ook aardig wat tijd. Linkbuilding tools kunnen dit makkelijker maken en zelfs wat werk uit handen nemen. Hiermee bespaar je tijd en houd je het overzichtelijk.

Linkbuilding tools om te bepalen voor welke pagina’s je backlinks moet verzamelen

Het is niet aan te raden om alleen maar backlinks te verzamelen voor één of enkele pagina’s. Om een gezond backlink profiel te creëren is het belangrijk dat je backlinks op een logische wijze zijn verdeeld over de verschillende pagina’s.

Je kunt natuurlijk zelf kijken welke backlinks je al hebt en onderzoeken voor welke pagina’s je nu het beste links kunt gaan verzamelen. Maar er is gelukkig ook een tool die je hierbij kan helpen, zodat je het juiste evenwicht creëert.

1. SEOJet

SEOJet is een handige tool die jou helpt om te bepalen voor welke pagina’s je backlinks moet verzamelen. Het helpt je ook met het samenstellen en bepalen van je anchor teksten.

  • Bepalen welke pagina van je website de volgende backlink nodig heeft;
  • Zorgen voor een goed evenwicht in je anchor teksten;
  • Automatisch anchor teksten genereren;
  • Je concurrenten analyseren.

Linkbuilding tools om relevante websites vinden

Er zijn verschillende strategieën die je kunt inzetten om backlinks te verzamelen. Zo kun je vragen of je een gastblog mag plaatsen. Of je kunt op zoek gaan naar niet-werkende links en vragen of website-eigenaren de links vervangen door links naar jouw website. Een andere optie is om te onderzoeken welke backlinks je concurrenten hebben en op deze websites ook een backlink aan te vragen.

Elk van deze strategieën neemt aardig wat tijd in beslag, maar er zijn linkbuilding tools die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je een overzicht van de vijf beste tools op dit gebied.

2. Ahrefs Site Explorer

Met de Ahrefs Site Explorer kun je heel eenvoudig een concurrentie analyse doen en zo bepalen bij welke websites je een backlink gaat aanvragen. Websites die naar je concurrenten linken hebben mogelijk ook een reden om naar jou te linken. Belangrijk is dat je erachter komt waarom zij linken naar je concurrent. Zodra je dit weet, kun je een gepersonaliseerde e-mail opstellen met een relevante link aanvraag.

Je kunt met deze tools ook zien naar welke niet-werkende pagina’s van je concurrent backlinks verwijzen. De verwijzende websites kun je op de hoogte stellen van de niet-werkende link en verzoeken om hier een link te plaatsen naar een relevante pagina op jouw website.

  • Onderzoeken welke backlinks je concurrent heeft;
  • Ontdekken naar welke niet-werkende pagina’s van je concurrent backlinks verwijzen;
  • Ideaal voor een broken linkbuilding campagne.

3. Citation Labs Link Prospector

Waarschijnlijk heb je zelf wel eens gezocht naar link mogelijkheden via Google. Dat werkt vaak ook goed, alleen kost het veel tijd om de resultaten zelf te kopiëren naar een bestand. Gelukkig kan dat proces ook worden geautomatiseerd.

Citation Labs Link Prospector is een handige linkbuilding tool waarmee je Google zoekopdrachten kunt uitvoeren en de resultaten kunt opslaan. Je kunt een aantal verschillende zoektermen invoeren. Verder kun je kiezen uit verschillende soorten link mogelijkheden, zoals gastblogs, linkpagina´s, reviews en bedrijvengidsen.

  • Zoekresultaten uit Google automatisch opslaan in een bestand;
  • Zoeken op verschillende soorten link mogelijkheden, zoals gastblogs en linkpagina’s;
  • Filteren op regio en taal.

4. Ahrefs Content Explorer

Met Ahrefs Content Explorer kun je eigenlijk hetzelfde als met Citation Labs Link Prospector, alleen zoek je hiermee in de database van Ahrefs. Je kunt bijvoorbeeld relevante blogs vinden voor het plaatsen van gastblogs of je kunt zoeken naar vermeldingen van jouw bedrijf of je concurrenten. De zoekresultaten exporteer je met één klik op de knop.

  • Zoeken in de Ahrefs database met miljoenen websites;
  • Filteren op o.a. zoekverkeer, domeinwaarde en aantal woorden;
  • Filteren op regio en taal.

5. Google Alerts

Je kunt natuurlijk steeds gaan gastbloggen, maar het aanvragen van backlinks kan ook veel simpeler. Zo kun je bedrijven of personen die jouw bedrijf of naam noemen vragen of ze hier een backlink bij willen plaatsen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar jouw bedrijf of naam wordt genoemd…

Met Google Alerts kun je dit makkelijk bijhouden. Dit is een gratis tool die jou een melding geeft als je bedrijf of naam ergens online wordt genoemd. Je kunt zelf aangeven hoe vaak je dit soort meldingen wilt ontvangen, bijvoorbeeld per direct of slechts eens per dag. Ook kun je met Google Alerts bijhouden waar je concurrenten worden genoemd, want dit soort websites zijn wellicht ook interessante link mogelijkheden voor jou.

  • Automatisch een melding ontvangen als je bedrijf of naam online wordt genoemd;
  • Automatisch een melding ontvangen als je concurrent online wordt genoemd;
  • Zelf bepalen hoe vaak je meldingen wilt ontvangen.

6. HARO

HARO is een service waarmee journalisten en bronnen met elkaar in contact worden gebracht. Je kunt je hiervoor inschrijven en dagelijks meldingen ontvangen van journalisten met relevante vragen. Als jij een journalist van een antwoord kan voorzien, noemt de journalist jou in het artikel. Dit levert niet alleen een backlink op, maar je laat zo ook je deskundigheid zien.

  • Automatisch meldingen ontvangen van journalisten met relevante vragen;
  • Mogelijkheid om een bron te worden van een artikel;
  • Je laat jouw deskundigheid zien.

Linkbuilding tools om websites te onderzoeken

Misschien heb je inmiddels een aantal lijsten met potentiële link mogelijkheden. Alleen nu moet je nog prioriteiten gaan stellen. Bij sommige tools die we eerder hebben genoemd kun je de resultaten zelf al filteren op bepaalde waarden, zoals bij Citation Labs Link Prospector en bij Ahrefs Content Explorer.

Hoe kun je de resultaten nu filteren zonder hier zelf al te veel tijd aan te besteden? Normaal gesproken zou je waarschijnlijk bij elke website apart checken wat de SEO waarden zijn. Er zijn gelukkig enkele linkbuilding tools die je hierbij kunnen helpen.

7. URL Profiler

Met URL Profiler haal je een groot aantal SEO meetwaarden op uit veel verschillende tools, zoals Moz, Majestic, Ahrefs, Google Analytics en Google Search Console. Met één klik op de knop haal je dit soort data op van wel duizenden URL’s. Deze data wordt opgeslagen in een CSV bestand, waardoor je het makkelijk kunt sorteren en filteren.

  • SEO meetwaarden ophalen uit veel verschillende tools;
  • Gegevens worden opgeslagen in een CSV bestand;
  • Tot wel 1.000.000 URL’s per keer.

8. Ahrefs Batch Analysis Tool

Met de Ahrefs Batch Analysis Tool kun je de Ahrefs SEO waarden van tot wel 200 websites in één keer ophalen. Je plaatst de URL’s in de tool en haalt vervolgens de resultaten op. Je krijgt dan onder andere de domeinwaarde, het geschatte organische zoekverkeer en het geschatte aantal zoektermen waarvoor de website rankt te zien.

  • Ahrefs SEO waarden ophalen;
  • Resultaten sorteren;
  • Tot wel 200 URL’s per keer.

Linkbuilding tools om contactgegevens te vinden

Je hebt bepaald van welke websites je een backlink wilt. Nu is het tijd om de contactgegevens op te zoeken. Zeker als je enkele honderden websites hebt uitgezocht kan dat heel wat werk zijn. Wat zou het fijn zijn als dit automatisch kon… Gelukkig kan dat ook met de linkbuilding tools die je hieronder ziet.

9. Hunter.io

Een handige linkbuilding tool om te ontdekken welke e-mailadressen er bij een website horen is Hunter.io. Het is ook mogelijk om met deze tool e-mailadressen te vinden van specifieke personen die bij een bedrijf werken. Hiervoor geef je de volledige naam van een persoon op.

  • Ontdekken welke e-mailadressen er bij een site horen;
  • E-mailadressen vinden van specifieke personen die bij bedrijven werken;
  • Per maand kun je gratis 25 zoekopdrachten uitvoeren.

10. Scrapebox Whois Scraper

Je kunt ook ontdekken wie de eigenaar van een website is met de Whois checker. In deze tool kan je individuele URL´s invoeren. Maar wat nu als je een grote hoeveelheid websites wilt controleren? Dan gebruik je de Whois Scraper in de linkbuilding tool Scrapebox. Zo haal je snel de contactgegevens op en zie je ook hoe oud een website is. Je kunt op deze maier ook Private Blog Networks ontdekken.

  • Contactgegevens van websites ophalen;
  • Controleren hoe oud websites zijn;
  • Private Blog Networks ontdekken.

Linkbuilding tools om e-mails te verzenden

Nu je weet hoe je de website-eigenaren kunt benaderen, is het tijd om e-mails op te stellen. Je kunt het beste gepersonaliseerde e-mails sturen, ook al kost dat aardig wat tijd. De kans dat een website-eigenaar met je wil samenwerken is dan namelijk veel groter. Om dit proces wat makkelijker te maken en statistieken in te zien, kun je gebruik maken van een CRM. Hieronder vind je de drie beste CRM systemen voor het verzenden van link aanvragen.

11. Streak

Werk je graag met Gmail en wil je dit ook blijven doen bij het verzenden van link aanvragen? Dan is de Chrome extensie Streak ideaal voor jou. Hiermee verander je jouw Gmail inbox namelijk in een CRM systeem. Zo kun je via je Gmail inbox makkelijk gepersonaliseerde e-mails sturen en inplannen. Daarnaast zie je ook statistieken van de e-mails die je hebt verzonden, bijvoorbeeld of de ontvanger de e-mail heeft geopend.

  • Je Gmail inbox veranderen in een CRM systeem;
  • E-mails inplannen;
  • Verschillende statistieken inzien.

12. Buzzstream

Een ander goed CRM systeem voor het verzenden van je link aanvragen is Buzzstream. Dit is echt een opzichzelfstaande linkbuilding tool met een uitgebreid e-mailsysteem en een CRM. Je ziet niet alleen je e-mail interacties met een persoon, maar ook tweets en andere interacties. Verder zie je verschillende statistieken, zoals het aantal geopende e-mails, kliks en reacties.

Buzzstream heeft ook een handige Chrome extensie, genaamd de Buzzstream Buzzmarker. Hiermee kun je heel eenvoudig potentiële linkpartners aan Buzzstream toevoegen terwijl je aan het browsen bent.

  • Uitgebreid e-mailsysteem en CRM;
  • Naast e-mail interacties zie je ook tweets en andere interacties met een persoon;
  • Verschillende statistieken inzien;
  • Uit te breiden met een Chrome extensie waarmee je tijdens het browsen potentiële linkpartners kunt toevoegen.

13. Mailshake

Mailshake is een CRM systeem dat ontzettend gebruiksvriendelijk en simpel te gebruiken is. Vind je het normaal gesproken lastig om met een CRM systeem te gaan werken? Dan is Mailshake echt iets voor jou. Je kunt e-mailadressen individueel invoeren of een bestand met meerdere e-mailadressen importeren. Je e-mails kun je heel makkelijk vormgeven en versturen. Daarna houdt Mailshake de statistieken bij, zoals het aantal geopende e-mails en het aantal kliks.

  • Heel gebruiksvriendelijk en simpel te gebruiken;
  • E-mailadressen individueel invoeren of een bestand importeren;
  • Makkelijk e-mails vormgeven en versturen;
  • Verschillende statistieken inzien.

Last but not least: het overzicht bewaren

Zoals je ziet hebben we voor elke stap in het linkbuilding proces een of meerdere tools gevonden, behalve voor de laatste stap. Hier zijn geen goede linkbuilding tools voor, maar er zijn wel genoeg andere tools die je hiervoor kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft Excel, Google Sheets of Trello. Kies een tool waar jij graag mee werkt en houd hierin het linkbuilding proces bij.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen